Koeman: Már másfél héttel ezelőtt tudtam, hogy Gera nem lesz kezdő

Vágólapra másolva!
2009.03.30. 09:03
Volt ok a mosolyra. Az albánok ellen 1–0-ra megnyert vb-selejtezőt követően Erwin Koeman a háttérből nézte, ahogy az ünneplő játékosok a magyar szurkolótábor előtt ölelkeznek, ujjonganak, majd odaballagott a lelátórész elé, és megköszönte a buzdítást. Negyven perccel a lefújást követően már a stadion szomszédságában lévő Hotel Tirana Sheraton halljának egyik fotelében ültünk, szemben velünk a mosolygós szövetségi kapitány.
Koeman „rendőri felügyelet alatt”
Fotó: Czagány Balázs
Koeman „rendőri felügyelet alatt”
Koeman „rendőri felügyelet alatt”
Fotó: Czagány Balázs
Koeman „rendőri felügyelet alatt”
– Szeret tizenkilencre lapot kérni?
– Kockáztattam, és bejött – vágta rá mosolyogva Erwin Koeman. – Tudom, ha kikapunk, most a fejemet követelné, és csak úgy záporoznának rám a kritikái.

– Erről most szó nincs. Jobban érdekel a meccs előtti lélekállapota: miért hozott meghökkentő döntéseket? Merész húzás volt Gera Zoltánt kihagyni a csapatból, hiszen ő már-már „szent tehén” a válogatottnál, akit tilos bántani…
– Nem egyik napról a másikra döntöttem a csapat-összeállításról, már másfél héttel ezelőtt tudtam, hogy Gera Zoltán aligha lesz kezdő Tiranában.

– Micsoda?! Másfél hete?!
– Még az edzőtábor előtt felhívtam a játékost, és elmondtam neki, ne vegye készpénznek, hogy kezdő lesz Albániában. Tudom, nagy csalódás volt ez neki, de mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy Gera Zoltán ezt a helyzetet is rendkívül profi módon kezelte. Arról, hogy kimaradhat Tiranában, csak ketten tudtunk, ő és én, mégsem éreztette senkivel az öltözőben, hogy most másként készül, mint ahogy megszokhattuk tőle, nem játszotta a csalódottat. Ezért tisztelem mint embert és mint játékost is, de egyszerűen tudomásul kellett vennie, hogy a legutóbbi néhány válogatott meccsen nem úgy teljesített, ahogy elvártam tőle. Ezért kockáztattam…

– Rudolf Gergely csapatba állítása sem kevés rizikót hordozott magában. A Debrecen középpályása jobb játékos lenne a bal oldalon, mint a PSV-ben remeklő Dzsudzsák Balázs?
– Erről szó sincs. Teljesen más típusú labdarúgóról van szó. Az is tudatos döntés volt, hogy most Rudolf Gergely kezdett. Az albánok ellen Huszti Szabolcsot és Rudolf Gergelyt éreztem a leghatékonyabb kettősnek a szélen, és azt hiszem, ez a húzás be is jött. Huszti Szabolcs pedig azért került a jobb oldalra, mert az albánok bal oldali védőjének játékát elemezve arra a következtetésre jutottunk, hogy rendkívül nehézkesen védekezik, amikor az ellenfele befelé indítja a cselt ellene. Láthatta, a középpályásunk többször is zavarba hozta Armend Dallkut. Rudolf Gergely pedig fizikailag most sokkal erősebb, mint Dzsudzsák Balázs, ő a párharcoknál sohasem húzza vissza a lábát, nem félti magát, a jó testfelépítésű albán védők ellen erre volt szükségünk. Bíztam Rudolf Gergelyben, tudtam, hogy Tiranában több hasznát vesszük neki a bal oldalon. Döntésemet megerősítette, hogy személyesen is megnéztem a PSV–AZ mérkőzést, és az ott látottak csak tovább erősítették bennem döntésem helyességét.

A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik