300 játékóra is lehet: így szerezhetsz Puskás-kártyát a FIFA 21-ben

Vágólapra másolva!
2020.08.11. 23:11
null
Puskás Ferenc 1969-ben elbúcsúzik a Bernabéu közönségétől, 75 ezren ünnepelték legendaként, „mintha minden részlet a kedvéért állt volna össze” (Fotó: PUSKAS.COM)
Amint arról beszámoltunk, Puskás Ferenc is benne lesz a népszerű videojáték-sorozat, a FIFA következő részében. A legendás magyar futballista ikonkártyákat kap majd a FIFA 21-ben. A játékba összesen 11 új ikon kerül be, ezzel 100 legendás játékossal lehet majd játszani az Ultimate Team módban. Mindez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy aki megveszi a videojátékot, az jó eséllyel játszani is tud majd a karakterrel.

A FIFA-játékokat készítő EA Sports hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy újabb 11 korábbi legendás futballista kap majd ikonkártyát a 21-es kiadásban, köztük Puskás Ferenc is. Ezzel Magyarország a 28. ország lesz, amelynek legendája van a játékban. Puskás ráadásul a legendák „legöregebbje”, nincs a százak között olyan, aki korábban született volna a magyar támadónál.

EDDIGI FIFA-IKONOK NEMZETISÉG SZERINT*
14 angol
11 holland
10 olasz
7 francia, portugál
6 német, brazil
4 argentin, spanyol
3 dán
2 amerikai
1 bolgár, kolumbiai, horvát, cseh, finn, libériai, mexikói, nigériai, északír, norvég, román, ír, svéd, orosz, ukrán, walesi
*A FIFA19 alapján – forrás: Wikipedia

Mindez remekül hangzik, ugyanakkor közel sem jelenti azt, hogy a magyar játékosok ezrei, tízezrei próbálhatják majd ki, milyen élmény is pályára küldeni Puskás Ferencet egy-egy virtuális meccsen.

1...

Kezdjük azzal, hogy az ikonkártyák az Ultimate Team (FUT) nevű, alapvetően online módban kapnak főszerepet. A játékosok itt különböző „álomcsapatokat” építhetnek fel kedvenc futballistáikból – vagyis inkább azokból, akiket meg tudnak szerezni. A FUT-ban alapvetően három módon lehet játékosokhoz jutni: kártyacsomagokat nyitva, a piactéren vásárolva, illetve különböző heti vagy havi küldetéseket teljesítve.

A lejátszott meccsek után – osztálytól és eredményességtől függően – játékpénzt kapnak a résztvevők, ezeket forgathatják vissza csapatépítésre, packek vagy direkt kártyák megvételére. Emellett – és ez a FIFA-játékok elmúlt évekbeli egyik legtöbbet kritizált tulajdonsága – valódi pénzért is lehet virtuális fizetőeszközhöz jutni, amelyből újabb kártyacsomagokat vásárolhatnak a játékosok. Mindez pedig a futballszimulátort sokszor a szerencsejátékkal teszi hasonlatossá. Nem véletlen, hogy Belgiumban például már egy ideje nincs FUT-mód a FIFA-ban, s arról hallani, a brit bíróságokon is elhasalhat a játékmód.

A sorozat előző évi kiadásában, a FIFA 20-ban 0.001-0.0012 százalék(!) esély volt arra, hogy egy kártyapakliban Ikont találjon az ember. Mindez pedig „csak egy” ikon, véletlenszerűen a – FIFA 21-ben immáron – 100 játékos közül. Mindezt úgy, hogy átlagosan 100 ezer csomag kinyitására jut egy legenda. Nem túl nagy sansz.

Mondhatnánk azt is, aki Puskást akar nyitni, és Puskást is nyit, az gyorsan szaladjon el egy lottószelvényt is feladni aznap.

2...

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Puskás kártyáin milyen érték szerepel majd. Ám fontos megjegyezni: a legendás kártyák ára a piactéren jóval magasabb, mint a hasonló pontszámú, „normál” futballistáké. Ennek oka, hogy minden csapatba „semlegesen” beilleszthetőek (az álomcsapatok teljesítményét javítja, ha a játékosok között magas a „kémia”, az egytől száz pontig tartó számegyenesen annál magasabb pontot érnek el a csapatok, minél több azonos nemzetiségű, azonos ligában szereplő vagy esetleg a való életben is egy csapatban futballozó karakter lép benne pályára). Jelenleg a FUTBIZ szerint például egy 99-es Pelé-kártya a legdrágább ikon, közel 7 millió coint kóstál a kifutó FIFA 20-ban.

Egy Reddit-felhasználó kiszámolta, egy normál ikonkártya megszerzése 300 játékórába kerül egy átlagos felhasználó számára. A kártya átlagára az újonnan megjelent verziók esetében 870 ezer coin. A Redditen a tízszintes online ligarendszer ötödosztályát jelölték meg átlagosnak – a szerkesztőségben körbekérdezve ez talán kissé optimista becslés a részükről, és inkább a hetedosztállyal lett volna érdemes számolni. De maradva a reddites példánál: ha a FIFA-s négy héten át megkapja a legmagasabb ligabónuszt, az négyszer 58 ezer coint jelent számára, vagyis 232 ezernyi virtuális pénzre tesz szert. A játéktól kapott kártyapaklik eladásából, elárverezéséből ennyi idő alatt 138 ezer coint lehet a saccolt számítások szerint összeszedni. De még így is hiányzik majd 500 ezer a Puskás-szintűnek ígérkező lap megszerzéséhez...

Így fog kinézni Puskás a FIFA 21-ben (Fotó: EA Sports)
Így fog kinézni Puskás a FIFA 21-ben (Fotó: EA Sports)

Egy meccsen átlagosan 550 coint kapnak a játékosok – ez azt jelenti, hogy 910 meccset kell lejátszani az online térben. Egy meccs mintegy 20 perc, így egy egyszerű szorzás végén kijön, 303 órát kell konkrétan meccsekkel tölteni az ikonkártya árának kifizetéséhez. Ez egy hónapban 12.5 nap monitor/tévé előtt ülést jelentene.

3...

A harmadik lehetőség a különböző játékon belüli kihívások teljesítése – már ha lesz ilyen Puskás Ferenccel. A FIFA az elmúlt években bővítette a kihívásai számát, ezzel próbálja a felhasználókat arra ösztönözni, hogy minél gyakrabban térjenek vissza a játékhoz. A két verzió megjelenése közti átlag 12 hónap több szezonra oszlik, ezeken belül heti és havi „küldetés” jellegű feladatokat lehet végrehajtani különféle „nyereményekért”, amelyek általában kártyapaklik, (kölcsön)játékosok és különleges kártyák.

Nem elképzelhetetlen, hogy egy, például a Real Madridhoz köthető kihívássorozathoz a játék készítői egy Puskás-kártyát kapcsolnak majd hozzá. Igaz, önmagában csak erre várni, nem biztos, hogy jó taktika.

A paklinyitást fel lehet gyorsítani, mint azt korábban már említettük, akár valódi pénzért is lehet extra coint venni, ezekből pedig a játékon belül újabb és újabb kártyacsomagokat. A helyzetben rejlő veszély ugyanakkor nyilvánvaló. Két éve az esport1.hu idézte fel annak a belga kisfiúnak a történetét, aki édesanyja bankkártyájáról pillanatok alatt elszórt több százezer forintnak megfelelő eurót.

„A fiam nem értette, de minden egyes újabb 10 pont további pénzbe került neki. Nem tudta, hogyan működik a rendszer. A játék megvásárlásakor egyébként nem figyelmeztet a szoftver, hogy bizonyos elemei szintén pénzbe kerülnek. Nem kell aktiválni a kártyát, és még csak nem is kérdez rá a megerősítésre, szimplán levonja a pénzt a kattintások után” – mondta akkor a nevét nem vállaló édesanya.

Idén februárban a brit sajtót járta be a hír, hogy egy másik anyuka beperelte a játékkészítő EA Sportsot, mert a kisfia elmondása alapján egy „hacker” 100 ezer forintnak megfelelő fontért vásárolt FIFA-pontokat a bankkártyájával. Persze a sajtónak ezúttal is volt néhány tippje azzal kapcsolatban, ki is lehetett az a hacker.

Összességében nincs egyetlen biztos út egy ikonkártyához. De a legkifizetődőbb talán a spórolás lehet – azt a 12.5 napnyi játékot több hónapra elosztva. Jelen sorok szerzője – reményei szerint a normális mennyiségen még innen – heti két-három órát tölt az aktuális FIFA-kiadással, és az elmúlt években elvétve sikerült ikonkártyát szereznie. A FIFA 19-ben egyet sem, a FIFA 20-ban kettőt, de mind a kettőt a fent már említett heti-havi kihívásokból. Az idények végéhez közelegve ugyan egyre könnyebb nagy értékű lapokat szerezni, és az ikonok ára is csökken, sokszor még így is jobban megéri egy-egy ma is aktív labdarúgó különleges, turbózott kártyáját megvenni, megszerezni. Aki csupán Puskás játékba kerülése miatt gondolná úgy, hogy bevásárolja magát a FIFA-sorozatba, nem biztos, hogy jó lóra tesz, és megtalálja vele a számításait. Ugyanakkor a magyar rajongóknak érdekes kihívás lehet, az pedig kétségtelen, világszerte sok-sok olyan felhasználóhoz juthat el így Puskás Ferenc neve, arca (és története), aki máskülönben valószínűleg nem is találkozna vele.

A fenti sorok szerzője egy önmagát átlagosnak tartó FIFA-játékos. A gondolatokért az EA Sports nem fizetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik