A gól már az új idényt idézte

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.07.24. 22:50
Címkék
A vártnál sokkal gyengébb mérkőzéssel, de elkezdődött a Német Ligakupa 2002-es kiírása. Az előző idény ezüstgyárosa, a Bayer Leverkusen és az UEFA-kupa-indulási jogot az utolsó pillanatban megcsípő Werder Bremen lübecki ütközetének végén a "gyógyszergyáriak” örülhettek, és ők készülhetnek a Schalke elleni, hétfői elődöntőre.A rossz talajú pályán lejátszott meccs első perceire még azt sem lehet mondani, hogy fogást kerestek volna a felek. Merthogy az első negyedórában tulajdonképpen semmi sem történt. A két kapus, Juric (Bayer), illetve Borel (Werder) nyugodtan szemlélhette a játékot, talán arra is lett volna idejük, hogy rövid autogramosztásba kezdjenek, lévén az ellenfél csatárai még csak tisztelgő látogatásra sem méltatták őket. A folytatásban Aílton, majd röviddel később a másik oldalon Simak megpróbált némi izgalmat csempészni a játékba, de a tízezres tömeget talpra ugrasztó jelenetsorokra a félidő hajrájáig várni kellett.
Német Ligakupa, selejtezô

Bayer Leverkusen–Werder Bremen
1–0 (0–0)
Lübeck, 10 000 nézô
V: Koop. G: Sebescen (63.)
LEVERKUSEN: Juric – Sebescen, Kleine, Juan, Placente – Bierofka (Hejduk, 72.), Balitsch, Simak, Vranjes, Brdaric (Franca, 57.) – Berbatov (Dzaka, 88.)
BREMEN: Borel – Baumann, Verlaat (Daun, 85.), Krsztajics – Tjikuzu, Ernst, Stalteri, Magnin – Lisztes (Banovic, 66.) – Aílton, Hariszteasz
Következik (július 25-én) a 2. selejtezô: Bayern München–Hertha BSC (Aue, 20.30; Tv: ARD)
Német Ligakupa, selejtezô

Bayer Leverkusen–Werder Bremen
1–0 (0–0)
Lübeck, 10 000 nézô
V: Koop. G: Sebescen (63.)
LEVERKUSEN: Juric – Sebescen, Kleine, Juan, Placente – Bierofka (Hejduk, 72.), Balitsch, Simak, Vranjes, Brdaric (Franca, 57.) – Berbatov (Dzaka, 88.)
BREMEN: Borel – Baumann, Verlaat (Daun, 85.), Krsztajics – Tjikuzu, Ernst, Stalteri, Magnin – Lisztes (Banovic, 66.) – Aílton, Hariszteasz
Következik (július 25-én) a 2. selejtezô: Bayern München–Hertha BSC (Aue, 20.30; Tv: ARD)
A 41. percben Lisztes Krisztián szerzett labdát a felezővonal tájékán, és szöktette a nyáron igazolt Hariszteaszt. A görög támadó meglódult, majd Aílton elé játszott. A brazil csatár ennél kívánni sem kívánhatott volna nagyobb helyzetet, mégsem tudott élni az alkalommal. Nem bízván a bal lábában, jobbal belsőzött kapura, de labdája méterekkel elkerülte a jobb alsó sarkot.
Az ellenakció végén többen is tanúbizonyságát adták annak, hogy náluk még egyáltalán nem kezdődött el az idény. Placente hosszú indítására Borel borzalmas ütemben indult ki a kpaujából, Bierofka könnyedén eltolta mellette a labdát, és meg sem állt vele az alapvonalig. Onnan pontosan centerezett, a kissé éles szögből érkező Berbatovnak csak annyi dolga lett volna, hogy estében az üres kapuba továbbítson, de erre ő képtelen volt…
A második játékrész is a bolgár kihagyott helyzetével indult, apró különbség, hogy az ifjú csatár ezúttal legalább a kaput, illetve Borel kapust eltalálta. "Természetesen” a villámrajt után jött a negyedórás unalom, majd ennek letelte után két perc alatt több történt, mint az azt megelőző 15-ben összesen. Előbb a Werder előtt adódott gólszerzési lehetőség – Aílton visszagurítását követően Lisztes csavart fölé –, majd a Leverkusen már a vezetést is megszerezte. Méghozzá egy mutatós találattal!
Bierofka balról kanyarított középre, Magnin elméletileg könnyedén felszabadíthatott volna, de ő, rácáfolva a futball egyik alapigazságára, úgy döntött: középre fejeli ki a labdát. Pontosan Sebescen elé bólintott… Az ezúttal csapatkapitányként is fungáló védő pedig tolt egy hatalmasat a labdán, majd tizenhat méterről óriási erővel a bal felső sarokba bombázott.

Munkanélküli-segély a futballistáknak

A nürnbergi szövetségi munkaügyi hivatal illetékese szerint a klub nélkül maradó futballisták is jogosultak a munkanélküli-segélyre. „Mivel a profik többsége valamilyen egyesület alkalmazásában áll, járulékokat fizet, így joggal tarthat igényt munkanélküli-segélyre. Ha azokból a keresetekbôl indulunk ki, amelyek az újságokban megjelennek, akkor a játékosok a legmagasabb összegű térítésre jogosultak” – nyilatkozta Michael Schweiger.
A szakértô szerint az állástalan labdarúgónak nincs más dolga, mint bemennie az illetékes hivatalba, kitöltenie egy igénylôlapot, és várnia a döntésre. A hatályban lévô jogszabályok szerint az egyedülállók heti 389, míg a családosok (a gyerekek számától függôen) akár heti 435 euróra is igényt tarthatnak.
Ettől kezdve kizárólag Thomas Schaaf hátrányban lévő csapata akart futballozni, de nem járt eredménnyel. Aílton rögvest a középkezdés után szépíthetett volna, de Juric mintaszerűen "takarított”, majd Hariszteasz vette célba a bal alsó sarkot, ám Juric a csaknem kétméteres termetét meghazudtoló gyorsasággal vetődött és mentett. A 66. perctől Lisztes nélkül küzdő brémaiaknak Simak adhatta volna meg a kegyelemdöfést, de "belehalt” a szépségbe. Sebescen remek passza után még egy pimasz cselt is megengedett magának, és csak utána lőtt, pechjére Borel kitenyerelte a bal felső sarok felé tartó labdát.
A Hertha BSC ugyan csak csütörtökön mutatkozik be a Ligakupában (a Király Gáborral felálló címvédő ellenfele a Bayern München lesz), de Dieter Hoeness menedzser már szerdán is gondoskodott beszédtémáról. A sportvezető nekitámadt a német szövetségnek, illetve annak orvosi bizottságának, mondván ők is hibásak abban, hogy Marko Rehmer még mindig nem tud pályára lépni. A berlini menedzser fivéréhez, Ulihoz hasonlóan – a Bayern pénzembere Sebastian Deisler sérülése miatt – kártérítési igényt nyújtott be a DFB-hez.
"Roppant bosszantó ez a helyzet, mi abból indultunk ki, hogy Rehmer fitt lesz, amikor visszatér az Európa-bajnokságról – nyilatkozta Dieter Hoeness. – Nagyon kritikus arról beszélni, hogy jó döntés volt-e elvinni Markót a világbajnokságra. Ha megkapjuk a vizsgálatok eredményeit, akkor reagálni fogunk a helyzetre. Ez egyszerűen nem fordulhatott volna elő. Vannak gondjaink az eljárással…”
A berliniek elsősorban az edzői stábot okolják a hiba miatt, szerintük a doktoroknak Rehmer nyolcaddöntőbeli sérülését követően el kellett volna tiltaniuk még az edzésektől is a futballistát.
Stefan Effenberg sem lehet túl rózsás hangulatban, a Bayern Münchentől a nyáron távozó középpályás továbbra sem talál magának csapatot. A karmester legutóbb két spanyol csapattal, az Alavéssel és a Santanderrel tárgyalt, ám mindkét klub azonnal elállt a szerződtetésétől, amint meghallotta a fizetési igényeit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik