Válogatott: Egy németre rá lehet mondani, hogy mégiscsak német, ne piszkáljuk – Mezey

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.02. 13:15
null
Egervári Sándor és Mezey György (Fotó: NSO-montázs)
A 3szek.ro interjút készített Egervári Sándorral és Mezey Györggyel, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányaival. A beszélgetésben szó esett a nemzeti csapat szerepléséről és az utánpótlásról is.

Egervári Sándor

„Az igazság az, hogy 2010-ben, amikor én szövetségi kapitány lettem, építettünk egy új közösséget, egy új csapatot, hiszen Dárdai Paliék kiöregedtek, és kellett az új generáció. Szerencsém volt, mert én korábban az U20-as válogatott élén álltam edzőként, és nagyon sok gyereket szép lassan elkezdtünk felkészíteni a nemzetközi szereplésre, így azokat a labdarúgókat megfelelő számú válogatott mérkőzéssel tudtuk felvértezni. Az Európa-bajnokságig ez a közösség elég jól működött Gera Zolikkal, Király Gabikkal, Juhász Rolandokkal, csak az a probléma, hogy ezek a játékosok most kiléptek ebből a körből, kiöregedtek, és menet közben, sajnos, az elmúlt időszakban nem építettük fel a meghatározó személyiségeket, és azt gondolom, ebben egy picit el vagyunk maradva. Hiányoznak azok a komoly labdarúgótudással és komoly sportemberi személyiséggel rendelkező játékosok, akik most át tudnák lendíteni a pillanatnyilag megrekedt válogatott szekerét.”

Mezey György

„Itt az a baj, hogy iszonyú nagy konkurenciája lett a futballnak, úszni ma sokkal többen mennek – Hosszú Katinkáék sikerein felbuzdulva –, mint a futballpályára. Ebben a rendkívül széles konkurenciájú kínálatban a labdarúgásnak átütő erejűnek kellene lennie, hogy mégis azt válassza az a gyerek. A futballedzőnek az a dolga, hogy üljön a kispadon és tartsa az edzéseket. Az az álom, hogy Puskás-szintű futballistát neveljenek ki belátható időn belül, naivitás. Mert akkor a Manchester City arab tulajdonosa megvesz egy tízszer drágábbat, aki rugdossa a gólokat. Ma nagyon nehéz. Sajnálom is azokat, akik most felelősek ezért, mert nem nagyon tudnék okos megoldást mondani. Legfeljebb azt tudnám tanácsolni, hogy aki nem ért a futballhoz, hagyja az egészet, mert csak árt vele.”

A külföldi edzőkről:

„Ha megnézzük, a magyar edzők a mai napig sikeresebbek, mint a külföldiek. De ezzel a döntéshozók egy ernyőt húznak maguk fölé, idehoztam egy külföldit és mosom kezeimet. Egy magyart a helyében hatszor fenékbe billentettek volna, de egy németre rá lehet mondani, hogy jól van, mégiscsak német, tehát ne piszkáljuk. Az egyik legjobb példa erre a Videoton FC, amelynek utánam jóformán csak külföldi edzői voltak, eredményt egyik sem ért el. Mi, magyar edzők érezzük ennek a súlyát, sokkal többet megengednek a külföldieknek, mint nekünk.”

A két interjú teljes változatát ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik