Győzött a józan ész: nem kötelező többé a zárt kapus büntetés!

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2022.06.04. 12:13
null
Nem kötelező többé a pályabezárás (Fotó: Szabó Miklós)
Mint arról lapunknak adott interjújában Csányi Sándor maga is beszélt, sikerült érdemi változást elérnie a magyar futballt többször aránytalanul sújtó UEFA fegyelmi szabályzatban. Megvizsgáltuk, mit jelent ez pontosan.

Az igazságtalan, Magyarország elleni szankciók elleni felháborodás és az MLSZ, illetve Csányi Sándor elnök (egyben UEFA-alelnök) határozott fellépése vezetett odáig, hogy a csütörtökön életbe lépett új, UEFA fegyelmi szabályzat lényegesen nagyobb mozgásteret biztosít a fegyelmi bizottságoknak, amikor az úgynevezett rasszista és diszkriminatív cselekedetek (ha egy vagy több szurkoló egy személy vagy csoport méltóságát bármilyen módon – bőrszín, vallás, etnikai származás, nem vagy szexuális irányultság alapján – megsérti) elleni szankciókról döntenek. Emlékezetes, hogy a cselekmény ismétlődése esetén kötelező volt a zárt kapus büntetés, akkor is, ha például egy hatvanezres stadionban akár csak egyetlen ember tartott fel dokumentáltan egy LMBTQ-ellenes üzenetet hirdető, de messziről nem is olvasható táblácskát, összesen fél percig. Ez a fajta brutális kollektív büntetés pedig ellentétes a jog általános és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által is hirdetett „arányosság elvével” – amelyre az UEFA azóta elfogadott ajánlása is hivatkozik:

„2) [Cél] A szurkolók rasszista/diszkriminatív magatartására vonatkozó szankcionálási rendszer kiigazítása annak érdekében, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson az UEFA illetékes fegyelmi testülete számára a fegyelmi eljárás típusának és mértékének meghatározásában, a CAS által elismert és előírt arányosság jogi elvével összhangban (Az eset körülményeinek elemzése során az illetékes fegyelmi testület enyhítő körülményként figyelembe vehet minden olyan bizonyítást, amely arra utal, hogy a klub vagy szövetség, amelynek szurkolói a vétséget elkövetik, intézkedett a rasszista vagy diszkriminatív megnyilvánulások ellen.)

Az ilyen vétségekről szóló 14. cikkely módosítása során pedig az UEFA egyenesen kivette a szövegből a teljes 3. bekezdést, az alábbi szöveget törölték:

3. Visszaesés esetén az alábbi fegyelmi intézkedések alkalmazandók:
a) a második szabálysértést egy zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzéssel büntetik és 50 000 euró bírsággal;
b) minden későbbi szabálysértést egynél több zárt kapus mérkőzéssel, stadionbezárással, pontlevonással, és/vagy a versenyből való kizárással kell büntetni”

Maradt az a szabály, hogy a részleges lezárás (szektorbezárás) és a pénzbírság kötelező ezen vétségek esetén, és az az általános szöveg, hogy „Ha az eset körülményei megkívánják, az illetékes fegyelmi szerv bármely további fegyelmi intézkedést kiszabhat a taggal szemben”, vagyis lényegesen nagyobb lehetőség van mérlegelni, hogy hányan és milyen vétséget követtek el, milyen környezetben, milyen intézkedések mellett. Ez pedig hatalmas magyar győzelem azok után, hogy eddig akár egy szándékos provokáció is elég volt ahhoz, hogy Magyarországot visszaesőként újra és újra zárt kapus válogatott mérkőzések rendezésére kötelezzék, mint most, Anglia ellen is. Más kérdés, hogy egy ugyancsak az MLSZ és Csányi Sándor által javasolt lehetőséget közben bevezettek, hogy 14 év alatti fiatalok kísérőikkel jelen lehetnek a zárt kapus meccseken is. És igaz az is, hogy a fegyelmi szabályzatnak a bécsi kongresszus alkalmával jóváhagyott módosításai között szerepel az is: a pénzbírság maximális mértéke ezentúl nem 1 millió, hanem 10 millió euró. De legalább az ártatlan szurkolók tízezreit nem szankcionálja közvetlenül a szabályzat, amelynek szélsőséges és ostoba passzusait sikerült tehát kiiktatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik