Válogatott: Le a kalappal Marco Rossi előtt! – Egervári

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.11.19. 11:00
null
Egervári Sándor, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya rengeteg érdekes és tanulságos történetet mesélt a hallgatóságnak Sátoraljaújhelyen – balra a szerző, Csillag Péter (Fotó: Szoboszlay Marcell)
Egervári Sándor, a korábbi szövetségi kapitány a Hátsó füves-kiállítás vendégeként elismerően szólt Marco Rossi magyar labdarúgó-válogatottnál végzett munkájáról, és elmondta, utódjával rendszeres SMS-kapcsolatban van.

 

Pomázi gyökereiről, játékos- és edzői pályafutása meghatározó mozzanatairól, illetve Marco Rossi munkájáról is beszélt Egervári Sándor a sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállításon. A Harmadik félidő bisztró futballestsorozat e heti vendége, a háromszoros magyar bajnok edző, korábbi szövetségi kapitány a Kazinczy Ferenc Múzeumban kedden felidézte azt is, mit tanult a Budapesti Spartacus fiatal hátvédjeként Hidegkuti Nándortól, a csapat akkori trénerétől.

„Erős csapatunk volt a Spartacusnál, NB I-es feljutásra is alkalmasnak tartottak minket   – elevenítette fel az 1971-es évhez kötődő emlékeit a 71 éves sportember. – A téli felkészülés után a Kecskemét ellen kezdtük a tavaszt, eléggé fáradtak voltunk, az Öreg előzőleg rengeteget futtatott minket a hóban. Kikaptunk négy-egyre, bosszús volt Nándi bácsi, máig a fülemben van a hangja: »Elmennek maguk a...« – és itt mondott valami csúnyát, aztán becsapta az ajtót. Utólag azt gondolom, magára is haragudott, mert nem jól mérte ki a terhelési adagot. Mentem ki a következő hétfőn tréningre, fiatal játékosként az elsők között, és fel voltam készülve arra, hogy nagy patália lesz a hétvégén történtek után. Ehhez képest meglepődve láttam, hogy az Öreg áll a pálya melletti homokgödörben, és nagy bográcsban halászlét főz. Odamentem, megkérdeztem tőle: »Nándi bácsi, milyen edzés lesz ma?« Visszakérdezett: »Edzés?! Minek maguknak edzés? Megesszük ezt a halászlét, iszunk rá néhány fröccsöt, és majd holnap edzünk.« Levonta a vereség tanulságait, így akart frissíteni a csapaton. És hogy mennyire igaza volt, jelzi: utána kiegyenesedett a teljesítményünk, tíz fordulón keresztül nem kaptunk ki.”

A múzeumi beszélgetés alatt szóba került a Menekülés a győzelembe című, 1981-ben bemutatott hollywoodi film forgatása is, amelyen az MTK más játékosaihoz hasonlóan Egervári Sándor is statisztált Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore, Paul Van Himst és Osvaldo Ardiles mellett. A filmbeli világháborús történet egy náci tábor őrei és foglyai közötti mérkőzésben csúcsosodik ki, a korabeli díszleteket a Hungária körúti stadionban rendezték be.

„Csapatunk intézője, a futballéletben sokak által ismert és tisztelt Bakos Blumi bácsi, szegény, meg volt döbbenve, amikor meglátta a hatalmas, ház méretű náci zászlókat és horogkereszteket az MTK-pályán      – mondta a film mellékszereplője, akinek hálátlan feladata volt Pelé durva buktatása.  – Megjárt a második világháború során egy filmbelihez hasonló tábort, és hozzá hasonlóan az MTK többségében zsidó származású törzsszurkolói is megbotránkozva fogadták a helyszínválasztást. A magyarázat az volt, hogy ez a kissé lepusztult pálya emlékeztetett a párizsi Colombes Stadionra, amelyet a filmben próbáltak megidézni.”

A sátoraljaújhelyi keddi esten a 2018-ban elszenvedett agyvérzése óta pomázi otthonában visszavonultan élő edző beszélt arról is, mennyit jelent a futballélet szereplőitől kapott biztatás, támogatás, különösen a helybeli szurkolóké, akik mindig nagy szeretettel köszöntik a Pest megyei II. osztályban szereplő csapat mérkőzésein feltűnő földijüket. Az U20-as válogatottal 2009-ben világbajnoki bronzérmet szerző, a magyar felnőttválogatottat 2010 és 2013 között irányító szakember kitért a nemzeti csapat mai helyzetére is, és elmondta, jó viszonyt ápol Marco Rossi szövetségi kapitánnyal.

„Tartom a kapcsolatot, elsősorban SMS-ben, a meccsek előtt szoktam írni neki biztatást, a győzelemhez gratulálok, vereség után küldök egy »hard luck« üzenetet. Elismerem a munkáját. Alapvetően nem vagyok külföldiedző-párti, de meg kell állapítani, ő csak jót tett a magyar futballnak. A Honvédnál középszerű játékosállományból bajnokcsapatot csinált, a válogatottnál nyújtott teljesítményével kivívta a szövetség, a szakemberek és a szurkolók elismerését. Le a kalappal Marco Rossi előtt! Kicserélte az idők során a fél csapatot, és még mindig ütőképes maradt. Akárkihez nyúl, rendszerint bejön. A választásaival néha engem is meglepett, például azzal, hogy a cilinderből előhúzta Schäfer Andrást, a szombathelyi Illés Akadémiáról induló, nagyszerű, szorgalmas fiatalembert. Kívánom, hogy még hosszú éveken keresztül irányítsa a magyar válogatottat.”

Futballest Kassai Viktorral
A Hátsó füves-kiállítást kísérő Harmadik félidő bisztró futballestek következő vendége Kassai Viktor lesz november 24-én, szerdán. „A tatabányai lakóteleptől a BL-döntőig” címmel meghirdetett, 17 órakor kezdődő eseményen szó esik majd a 46 éves sportember életútjáról, játékvezetői pályafutásáról és frissen megjelent életrajzi könyvéről a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik