Útkeresés – Somogyi Zsolt jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.10.23. 23:42

Régen volt a tavalyi bajnokság rajtja?

Ha az edzőket kérdezzük, alighanem azt mondják: nagyon régen.

Emlékeznek, kik ültek akkor az élvonalbeli kispadokon?

Nézzük csak 2020 augusztus közepét. MTK–FTC (Michael Boris, Szerhij Rebrov), Paks–Újpest (Osztermájer Gábor, Predrag Rogan), ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Boér Gábor, Márton Gábor), DVTK–Mezőkövesd (Feczkó Tamás, Kuttor Attila), Budafok–Kisvárda (Csizmadia Csaba, Supka Attila), Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Hornyák Zsolt, Bódog Tamás). Érdekes végigolvasni, milyen iszonyú tempóban változik a helyzet az edzők életében: ma már tudjuk, van, akit azóta már máshonnan is elküldtek, és van, aki nem kapott újabb esélyt.

Néhány hete Lőw Zsolt tartott előadást, és szóba hozta, milyen kockázatokkal jár pályaedzőből vezetőedzővé előlépni. Nyugodt munka a háttérben, az összekötő kapocs szerepe a főnök és az öltöző között, elemzés, sok hasznos részfeladat ellátása – van ennek a munkának is szépsége, de! A vezetőedzőé a döntő szó, és aki ezt a felelősséget vállalja, nyakába veszi, hogy onnantól kezdve a klubját vezetőkön kívül a szurkolók, a média dolgozói is tőle várják az eredményt.

Iszonyú a nyomás, és bárhogy alakul Szabics Imre edzői karrierje, aligha kétséges: tanulságos leckéket kap Fehérváron. Hiszen erősebbnek gondolt kerettel is kikaphat a Vidi még a nyeretlen Újpesttől is, úgy is, hogy csaknem nyolcvan percet emberelőnyben játszik – de az nem elfogadható, hogy a piros-kékek lélektelenül, tanácstalanul, kedvetlenül ténferegjenek a pályán.

Edző kérdése ez?

Szabics Imre aligha kérte az egyébként válogatott, rutinos Viszar Muszliut, hogy röviden fejelje haza a labdát, és adjon gólpasszt az ellenfélnek – aki ott van az öltözőben, az edzőpályán mindennap, csak az tudja (vagy az sem), hogy a látszólagos kedvetlenség, az ötlettelenség mennyire az edző, a stáb hibája. Valami elromlott a klubnál, és nem mondhatni, hogy tétlenül nézik.

Voltak edzőváltások, mi több, Kovács Zoltán helyett Sallói István lett a sportigazgató, a keret is alakulgat (vajon eléggé? – ami szintén jó kérdés), és a szurkolók persze megint edzőváltásról beszélnek. Ez lenne a megoldás? A tavalyi rajtra visszatekintve is látjuk, krízishelyzetben ehhez a költséges, mégis egyszerű módszerhez nyúlnak a vezetők, de nagy kérdés: Fehérváron meglelik-e a helyes irányt?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik