Szilágyi Áron London első magyar olimpiai bajnoka!

Vágólapra másolva!
2012.07.29. 19:18
null
Szenzációs vívás: Szilágyi legázolta orosz ellenfelét az elődöntőben (Fotó: Szabó Miklós)
Szilágyi Áron döntőbe jutott kardvívásban, miután óriási fölénnyel, 15:7-re megverte az orosz Nyikolaj Kovaljovot. A döntőben az olasz Diego Occhiuzzival vívott és valósággal elsöpörte – 15:8-ra győzött, megszerezve a londoni első magyar aranyérmet, vívósportunk 35. olimpiai aranyát!

 

Szilágyi Áron abban a tudatban várhatta a döntőt, hogy ha győz, szenzációs magyar sportolók örökébe léphet. Az olimpiák történetében a férfi kard egyéniben eddig 12 aranyat és 7 ezüstöt szereztünk, legutóbb 1992-ben, Szabó Bence révén volt olimpiai bajnokunk.

A Himnuszt nem játszották szépen, de nekünk így is gyönyörű volt
 (Fotó: Szabó Miklós)
A Himnuszt nem játszották szépen, de nekünk így is gyönyörű volt (Fotó: Szabó Miklós)

A magyar vívó ellenfele Diego Occhiuzzi volt, aki először a kínai Liut verte meg 15:9-re, majd honfitársát, Aldo Montanót 15:13-ra, az amerikai Timothy Morehouse-t 15:9-re, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescut 15:11-re.

A döntő magyar idő szerint 20.10-re volt kiírva, de a bronzmeccs kicsit elhúzódott, ezért néhány perces késéssel kezdődött a magyar és az olasz vívó küzdelme. Az angol szervezők igazán megadták a módját a döntőnek, zöld és piros fények világították be az egész termet.

Az első akció mindjárt Szilágyié volt, remek támadással gyújtott lámpát, majd a következő akcióban védés után kiváló visszavágással növelte előnyét (2:0).

Szilágyi támadásban maradt, és remekül vágta meg mellen Occhiuzzit, majd rögtön utána védést követően visszavágott, és ezt az olasz válla bánta. És mindjárt meg is lett az ötödik pont. Rövid volt az olasz támadása, kiváló közbevágással lett meg a tus. De ez sem volt még elég Áronnak! Kiváló ütemben vágott közbe az olasz testére (6:0).

Aztán jött a hetedik is! Occhiuzzi ekkor szerezte meg az első pontját, miután remekül vágta meg Szilágyi jobb karját (7:1). Ez is kevés volt azonban! Szilágyi csodálatos vágást helyezettel az olasz fiú sisakján, és 8:1-gyel mehettek a vívók pihenőre.

A szünet után Occhiuzzi szerezte az első és a második pontot is, viszonylag könnyen jöttek ezek a találatok (8:3).

NÉVJEGY
Szilágyi Áron (1990.01.14.)
Versenyszám: férfi kard egyéni
Egyesület: Vasas
Olimpiai részvétel (London előtt): 2008 (15. egyéni; 7. csapat)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 7. (2008. csapat)
Világbajnokság: 1. (2007 csapat)
Európa-bajnokság: 3. (2011 egyéni)

Együttes találatok után Szilágyi koncentrált jobban, és vállon vágta az olaszt (9:3). Occhiuzzi természetesen nem hagyta magát, két pontot is szerzett egymás után (9:5). Erre a kettőre azonban ismét Szilágyi válaszolt, megszerezte a tizedik pontját!

Occhiuzzi erőszakosabban kezdett támadni, és pontot szerzett, majd a következő akcióban kiválóan vágott közbe Szilágyi (11:6). És nem is volt megállás, Áron növelte az előnyt (12:6).

Diego Occhiuzzi is jelezte, hogy itt van, átvette a tempót, és közbevágott (12:7). Együttes találat után Szilágyi védett, visszavágott vállra, és máris megvolt a 13. pontja. És azonnal jött a 14. egy gyönyörű vállvágással (14:7).

1896 ÓTA A LEGFIATALABB
Szilágyi Áron 1990-es születésű, tehát 22 esztendős – ezzel 1896 óta ő a legfiatalabb olimpiai bajnok a fegyvernemben – tudatta a Sportnet információs szolgálat. Az első modern olimpián (1896, Athén) a görög Joannisz Georgiadisz húszévesen diadalmaskodott.

Az olasz vívó hevesen jött előre, és pontot is szerzett (14:8)

Szilágyin azonban már látszott, hogy úgy áll az utolsó tus előtt a páston, mint aki biztosan beviszi a találatot. Így is lett, fantasztikus koncentrációval elkapta Occhiuzzit, és bevitte a 15. találatot (15:8).

SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK!

Ezzel az újdonsült olimpiai bajnok Fuchs Jenő 2x, Pósta Sándor, Tersztyánszky Ödön, Jekelfalussy Piller György, Kabos Endre, Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf 2x, Pézsa Tibor, Szabó Bence nyomába lépett, megszerezte a 13. aranyat férfi kard egyéniben, és ő lett a 11. magyar olimpiai bajnok kard egyéniben.

SZILÁGYI ÁRON NYILATKOZATA A MAGYAR RÁDIÓNAK

„Most kezdem csak felfogni, hogy olimpiai bajnok vagyok. Most még csak úgy érzem, hogy megnyertem egy versenyt. Egészen hihetetlen érzés ez, szerintem csak hetek, hónapok múlva tudom feldolgozni. Örülök hogy vége, mert nagyon hosszú nap volt. Csakis boldogságot érzek.”

„Nem akartam kliséket elsütni, nem akartam beleharapni az érembe, de Diego mondta, hogy tegyük meg. Nagyon nehéz az érem, húzza is a nyakamat... De csodálatosan néz ki, sohasem volt ilyen szép érmem. Csodálatos ékszer.”

„Most felemelő érzéseim vannak. Ezután sokkal felelősségteljesebben kell majd élnem, mindenki figyelni fog. De elsősorban a vívóknak szeretnék példaképe lenni, és szeretném, ha legközelebb a csapatversenyben is részt vehetnénk, hiszen a többiek nagyon hiányoznak nekem.”

Diadal! Szilágyi káprázatos vívással lett olimpiai bajnok (Fotó: Reuters)
Diadal! Szilágyi káprázatos vívással lett olimpiai bajnok (Fotó: Reuters)

Korábban történt:

A MÉDIABUSZRA IS JÓ ARANY

Bruce Arthur, a kanadai TSN Sports vezető sportriportere twitter-bejegyzésében olimpiai aranyérmes kardvívónk, Szilágyi Áron is felbukkant. A jelek szerint Szilágyi aranyérme jó belépő mindenhová...

„Egy magyar vívó megpróbált feljutni a médiabuszra. A rendezők kérték a hivatalos akkreditációt, erre a vívó felmutatott egy aranyérmet. Felengedték" – írta Arthur.

Szilágyi Áron ötödik kiemeltként a 32 között kezdte meg még kora délután a szereplését egyéniben a férfi kardozók között az olimpián. A Vasas 22 éves, csapatban világbajnok, egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője a 16 közé jutásért a malajziai Ju Peng Kennel találkozott, és egy pillanatig sem hagyott kétséget a továbbjutó kiléte felől, 15:1-re győzött.

„Azt beszéltük meg az edzőmmel, hogy jobb lenne minél előbb legyőzni a malajziai ellenfelemet, hogy többet tudjak piheni, hiszen a következő körben vagy a címvédő kínaival, vagy pedig egy roppant erős dél-koreaival találkozom. Úgy látszik, fejben rendben vagyok, csaknem másfél óra ráhangolódás elég lesz” – mondta az MTI-nek Szilágyi, aki a következő körben, a kínai címvédő Csung Mannal találkozott, aki csak nagy küzdelemben jutott tovább, és kevesebb pihenője is volt.

Szilágyi gyors tussal kezdett a nyolcaddöntőben, majd előbb a kínai vitt be kettőt, azt követően pedig a magyar vívó három találatot. Az ötödik kiemelt Szilágyi 7:3-ra is vezetett, s 8:4-nél következett a szünet. A folytatásban sem tört meg Szilágyi lendülete, szebbnél szebb tusokat vitt be, 11:5-re is ment, sikere nem forgott veszélyben. Végül 15:10-zel biztosította helyét a következő körben.

Csung Man megnyerte a négy évvel ezelőtti olimpiát Pekingben, de utána nem igazán volt kiemelkedő eredménye, ezúttal pedig nem tudta szorossá tenni a Szilágyi elleni asszót.

A nyolc között a német Max Hartung várt rá, aki négytusos hátrányból állt fel a dél-koreai Gu Bong Il ellen, és 15:14-re nyert.

Jól kezdtek a felek a negyeddöntőben: három másodperc, három tus, az első kettőt Szilágyi adta, aki ezt követően 3:1-re is vezetett, de 4:3-nál már Hartungnál volt az előny. Felváltva estek a találatok, a magyar vívó 8:7-es vezetésénél következett a szünet.

A folytatásban két egylámpás tussal kezdett Szilágyi, aki utána lendületbe jött és 13:8-ra is elment. Hartung nem adta fel, és 13:13-ra egyenlített, a kiélezett pillanatokban azonban helyén volt a magyar vívó szíve, és 15:13-ra megnyerte az asszót.

„Még nem teljesült az álmom, de ezt azért nem lehet kötelező győzelemnek nevezni. Ismertem a riválist, sokat vívtunk már egymással. El kell ismernem, nem vívtam tökéletesen, néhány apróságot elrontottam, de azért örülök a sikernek. Nem gondolok a döntőre, csak a következő feladattal foglalkozom” – nyilatkozta Szilágyi, aki hozzátette, 13:8-nál nem jelzett a gép a találatánál, pedig a német versenyző is elismerte, és ez egy kicsit megzavarta, ezután jött fel a riválisa.

Szilágyi magyar idő szerint 19 órakor lépett pástra az elődöntőben, amelyben ellenfele a csapatban az utóbbi három vb-n diadalmaskodó orosz Nyikolaj Kovaljov volt, aki 15:12-re győzte le a 2009-ben világbajnok, 2010-ben és 2011-ben Eb-második német Nicolas Limbachot.

A döntőbe jutásért vívott asszóban Szilágyi Áron rögtön szép támadással indított, és meg is szerezte a vezetést. Ezután testre talált, és növelte is az előnyét. Az orosz találata után szépen vállat vágott, majd fejet (4:1).

Szilágyi lendületben maradt ugyan, de Kovaljov feltámadt, és fokozatosan ki is egyenlített (5:5). Kellett is ez a figyelmeztetés a magyar kardvívónak, összeszedte magát, és újra megszerezte a vezetést, majd háromra növelte az előnyét a szünet előtt (8:5).

Kovaljov feljött egy kicsit, de ez csak fellángolásnak bizonyult, mert kulcsfontosságú pillanatban megint feltámadt Szilágyi, és egyre magabiztosabban, egyre ellenállhatatlanabbul vívott (14:7).

Kovaljov jött ugyan előre, de Szilágyi Áron mindig kiváló ütemben vágott közbe. Az orosz vívó nem találta az ellenszert a hihetetlenül elszánt és koncentrált Szilágyi ellen, aki végül 15:7-re nyert, és várhatta a másik elődöntő, a Dumitrescu–Occhiuzzi asszó győztesét, aki az olasz Diego Occhiuzzi lett. Így a férfi kard döntőjében „klasszikusnak” mondható, magyar–olasz párosítás lett.

 

Ennél nem lehetett magasabbra jutni (Fotó: Szabó Miklós)
Ennél nem lehetett magasabbra jutni (Fotó: Szabó Miklós)
OLIMPIA 2012, FÉRFI KARD EGYÉNI
ELŐDÖNTŐ
Szilágyi Áron (magyar)–Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15:7
NEGYEDDÖNTŐ
Szilágyi Áron (magyar)–Max Hartung (német) 15:13
NYOLCADDÖNTŐ
Szilágyi Áron (magyar)–Csung Man (kínai) 15:10
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Szilágyi Áron (magyar)–Ju Peng Ken (malajziai) 15:1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik