Várhidi Péter szerint Erwin Koeman az ő csapatával érte el sikereit

Vágólapra másolva!
2008.11.30. 11:21
Lehetne ez szakmai elemzés is, a volt szövetségi kapitány visszatekintése, értékelése az elmúlt esztendőről. Lehetne, ha Várhidi Pétert nem cserélik le Erwin Koemanra. Tavaly ilyenkor még az „olaszverő” szakember irányította a válogatottat, s készült a folytatásra. Készült a vb-selejtezőkre, amelyekről úgy beszélt, mint az ezer sebből vérző magyar futball kitörési lehetőségéről, kijelentve: hat forduló után Magyarország vezeti majd csoportját. A sikert már Erwin Koeman aratja le, Várhidi Péter pedig a tévé képernyője előtt szurkol a nemzeti csapatnak, amelyet ő rakott össze – s amely szerinte az ő csapata is.
Várhidi Péter: Ez az én csapatom!
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Várhidi Péter: Ez az én csapatom!
Várhidi Péter: Ez az én csapatom!
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Várhidi Péter: Ez az én csapatom!

– Milyen a „nyugdíjas élet”?
– Van dolgom bőven, a sporttelevízióban rendszeresen foglalkoztatnak, nemcsak a külföldi, hanem a hazai meccseken is szakkomentátorkodom – felelte Várhidi Péter. – A nyugdíjas ugyebár azt mondhatja, hogy már nincs állásban sehol, én viszont még nem így vagyok, ugyanis december végéig szerződés köt a Magyar Labdarúgó-szövetséghez.

– Feldolgozta már, hogy nem kellett a munkája, lelkesedése?
–Túltettem magam rajta.

– Megbeszéltek mindent Kisteleki Istvánnal?
– Augusztus óta nem beszéltünk. Sem személyesen, sem telefonon.

– Barátok, nem? Legalábbis az MLSZ elnöke korábban többször is hangsúlyozta, hogy nem pusztán szakmai kapcsolat, hanem barátság is összefűzi önöket.
– Erre most mit mondjak? A szövetség vezetői úgy látták jónak, ha külföldi szakember irányítja a válogatottat, és ő folytatja az általam elkezdett munkát. Persze bánt az elvett lehetőség. Nagyon készültem a világbajnoki selejtezőkre, s hittel vallottam, hogy esélyünk nyílhat a kijutásra is. Visszalapozhatják az újságot, mit nyilatkoztam akkoriban. Azt emlegettem: ennek a csapatnak kell mintegy harminc meccs, hogy összeérjen, erős közösséget alkosson és profi módon gondolkodjon.

– Azaz a magáénak érzi Erwin Koeman válogatottját?
– Természetesen. A mai nyolcvan százalékban az általam összerakott csapat. Nézzük csak a neveket: Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Juhász Roland nálam is kiemelt szerepet kapott, sőt valamennyien csapatkapitányként is pályára léptek. Talán csak Dárdai Pál került távolabb a kerettől nálam, de ennek is megvolt az oka. Nekem azt az utasítást adták, hogy fiatalítsak. Egyetértettem ezzel, s igyekeztem minden poszton ifjú, tehetséges játékosokat szerepeltetni. Erwin Koeman más helyzetben van, mert tőle az eredményeket várják, így már nincs megkötve a keze. Azt játszat, akit csak akar.

– Manapság sem érzi úgy, hogy bábkapitánykodás volt az öné, és felülről irányították?
– Nem voltam báb, senki sem szólt bele a munkámba, de rá kellett jönnöm, hogy magyar edzőként egészen más elbírálás alá estem, és más lehetőségeim voltak, mint egy külföldi szakembernek. Ez van, ezzel nem lehet mit tenni.

– Mi a véleménye Erwin Koeman munkájáról?
– Majd a tavasz eldönti, mennyire sikeres szakember. Ha képes lesz jó eredményt elérni az albánok, a dánok, a portugálok és a svédek ellen, akkor azt mondom, érdemes volt idehozni. Eddig hozta a papírformát. Illetve… Sajnos mínusz két pont áll a neve mellett. Budapesten bizony le kellett volna győznünk a dánokat.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik