Az elmúlt öt évben csak két csapat vette be tétmeccsen Cardiffot

Vágólapra másolva!
2019.11.19. 10:15
null
Két walesi kulcsszereplő, Wayne Hennessey kapus és Gareth Bale ünnepli a Szlovákia elleni sikert (Fotó: AFP)
Kedden eldől, hogy egyenes ágon kijut-e a magyar labdarúgó-válogatott a 2020-as Európa-bajnokságra: ha nyer Cardiffban, biztos Eb-résztvevő, de (nagyon) szerencsés esetben ehhez a döntetlen is elég lehet, a vereség viszont biztosan a remények szertefoszlását jelenti. Az elmúlt öt évben nem sok csapat tudott tétmérkőzésen Walesben győzni...

Kezdjük nagyon gyorsan az alapokkal! Horvátország már kijutott az E-csoportból a 2020-as Európa-bajnokságra – ez papírforma. A vb-ezüstérmes Szlovákia elleni sikerével biztosította be helyét, és az utolsó fordulót már kvalifikált csapatként és szabadnaposként figyeli. Azerbajdzsán már kiesett. Magyarországnak (12 pont), Walesnek (11) és Szlovákiának (10) még egyaránt van esélye a másik továbbjutó helyet megcsípni.

Magyarország továbbjut, ha…

…legyőzi Walest

…döntetlent játszik Walesben és Szlovákia nem tudja megverni Azerbajdzsánt

Wales továbbjut, ha…

…legyőzi Magyarországot

Szlovákia továbbjut, ha

…legyőzi Azerbajdzsánt és döntetlenre végződik a walesi–magyar találkozó

Ugorhatunk is a következő lépésre – az elmúlt öt évben hányszor kapott ki otthon a walesi válogatott tétmeccsen?

CARDIFFOT NEM KÖNNYŰ BEVENNI

A walesi válogatott igazán erősen felfelé ívelő korszaka a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőivel kezdődött – ezért vegyük ezt irányadó pontnak! Ha a 2016-os Eb és a 2018-as vb kvalifikációs sorozatát, az első ízben kiírt Nemzetek Ligáját, valamint a 2020-as Eb-selejtezőket vesszük figyelembe, Wales mérlege eléggé meggyőző pályaválasztóként.

A 2016-os Eb előtti selejtezőkön (2014-ben, illetve 2015-ben) Wales hazai pályán legyőzte Ciprust (2–1), Belgiumot (1–0) és Andorrát (2–0), s döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával, valamint Izraellel (mind a kétszer 0–0). Azaz 5 mérkőzésen 3 győzelem, 2 döntetlen, s csupán egyetlen kapott gól. Nem rossz!

Az Európa-bajnoki diadalmenet után a vb-selejtezőkön már több volt a kín, és a hazai veretlenségi sorozat is odalett tétmeccsen. Wales legyőzte Moldovát (4–0) és Ausztriát (1–0), viszont nem bírt Grúziával (1–1) és Szerbiával (1–1), valamint kikapott Írországtól (0–1). Az írek elleni vereség végzetesnek bizonyult, a 2–2–1-es hazai mérleg nem volt elég a továbblépéshez.

A 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligájában a walesiek kétszer játszottak otthon, az íreknek alaposan visszavágtak (4–1), Dániától viszont kikaptak (1–2).

A most zajló Eb-selejtezősorozatban Wales még veretlen pályaválasztóként, Szlovákiát (1–0) és Azerbajdzsánt (2–1) legyőzte, Horvátországgal döntetlent játszott (1–1). Azaz öt év alatt 8–5–2 a hazai mérleg, csupán Írország és Dánia tudott tétmérkőzést nyerni Cardiffban. És azt még nem is említettük, hogy 2011. március 26. óta (Wales–Anglia 0–2) egyetlen Európa-bajnoki selejtezőt sem veszített el a walesi válogatott hazai pályán. Veretlenségi szériája 10 mérkőzést számlál (7 győzelem, 3 döntetlen), a 10 találkozóból hatot nullára hozott, egyszer sem kapott egynél több gólt, és csak egyszer (Horvátország ellen) került hátrányba.

Szép feladat, na.

Tétmeccsen legutóbb egy évvel ezelőtt, Dánia ellen szenvedett vereséget Wales pályaválasztóként (Fotó: AFP)
Tétmeccsen legutóbb egy évvel ezelőtt, Dánia ellen szenvedett vereséget Wales pályaválasztóként (Fotó: AFP)

 

EKÖZBEN A MIEINK…

Ugyanebben a periódusban a magyar válogatott nem halmozta az idegenbeli sikereket – tehát az olyan eredményt, ami garantálná a továbbjutást. A 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatától számítva Feröeren (0–1, a pályaválasztó szemszögéből írjuk a mérkőzéseket), Finnországban (0–1), pótselejtezőn Norvégiában (0–1), valamint Lettországban (0–2) és Azerbajdzsánban (1–3) sikerült győzni. A legyőzöttek közül legfeljebb Norvégiát sorolhatjuk a walesiekhez hasonló súlycsoportba. Ezt megelőzően tétmérkőzésen magasan rangsorolt csapatot legutóbb 2009-ben sikerült megverni (Dánia–Magyarország 0–1, már tét nélküli találkozón).

A magyar válogatott legutóbbi 12 idegenbeli mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, mérlege ezeken 1 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség. Az Eb-selejtezőkön Marco Rossi csapata egyszer nyert és kétszer kikapott idegenben. Ha ötéves mérleget vetünk össze az ötéves mérleggel tétmérkőzéseken, akkor 2014 óta a magyar nemzeti csapat idegenbeli mutatója 5 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség.

NINCS ROLÓ A KAPU ELŐTT

Az idegenbeli nem túl acélos szériához nagyban hozzájárul a magyar védelem gólképessége – több mint három éve, a 2016. október 10-én lejátszott Lettország–Magyarország találkozó óta (0–2) nem tudtak a mieink lenullázni egyetlen házigazdát sem. A „gólkapós” sorozat 12 mérkőzés óta tart, ezeken 25-ször kapitulált a magyar védelem.

HA HIÁNYZIK WILLI ORBÁN

Kétségtelen, hogy a magyar válogatott egyik legnagyobb közelmúltbeli nyeresége az volt, hogy az RB Leipzig védelmi vezére, Willi Orbán rábólintott a nemzeti csapat hívására – a középhátvédet viszont műteni kellett, kihagyja a sorsdöntő selejtezőt. Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, csak háromszor játszott a válogatott Willi Orbán nélkül: Finnországban, a Nemzetek Ligája első fordulójában 1–0-s vereséget szenvedett, Görögországot 2–1-re megverte az NL második játéknapján, a harmadik találkozó pedig az Uruguay ellen elveszített stadionavató volt (1–2). Rossi kapitánysága alatt a válogatott csak akkor hozott le meccset kapott gól nélkül, ha Orbán a pályán volt.

IKSZMENTES ZÓNA

Szlovákiának kizárólag az adhat reményt, ha a walesi–magyar találkozó döntetlenre végződik. „Rossz hírünk” az északi szomszédok számára, hogy a magyar válogatott egészen ritkán játszik döntetlent, már több mint egy éve nem ikszelt. Legutóbb 2018. október 15-én, Észtország ellen lett döntetlen egy válogatott mérkőzés (3–3), de hosszabb periódusban is kevés az iksz – a legutóbbi 32 magyar találkozóból csak 2 végződött döntetlenre. Lehet, Marco Rossi nem véletlenül nem fogadna az ikszre?

Pátkai gólja után a Groupama Arénában a mieink örülhettek (Fotó: Török Attila)
Pátkai gólja után a Groupama Arénában a mieink örülhettek (Fotó: Török Attila)

TIZENEGYBŐL NÉGY

A walesi válogatottnak pozitív a mérlege a magyar nemzeti csapat ellen. A két válogatott eddig 11 alkalommal találkozott, Wales 5, Magyarország 4 győzelmet aratott, 2 mérkőzés döntetlenre végződött. Walesben eddig négyszer mérkőzött meg a két csapat, mindannyiszor Cardiff volt a helyszín, ám egyszer sem a Cardiff City Stadion – már csak azért sem, mert amikor legutóbb Walesben jártak a mieink (2005-ben 2–0-ra kikaptak), akkor még az nem is állt… A Cardiff City régi pályáján, a Ninian Parkban 1963-ban 1:1-es döntetlen született, 1974-ben 2–0-ra alulmaradtak a mieink, 1985-ben viszont 3–0-ra győztek.

A 2005-ös magyar vereség helyszíne a Millennium Stadion volt, Wales legnagyobb arénája, amelyet a helyi válogatott tagjai egyáltalán nem szerettek – nem véletlen, hogy a kisebb Cardiff City Stadion lett az új és állandó otthon. A walesiek csak a sztárcsapatok elleni mérkőzéseiket viszik most már a Millennium Stadionba, Angliával és Spanyolországgal tettek kivételt. Egyébként bármilyen furcsa is, de a legtöbb walesi mérkőzésnek helyet adó stadion nem Cardiffban van, hanem Wrexhamben – a Racecourse Groundon eddig 94 mérkőzést vívtak a mostani házigazdák.

DZSUDZSÁK REKORDOT ÁLLÍTHAT BE, GUNTER 100 FELÉ DÜBÖRÖG

Itt is meg kell említenünk, ha Dzsudzsák Balázs pályára lép Cardiffban (ez csapatkapitányként azért igen valószínű…), akkor 108. alkalommal játszhat az A-válogatottban s ezzel beállítja Király Gábor vonatkozó rekordját. A walesi válogatott történetében még egyetlen játékos sem érte el a százat, viszont most ismét eggyel közelebb léphet az álomhatárhoz Chris Gunter, aki 96-nál tart, s már így is csúcstartó.

A walesiek legjobb góllövője (és az örökrangsor vezetője is) Gareth Bale (33 találat), a mieinknél Dzsudzsák Balázs (21) és Szalai Ádám (21) érte el eddig a 20 gólos határt. Bale 33 góljával a walesi keret összes többi tagja 37 találatot tud „szembeállítani” (és 25 abból az Aaron Ramsey, Sam Vokes duóé).

EB 2020, SELEJTEZŐ
November 19., kedd

20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 8 5 2 1 17– 7 +10 17
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8– 9 –1 12
3. Wales 7 3 2 2 8– 6 +2 11
4. Szlovákia 7 3 1 3 11–11 0 10
5. Azerbajdzsán 7 1 6 5–16 –11 1

Félkövér:már kijutott az Eb-re.
Dőlt:kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.

A WALESI KERET
Kapusok:
Wayne Hennessey(Crystal Palace – Anglia),Danny Ward(Leicester City – Anglia),Adam Davies(Stoke City – Anglia), Tom King (Newport County – Anglia)
Védők:Ben Davies(Tottenham Hotspur – Anglia),Chris Gunter(Reading FC – Anglia),Ashley Williams(Bristol City – Anglia), Connor Roberts(Swansea City – angol másodosztály),Ethan Ampadu(RB Leipzig – Németország),Chris Mepham(AFC Bournemouth – Anglia),Tom Lockyer(Charlton Athletic – Anglia), Regan Poole(Milton Keynes Dons – Anglia)
Középpályások:Aaron Ramsey(Juventus – Olaszország),Joe Allen(Stoke City – Anglia),Harry Wilson(AFC Bournemouth – Anglia),Matt Smith(Queens Park Rangers – Anglia),Dylan Levitt (Manchester United – Anglia),Daniel James(Manchester United – Anglia),Will Vaulks(Cardiff City – angol másodosztály),Joe Morrell(Lincoln City – Anglia)
Támadók: Gareth Bale(Real Madrid – Spanyolország),Sam Vokes(Stoke City – Anglia),Tom Lawrence(Derby County – Anglia),Tyler Roberts(Leeds United – Anglia),Rabbi Matondo(Schalke 04 – Németország),Kieffer Moore(Wigan Athletic – Anglia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Zsótér Donát (Újpest FC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik