Légiósok: Hiányzik, hogy hétről hétre pályára lépjek – Balogh Botond

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 09:39
null
Balogh Botond célja, hogy rendszeresen játsszon a Parmában – ez válogatott meghívót is érhet (Fotó: Getty Images)
Az előző idény nagy részét sérülés miatt kihagyó Balogh Botond bekapcsolódott a munkába az olasz másodosztályú Parmánál, a 20 éves középhátvéd a felkészülési időszakban mutathatja meg a nyáron kinevezett szakmai stábnak, érdemes vele számolni.

Ismét edzésbe állt Balogh Botond. A Parma húszéves belső védője viszontagságos idényen van túl, különböző sérülések miatt az előző évad jelentős részét kihagyta, öt tétmérkőzésen lépett pályára az olasz másodosztályban szereplő csapatában. A tavasszal a combját fájlalta, ám jó hír, hogy együttese első edzőtáborában ott lehetett, s bekapcsolódott a munkába.

„Április elején sérültem meg, az idényzárásig nem volt esélyem a visszatérésre, úgyhogy egész nyáron azon dolgoztam, hogy minél jobb erőben kezdhessem az alapozást – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Balogh Botond.   – Július negyedikén kezdődött a felkészülésünk, de én már június huszonnegyedikétől egyénileg edzettem Parmában, az orvosokkal és a masszőrökkel dolgoztam, és hosszú idő után, nagy örömömre labdás foglalkozásokon vettem részt. Az alapozásnak valamivel jobb erőnléti állapotban vágtam neki, mint a többiek. Mondtam is az orvosnak, ha arra kér, fussak négy órát egyhuzamban, megcsinálom, olyan jó kondiban vagyok, de az első edzéseken a kitámasztásoknál azért éreztem, bedurrantak a combizmaim, szoknia kell a testemnek ezt az igénybevételt csaknem négy hónap után. Tizedikén ráadásul kifordult a bokám, elővigyázatosságból egy hétig nem edzettem teljes intenzitással a csapattal, a múlt szombati, Sampdoria elleni tesztmeccset is kihagytam. Balszerencsés eset volt, egy terheléses edzés végén a levezető játék során versenyeztünk, ki találja el legtöbbször a lécet, és megspékeltük a feladatot azzal, hogy három pontot ér, ha a visszapattanó labdát valaki egyből a kapuba lövi. Az első két próbálkozásnál telibe trafáltam a lécet, harmadszor is sikerült, ráadásul jól jött vissza a labda, ám a kapáslövésre készülve, az utolsó pillanatban kifordult a bokám. Sajnos nem olyan minőségű edzőpályán készültünk, mint amilyet megszoktunk, egyik társamnak a térde sérült meg, hónapokat kell kihagynia, s én voltam a harmadik, akinek kificamodott a bokája.”

Szerencsére Balogh Botond csak néhány napra esett ki, ezt a hetet már úgy kezdhette, hogy ismét a többiekkel készül. Mint elmondta, az edzéseken jól érzi magát, megy neki a játék, s amikor bevethető, az egymás közötti meccseken rendre a győztes csapatban szerepel. A nyári felkészülési időszak különösen fontos a tehetséges fiatal életében, hiszen a júniusban kinevezett Fabio Pecchia vezetőedzőnek és stábjának most mutathatja meg, lehet rá számítani. A Serie B előző idényének meglepetéscsapatától, az élvonalba 24 év után visszatérő Cremonesétől érkező trénerről kikértük egy olasz kollégája véleményét, aki hazánkban is megfordult.

Eugenio Sena
Eugenio Sena

„Hatalmas bravúrt aratva vitte fel a Serie A-ba a Cremonesét, ám e váratlan eredmény után meglepetésre úgy döntött, nem folytatja a munkát a legmagasabb osztályban – nyilatkozta lapunknak Eugenio Sena edző, aki korábban a Juventusnál is dolgozott, 2015-ben a Debrecen akadémiáján kapott megbízást, legutóbb pedig a szaúdi első osztályú al-Fajszali pályaedzője volt. – Szerintem azért lépett le, mert olyan habitusú edző, aki minden meccsét meg akarja nyerni, és a Cremonesénél ez aligha lett volna lehetséges az élvonalban, mert nagyon fiatal olasz játékosokkal érte el a feljutást. Az olasz szakemberek többsége inkább a tapasztalt futballistákban bízik, kevesebb játékpercet ad a fiataloknak, a védők esetében pedig ez hatványozottan igaz. Neki azonban van tapasztalata a fiatalokkal, ami kapóra jöhet Balogh Botondnak. Rossz idényt zárt a Parma, hiszen feljutásra pályázott, de még a rájátszásra sem ért oda. Három védővel játszott, ám az edző néggyel szeret, ami talán megnyithatja a lehetőséget a magyar bekknek, mert az elmúlt edzéseken jobbhátvédként is kipróbálta. Balogh még fiatal, ezért olyan teljesítményt kell nyújtania, hogy érezze az edzője, készen áll a bevetésre a hátsó sor bármelyik posztján. A felkészülés kulcsfontosságú lesz neki, a Serie B kemény bajnokság, amelyben az egyensúly a kulcs. Mindegyik edzőnek szüksége van egy erős védőre, aki jó az egy egy elleni párharcokban, illetve egy labdabiztos bekkre. Ha ezeken a területeken előrelép, Balogh Botondnak több esélye lehet a játékra.”

Mivel az egyik legtehetségesebb magyar védőnek tartják, a magyar válogatottnak is fontos lenne, hogy rendszeresen lehetőséghez jusson klubjában. A Parma kötelékében negyedik idényét megkezdő futballista egyelőre nem tudja, milyen szerepet szánnak neki, kívülről nézve pedig megállapítható, nincs könnyű feladata: heten pályáznak a két kiadó helyre a belső védő posztján.

„A feladat adva van, mindent beleadok az edzéseken, megpróbálom kiharcolni a helyemet a csapatban – meglátjuk, mire lesz elegendő. Abban a szerepkörben próbálom a legjobbamat nyújtani, amelyben a szakmai stáb számol velem, de középen otthonosabban érzem magam, mint a szélen, a tengelyben jobban érzem a mozgásokat, a helyezkedést. Ami a legfontosabb, hogy ebben az évben minél többet játsszak, hiányzik ugyanis, hogy hétről hétre pályára lépjek, ritmusban legyek. A kispadról a válogatott meghívóra is hiába gondolok, nem jöhet szóba. Az angolok elleni négy nullás meccset megelőző estén Laczkó Zsolt másod­edzővel beszéltem, érdeklődött felőlem. Ez is még keményebb munkára sarkall, hogy kiharcoljam a helyem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik