Rossi: Az FTC és a Videoton a Serie A-ban is megállná a helyét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.16. 10:57
null
Az augusztusi meccsen nem játszott rosszul a Fradi, de kikapott a Honvédtól (Fotó: Korponai Tamás – archív)
Marco Rossi, a Bp. Honvéd vezetőedzője nagyon nehéz mérkőzésre számít a Ferencváros ellen (ma 20.30), az olasz szakember szerint ugyanis a zöld-fehéreké jelen pillanatban a legjobb csapat Magyarországon. A Diósgyőr mérkőzésein bármi megtörténhet, hiszen Janus-arcú a csapat – Szentes Lázár együttese ma Siófokra látogat, ahol még bíznak a bent maradásban.

BP. HONVÉD–FERENCVÁROS

„Az idény legnehezebb mérkőzésére számítok, mert jelenleg a Ferencváros a legjobb csapat Magyarországon” – jelentette ki Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője. Hogy honnan ez a határozottság? „Nem én mondom ezt. Ha megnézzük az utóbbi hat forduló eredményeit, egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből keddi ellenfelünk. Szerintem a Győr már megnyerte a bajnokságot, de a Ferencvárosban van valami plusz az ETO-val és a Videotonnal szemben is.”

A bajnokság egészét figyelembe véve a táblázaton a ferencvárosiak a negyedikek, a kispestiek a hatodikak. De maradjunk még a rangsorolásnál, és használjunk egy másik mértékegységet: a 48 éves olasz tréner saját szempontját, az összevetést hazája futballjával. A tuttomercatoweb.com oldalnak adott interjújában a minap arról beszélt, hogy az NB I-ből öt-hat csapat könnyedén megüti a Serie B mércéjét, a többi inkább a Lega Pro szintjén áll.

A VASAS NEM FÉL A DVSC-TŐL
Más a bajnokság és más a kupa. Noha a Vasasnak mindkét sorozatban jól megy, Dirk Berger vezetőedző nem mosná össze a kettőt. Már csak azért sem, mert az NB II Keleti csoportjában az esélyesség olykor béklyót köthet az angyalföldi lábakra. Ezúttal, a favorit Debrecen ellen viszont különösebb teher nélkül, felszabadultan játszhatnak a piros-kékek a Magyar Kupa elődöntőjében.
Mindenekelőtt azért, mert a hétvégén legyőzte az utolsó szalmaszálba kapaszkodó riválisát, a Békéscsabát. Három pont az előnye a feljutásért vívott versenyfutásban. Meg azért is, mert egyedüli másodosztályúként verekedte be magát a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé – kedden odahaza az élvonalbeli Debrecennel játszik a döntőbe jutásért.
„Más és más utakról beszélünk – tett különbséget Dirk Berger, az angyalföldiek vezetőedzője. – Az egyik, ugye, a bajnokságról szól, a másik pedig a kupáról. A kupát az különbözteti meg a bajnokságtól, hogy nem nyomja teher a vállunkat, eredménykényszer nélkül játszhatunk. Sok mérkőzés van mögöttünk, sok van még előttünk, fáradtságra viszont senki sem panaszkodhat. Effajta kifogást senkitől sem fogadok el, mert mégiscsak profik alkotják a csapatunkat. Olyanok, akiknek nem okoz gondot az, ha tíz napon belül a negyedik tétmérkőzésüket kell lejátszaniuk – sőt inkább úgy tekintenek a következő megméretésre, mint óriási lehetőségre arra, hogy felszabadultan és jót játsszanak élvonalbeli ellenfelük ellen.”
„Tiszteljük ellenfelünket, ám nem félünk tőle – így a német edző. – Ezért sem szeretnénk a vendégek játékstílusához alkalmazkodni. Helyette igyekszünk a saját elképzeléseinket megvalósítani, azt, amit ideérkezésem óta próbálok a játékosokkal elsajátíttatni. Elveinket akkor sem adjuk fel, ha épp papíron erősebb ellenféllel találkozunk. Fiatal labdarúgóim tisztességesen, keményen dolgoztak. Ha tartják magukat a megbeszéltekhez, nem lesz könnyű a debrecenieknek. A védekezést már a támadóinknak meg kell kezdeniük, próbáljuk ellenfelünket most is, mint mindig nyomás alá helyezni, hogy ne tudják zavartalanul kihozni a labdát a saját térfelükről. Sok a sérültünk, és még valamiféle vírusos gyomorrontás is felütötte a fejét az öltözőben, ezért csak közvetlenül a mérkőzés előtt tudom megmondani, kik kezdenek, kik ülnek le a padra. De abban biztos vagyok, hogy aki pályára lép, az utolsó leheletéig küzd a sikerért. Mindig azt mondom, hogy a siker nagyobbá, jobbá teszi az embert – ezért mindent meg kell tenni érte.”

„Hadd pontosítsak, mert úgy gondolom, hogy játékoskerete alapján a Ferencváros és a Videoton akár a Serie A-ban is megállná a helyét, igaz, valószínűleg a kiesés ellen küzdene – mondta a Torino, a Brescia, a Sampdoria, a Piacenza, a mexikói América és a német Eintracht Frankfurt korábbi hátvédje. – A Győr és a Debrecen semmivel sem rosszabb az olasz másodosztály csapatainál, míg a többiek, köztük a Honvéd is inkább a harmadosztályban lennének nálunk sikeresek.”

A kispesti tréner a néző nélküli futball nagy ellensége (ki nem az?), és mivel többször, így az Újpest elleni derbin is látta játszani élőben a Ferencvárost, nyugodt szívvel mondhatja, a kivételes meccshangulatot teremtő zöld-fehér tábor szintén Serie A-s kategória. Tavaly augusztusban ötezer ember előtt győzött 2–0-ra az Üllői úton a Honvéd, a Bozsik József Stadionban a tömeg helyett Rossi inkább a szakmai felkészültségre alapozhat.

„Ismerem a Ferencváros játékát, ami azonban nem jelenti azt, hogy tudom a legyőzésének módját is – folytatta a szakember. – A feltérképezés lényege, hogy az ember igyekszik megtalálni a vetélytárs sebezhető pontjait, hogy aztán a saját eszközeivel kihasználja azokat. A Ferencváros esetében nehéz a dolgom, mert szinte nincs gyenge pontja. Kiváló minőséget képvisel az együttes, ragyogó játékosok állnak Ricardo Moniz rendelkezésére, elég mondjuk Bödét, Leonardót, Csukicsot vagy Aborah-t említeni.”

ROSSI A KEDDI NEMZETI SPORTBAN DAVIDE LANZAFAME-RÓL ÉS A MAGYAR JÁTÉKVEZETÉSRŐL IS ELMONDJA VÉLEMÉNYÉT

SIÓFOK–DIÓSGYŐR

„Valóban nagy védés volt, amikor Böde Dániel lövését kiütöttem, de az sem segített rajtunk... – mondta Kurucz Péter, a Siófok 24 esztendős kapusa, aki négy gólt kapott a Ferencváros elleni, szombati mérkőzésen (2–4), de kiválóan védett, hetes osztályzatot kapott lapunktól. – Ösztönös mozdulat volt, ujjheggyel sikerült hárítanom. Talán megfoghattuk volna a Fradit, ha Jusuf Dajic néhány centiről betalál – nem, nem mondtunk neki semmi bántót, így is volt elég bajunk... El kell ismerni, hogy a hazaiak jobban futballoztak, így nekünk nem maradt más, mint hogy a Diósgyőr ellen készüljünk – s nyerjünk valahogyan.”

Mert egyre csak közeleg a bajnokság vége – már csak huszonnégy pontot szerezhet a Siófok.

„Tizenhárommal vagyunk lemaradva a Lombard Pápa mögött, ezért kell nyernünk kedden is a kétarcú, kiszámíthatatlan Diósgyőr ellen – folytatta a 24 esztendős, korábban a West Hamben védő kapus, majd a jövőjére is kitért. – Tavaly nyáron egy plusz egy évre szóló szerződést írtam alá, nem tagadom, az a célom, hogy újra légiósnak álljak, de itthonról érkező ajánlatot is meghallgatok. Ám egyelőre nem szeretnék ezzel foglalkozni, a lényeg, hogy maradjon bent a Siófok.”

A Diósgyőr mérkőzésein is bármi megtörténhet, hiszen Janus-arcú a csapat – s egyre kevesebb légiós szerepel a DVTK-ban.

„A Videoton ellen volt egy jobb, Pakson egy gyengébb mérkőzésünk, ilyen szituációban óhatatlanul is előjönnek olyan dolgok, amelyek máskor szóba sem kerülnek – kezdte Szentes Lázár, a DVTK szakmai igazgatója. – Az öltözőben eddig sem volt gond, de nem is lehetett, hiszen a magyar többség érvényesül. Nincs arról szó, hogy mellőznénk őket, el sem akarunk tőlük válni. Hogy kevesebbet játszanak? Nos, Hanek legutóbbi két mérkőzésünkön egyaránt a kezdő tizenegyben kapott helyet. A spanyolok közül a második félidő elején mindhárman a pályán voltak, egyáltalán nem érzem ezt gondnak.”

Diósgyőrben az egyik magyar játékossal is rengeteget foglalkoznak...

„Valóban tény, hogy Rudolf Gergely eddig még nem bizonyult eredményesnek, viszont a két legutóbbi mérkőzésünkön is rengeteget ment, futott, sok olyan villanása volt, amellyel segítette a csapatot – folytatta a szakember. – Megítélését nem szabad leszűkíteni arra, hogy lő, vagy nem lő gólt, maximálisan elégedett vagyok a futómennyiségével. Kevés gólt érünk el, de ez ellenfélfüggő is. Az adott mérkőzés adott szituációja dönti el, hogy helyes megoldást választ-e a labdarúgó.”

NB I, 20. FORDULÓ
Siófok–DVTK 16.00 (Tv: Sport1)
Bp. Honvéd–Ferencváros 20.30 (Tv: Duna)

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vasas–DVSC-Teva 18.00 (Tv: Sport1)

 

 

 

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO22156144–18+2651
2. MTK Budapest22125535–21+1441
3. Videoton FC23116638–18+2039
4. Ferencváros22108439–26+1338
5. DVSC-Teva23113933–23+1036
6. Budapest Honvéd2295834–33+132
7. MVM Paks23711534–25+932
8. Diósgyőri VTK2287721–24–331
9. KTE-Phoenix Mecano2286827–30–330
10. Haladás2379726–21+530
11. Kaposvári Rákóczi23851026–28–229
12. Újpest FC2277828–31–328
13. Pécsi MFC2377924–30–628
14. Lombard Pápa FC23651217–37–2023
15. Egri FC23261517–47–3012
16. Siófok22241620–51–3110
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik