Schäfer András számára jó példa lehet Andrés Iniesta játéka

Vágólapra másolva!
2021.06.25. 18:31
null
Schäfer András (13) Cristiano Ronaldótól sem ijedt meg (Fotó: Szabó Miklós)
Az Európa-bajnokság magyar felfedezettjének is nevezhetjük a mindegyik meccsünkön kezdő, a németek ellen gólt is szerző, 22 éves dunaszerdahelyi középpályást, Schäfer Andrást, akinek érdemes közelebbről is megvizsgálni a játékát, kielemezni az erősségeit, megkeresni a fejlődési lehetőségeit.

Schäfer András hirtelen tört be a válogatottba és máris sok örömöt szerzett nekünk. Kifejezetten lelkes játékos, aki kiteszi a szívét a pályára. Mindannyian láthattuk a mérkőzéseinken, hogy folyamatosan kéri a társaitól a labdát és a támadásokhoz is igyekszik felérni. Hogy mennyire fontos neki a válogatott, azt a németek elleni meccs utáni könnyekből is láthattuk...

NAGY ERÉNYE A REMEK HELYEZKEDÉS

Játékán látszik, hogy olyan csapatokban nevelkedett, melyekben a rövid passzos játékot részesítik előnyben (az MTK tipikusan ezt a felfogást képviseli). Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy labdával a különböző játékhelyzet-megoldásokat maga körül keresi, hanem a helyezkedésében is. Amellett, hogy megjátszható távon belül szokott helyezkedni passzsávban, kiválóan találja meg azokat a pontokat az ellenfél játékosai között, ahol megfelelő méretű terület áll majd rendelkezésére, ha labdát kap. Ez annak köszönhető, hogy a játéka körültekintő. Vagyis mielőtt labdát kap, rendszeresen körbenéz (divatosan ezt szkennelésnek hívják manapság) és felméri a helyzetét.

Egyértelmű feladata volt, hogy labdakihozatalkor kérje el védőinktől a labdát. Schäfer a helyezkedését tekintve előszeretettel helyezkedik közvetlenül az ellenfél játékosainak védővonala mögé.

Schäfer itt közvetlenül a ciprusi védelmi vonal mögé helyezkedett
Schäfer itt közvetlenül a ciprusi védelmi vonal mögé helyezkedett

Ennek nyilván sok előnye van. Egyrészt ha valaki közvetlenül az ellenfél védővonala mögé helyezkedik, akkor jó eséllyel nem lesz szorosan mögötte senki a rivális gárdából. Másrészt ilyen helyezkedéssel nagyon könnyű előrehaladni a labdával. Ugyanis az az ellenfél játékos (a képen a kék 15-ös), aki mögött helyezkedik Schäfer, nem látja őt, ezért a magyar futballista többnyire tisztán helyezkedhet passzsávba, és ha kap egy labdát, máris az ellenfele mögé került. Ez összefüggésbe hozható azzal, amit Marco Rossi az Eb-záró sajtótájékoztatóján mondott, amikor arról beszélt, hogy sikerült területeket nyernie a csapatnak a pályán – ennek a területnyerésnek az egyik eszköze lehet ez a helyezkedés labdakihozatalkor.

A másik tipikus megoldása a dunaszerdahelyi középpályásnak, hogy ha a vetélytárs tagjai sűrűbben helyezkednek és több szinten (vagyis nem vonalban) vannak körülötte, akkor a lehető legmesszebb helyezkedik az ellenfél játékosoktól úgy, hogy passzsávban legyen. Magyarán a labdás társa lapos passzal meg tudja őt játszani.

Schäfer passzsávba helyezkedik, a lehető legmesszebb a francia játékosoktól
Schäfer passzsávba helyezkedik, a lehető legmesszebb a francia játékosoktól

Jól lehetett látni a hasonló helyzeteknél, hogy többször néz körbe, mielőtt labdát kap, és folyamatosan próbál távolabb helyezkedni a rivális játékosaitól.

Szóval egyértelműen kitűnik, hogy a helyezkedése tudatos, és ezért nagyon fontos szerepe van a labdakihozatalainknál, mert szinte mindig megjátszható. Emellett sokat mozog, folyamatosan kéri a labdát, adja kézzel a jeleket a társainak, hogy játsszák meg őt. Ezt erősíti az is, ahogy korábbi edzője, Feczkó Tamás is fogalmazott: „Kiemelkedő a futómennyisége, ami nagy játékintelligenciával párosul”.


Jól és magabiztosan kezeli a kapott labdákat. Ráadásul nem egy gladiátor termet, ennek ellenére bátran és kellő harciassággal megy bele az ütközésekbe is. Részben ennek is köszönhető, hogy a labdafedezése is jónak számít.


FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉG: TÖBB ELŐREPASSZ

Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon hogyan tudna kicsúcsosodni Schäfer András játéka? Hogyan érhetné el, hogy még meghatározóbb, még hangsúlyosabb legyen a jelenléte, még több passzal, kulcspasszokkal segítse a támadójátékot?

Talán mondhatjuk, hogy egyelőre túlzottan is biztonságra törekvően futballozik – ami persze egy 22 éves fiatal esetében, aki most vált kezdőjátékossá a válogatottban, még érthető. Nagyon sokszor fordult elő, hogy a magyar együttes labdakihozatalakor jól, és többször is körbenézett, ezáltal jól is helyezkedett, viszont a kapott labdákat sokszor visszapasszolta. Vagy éppen egy sima oldalpasszal oldotta meg az ilyen helyzeteket még akkor is, ha nem volt indokolt, mert az ellenfél nem gyakorolt rá nyomást – így pedig lényegi előrelépés nem történt csapatunk támadásépítésének szempontjából.

Ezzel semmiféle hibát nem vétet, de kockázatot sem vállalt. Ez lehet számára az egyik legnagyobb kiugrási lehetőség, hogy a jövőben is meghatározó tagja legyen válogatottunknak: többször könnyedén megfordulhatott volna a labdával és támadást kezdeményezhetett volna, vagyis ha többet passzolna előre, nagyobb szerepet játszhatna a támadásépítésben, több akciót vezethetnénk az előre irányuló passzai révén. Ettől válhatna még fontosabb játékossá. Jól járatja a labdát a védőinkkel, ám ugyanezt megtehetné maga előtt is, hiszen a társak az esetek többségében felkínálják magukat a passzokra.

Természetesen ez a szakmai stábtól is függ, hogy mit szeretnénk játszani, milyen feladattal bízzák meg a középpályást. Valamivel bátrabb, támadóbb játékot jelentene, ha a labdabirtoklásunkat a saját védőharmadunkból megpróbálnánk áthelyezni a középső harmadba. Marco Rossi a német meccs után elmondta, hogy a jövőben még hangsúlyosabbá szeretné tenni a támadójátékunkat.

Ebben játszhatna jelentős szerepet Schäfer, ha bátrabban fordulna meg a labdákkal és maga előtt próbálna osztogatni, labdajáratásokat vagy támadásokat kezdeményezni. Ráadásul attól sem igazán kéne tartania, hogy rosszul mérte fel a helyzetét és hirtelen megtámadják hátulról, ugyanis bátran megy bele az ütközésekbe és nagyon jól tudja fedezni a labdát. Ha szorult helyzetbe is kerülne, akkor egy sima labdafedezéssel megoldaná, vagy akár jöhetne a „jó öreg” visszapassz is.

A BEFEJEZÉSEKNÉL IS HASZNÁLHATÓ – INIESTA LEHET A PÉLDA

Schäfer a befejezésekhez is gyakran felér. Szerzett is egy-egy gólt a ciprusi és a német válogatott ellen. Nyilvánvaló, ha több támadást kezdeményezne, akkor jóval több ilyen helyzetbe kerülne, amivel a saját eredményességét is növelhetné.

A játékában vannak látványos elemek is. Ezt bizonyítja az is, hogy vállal, mellel többször passzolt a társainak.

Schäfer felé száll a labda
Schäfer felé száll a labda
Mellel leteszi az induló társnak
Mellel leteszi az induló társnak
Schäfer egy látványos megoldással építette tovább a támadást
Schäfer egy látványos megoldással építette tovább a támadást

Nyilvánvalóan szívesen látunk ilyen megoldásokat. Ezért lenne izgalmas, ha még gyakrabban vállalná fel az egy az egy elleni játékot is. Ha volt is ilyen, akkor az a támadóharmadunkban fordult elő. Gyakran az egy az egy elleni helyzeteket is passzal igyekszik megoldani, pláne a pálya középső és védőharmadában.

Ha elöl ilyen helyzetbe került és fel is vállalta, akkor nem konkrét cseleket használt, hanem megkísérelte eltolni szűken a védője mellé és onnan bebújni elé. Ez annyiból veszélyes, hogy ha szűken a védő mellett próbálja meg eltolni, akkor a védő jó eséllyel lábbal bele tud kapni a labdába, plusz a kezével tudja kontrollálni Schäfer mozgását – ez elő is fordult. Az ilyen helyzetekben érdemes lenne arra építenie, hogy jól és magabiztosan tudja vezetni a labdát, emellett jól is fedezi azt.

Ezekkel a jellemzőkkel érdemes lenne Andrés Iniesta támadójátékának egy részletét használnia. Iniesta előszeretettel vezette a védője mellé a labdát, mintsem hogy rávigye szemből. Ami lényeges ebből a szempontból az ő játékában, hogy a védőjét aránylag nagyobb ívben igyekezett kikerülni (minimum 1.5 méter), hogy ezzel elkerülje a fizikai kontaktot. Ha sikerült elmennie a védő mellett, akkor belépett elé, hogy ne tudják szerelni. Ha a védője felvette a sebességét és nem tudta lefutni, akkor a védőtől ellentétes oldalra visszafordult és elindult egy másik irányba.

Például így:

Iniesta szembekerül a védőjével
Iniesta szembekerül a védőjével
Konkrét csel helyett eltolja nagy ívben a védője mellett, hogy az ne tudjon belepöckölni lábbal a labdába és a kezével se tudja őt megakadályozni a haladásban
Konkrét csel helyett eltolja nagy ívben a védője mellett, hogy az ne tudjon belepöckölni lábbal a labdába és a kezével se tudja őt megakadályozni a haladásban
Olyan távol van a védőjétől, hogy kézzel nem tud hozzáérni, így zavartalanul haladhat
Olyan távol van a védőjétől, hogy kézzel nem tud hozzáérni, így zavartalanul haladhat
Viszont a védő utoléri és hozzáér testtel, megpróbálja szerelni. Iniesta védi a labdát azzal, hogy a védőtől távolabbi lábán van
Viszont a védő utoléri és hozzáér testtel, megpróbálja szerelni. Iniesta védi a labdát azzal, hogy a védőtől távolabbi lábán van
A védőtől ellentétes irányba fordul. Ezzel azt éri el, hogy a védő nem tud szerelni, hiszen a védő és a labda között van Iniesta támaszkodó lába, ezáltal le van fedezve a labda
A védőtől ellentétes irányba fordul. Ezzel azt éri el, hogy a védő nem tud szerelni, hiszen a védő és a labda között van Iniesta támaszkodó lába, ezáltal le van fedezve a labda
A fordulás után zavartalanul továbbhalad egy másik irányba
A fordulás után zavartalanul továbbhalad egy másik irányba

Talán ha ezzel a gondolattal menne bele az egy az egy elleni helyzetekbe, akkor még sikeresebben tudná azokat megoldani. Mivel jól vezeti és fedezi is a labdát, szerelni szabályos eszközökkel elég nehezen lehetne.

Schäfer András még csak 22 éves, így szép karriert futhat be. Jól és éretten futballozott az Eb-n. Sokat mozgott, mindig igyekezett passzlehetőséget nyújtani a védőinknek. A kapott labdákat nem szórta el, magabiztosan játszotta meg azokat. Többször felért az ellenfél kapuja elé is, gólt is szerzett. Bátran ugrott fel a fejelőpárharcoknál, és határozottan ment bele az ütközésekbe. Sok szép emléket szerzett nekünk. Reméljük, hogy az erősségeit sikerül még jobban kibontakoztatnia és akkor hosszú évekre meghatározó tagja lehet a válogatottunknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik