K. Zs. 2020.10.27 12:28 Frissítve: 2020.10.27 12:39

Mainz: Szalai számai rosszak voltak, véli a menesztett edző

Szalai Ádám első keretből történt száműzetéséről is beszélt a német Skynak Achim Beierlorzer, a német labdarúgó-bajnokságban sereghajtó Mainz időközben beosztásából felmentett vezetőedzője.

Szalai Ádám a Mainz mezében egy februári német bajnokin (Fotó: AFP)

 

A Sky90 Die Fussballdebatte című műsorban Achim Beierlorzer kifejtette, még maga sem fejezte be a viharos mainzi napok elemzését.

Ami a válság csúcspontját, a szurkolók és a csapattársak körében népszerű Szalai Ádám első keretből történő kirakását illeti – amelyet, mint ismert, rövid játékossztrájk követett, és amelyet egyes hírek szerint valójában pénzügyi okok motiváltak –, Beierlorzer szerint a 2019–20-as idény végeztével ő és Rouven Schröder sportigazgató is közölte a magyar csatárral: a jövőben szakmai okokból nem számolnak vele.

Csak ezt a jelek szerint nem kommunikálták egyértelműen, olyannyira nem, hogy bár Szalai a bajnokságban valóban nem lépett pályára, a negyedik ligás Havelse elleni, szeptember 11-i kupameccs nehéz pillanataiban, 1–1-nél edzője becserélte őt – és a magyar csatár gólt szerezve elmozdította csapatát a holtpontról.

„Továbbra is tagja volt a keretnek, nem talált magának másik klubot, számomra normális, ha egy velünk edző játékost beállítok a csapatba – próbálta indokolni Beierlorzer a „leírt” Szalai reaktiválását, majd némiképp önkritikusan, a „nem egyértelmű” nyári kommunikáció érzékeltetésre hozzátette: – Talán olyan határozottan kellett volna cselekednünk, mint az Augsburg Daniel Baierrel vagy a VfB Stuttgart Holger Badstuber esetében.”

(Holger Badstuber az előző idény vége óta a VfB negyedosztályú második csapatában futballozik, Daniel Baier pedig – miután az Augsburg szerződést bontott vele nyáron – visszavonult.)

A kupabeli beugrás Beierlorzer szerint nem változtatott a nyári elhatározáson, következésképp nem javított Szalai helyzetén, mert:

„A pályán töltött idejét, a góljait, a kapura lövéseit jellemző statisztikák mind azt mutatták, hogy ez kevés. Más futballt akartunk játszani, és abban már nem terveztünk vele. Nehezítette a dolgunkat, hogy kritikus helyzetekben Ádámmal nem a legkönnyebb” – mondta Beierlorzer, hangsúlyozva: nem volt veszekedés, nem volt botrány, emberileg az égvilágon semmi baja sincs Szalai Ádámmal.

A menesztett mainzi edző mostani – nem csak Szalai Ádámot érintő – megszólalása keltett némi értetlenséget a német médiában. A visszhangok szerint mondandója itt-ott zavaros volt – például továbbra sem világos, hogyan egyeztethető össze a szakmai alapú keménykedés azzal, hogy az első kellemetlen helyzetben (a szeptemberi kupameccsen) mégiscsak Szalai segítségére volt szükség – és legfőképpen híján volt a kellő önkritikának.

A jelenleg Jan-Moritz Lichte irányításával dolgozó Mainz öt forduló után pont nélkül áll a Bundesliga-tabella utolsó helyén.

Szalai Ádám – akinek jogi képviselője szeptember végén munkaügyi bírósághoz fordult – továbbra is a klub alkalmazottja, újra az első kerettel edzhet, de egyelőre nem lépett pályára bajnoki meccsen.

2020.11.28 14:56:04

Német labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY, VÉGH JÁNOS

Ráijesztett a Stuttgart a Bayernre, Dortmundban nyert a Köln • Sallai Roland megsérült, nem léphetett pályára.

2020.11.22 14:57:53

Német labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

Sallai csapata meglepetésre hazai pályán vesztett az eddig nyeretlen Mainz ellen.

2020.11.21 18:00:01

Német labdarúgás M. G.

Gulácsi kezdő volt, Orbán a szünetben állt be, a Frankfurt nem érdemtelenül harcolt ki döntetlent.

2020.11.18 20:42:29

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

NS-VÉLEMÉNY. Oda az ellenállhatatlan támadófutball, amiért milliók rajongtak.

2020.11.07 17:45:54

Német labdarúgás M. G.

A müncheniek elvesztették Kimmichet, de győztesként hagyták el Dortmundot, s ismét az élre álltak.