FFT 2021.09.23 10:24 Frissítve: 2021.09.23 11:21

FFT: miért nem készült film a mexikói vb-csapatunkról?

A FourFourTwo magazin Döglött akták sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal annak járt utána Veszprémi Linda: mennyit értek a Kádár-korszakban a reklámjogok?

Az 1986-os mexikói világbajnokságra kijutó és az azt megelőző selejtezősorozatban roppant népszerűvé váló magyar futballválogatottról a kvalifikáció biztossá válása után nem sokkal, 1985 őszén naptár készült – amely egyébként ma is sok futballszurkolónak megvan, őrzik a máig utolsó, vb-szereplő válogatottunk emlékére.

„1985 őszén, Mexikóból hazajövet (a körülmények felderítése céljából járt ott akkor a magyar küldöttség – a szerk.), a fiam egy – arcképemmel díszített – naptárral jelent meg – idézi fel Gyöngyvirágtól lemondásig című önéletrajzi könyvében Mezey György, az akkori szövetségi kapitány. – A sarkon vásárolta, kettő-ötvenért. Megrökönyödtem. Velem erről nem beszéltek, engedélyt nem adtam rá, mégis árulják. Érdeklődtem, kiadásra várt a válogatott fotója, több játékos arcképe különböző piperecikkeken díszelgett, magamé pedig még egy borotvahabén is. Nem akartunk magunkból üzletet csinálni, igaz, meg sem kérdeztek bennünket. Felháborodtunk valamennyien. Felesleges reklámnak és olcsó népszerűség-hajhászásnak tartottuk az egészet, amelyre még sem személyünkkel, sem eredményeinkkel nem igazán szolgáltunk rá. Ügyvédem által bejelentettem: amennyiben a hozzájárulásom nélkül arcképemet bármilyen fajta reklámcélra felhasználják, bíróságra megyek. Egy szövetségi kapitány a vb előtt bíróságra… Szép kis felkészülés!”

Ám a mexikói felkészülés során nem csupán a naptárral és a piperecikkekre jogdíjfizetés nélkül elhelyezett képekkel bőszítették fel a válogatott vezetőit, ennél jóval nagyobb vihart kavart egy tervezett filmforgatás. Az MLSZ ugyanis a válogatott tudta nélkül áldását adta arra a kezdeményezésre, amelynek keretében, egy nagyszabású produkció részeként filmet kívántak forgatni a Mezey-csapatról, követve az együttes életének minden rezdülését, együtt utazva a csapattal még Mexikóba is. A filmalkotás rendezője Koltay Gábor volt.

Ám a film végül nem készült el. De vajon miért?

A kacifántos történet elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.

2021.10.15 22:40:42

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Ha a mostanában oly kényes angolok legfőbb ütőkártyája egy minitranszparens az áthúzott térdeléssel, és ennek eltávolítására ők képesek szakmailag, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető döntéseket hozni, azt nem biztos, hogy a magyar szurkolótábor nyakába kellene varrni.

2021.10.14 23:42:33

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

Az MLS-ben elért 16 gólja bravúros teljesítmény, köszönhetően az elővételezési képességének – videós elemzés.