BORBOLA BENCE
2021.07.17 07:50 Frissítve: 2021.07.17 08:08

Légiósok: Varga Roland reméli, az Emírségekből is lehet válogatott

A negyven Celsius-fok fölötti hőmérséklet időnként elviselhetetlen, de Varga Roland pontosan tudta, mi vár rá új klubjánál, az arab emírségekbeli al-Ittihad Kalbánál.

Az MTK-tól távozó Varga Roland tökéletes erőállapotban várja a bajnoki rajtot az Arab Emírségekben (Fotó: al-Ittihad Kalba)

 


 – Hány fok van odakint?
 – Most nagyjából negyven – adott rögtönzött időjárás-jelentést érdeklődésünkre az Arab Emírségekből Varga Roland, a 31 esztendős, 23-szoros válogatott szélső, aki a közelmúltban az MTK-tól igazolt az al-Ittihad Kalbához. – Vasárnap negyvennégy fok volt.

 – Mit lehet ilyen hőségben csinálni?

 – Miután a felkészülés közepén tartunk, napközben a pihenésen van a hangsúly. Ilyen pokoli melegben egyébként sem sétálgatna az ember az utcán, jobb odabent a klímás épületben. Az edzések között a szállodában lazítok, gyűjtöm az erőt az újabb tréningre.

 – Ezek szerint egyelőre hotelben lakik?

 – Még nem volt időnk szétnézni. A párom is velem jött, megnézzük, milyen lehetőségek közül választhatunk.

NÉVJEGY
VARGA Roland
Született: 1990. január 23., Budapest
Nemzetisége: magyar
Posztja:  szélső
Válogatottság/gól (2014-): 23/3
Klubjai profi játékosként:      Brescia (2008-2012), Újpest FC (2010, kölcsönben), Foggia (2010-2011, kölcsönben), Győri ETO (2012-2015), Ferencváros (2015-2020), MTK Budapest (2021), al-Ittihad Kalba (2021-)
Kiemelkedő eredményei: U20-as világbajnoki bronzérmes      (2009),       5x magyar bajnok      (2013, 2016, 2019, 2020, 2021),      3x Magyar Kupa-győztes      (2015, 2016, 2017),      Ligakupa-győztes      (2015),      2x magyar Szuperkupa-győztes      (2013, 2015)

 – Az időjárás miatt aligha délben vannak az edzések. Mikorra hűl le annyira a levegő, hogy ki tudnak menni a pályára?
 – Általában hat–fél hét körül edzünk. Nagy lehűlésre nem kell gondolni, akkor is harminc fok fölött van a hőmérséklet, csak legalább már nem tűz annyira a nap. Július másodikán érkeztem a klubhoz, harmadikán jelentették be hivatalosan a szerződtetésemet, azóta edzésben vagyok. Mostanra a papírmunka is rendben van. Bőven lesz időm formába lendülni, az első tétmérkőzésünket augusztus tizenkilencedikén játsszuk.

 – Addig mi a program?
 – A következő hét közepén Abu-Dzabiba utazunk edzőtáborba két és fél hétre.

 – Azt nem lehet mondani, hogy rögtön a mély vízbe dobták...
 – Hát nem! Pályafutásom során volt már néhány hosszabb felkészülésem, a mostani talán mindet felülmúlja. De nem gond, mert amikor aláírtam a szerződésemet, ezzel tisztában voltam.

 – Sokakat meglepett, amikor az MTK bejelentette a távozását, hiszen a Hungária körúton közönségkedvenc lett. Nem is volt esély a maradására?
 – Tíz évet játszottam odahaza, ennyi idő alatt rengeteg szép sikert értem el. A Győrrel egyszer, a Ferencvárossal négyszer nyertem magyar bajnokságot, van három Magyar Kupa aranyérmem, nyertem Szuperkupát, hogy az ezüstérmekről, Ligakupa-győzelemről már ne is beszéljünk. Úgy éreztem, harmincegy évesen van még lehetőségem külföldre szerződni. Itt az idő valami újat kipróbálni! Adódott ez a jó lehetőség, éltem vele. Nem titok, anyagilag is vonzó, szinte minden szempontból megfelelő ajánlat volt. Az MTK-nak hálával tartozom, lehetőséget adott, hogy újra felépítsem magam, formába lendüljek. Jól éreztem magam a Hungária körúton, barátokat szereztem, de úgy szólt a megállapodásunk. hogy ha külföldi lehetőség adódik, kötelesek elengedni.

– Gondolom, mennyire örültek a kék-fehérek, hogy egyik legjobbjuktól kellett megválniuk.
 – Szerénytelenség nélkül mondhatom, talán örültek volna, ha sikerül megtartaniuk. Sok sikert kívánok nekik, remélem, a következő idényben hasonlóan sikeresek lesznek.

 – Az al-Ittihad Kalba csapatában nem ön az első magyar légiós, korábban Dzsudzsák Balázs futballozott ott. Miután jó cimborák, nyilván kikérte a véleményét.

 – Ez csak természetes. Balázs kétezertizennyolc szeptemberétől futballozott itt másfél évig, csupa szépet mondott a klubról. Jó véleménnyel volt az egyesületről, és miután megérkeztem, tapasztalhattam, hogy igaza volt. A stadionunk mellett négy tökéletes talajú edzőpálya van, minden igényt kielégítő konditeremmel, kiszolgálóhelyiségekkel. A csapat szállodája ugyancsak kifogástalan.

 – Jorge da Silva személyében uruguayi vezetőedző, valamint dél-amerikai segédedzők irányítják a csapatot. Ezek szerint latinos futballt játszik az al-Ittihad Kalba?
 – Kifejezetten támadó szellemű az együttes, az edzéseken is ezt gyakoroljuk leginkább. Rám a szokásos posztomon, szélsőként, a támadószekcióban számítanak. A csapattársaim kedvesek, jó társaság a miénk, az öltözőben leginkább angolul beszélünk. A legutóbbi bajnokságban a nyolcadik helyen végzett a csapat, ezt szeretnénk túlszárnyalni. A magam részéről mindenesetre a bajnoki cím megszerzése a cél.

 – Egyedüli érkező eddig?
 – Rajtam kívül az osztrák középpályás Robert Zulj érkezett. Velem nagyjából azonos korú, huszonkilenc éves múlt. Megfordult a Bochumban, a Hoffenheimben, legutóbb hazájában, a Ried együttesében játszott. Tapasztalt futballista, remek srác, jó barátok lettünk.

 – Hamarosan korábbi edzőjével, a jelenleg az al-Aint irányító Szerhij Rebrovval is találkozhat...

 – No, igen. Már meg is néztem, a negyedik fordulóban csapunk össze. Láttam, hogy ő is ideigazolt, érdekes lesz a csapata ellen futballozni.

 – A nyáron a válogatott tagjaként ott volt az Európa-bajnokságon. Nem tart attól, hogy az Arab Emírségekbe igazolva eltűnik szem elől?

 – Remélem, innen is lesz út a keretbe. Ha sok gólt szerezve jól futballozom, talán továbbra is számít rám Marco Rossi szövetségi kapitány. Az Európa-bajnokság életre szóló élmény volt, egész Magyarország büszke lehet a válogatottra.

2023.11.27 19:00:16

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A kapitány élesben tesztelte, mire képes.

2023.11.25 23:07:39

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY.Amikor könnyeivel Marco Rossi zakóját áztatta, egy egész ország szerette meg.

2023.11.24 19:17:48

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha Szoboszlai ezt is megugorja, az lenne csak méltó a magyar labdarúgás napjához!

2023.11.06 14:07:00

Légiósok nemzetisport.hu

A Bundesligában Leipzig–Freiburg mérkőzés lesz, de a magyar válogatott mezőnyjátékosai mindkét csapatban sérültek.