Visszafogottan reménykedő lengyelek és ukránok, Cardiffban a két államfő

Vágólapra másolva!
2007.04.17. 10:45
Sokak szerint a lengyel-ukrán pályázat esélytelen a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerésére, ám a két ország delegációja, visszafogottan ugyan, de reménykedik abban, hogy szerdán Cardiffban mégis ünnepelhetnek. A küldöttség nagy része már elutazott a walesi fővárosba, s varsói lapértesülések szerint eldőlt, hogy a két államfő, Lech Kaczynski és Viktor Juscsenko is jelen lesz.
A gdanski stadion látványterve
www.gazeta.pl
A gdanski stadion látványterve
A gdanski stadion látványterve
www.gazeta.pl
A gdanski stadion látványterve

A köztársasági elnökök részvétele szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt az ukrajnai politikai helyzet miatt. Kaczynski ragaszkodott Juscsenko utazásához, nélküle a lengyel államfő sem vállalta volna a személyes támogatást.

Szavazás

Melyik pályázat nyeri el a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát?

Írja be az itt látható számot!
„Az elnökök is tudják, hogy a döntés olyan fontos a két ország számára, hogy nem hiányozhatnak. Úgy tűnik, a mi küldöttségünk lesz a legerősebb, hogy Horvátországot és Magyarországot a két miniszterelnök képviseli, míg Olaszországból valószínűleg alacsonyabb rangú politikus érkezik” – mondta Michal Nykowski, a varsói szervezőbizottság vezetője.

A lengyel szövetség képviseletében a nemrég még felfüggesztett elnökség vezetője, Michal Listkiewicz is Cardiffban tartózkodik, s szívesen osztotta meg véleményét a tekintélyes politikai napilappal, a Gazeta Wyborczával.

„Az egyik magyar újságíró azt mondta nekem, hogy ugyan alig ismerik Budapesten a pályzatunkat, d ebiztos, hogy mi esünk ki az első körben. Mi nem becsüljük le amagyarokat, akik már harmadszor pályázna, legutóbb egy szavazattal buktak el – kezdte nyilatkozatát a PZPN elnöke, majd hozzátette: - Úgy vélem, az UEFA ezúttal nem támogatja a magyar-horvát kandidálást, mert annak modellje megegyezik az osztrák-svájci Európa-bajnokság szisztémájával. Két, pici közép-európai országról lenne ismét szó, s ez gazdasági szempontból nem igazán kedvező. Ha minden ukrán és lengyel ember elfogyaszt egy hamburgert, akkor 85 millió fogy el, míg Magyarországon és Horvátországban csak 15 milliót ennének meg”.


Michal Listkiewicz a lobbikérdésről is érdekes véleményt formált.

„A magyarok biztosak abban, hogy az olaszokkal csatáznak majd a rendezési jogért. Nálunk Hrihorij Szurkisz azt állította, hogy már rendelkezünk hat szavazattal. Az olaszok is biztosak a sikerükben, Lengyelországban pedig arra számítanak, hogy a magyarok hátrányban lesznek amiatt, hogy az UEFA elnökválasztása során Lennart Johanssont támogatták” – jegyezte meg a varsói szövetség elnöke.

A lengyel-ukrán delegációnak mások mellett tagja Andrij Sevcsenko, Szerhij Bubka, Vitalij Klicsko, Wlodzimierz Smolarek és Irena Szewynska. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik