VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2019.11.19 23:13

Reményfutball – Vincze András jegyzete

Kedd késő délután pittyegett egyet a mobilom, SMS érkezett Cardiffból (figyelem, szöveghű idézet következik, e zűrzavarosan kavargó digitális kornak megfelelő gyorsírással, azaz ékezetes betűk nélkül): „Remelem, elhiszik, hogy meg tudjak csinalni, nem tojjak ossze magukat, es 100%-ot tudnak hozni fejben, mert csak úgy sikerulhet szerintem...”.

A válasz tömör volt: „Szerintem is. Hajra, magyarok! Gyozunk 2–1-re”.

A Walesben szurkolókban és a válogatottért itthon szorítókban ugyanazok az érzések dolgoztak: elszántságtól csillogó szemeket, önbizalomról árulkodó tekinteteket szerettek volna látni, ráadásul egymás gondolatát, mozdulatát is ismerő magyar játékosokat, vagyis „a” csapatot a pályán. Nos, igen, a reményeket könnyű néhány mondatba – rövidke SMS-be – sűríteni, azonban a hús-vér valóságban, a rivaldafényben fürdő pályán legalább ilyen fontos higgadtnak maradni, betartani a taktikai utasítást, közben fifikásnak is lenni s mihamarabb ráérezni a szembejövő, hasonló mentális erényekkel felvértezett ellenfél gyengéire.

A szurkolói hitet tápláló „100%” sok mindent jelent egyszerre – erőt is, akaratot is, koncentrációt is, szerencsét is. Kiporciózott erények ezek, s Cardiffban is kiderült, a profi futballban az egyik (tudás) nem létezhet a másik (szerencse) nélkül – az, ami az egyik oldalon sikerült (fejes gól a 15. percben), a másikon nem (kimaradt magyar helyzet a 34.-ben). S ilyenkor hiába árulkodik a statisztika magyar fölényről – a labdabirtoklási arány 44:56 volt a szünetben, míg 173 hazai passzal állt szemben 270 magyar –, ezredszerre is bebizonyosodott, hogy a meccs meghatározó mozdulatát semmiféle bizakodás, matematikai összefüggés nem alapozhatja meg.

Leginkább a tartás, abból is a sportemberi válik igencsak fontos erénnyé, pláne, hogy a második félidő elején már végképp elszállt az egyenes ági Eb-kijutás esélye – egy ilyen meccsen 0–2-ről felállni már a csoda kategóriáját súrolja –, így nem maradhatott más, mint elküldeni az utolsó SMS-t: „Talan lesz meg egy kis esely...”.

A válasz várat magára. S nem véletlenül, hiszen következik a Nemzetek Ligája-rájátszás sorsolása – péntektől megint a reményeink futballoznak...

2020.11.28 08:06:33

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Nem győzöm hangsúlyozni, nem az számít, hogy én egyenlítettem Izland ellen.”

2020.11.27 23:05:43

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ismerősöm mondta, hogy amikor az igazgató úr fiától megkérdezte, hogy van mostanában az öreg, nézi-e a mérkőzéseket, azt a választ kapta: mióta a magyarok nyernek, már a gyógyszerét sem veszi be...

2020.11.27 08:32:59

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Az 1964-es és az 1968-as olimpiai bajnok válogatott szakvezetője a magyaróráin is nyomot hagyott.

2020.11.26 23:29:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Maradnia kell a kispadon!

2020.11.25 22:15:43

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A 6:3 csodája az ugyanis, hogy az említett törvényt fölülírhatja bennünk. Rájöhettünk: ama meccsnek számos részlete több évtized múltán is ámulva és tanulsággal nézhető.