Labdarúgás: Juhász Roland nem félti a magyar válogatottat

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.09.01. 11:28
null
Juhász Roland amondó, az angolok elleni mérkőzés képe hasonló lehet, mint amilyet az Európa-bajnokságon láttunk (Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap)
Marco Rossi kissé megkeverheti a kártyákat, hiszen a védelemben és a középpályán is változtatnia kell a csütörtök esti, Anglia elleni vb-selejtezőn – Juhász Rolanddal elemeztük a várható csapatösszeállítást.

 

Magyarország–Anglia világbajnoki selejtező következik: vajon milyen stratégia lehet a célravezető, kik pótolják a hiányzókat? Három, négy, öt védő próbálja megállítani az Eb-ezüstérmes angolokat? Szerepel-e újonc a csapatban?

Kérdések, amelyekre a választ a 95-szörös válogatott játékossal, manapság a Mol Fehérvár FC szakmai stábtagjával, Juhász Rolanddal együtt igyekszünk megadni – a csütörtök esti, a Puskás Arénában 20.45 órától rendezendő vb-selejtező kapcsán vele beszélgettünk.

„Sűrű a program, az Anglia elleni találkozó után vasárnap Albániában játszik a válogatott, azután itthon következik az Andorra elleni találkozó, vagyis biztosra vehetjük, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány és stábja nem csak egy mérkőzésben gondolkodik – mondta a korábbi kiváló védő. –      Sérülés, eltiltás, bármi közbejöhet a meccsek során a selejtezőn, ezért minden eshetőségre fel kell készülni. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki esetleg nem lép pályára Anglia ellen, még lehet főszereplő, sőt nyerőember Albániában.”

Az MTK, az Anderlecht és a Videoton korábbi játékosa elmondta, a keret, a kezdőcsapat kijelölése mindig a szövetségi kapitány dolga, de ezzel együtt nem hárította el a feladatot, partner volt abban, hogy ne csak általánosságban beszélgessünk a lehetséges variációkról.

„A kerethirdetés már nagyon árulkodó volt. Tamás Márk és Sallói Dániel számít új embernek, Gazdag Dániel és Szoboszlai Dominik ott lett volna az Eb-n, ha sérülés miatt nem kell róluk lemondania a kapitánynak, vagyis világos, hogy az Európa-bajnokságra felépített, ott jól teljesítő keret kapott bizalmat. Ez válasz arra a kérdésre is, mi lehet nekünk az ideális hadrend. A kapitány által favorizált három belső védős rendszert elsajátították a játékosok, tudják, értik, mit vár tőlük, ez a felfogás működött Portugália, Franciaország és Németország ellen is. Anglia nagyjából ugyanaz a szint, hasonlóan erős ellenfél, mint amilyenekkel az Eb-n találkozott a válogatott. Bizakodásra ad okot, hogy a rendszert alkalmazva folyamatosan lépeget előre a csapat.”

A kapuban a három Eb-kerettag kapott meghívót most is. Nincs ok változtatni, Gulácsi Péter a lipcsei Bundesliga-klub megbízható tagja, biztosra vehető, hogy vele kezdődik az összeállítás. A két ferencvárosi, Dibusz Dénes és Bogdán Ádám segíti a munkáját.

Hátul fő a biztonság – és a tapasztalat!

A védelemben az Eb-n is kérdés volt a bal oldali szélső védő kiléte, végül Fiola Attila játszott a poszton, ám most a jobb oldalon bevethető Lovrencsics Gergő sérülés, Loic Nego pozitív vírusteszt miatt nem lehet ott a keretben – mi, illetve ki lehet a megoldás?

SZAVAZÁS

Ki legyen a magyar válogatott jobbhátvédje?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Tamás Márkot nyilván azért hívta be a kapitány, mert keresi a megoldást a bal oldali szélső védő posztjára – mondta Juhász. – Amint mondtam, az Eb fontos volt, aki ott jól teljesített, előnyben lehet. Anglia nem az az ellenfél, amely ellen kísérletezni lehet, pedig a két hiányzó miatt opció lenne, hogy Fiola Attila átmenjen jobbra, ahol általában szerepel, és esetleg Tamás Márk bemutatkozzon a bal oldalon, de nem gondolom, hogy Marco Rossi így döntene. Tamás Márk a másik két meccsen szerepet kaphat, de arra tippelnék, hogy csütörtökön a tapasztaltabb futballistákra szavaz a kapitány, olyanokra, akik jobban ismerik az elképzeléseit. A két belső védő Willi Orbán és Szalai Attila, az is lehet, hogy Botka Endre lesz a harmadik, de ebben a helyzetben elképzelhető olyan variáció is, hogy a Ferencváros játékosa megy ki a vonal mellé, és középen a rutinos Lang Ádám kap lehetőséget. Ő már a kétezertizenhatos Eb-n is ott volt, elfogadható, ha ilyen minőségű ellenféllel szemben a biztonságra helyezi a hangsúlyt a kapitány. Lehetséges, hogy Botka Endre belül játszik, Bolla Bendegúz pedig a szélen, őt jól ismerem, azon a poszton a támadójáték segítése a fő erőssége, de csütörtökön fontosabb lehet a vonal melletti terület lezárása. Ugyanakkor a védelem mindig kényes téma, ha összeállt, az edzők nem szívesen csereberélnek hátul, ami teljesen érthető. Más kérdés, ha rákényszerül a stáb, de láttuk, Fiola Attila, bár kényszerből volt a bal oldalon, milyen jól teljesített.”

Az angolok elleni vb-selejtezőt követően vasárnap Albánia, szerdán Andorra következik, könnyen megtörténhet, hogy Bolla Bendegúz vagy Tamás Márk azokon a mérkőzéseken szóhoz juthat.

Mi történhet Nagy Ádám nélkül?
Nagy Ádám, Schäfer András, Kleinheisler László
– a pálya centrumában így állt fel a válogatott a három Eb-mérkőzésen. Anglia ellen Nagy Ádám eltiltás miatt hiányzik, ugyanakkor visszatért a nyári tornáról sérülés miatt lemaradó Szoboszlai Dominik. Nagy Ádám 2019-ben hét, 2020-ban csak szeptember és november között nyolc, 2021-ben megint hét mérkőzésen szerepelt, vagyis a jelenlegi magyar válogatottnak egyértelműen alapembere – ki pótolja?

„A matematika alapján egyértelmű a helyzet, hiszen egy játékos kiesett, egy visszatért a középpálya közepén – folytatta Juhász. – Nyilvánvaló persze, hogy a helyzet megoldása nem ennyire egyszerű, de az a tippem, hogy Schäfer András marad a posztján, Kleinheisler László lép vissza mellé, és előttük játszik majd Szoboszlai Dominik. Az ő kiesése után került képbe Schäfer András, Kleinheisler László lépett kissé feljebb. Lacikát ismerem jól, úgy látom, letisztult a játéka, sokkal fegyelmezettebb lett az elmúlt évek alatt, arra tippelek, hogy ez a három játékos lesz a kezdőben az angolok elleni összecsapáson.”

Variációk a támadósorban: figyelem, jönnek a fiatalok!

Ahogy a nyáron láttuk, Marco Rossi csapata stabilan védekezik, és amint lehetősége nyílik rá, kontrákból próbál veszélyes lenni. A szövetségi kapitány szisztémájában a Mainzban az előző hétvégén gólt szerző Szalai Ádám játszik elöl, a Freiburg légiósa, Sallai Roland mellette – bevetésre kész az Egyesült Államokban ragyogóan futballozó Sallói Dániel, a szintén ott szereplő Schön Szabolcs, az NB I gólkirálya, Hahn János, a Mol Fehérvár FC játékosa, a Juhász Roland által valóban közelről ismert Nikolics Nemanja, valamint a török Kasimpasa futballistája, Varga Kevin és a karrierjét az Arab Emírségekben folytató Varga Roland.

„Nem gondolom, hogy a kapitány nagyon variálna, ha mindenki egészséges, Szalai Ádám és Sallai Roland kezd – mondta a fehérváriak edzője. – Niko külön téma, szerintem ő is érzi, hogy nem a jelenlegi teljesítményének szól a meghívó, küzd, akar, nagyon motivált, de mostanában nincs szerencséje, ám sokat dolgozik azon, hogy jobb formába kerüljön. A tapasztalata alapján képes arra, hogy felszívja magát, bármelyik mérkőzésen lehet rá számítani. Örömmel látom, hogy jönnek a fiatalok, Sallói Dániel, Schön Szabolcs is az a típus, aki tele van önbizalommal – korábban mintha nem álltunk volna jól ezen a téren. Ők olyan srácok – és Sallai Rolandot is ide sorolom –, akik akkor is megpróbálják kicselezni a védőjüket, ha előtte háromszor nem sikerült, nem baj, mennek tovább, vállalják az egy az egy elleni játékot továbbra is. Ez nagyon jó, ilyen mentalitású játékosokra van szükség, szerintem ezt a három fiút látjuk még erősebb klubokban, bajnokságokban is.”

Végezetül jöjjön az összegzés: mit várhatunk Anglia ellen, mire számíthatunk a három selejtezőn?

„Nem féltem a magyar válogatottat – mondta Juhász Roland. – Az angolok elleni mérkőzés képe hasonló lehet, mint amilyet az Európa-bajnokságon láttunk. Kíváncsi vagyok, mi lesz Albániában, mert erős, veszélyes ellenfél, de ott többet kell támadnunk, labdát birtokolnunk, irányítani a játékot, kérdés, e tekintetben mire lesz képes a csapat. Azt mondani sem kell: nagyon szurkolok a válogatottnak!”

2022-ES FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia

5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország

6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 3 3 9– 1 +8 9
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 10– 4 +6 7
3. Albánia 3 2 1 3– 2 +1 6
4. Lengyelország 3 1 1 1 7– 5 +2 4
5. Andorra 3 3 1– 8 –7 0
6. San Marino 3 3 0–10 –10 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik