THURY GÁBOR
2022.09.25 23:14

Pótolhatatlan élmény – Thury Gábor jegyzete

 

Magyar–olasz csoportdöntő a labdarúgó Nemzetek Ligája A-ligájában, a mérkőzés tétje az, melyik válogatott szerepelhet 2023 júniusában a négyes döntőben. Már döntetlen esetén is a mieink a résztvevők az NL-végjátékban.

 
Mancini: Örülök annak, hogy Rossival jól teljesít a magyar válogatott
Szoboszlai: Huszonegy évesen óriási felelősség volt a csapatkapitányi karszalag

Futballünnep lesz hétfő este a Puskás Arénában. Meglehet, elcsépelt kifejezés, de a mai meccsre tökéletesen illik. Legjobbjaink azzal veselkedtek neki a 3. csoport (Anglia, Magyarország, Németország, Olaszország) találkozóinak, hogy a bennmaradás is óriási bravúr lenne, most pedig ott tartunk, hogy a négyes döntő a tét, de ami még nagyobb eredmény, hogy a legerősebb együtteseket rejtő kalapból várhatjuk a 2024-es Európa-bajnoki selejtező sorsolását. Tehát az elit tagjaként!

Sportról lévén szó, előfordulhat, hogy az ellenfél nyer, de abban biztos vagyok, ha így is lenne, a közönség másként reagál a történtekre, mint 1985-ben, amikor válogatottunk az utolsó vb-selejtezőn a hollandoktól 1–0-s vereséget szenvedett. Előtte, áprilisban az osztrákok bécsi 3–0-s legyőzésével már biztossá tettük helyünket az 1986-os vb mezőnyében, a szurkolók ünnepelni jöttek a Nép­stadionba, aztán felháborodva kifütyülték a csapatot. Igazságtalanul, teszem hozzá.

A jelenkori együttes az esetleges vereség után sem érdemel füttyszót. Több okból sem. Az Eb-címvédő olasz csapat előrébb áll a ranglistán, s bár nem jutott ki a katari vb-re, annál inkább bizonyítani akarja, az elitben a helye. Nem véletlenül nyilatkozta lapunknak az 1982-es világbajok Antonio Cabrini, hogy reméli, a most felnövő generáció a következő vb-n már résztvevőként szurkolhat az olasz válogatottnak, mert a mai tizenéveseknek is kell a pótolhatatlan élmény.

Igen, ez a kulcskifejezés: pótolhatatlan élmény.

A magyar fiataloknak szinte folyamatosan ebben lehet részük, s ez még akkor is igaz, ha nemzeti csapatunk – az olaszokkal egyetemben – sem a 2018-as, sem a katari vb-re nem jutott ki. A 2016-os és a 2021-es Eb-részvétel bizonyította, mekkora a futball kohéziós ereje. Ne tagadjuk, nemzetegyesítő ereje többszöröse a már-már végletesen globalizált klubfutballénak. Ennek a válogatottnak a fegyelem, a csapatmunka a legnagyobb erénye, amelyben felerősödik az emberi tényezők szerepe. Válogatottunk kiváló szereplése legyen üzenet a napjainkban már korszerű körülmények között dolgozó akadémiáknak: a munkába bele kell tenni azt a pluszt, amelyet pénzzel nem lehet megvásárolni.

S ami elengedhetetlen a pótolhatatlan élményhez.

 

2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.