K. T. I. 2020.11.08 19:49 Frissítve: 2020.11.09 01:13

Válogatott: „El kellene gondolkodnia, hogy máshová szerződik” – Rossi Szalairól

Achim Beierlorzer alaposan megnehezítette a magyar labdarúgó-válogatott helyzetét. Minderről Marco Rossi szövetségi kapitány beszélt az egyik német portálnak. Az említett szakember a Mainz volt trénere, s mint a Sportbuzzer cikkéből kiderül, egyáltalán nem egyezik a véleménye Rossiéval a válogatott első számú centerének, Szalai Ádámnak a teljesítményéről.

Rossi szerint Szalai Ádámnak helye lenne a Mainz csapatában (Fotó: Getty Images)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Sky90 Die Fussballdebatte című műsorban Achim Beierlorzer, a Mainz múlt hónapban menesztett edzője kifejtette, a zavaros kommunikáció ellenére is szigorúan szakmai okai voltak annak, hogy nem számolt Szalai Ádámmal az első csapat keretében.

„A pályán töltött idejét, a góljait, a kapura lövéseit jellemző statisztikák mind azt mutatták, hogy ez kevés. Más futballt akartunk játszani, és abban már nem terveztünk vele. Nehezítette a dolgunkat, hogy kritikus helyzetekben Ádámmal nem a legkönnyebb” – mondta Beierlorzer, hangsúlyozva: nem volt veszekedés, nem volt botrány, emberileg az égvilágon semmi baja sincs Szalai Ádámmal.

A sportbuzzer.de most a magyar szövetségi kapitánnyal, Marco Rossival készített exkluzív anyagban arra kérte az olasz trénert, hogy reagáljon Beierlorzer kijelentésére.

„Az ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel megnehezíti a dolgunkat. Ádám a csapatkapitányunk és továbbra is rendkívül fontos tagja a válogatottnak – kezdte Rossi. – A helyzetünk most kifejezetten nehéz: Ádámnak úgy kell Izland ellen az első perctől játszania, hogy egyáltalán nincs ritmusban és hosszú ideje nem szerzett meccstapasztalatot.  Bízom abban, hogy mihamarabb sikerül megoldást találniuk a helyzetre Mainzban – vagy akár egy másik csapatnál. Úgy gondolom, tényleg el kellene gondolkodnia azon, hogy a télen egy másik klubhoz szerződik.”

A szövetségi kapitány hozzátette, szerinte Szalai még most is tudna segíteni a Bundesliga utolsó helyén álló mainzi alakulaton. De a legfontosabb az az ő szempontjából, hogy akár Mainzban, akár másutt, de játékpercekhez jusson a válogatott támadó. 

Már Szalai „felfüggesztése” és annak kommunikációja is több kérdést feldobott a német sajtó számára. A helyzet egyik furcsasága az volt, hogy a magyar csatár nem sokkal korábban még a Német Kupában csereként pályára lépve fontos gólt szerzett csapatában. A két héttel ezelőtti beszámolók szerint a Mainz felmentette az edzéslátogatás alól a játékost, akinek ugyanakkor lehetőséget biztosítottak arra, hogy önállóan, vagy a tartalékcsapattal tréningezve megpróbálja magát formában tartani addig, amíg másik klubot nem talál. A Bild nem hagyta annyiban a dolgot, a lap azt írta, a valódi ok egy elmérgesedő pénzügyi vita, amelynek során a magyar csatár csapattársai szószólójaként vehemensen követelte a koronavírus-járvány miatt korábban visszatartott fizetések átutalását.

A keretből eltanácsolt játékos két nappal később megjelent a gyakorlópályán, és a gárda erőnléti edzőjével, Axel Busenkell-lel egyéni feladatokat végzett. Egyúttal jelezte, egy pillanatra sem áll le a munkával. Délután folytatódott a történet: a csapatedzés elmaradt. A Bild arról értesült, a klub játékosai sztrájkba léptek, így kifejezve szolidaritásukat Szalai Ádám iránt. Elmondták az öltözőben, amíg nem rendeződik az ügye, nincs normális munkavégzés. Ezt később írásba is foglalták, s elküldték a klubvezetőségnek.

A klubelnök, Stefan Hofmann a történtek után adott interjújában nem tagadta, hogy a klub nincs jó anyagi helyzetben, de jelezte, szerinte a magyar légiós ügye ezzel csak annyiban függ össze, hogy az ő keretből történt kirakása, „elkülönített” edzése volt az utolsó csepp a pattanásig feszült játékosok poharában.

A klubelnök szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban visszatartott fizetések későbbi folyósítása csak egy lehetőség volt, annak függvényében, hogy javul a klub pénzügyi helyzete – az viszont nemhogy nem javult, még tovább romlott.

A klubházon belüli feszültség odáig fajult, hogy egy héttel ezelőtt, azaz szeptember 28-án, hétfőn a Mainz bejelentette az eddigi vezetőedző, Achim Beierlorzer távozását. A tréner helyét az addigi segédedző, Jan-Moritz Lichte vette át, aki jelen állás szerint az idény végéig vezetheti a csapatot. 

Szalait október elején visszatették a Mainz Bundesliga-keretébe (vélhetően a perrel való fenyegetés hatására), azóta a csapattal edzhet, ám pályára továbbra sem lépett. 

2021.01.24 21:17:03

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valószínűleg nincs mit tudni, mert egyetlen, nyilvánvaló ok nem jelölhető meg. Ezért Irapuato rejtélye ma nem is azt jelenti nekem, mi történt, inkább azt, miért nem vagyunk képesek még mindig szabadulni tőle.

2021.01.22 18:15:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Bízom abban, hogy lesz még alkalmam erős bajnokságban játszani, ám ehhez extrát kell nyújtanom.”

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.