K. Zs. 2020.10.27 12:28 Frissítve: 2020.10.27 12:39

Mainz: Szalai számai rosszak voltak, véli a menesztett edző

Szalai Ádám első keretből történt száműzetéséről is beszélt a német Skynak Achim Beierlorzer, a német labdarúgó-bajnokságban sereghajtó Mainz időközben beosztásából felmentett vezetőedzője.

Szalai Ádám a Mainz mezében egy februári német bajnokin (Fotó: AFP)

 

A Sky90 Die Fussballdebatte című műsorban Achim Beierlorzer kifejtette, még maga sem fejezte be a viharos mainzi napok elemzését.

Ami a válság csúcspontját, a szurkolók és a csapattársak körében népszerű Szalai Ádám első keretből történő kirakását illeti – amelyet, mint ismert, rövid játékossztrájk követett, és amelyet egyes hírek szerint valójában pénzügyi okok motiváltak –, Beierlorzer szerint a 2019–20-as idény végeztével ő és Rouven Schröder sportigazgató is közölte a magyar csatárral: a jövőben szakmai okokból nem számolnak vele.

Csak ezt a jelek szerint nem kommunikálták egyértelműen, olyannyira nem, hogy bár Szalai a bajnokságban valóban nem lépett pályára, a negyedik ligás Havelse elleni, szeptember 11-i kupameccs nehéz pillanataiban, 1–1-nél edzője becserélte őt – és a magyar csatár gólt szerezve elmozdította csapatát a holtpontról.

„Továbbra is tagja volt a keretnek, nem talált magának másik klubot, számomra normális, ha egy velünk edző játékost beállítok a csapatba – próbálta indokolni Beierlorzer a „leírt” Szalai reaktiválását, majd némiképp önkritikusan, a „nem egyértelmű” nyári kommunikáció érzékeltetésre hozzátette: – Talán olyan határozottan kellett volna cselekednünk, mint az Augsburg Daniel Baierrel vagy a VfB Stuttgart Holger Badstuber esetében.”

(Holger Badstuber az előző idény vége óta a VfB negyedosztályú második csapatában futballozik, Daniel Baier pedig – miután az Augsburg szerződést bontott vele nyáron – visszavonult.)

A kupabeli beugrás Beierlorzer szerint nem változtatott a nyári elhatározáson, következésképp nem javított Szalai helyzetén, mert:

„A pályán töltött idejét, a góljait, a kapura lövéseit jellemző statisztikák mind azt mutatták, hogy ez kevés. Más futballt akartunk játszani, és abban már nem terveztünk vele. Nehezítette a dolgunkat, hogy kritikus helyzetekben Ádámmal nem a legkönnyebb” – mondta Beierlorzer, hangsúlyozva: nem volt veszekedés, nem volt botrány, emberileg az égvilágon semmi baja sincs Szalai Ádámmal.

A menesztett mainzi edző mostani – nem csak Szalai Ádámot érintő – megszólalása keltett némi értetlenséget a német médiában. A visszhangok szerint mondandója itt-ott zavaros volt – például továbbra sem világos, hogyan egyeztethető össze a szakmai alapú keménykedés azzal, hogy az első kellemetlen helyzetben (a szeptemberi kupameccsen) mégiscsak Szalai segítségére volt szükség – és legfőképpen híján volt a kellő önkritikának.

A jelenleg Jan-Moritz Lichte irányításával dolgozó Mainz öt forduló után pont nélkül áll a Bundesliga-tabella utolsó helyén.

Szalai Ádám – akinek jogi képviselője szeptember végén munkaügyi bírósághoz fordult – továbbra is a klub alkalmazottja, újra az első kerettel edzhet, de egyelőre nem lépett pályára bajnoki meccsen.

2021.06.07 17:55:43

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

„A támadóharmadban bárhol bevethető, mindig meglepi a védőket váratlan megoldásaival.”

2021.05.27 23:34:16

Német labdarúgás BABJÁK BENCE

NS-VÉLEMÉNY. El is érkeztünk a Dárdai-jelenség kulcsához.

2021.05.25 23:33:11

Német labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nálunk nem a szakmai vonulat, hanem az eredmények döntöttek búcsúról, érkezésről.

2021.05.22 15:18:45

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A félidőben még a tartalékos berliniek vezettek, de végül vereséggel zárta az idényt Dárdai Pál csapata.

2021.05.22 15:03:31

Német labdarúgás K. T. I.

A Bayern Münchenhez távozó Julian Nagelsmann idegenbeli vereséggel búcsúzott el a lipcsei csapat kispadjától.