FFT: Ha Belichick azt mondaná, rohanjak neki a falnak, nekirohannék – Dombi Tibor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 13:26
A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában Dombi Tibor válaszolt az olvasók kérdéseire. Tényleg papuccsal dobálta otthon a Kiprich-posztert? Miért szereti a New England Patriots edzőjét, és miért Csank Jánost? Hogyhogy nem lett belőle sprinter? Zavarja, hogy Czvitkoviccsal él együtt a volt felesége? Ezekre a kérdésekre is válaszol a debreceni legenda.
Ízelítő a nagyinterjúból:– Gyerekkorodban volt kedvenc csapatod? És példaképed? (Zivatar, sms)
– 1989 óta vagyok Milan-szurkoló, Van Basten volt a kedvencem. De nem volt példaképem! Olyan sem volt, akire felnéztem. Itthon Kiprichet szerettem, felraktam egy Kipu-posztert a falra, és amikor az egyik vébéselejtezőn kihagyott egy helyzetet, hozzávágtam a papucsomat.

– Tényleg igaz az, hogy Felix Magath annak idején azért küldött el az Eintracht Frankfurttól, mert „zavartad/akadályoztad az edzéseken a többieket”? (Lajos Lendvay, Facebook)
– Ezt már sokan kérdezték, és mindig azt válaszoltam, hogy utálom az olyan focistákat, akik azt mondják, hogy azért küldték el a klubtól, mert az edző felesége magyar volt, majd elváltak, és ezért utálta a magyarokat. Erre mi történt? Leírták, hogy én azért nem játszottam, mert az edző felesége… Nevetséges. Nem tudom, hogy zavartam-e az edzést. (FFT: Nem ment a német? Tudtad, mi a jobb és mi a bal?) Azért annyira nem voltam gáz! Nyilván anyanyelvi szinten nem beszéltem a németet, de azt tudtam, hogy mi a jobb meg a bal. Egyszerű vagyok, de ennyire azért nem. Pláne a futballban annyira egyszerűek a szavak, hogy nem tudod összekeverni őket. Sokkal egyszerűbb oka volt. Ki lehet találni mindent, de szerintem Felix Magath nem tartott olyan jó focistának, mint akik akkor a keretben voltak, vagy az én posztomon játszottak. (FFT: Ezt mindig ilyen higgadtan kezelted?) Huszonhat évesen mentem ki, az elején élveztem az egészet. (FFT: Aztán kikoptál a csapatból.) Igen, ez volt Utrechtben is. Az elején lelkesedtem, mentem, csináltam a dolgom. Bekerültem a csapatba, és megelégedtem. Innentől kezdve mi bajod lehet?! Hétvégén játszol, néha lecserélnek, de aztán megint játszol. Mármint itthon, na de kint nem így volt. Igaz, amit mindenki mond: nap mint nap bizonyítanod kell. Mai fejjel másképp csinálnám, meg volt még valami: egyedül voltam kint, hazavágytam. Akkor még nem volt asszony, mert már túl voltam az első válásomon. Szóval, kimentem Frankfurtba, elég gyorsan haza is jöttem, majd néhány hónap után mentem Utrechtbe, ahol ugyanez játszódott le, csak kicsit lassabban. Pedig jól indult, a meccsen hozzám került a labda, és már ordítottak a szurkolók és várták, hogy történik valami, tizenegyes vagy „szétcselezek” valakit… Mindig így kezdtem külföldön: tizenegyesek, kiállítások zsinórban… Utrechtben türelmesebbek voltam velem, eleve nem kölcsönadtak, mint Frankfurtban. Két évig voltam Hollandiában. A mai fiatalok sokkal jobban hozzá vannak szokva a külföldi élethez. Én mindkét helyen egyedül voltam. Ma már külföldről jönnek haza a gyerekek a korosztályos válogatottakba, nyelveket beszélnek. (FFT: Ki volt akkor a legnagyobb név a holland bajnokságban, és volt-e olyan, aki azóta befutott?) Ibrahimovic akkor az Ajaxban futballozott, és Dirk Kuyt nálunk játszott. Kissrác volt, akkor került néha a csapatba, aztán a Feyenoordba, majd a Liverpoolba igazolt. Kuytön látszott, hogy nem egy született tehetség, de mindent megtanult, amit lehetett. Látszott, ahogy dolgozott edzésen, mindent erővel akart megoldani, de mindent megcsinált. És egyszer csak BL-győztes lett.

– Egyszer azt mondtad, hogy Csank volt a legjobb edződ a válogatottnál. Miért? És klubszinten? Garamvölgyi? (Lokiforever, sms)
– Szerencsém volt, mert tőle hallottam olyan dolgokat, amiket alapigazságoknak fogadtam el. Nemcsak taktikáról, hanem magáról a futballról. Nagy hatással volt rám! Az edzői állás nem egyszerű, arra születni kell. (FFT: Lennél edző?) Most azt mondom, hogy nem. Aztán ha elfogy a pénzem, akkor leszek. (Nevet.) Szerintem erre születni kell. Ha a kedvenc NFL-csapatom, a New England Patriots edzője, Bill Belichick azt mondaná, hogy rohanjak neki a falnak, akkor nekirohannék. Ilyen típus Kemény Dénes is a fantasztikus kisugárzásával, érte is mindent megtettek a játékosai. Jó csapatembernek tartom magam, sőt ha háborúban csatáznék, biztosan elöl szeretnék lenni, ha lenne olyan ember mögöttem, aki igazi vezér. Ezért szeretem Sándor Tomit is, a pályán belül vezér volt, aki után feltétel nélkül ment az ember (azóta már a DVSC II pályaedzője – a szerk.). (FFT: Amikor a csapattársa voltál, sejtetted, hogy belőle edző lesz?) Nem gondoltam rá, de biztos, hogy sokkal több edzői vonása van, mint nekem. El sem tudnám képzelni, hogy elmenjen egy másik városba vezetőedzőnek. (FFT: Garamvölgyi?) Az apánk volt. Vele jutottunk fel, a kezdetekben vele értünk el mindent. De bírtam a cseheket, Scasnyt és Beráneket is, Herczeg Bandi is jó volt. Nálunk inkább helyiek voltak. (FFT: Szentes nem volt helyi.) Jó szakember, aki sok olyan dolgot mondott, amit később elfogadtam. Például hogy minél öregebb vagy, annál többet kell edzened. Hamarabb ki kell jönnöd külön munkát végezni. (FFT: Ki a legjobb focista haverod?) Eleve nem szeretek bratyizni ellenfelekkel a meccs előtt. A válogatottban sokakkal beszélgettem, de mostanra nincs senki az NB I-ben az én korosztályomból. Régebben Szanyó Karcsival voltam jóban.

A Dombi Tiborral készült teljes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik