Az MTK-nak hiányozni fognak Zuigeberék; Szélesi: Ez a csapat is képes lehet bravúrra

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.05.02. 21:10
null
Az U17-es válogatott szerdán már Írországban edzett (Fotó: MLSZ)
Szombaton, Portugália ellen kezdi meg a szereplését az írországi U17-es Európa-bajnokságon a korosztályos magyar válogatott. Preisinger Sándor szövetségi edző csapatának magját három klub, a Honvéd, az MTK és a Puskás Akadémia adja 14 labdarúgóval. Az Eb-re hangolva a fiatalok együtteseit, edzőit kerestük meg, milyen útravalóval engedték el a játékosokat a tornára, véleményük szerint mire számíthatunk az Európa-bajnokságon.

 

U19-ES BAJNOKI HAJRÁ HELYETT U17-ES EB VÁR ZUIGEBERÉKRE

Az U17-es elitkörben Zuigeber Ákos a két győztes góljával főszerepet játszott abban, hogy a magyar válogatott a norvégok és a bosnyákok 1–0-s felülmúlásával kijutott az Európa-bajnokságra. Az MTK sportigazgatójától, Polyák Balázstól afelől is érdeklődtünk, milyen személyiség is Zuigeber, hogyan hathat rá, hogy a selejtezők után alighanem leginkább tőle várja majd mindenki az újabb gólt, gólokat.

„Ákosnak nagyon jót tett a márciusi válogatott szereplés – reagált a sportvezető. – Mint minden fiatalt, őt is hullámhegyek és hullámvölgyek jellemzik, van, amikor őt húzzák fel a többiek, és van, amikor ő tud vezér lenni a csapatban, ahogy a selejtezők során is. Ő egy igazi csapatember. Komplex játékos, aki több szerepben képes futballozni. Középcsatárként és a szélsőként is gólerős, emellett az előkészítésekben is jeleskedik. Nem gondolom, hogy rajta nagyobb nyomás lenne a selejtezőkben rúgott két gólja miatt, mint a többieken.”

Polyák Balázs hozzátette, hogy bár a csatárokra mindig nagyobb figyelem hárul, s értékesebbek is a piacon, mint a más posztokon szereplők, meggyőződése, hogy az Eb-keretbe meghívott MTK-sok közül nemcsak Zuigeberből – aki 16 évesen 14 góllal vezeti az U19-es bajnokság góllövőlistáját (az MTK pedig az U19-es bajnokságban áll az élen, amely az U17-es Eb alatt sem szünetel) –, hanem a másik három játékosukból, Balogh Botondból, Kata Mihályból és Kosznovszky Márkból is NB I-es futballista lesz.

„Nem véletlen, hogy ők négyen mind a két évvel idősebb, U19-es csapatunk tagjai, ez az előnyükre válhat az erős nemzetközi mezőnyben is. Remélem, hosszabban hiányozni fognak a bajnoki hajrából és nélkülük is ki tudjuk vívni az ifjúsági Bajnokok Ligájában való szereplés jogát. Preisinger Sándor szövetségi edzőnek nagy szerepe van abban, hogy játékosaink jól teljesítenek a válogatottban. Egységes, szervezett gárdát alakított ki, ami mellett megtalálja azt is, hogyan bontakozhatnak ki az egyének a pályán.”

SZÉLESI: NAGYOBB, GYORSABB ELLENFELEK – JÓ ERŐPRÓBA

A Puskás Akadémia U17-es edzőjét, Szélesi Zoltánt – aki nap mint nap együtt dolgozik a felcsútiak válogatottjaival, Kalmár Benedekkel, Komáromi Györggyel, Ominger Gergővel, Posztobányi Patrikkal, és Vaits Marcell-lel – elsősorban a nemzetközi erőviszonyokról kérdeztük. Már csak azért is, mert két éve a horvátországi U17-es Eb-n szereplő magyar csapatot még ő irányíthatta szövetségi edzőként.

„AZ UTÁNPÓTLÁST NE AZONOSÍTSUK A FELNŐTTVÁLOGATOTTAKKAL”

A Honvédtól Megyeri Gábor, Buna Gábor, Horváth Milán, Molnár Rajmund és László Dávid tagja a keretnek. Klubedzőjük, Farkas Tibor arról beszélt, hogy az Eb-hez hasonló szintű nemzetközi mérkőzéseken tudnak a legtöbbet fejlődni a fiatalok.

„A fiúknak azt kívántam az elutazás előtt, hogy legyenek olyan sikeresek, mint az elitkörben, de biztos, hogy az Eb-n sokkal nehezebb dolguk lesz, emellett persze sérülésmentes Európa-bajnokságot kívántam nekik. Az utánpótlás-válogatottak esetében az országnevek csalókák lehetnek, nem szabad azokat a felnőttválogatottakkal azonosítani. Utánpótlásban azoknak a nemzeteknek is lehet egy-egy kiemelkedő generációjuk, amelyektől felnőttszinten nem várnánk kiugró eredményt. Ilyen lehet például most a csoportunkban Izland. A magyar korosztályos bajnokságban, mióta nyolc csapat alkotja az első osztályt, intenzívebb, a nemzetközi szinthez közelebb álló meccsek vannak, mint korábban, ám a játékosok fejlődése szempontjából elengedhetetlenek a nemzetközi tapasztalatok, ezért játszunk mi is kizárólag külföldi csapatokkal edzőmeccseket, így az Európa-bajnokságból is sokat profitálhatnak a fiúk” – mondta Farkas Tibor.

„A srácokat azzal engedtem el, élvezzék ki az Európa-bajnokság minden percét és persze próbáljanak meg minél tovább eljutni, hogy jó helyezéssel térhessenek haza. Ezúttal is nagyon nehéz csoportba kerültünk. Portugália Európa élmezőnyéhez tartozik, még ha talán nem is annyira erős csapat, mint a belgák, akikkel az elitkörben találkoztunk. Izlandról mindent elmond, hogy a csoportjában megelőzte Németországot. Borzasztóan erős, egységes 4–4–2-es hadrendben futballozik, elöl a vezér a korábbi Chelsea- és Barca-csatár, Eidur Gudjohnsen fia, Andri Gudjohnsen (aki a Real Madrid játékosa – a szerző). Az oroszokkal pedig mi is megmérkőztünk két éve az U17-es válogatottal, ellenük mindenkinek fáj játszani, velük szemben tényleg mindig a maximumot kell nyújtani. Szóval három nagyon nehéz meccs biztosan vár a fiúkra, de jó és céltudatos játékosok alkotják a keretet, bízom benne, hogy miként két éve nekünk a franciák elleni csoportmeccsen sikerült a bravúr, úgy ennek a csapatnak is összejöhet” – fogalmazott Szélesi, aki arról is beszélt, milyen tanulságokkal szolgálhat a fiataloknak ez az Eb, mennyit profitálhatnak belőle.

„Képet kaphatnak arról, hogy nemzetközileg milyen játékerőt képviselnek és mire képesek három, teljesen különböző stílusban futballozó riválissal szemben. Ezáltal csak fejlődhet a saját stílusuk, karakterük. A nemzetközi szint ritmusban, iramban és az ellenfelek felkészültségét illetően is teljesen más, mint a hazai utánpótlás-bajnokik szintje. Nem mehetünk el amellett sem, hogy egy Európa-bajnokságon az ellenfeleknél sok a színes bőrű játékos, akik általában akceleráltak, így nagyobbak, gyorsabbak, mint a többiek, és ha még nem is játszanak felnőttek között, többségük már felnőttcsapatokkal is készül. Ezért ellenük pályára lépni nagyon nehéz, de jó erőpróba lesz.”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)

C-CSOPORT
Izland
Portugália
MAGYARORSZÁG
Oroszország

Május 4., szombat
15.00, Dublin, Whitehall:
Izland–Oroszország
20.00, Dublin, Belfield Bowl:
MAGYARORSZÁG–Portugália
Május 7., kedd
13.00, Dublin, Whitehall:
Izland–MAGYARORSZÁG
16.00, Dublin, Belfield Bowl: Portugália–Oroszország
Május 10., péntek
18.00, Waterford:
Oroszország–MAGYARORSZÁG
18.00, Longford:
Portugália–Izland

A MAGYAR KERET
Kapusok: Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (Diósgyőri VTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Borussia Mönchengladbach – Németország)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg – Ausztria), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)
Támadók: Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk – Belgium), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik