NB II-es rajt: megragadja-e a Pécs az esélyt nyugaton?

Vágólapra másolva!
2010.08.13. 12:17
null
Kiss László új irányt mutat Pécsen (Fotó: Korponai Tamás)
Szombaton indul a labdarúgó NB II 2010–2011-es szezonja. A rajt előtt kétrészes összeállításban foglalkozunk a másodosztállyal – a csapatoknál történt változásokkal, az esélyekkel. A 2. részben a Nyugati csoporttal foglalkozunk, amelyben a Pécsi MFC, a Gyirmót és a Tatabánya versenyfutása várható a feljutásért.  

A Nyugati csoportban – a Keletihez hasonlóan – előző szezonban tizenöt csapat szerepelt, közülük a bajnok BFC Siófok feljutott az élvonalba, a 14. helyezett Hévíz és a 15. helyezett ZTE FC II pedig kiesett az NB III-ba.

A megmaradt tizenkét együtteshez csatlakozott a Keleti csoportból átsorolt BKV Előre, valamint három NB III-as bajnok: a Bakony csoportban győztes Veszprém FC, a Dráva csoport aranyérmese, a Bajai LSE, valamint a Mátra csoportban élen végző Ferencváros II.   

Az NB I-ből kiesett mindkét gárda – azaz a Nyíregyháza és a Diósgyőr is – a Keleti csoportba került, így itt nyugaton nagy esély nyílt azon csapatok előtt, amelyek ebben az évben a feljutást tűzték ki célul.

 KAMPÓKÉZ

Ha filmet forgatnának a mostani Pécsi MFC-ről, akkor akár a „Kampókéz" címet is adhatnák neki, ugyanis a pécsi klub vezetői a „Kampó" becenévre hallgató Kiss László kezébe adták a csapatot. A szakembert júniusban eredetileg szakmai igazgatónak nevezték ki, ám Várhidi Péter távozása után a vezetőedzői feladatot is Kiss látja el, segítője Mucha József lett. A „Mini Menottiként" is becézett tréner a Maldív-szigetekről visszatérve ismét Magyarországon dolgozik, és nagy lelkesedéssel vetette magát a munkába. Nem kért türelmi időt, és a Nemzeti Sportnak nyilatkozva kijelentette: „Ha nem jutunk fel, az én kudarcom, az én bukásom lesz... Egyértelmű, vissza kell kerülnünk az élvonalba. A tulajdonos Matyi Dezsőnek köszönhetően minden feltétel adva van ehhez. A tisztes fizetését mindenki időben megkapja, prémium is van, a kollégákkal remek a munkakapcsolatom, a tulajdonossal kimagaslóan jó a viszonyom.  A keret erős, azért sem igazoltunk össze-vissza, mert ezzel is meg akarom tisztelni a korábbi vezetők, illetve az elődeim munkáját: a hibákat, amelyeket elkövettek, megpróbáljuk ezzel az állománnyal kijavítani. Nekem mindegy, hogy könnyen vagy nehezen, de bajnokságot kell nyernünk!"   

A FELJUTÁSRA HAJTANAK

Ki szeretné ezt a lehetőséget használni a Pécsi MFC, amely 2007 tavaszán esett ki az élvonalból, és azóta nem sikerült visszakerülnie. Pedig a feltételek adottak: biztos anyagi háttér, stadion villanyvilágítással, viszonylag erős keret.

Ugyan többen távoztak a csapattól – az MTK kölcsönben itt szerepelt játékosai közül Hegedűs Lajos, Sütő László és Szabó László visszament a fővárosba, Kecskés Tamás a BFC Siófokhoz igazolt, az Újpestről kölcsönvett Szabó Bence visszatért a Megyeri útra, Berdó Balázs és Fónai Balázs Kozármislenybe, Cseri Tamás a BKV Előréhez szerződött, Szamosi Tamás és Varga Zoltán pedig követte az előző vezetőedzőt, Várhidi Pétert Szigetszentmiklósra –, de nem mondanánk, hogy számottevően meggyengült volna a PMFC, hiszen érkezett Zalaegerszegről Schultz Levente és aláírhat Nenad Todorovics is. Szigetszentmiklósról ifjabb Bozsik József, Hévízről a gólerős Mladen Csovics csatlakozott a pécsiekhez. Utóbbi gyakorlatilag Petar Divics helyére jött, akit a nyáron hoztak a Vasastól, ám néhány hét után szerződést bontottak vele, mert a csatár edzéshiánnyal küzdött, és nem fért volna be a csapatba...

A Pécs egyik erős vetélytársa a feljutásért való küzdelemben a Gyirmót FC, amely az előző szezonban épphogy lemaradt az aranyéremről, egy évvel korábban pedig megnyerte a Nyugati csoport küzdelmeit, ám mivel nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, ezért nem kerülhetett fel az NB I-be.

A csapat egyik kapusa, Molnár Levente az Egyesült Arab Emírségekbe, Abu Dzabiba, az Al-Wahda ifjúsági csapatához szerződött kapusedzőnek, távozása után a klub szerződtette Deli Zoltánt, aki legutóbb Lipóton védett. Érkezett még Weitner Ádám Paksról és Czanik Károly Szolnokról, távozott Csermelyi Imre Siófokra. Kiprich Dániel szerződését nem hosszabbították meg, a vezetőedző, Kiprich József vesztegetési ügybe keveredett fiát a szövetség egy évre eltiltotta.

Az idén centenáriumát ünneplő, 1910 februárjában alapított tatabányai csapat is a feljutást tűzte ki célul, az önkormányzat vállalta, hogy ha felkerül az NB I-be a gárda, akkor villanyvilágítást kap a stadion.  Az FC Tatabánya vezetőedzője a nyártól Herédi Attila lett, érkezett Kocsis Dávid (Vác), Köntös Dániel (BFC Siófok), Simkó Krisztián (Bp. Honvéd) és Bencze Zsolt (Videoton II Puskás Akadémia) – kérdés, hogy ezzel a kerettel lépést tud-e tartani az együttes a Péccsel és a Gyirmóttal.   

MEGLEPETÉST OKOZHATNAK

A legutóbb negyedik helyen végző FC Ajkától egy meghatározó  játékos távozott: Kaj András alacsonyabb osztályú osztrák csapathoz igazolt. Artner Tamás együtteséhez érkezett Péter Péter, az egykori válogatott Péter Zoltán fia Zalaegerszegről, Páli Norbert Hévízről és Kottán Krisztián Barcsról. A csapat az idén is ott lehet a mezőny első felében.   

 A FŐVÁROS VEZET
Az NB II Nyugati csoportjában a legtöbb csapat Budapestet képviseli, a BKV Előre mellett a Bp. Honvéd és a Ferencváros második számú együttesét is ebbe a csoportba osztották be. Baranya (Kozármisleny, Pécsi MFC), Győr-Moson-Sopron (Gyirmót, Győri ETO FC), Pest (Budaörs, Szigetszentmiklós), Somogy (Barcs, Kaposvölgye VSC Nagyberki) és Veszprém megyéből (Ajka, Veszprém) két-két gárda szerepel itt, míg Bács-Kiskun (Baja), Fejér (Videoton II-Puskás Akadémia) és Komárom-Esztergom megye (Tatabánya) egy-egy sportszervezetet „delegál" a csoportba. A nyugati országrészből három megyének nincs NB II-es labdarúgócsapata, de egyiküket sem kell „sajnálni" hiszen Tolnának, Vasnak és Zalának is élvonalbeli együttese van. Az előző szezonban egyébként Zala megyének két másodosztályú csapata is volt, ám a Hévíz és a ZTE II is kiesett az NB II-ből.   

Erős kerettel vág neki a bajnokságnak a két Pest megyei csapat, a Budaörs és a Szigetszentmiklós. Budaörsről a korábbi kispesti támadó, Koós Gábor Szolnokra ment, jött viszont Melczer Vilmos az MTK-tól, Szabó Zoltán Százhalombattáról, Kiss Tamás a REAC-ból és Horváth László Sárisápról. Több rutinos, az élvonalban is szerepelt labdarúgója van a budaörsi együttesnek, úgy mint Csillag Krisztián, Csobánki Ádám, Lászka Balázs, Sándor István, Schafranek Ádám, Tüske Roland és a 2004–05-ös szezonban 37 találattal másodosztályú gólkirály Márkus Tibor, akitől Budaörsön is sok gólt várnak a szurkolók.   

Várhidi Péter irányításával az első hat hely valamelyikén szeretne végezni a Szigetszentmiklósi TK, amelyből távozott néhány ismertebb futballista (ifj. Bozsik József, Fülöp Noel, Ivancsics Gellért, Schrancz Balázs), viszont több olyan játékos érkezett, aki igazi erősítést jelent: Szamosi Tamás és Varga Zoltán Pécsről, Somorjai Tamás Diósgyőrből, Pomper Tibor Hévízről, Kincses Péter és Majoros Árpád a Vasastól, Szamosszegi Gábor Makóról, Koszó Balázs Kecskemétről, Zsömlye György Barcsról. Nem lenne meglepő, ha ezzel a kerettel a dobogón végezne az SZTK-Erima.

Nagy volt a változás a legutóbb hatodik helyen végző Kozármislenynél is. Az MLSZ-be utánpótlás szövetségi edzőnek kinevezett ifjabb Bene Ferenc helyett Márton Gábor lett a baranyai csapat vezetőedzője, aki ebben a szezonban már nem számíthat a Ferencvároshoz igazolt kapusra, Mester Tamásra, valamint a szintén távozó Antal Sándorra, Hergenrőder Tamásra, Kutyáncsánin Jevremre (ők hárman Szentlőrincre szerződtek), Dienes Andrásra (Barcs), a volt kispesti Zana Norbertre (Vecsés), Fabinhóra és Takács Tamásra. Az érkezők között a legnagyobb név Koplárovics Béla, aki Hévízről jött, Andruskó Attila Szentlőrincről, Berdó Balázs, Fónai Balázs és Luczek Dávid Pécsről, az ifiválogatott kapus, Gőcze Gergő Szombathelyről érkezett – a vezetőség az első nyolc közé várja a csapatot.   

A TÖBBIEK

KÉTSZER VOLT BAJNOK   A SIÓFOK
 

A másodosztály 2005 nyarától fut ismét NB II néven (előtte öt évig NB I B volt az elnevezése), és ugyancsak 2005 nyarától kétcsoportos. Az utóbbi öt esztendőben az alábbi csapatok végeztek a dobogón a Nyugati csoportban (zárójelben a megszerzett pontok száma):  

 

2005–06: 1. Paksi SE (76), 2. Felcsút SE (63), 3. Gyirmót SE (57). 

2006–07: 1. BFC Siófok (62), 2. Szombathelyi Haladás (60)*, 3. Felcsút SE (60). *A Haladástól 8 pont levonva.  

2007–08: 1. Szombathelyi Haladás (71), 2. FC Felcsút (66), 3. Lombard Pápa TFC (56).

2008–09: 1. Gyirmót FC (67), 2. Lombard Pápa TFC (66), 3. Pécsi MFC (65). Megjegyzés: A Gyirmót nem kapta meg az élvonalbeli szerepléshez szükséges licencet, helyette az ezüstérmes Lombard Pápa jutott fel az NB I-be.  

2009–10: 1. BFC Siófok (63), 2. Gyirmót FC (62), 3. Pécsi MFC (55).   

A BKV Előrétől elment Török Sándor (Mezőkövesd) és Tarczy Pál kapus (Szolnok), utóbbi helyett a közlekedésiek leigazolták Vecsésről Vezér Ádámot. A Ceglédről érkezett Miklósvári Jánossal és Selei Andrással, valamint a Pécsről igazolt Cseri Tamással egészült még ki a keret, amellyel a középmezőny elejét célozhatják meg a Sport utcában.  

Elsődlegesen a bentmaradás lehet a célja a Kaposvölgye VSC-Nagyberkinek és a tavaly a kieséstől éppenhogy megmenekült Barcsnak is. Utóbbi csapathoz éppen Nagyberkiből jött egy játékos, Koller Krisztián, valamint érkezett a rutinos védő, Dienes András. A Kaposvölgyénél gondot okozhat, hogy több meghatározó futballista (Horváth Gyula, Kardos Ernő, Pedro Sass, Kerekes István, Strublics József) is eligazolt.  

A két újonc közül a Bajai LSE egyik legnagyobb erősítése, hogy a Ferencvároshoz Prukner László segítőjeként elszerződő Nagy Tamás helyére sikerült hazacsábítani vezetőedzőnek a bajai származású, labdarúgóként korábban ötvenszeres válogatott Bognár Györgyöt (aki nem mellékesen a Nemzeti Sport szakértője). A szakember javaslatára érkezett a REAC-tól Szili Attila, aki a középpályán megkapja a karmesteri pálcát. Jött még Kormos László és Fröhlich Roland, eligazolt viszont Zsók József, aki Kaposváron folytatja.

A másik újonc, a Veszprém FC tíz évvel ezelőtt, 2000-ben szerepelt legutóbb a Nemzeti Bajnokság másodosztályában. Az NB III Bakony csoportjában bajnok gárdát nagyjából sikerült együtt tartani, sőt érkezett Kollár Zsolt és Karakai András (Ausztriából), Lelkes Péter (Videoton II), Nagy Károly (REAC), Sánta Attla (Győri ETO) és Mario Hrudec (Slovan Bratislava).  

Amíg a Keleti csoportban három, addig nyugaton négy olyan csapat van, amely NB I-es klub tartalékegyüttese.

Érdekesség, hogy a négy gárda közül három új vezetőedzővel vág neki a bajnokságnak – csak a Győri ETO FC II-nél nem volt csere. A Bp. Honvéd II-t Gabala Krisztián, a Ferencváros II-t Lipcsei Péter, a Videoton II-Puskás Akadémia együttesét Hartyáni Gábor irányítja. Utóbbi néhány nappal ezelőtt váltotta a kispadon Varga Istvánt. A Videoton második csapata a Puskás Akadémia szakmai felügyelete alá került, az intézmény Szakmai Irányító Testületének elnöke Gellei Imre lett.

NB II NYUGATI CSOPORT – AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA 
Augusztus 14., szombat  
Bajai LSE–Ferencváros II 17.30
FC Ajka–Videoton II-Puskás Akadémia 17.30 
Győri ETO FC II–Budaörsi SC 17.30
Budapest Honvéd II–Veszprém FC 17.30 
Pécsi MFC–Enternet-FC Tatabánya 20.00 
Augusztus 15., vasárnap  
Kaposvölgye VSC–Kozármisleny 17.30 
BKV Előre–Gyirmót FC 17.30
Barcsi SC–Szigetszentmiklósi TK-Erima 17.30 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik