MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2017.06.16 23:43 Frissítve: 2017.06.17 08:41

Lakatlan sziget – Malonyai Péter jegyzete

 

Miután – ellentétben Bernd Storckkal – engem nem kért meg a főnököm arra, hogy várjak még a következtetéseimmel, rögzítem a tényt: egy héttel az andorrai gyalázat után ott tartunk, hogy végül is következmények nélkül maradt a szégyen.

 
Storck: Talán nem kellett volna ennyire megbízni egy-két játékosban
Ingyenjegyekkel kárpótolná Storck az Andorrába elutazó szurkolókat
Csányi: Az elnökség úgy döntött, hogy Storck kap egy második esélyt

A kapitány pozíciójában, sőt pozícióiban maradhatott, tulajdonképpen megerősödött, hiszen ha valakit világraszóló blama után sem büntetnek meg, az szilárdabb lábakon áll, mint a párizsi Notre Dame. Olyan ez, mint amikor a gyereknek az év végi bizonyítványában ott a matematikaegyes, ám a papa megsimogatja a kisfia fejét, s csak ennyit mond: majd kijavítod…

A sorok között persze fellelhető a lényeg. Az a szövetségi megfogalmazás, hogy Herr Storck kapott egy újabb esélyt, ami ugyebár azt jelenti, hogy a korábbit eljátszotta. Arról is szó van a nekünk szánt szövegben, hogy illene szorosabbra fűzni kapcsolatait az élvonalbeli edzőkkel, nálam ez úgy értelmezhető, hogy eddig állam volt az államban, tehát kommunikációból is – elégtelen.

A szinte örökös kapitány plasztikus képpel él, azt mondja, szeretné visszakormányozni a „hajónkat” a legjobb útra. Igen ám, csak most mintha lakatlan szigeten téblábolna, naphosszat lesve a láthatárt, felbukkan-e valahol valamiféle kóbor csónak. Mert – ez is kiderül általa – azt tartja a legnagyobb hibájának, hogy túlságosan megbízott egy-két játékosban. Nem éppen éleslátásról tanúskodó vezetői magatartás, még úgy sem, hogy mi, kívülállók is hasonlóan vagyunk, csak éppen nem csupán egy-egy futballistában, hanem a csapatban bíztunk.

A bizalom pedig sérülékeny valami, meg lehet próbálni visszaszerezni – aktuálisan – ezresekkel dobálózva, ám alapvetően nem megvehető. Mert ugyebár vérlázítóan hánytak fittyet kötelezettségüknek a futballisták, s hogy levetették velük a mezt, érthető – de hogy egyáltalán felvehették, nagyobb hiba.

Lehet, hogy néhányan közülük nem lesznek válogatottak, ám tettarányos következmények náluk sincsenek, röhöghetnek (vagy sírhatnak, ha éppen közel a kamera) a markukba, minden megy, mehet tovább.

A tenger meg csak hullámzik.

2021.09.25 09:04:36

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az 1952-es első, moszkvai meccs 1:1-re végződött, az utolsó 2–2 lett, szintén a birodalom fővárosában.

2021.09.24 23:53:04

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az nem lehet, hogy legyőznek minket.

2021.09.24 10:14:20

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Tóth Potya Istvánnal az volt a gond, hogy „dribler”, azaz a Nemzeti Sport szerint ügyeskedő.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.