PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2021.05.06 10:23 Frissítve: 2021.05.06 10:48

Salzburg: újabb magyar kerülhet az első csapathoz – Major hosszabbított

Sűrű napjai vannak a Red Bull Salzburg magyar U-válogatott játékosának, a 19 éves Major Sámuelnek, aki a héten érettségizik Debrecenben, de a hazautazás előtt két évvel meghosszabbította a szerződését az osztrák klubbal.

Major Sámuel (középen) két évvel hosszabbított a Red Bull Salzburggal

 

Major Sámuel – aki 2019-ben az U17-es vb-n is szerepelt – 2017-ben került a DVSC utánpótlásából a Red Bull Salzburg akadémiájára. Ebben az idényben már a klub osztrák másodosztályban szereplő tartalékcsapatában, az FC Lieferingben játszott, 17 mérkőzésen jutott szóhoz, többnyire jobbhátvédként, egy gólt szerzett. A jelek szerint a klubnál elégedettek a felnőttek között mutatott teljesítményével, ugyanis két évvel meghosszabbították a szerződését.

20 PERCEN BELÜL 2 SÁRGA LAP – „TANULOK BELŐLE!”

Major Sámuelnek a tavasszal egy olyan meccse volt, ami igazán balul sült el számára, hiszen a Grazer AK ellen ugyan 2–1-re győzött a csapata, a 20. és a 40. percben is sárga lapot kapott, így megkapta pályafutása első piros lapját.  

„Vegyes érzelmek kötnek ahhoz a meccshez, hiszen életem első, és remélem utolsó piros lapját kaptam azon a meccsen – emlékezett vissza Major Sámuel. – Igaz, a kilencvenedik percben gólt lőtt a csapatom és nyertünk, aminek nagyon örültem. Tanulok belőle, hogy ha már van sárga lapom, akkor nagyon óvatosan kell játszanom a hátralévő időben.”

„Az elmúlt másfél évem nem volt egyszerű – kezdte helyzetértékelését a Nemzeti Sport Online-nak Major Sámuel, aki tavaly tavasszal mutatkozhatott be az osztrák másodosztályban. – Egy olyan lieferinges csapatba kerültem, melynél minden pozícióban két-három vagy akár négy játékos is versengett a csapatba kerülésért. Eleinte nem igazán kaptam meg a lehetőséget a bizonyításra, de nem adtam fel, nem mondtam le arról, hogy bekerüljek a kezdőcsapatba. Télen még nem volt szó hosszabbításról, akkor természetesen elgondolkodtam a váltásról, több klub sportigazgatójával is beszélgettem lehetőségekről, de a tavaszi szezonra meglett a sok munka eredménye, és sikerült beverekednem magam a csapatba. Most úgy gondolom, jó úton vagyok, ami megfelelő munkával és teljesítménnyel idővel lehetővé teszi, hogy a Red Bull Salzburg első csapatába is bekerüljek, ezért is döntöttem a hosszabbítás mellett.”

Major az idény első hat meccsén játszott ősszel a Lieferingben, utána viszont a keretbe sem került be az osztrák másodosztályban (télen kisebb sérülés is hátráltatta), egészen a tavaszi nyitányig. Februártól folyamatosan játszik, csak két meccset hagyott ki, egyet eltiltás miatt. És az is eldőlni látszik, hogy bár itthon inkább a középpályán szerepelt, az osztrák klubnál jobbhátvéd poszton számolnak vele.

„A klubnál úgy látják, jelenleg ezen a poszton van lehetőségem betörni a profi futballba és akár a nemzetközi szintre is. Ha nem látnák bennem a potenciált, hogy az első csapatba is odakerülhetek, akkor szó sem lett volna a hosszabbításról. Ettől függetlenül a jövőben még meglehet a lehetőségem arra, hogy visszakerüljek a középpályára, láthattunk már ilyen posztváltásokra példákat a nemzetközi futballban is. Hogy miben fejlődtem a legtöbbet az elmúlt időszakban? A klub szerint az egyszerűség tesz nagyszerűvé a pályán. Letisztultabb lett a játékom és fizikailag is folyamatosan fejlődök. Szeretnék a következő idényben mindig a pályán lenni, jó teljesítményt nyújtani, és ha ez sikerül, akkor reálisnak tartanám a következő lépcsőfok meglépését, a Salzburg első csapatába való bekerülést. Pozítívan és bizakodóan nézek előre, de nem szabad, hogy ez a lehetőség görcsössé és feszültté tegyen. Fontos az időzítés, hiszen mindennek megvan a maga ideje!”

Ahogy az érettséginek is. Major Sámuel a héten teszi le a vizsgáit Debrecenben, így az osztrák másodosztályban 2. helyen álló Liefering pénteki meccsén nem lesz jelen, de jövő szerdán, az Austria Klagenfurt ellen már újra edzője rendelkezésére állhat.

2021.05.19 08:35:18

Légiósok BABJÁK BENCE

Jesse Marsch megmondta: a magyar kapus nem mehet sehova – a Leipzig minden ajánlatra ráígért.

2021.05.15 17:29:50

Légiósok R. Gy.

A kiesés elől tyúklépésben menekülő Lokomotiva keveset mutatott, meleg lesz az utolsó forduló.

2021.05.07 13:39:36

Légiósok MTI/B. A. B., H. D.

Információink szerint a klub történelmének egyik legmagasabb fizetését kínálták a kapusnak.

2021.04.26 17:30:33

Légiósok MILITÁR IVÁN

Miért van szüksége az RB Leipzignek Willi Orbánra és mit adhat ő a magyar válogatottnak? Elemzés.

2021.04.25 16:07:10

Légiósok H. Á.

Magyar játékosai nélkül játszott gól nélküli döntetlent az NK Osijek a Rijeka vendégeként.