Női válogatott: „Hidegrázást kapok a futsalból átvett védésfajtától”

TŐSÉR NORBERT (AJA NAPA)TŐSÉR NORBERT (AJA NAPA)
Vágólapra másolva!
2017.03.03. 16:11
A ciprusi nemzetközi tornán részt vevő női válogatott 23 fős kerete mellett tízfős szakmai stáb is segíti a csapat munkáját, s Markó Edina szövetségi edző és Mester Kata segédedző minden stábtagra számíthat. Kiss Mária kapusedzőre különösen, elvégre 1985 és 1995 között 53-szor állt válogatott mérkőzésen a kapuban, nem mellékesen 1974 és 1995 között a Bp. Építők és a Femina labdarúgójaként az élvonalban szerepelt.

 

„Korábban nem voltak kapusedzők, vagyis önszorgalomból, csupán saját magam fejlesztése érdekében kezdtem tanulni a szakmát – kezdte Kiss Mária, a női válogatott kapusedzője. – Szeretem a férfi kapusokat is figyelni, de mérkőzések helyett inkább a bemelegítést és az edzéseket, mert folyamatosan lehet tanulni. Nyilván a kapusok a klubjaikban kapják meg a megfelelő képzést, a válogatottnál csak mérkőzés szituációk gyakorlására van lehetőség, de a videoelemzéseknél rengeteg hibára felhívhatom a figyelmet.”

Kiss Mária pszichológusi végzettséggel rendelkezik, s labdarúgó-pályafutása után a Nemzeti Közlekedési Hatóság gépjárművekkel foglalkozó szakterületén, a Pályaalkalmassági Vizsgálati Főosztályon dolgozott, illetve egy fiatalkorú elkövetőket befogadó nevelőintézetben mentális kezelésekkel foglalkozott, továbbá az egyik újpesti általános iskola alkalmazta. 2014 elején Markó Edina szövetségi edző invitálására került a felnőtt női válogatotthoz kapusedzőnek.

(Fotó: mlsz.hu)
(Fotó: mlsz.hu)

„Televízión keresztül teljesen mást láttam, mint korábban élőben. Csaknem sírva fakadtam, hogy mekkora a hiányosság az alapképzettségben. Először hat-hét kapust hívtam meg a telki edzőcentrumba, ahol valóban láttam a tehetséget, s bár az elmúlt három évben rengeteget javult a helyzet, a magasan beívelt labdákkal továbbra is meggyűlik a bajunk. Hidegrázást kapok azonban a futsalból átvett védésfajtától, amikor a kapus fél térdre ereszkedve, a karjait széttárva próbálja útját állni a labdának. Amely akár az ellenfélhez is visszapattanhat, de ekkor, pozíciójából adódóan a kapus mozgáskoordinációs reakcióideje megnövekszik, s már kapja is a gólt.”

Az elmúlt három esztendőben a kapusedző szabadidejében is dolgozott, s az MLSZ rendszerében rendezett női bajnokságokban szereplő 136 első-, másod- és harmadosztályú csapat megkeresése után felállíthatott egy kapusokról szóló adatbankot, amelyben nem csupán a testsúly, a magasság és az életkor szerepel, hanem egyénenként lebontva, melyik kapus rendelkezik külön edzővel. Az adatbázis megléte a jövőben nagyobb merítési lehetőséget jelenthet a válogatottnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik