Labdarúgás: negyven éve tett csodát az NB I-ben a Rába ETO

MALONYAI PÉTER, VAJDA GYÖRGYMALONYAI PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2022.05.15. 07:10
null
Volt egy csapat! Hannich Péterék (jobbról a második) fantasztikusan futballoztak
Bajnok lett 1982-ben a Rába ETO, a Verebes József edzette csodacsapat tízezreket csalt ki a stadion lelátójára, azóta is aranykorszakként emlegetik a legendás klub nagyszerű szereplését – összeállításunkban az akkori kulisszák mögé pillantunk be, felvillantva a Mágus futballal kapcsolatos elképzelését, megszólaltatva a játékosait is.

 

Enyhén szólva is pocsékul szerepelt a Rába ETO futballcsapata az 1980–1981-es idényben. A 11. helyen végzett, hogy aztán 1982-ben és 1983-ban egyaránt bajnok legyen.

Hatalmas fordulat. Az okokról rengetegen és sokféleképpen beszéltek, beszélnek, ám a lényeg alighanem a háttér.

A győri aranycsapat tagjai voltak
A Rába ETO 1982-es bajnokcsapata (zárójelben a mérkőzések, illetve a gólok száma): Kovács László (28), Kiss Csaba (5), Hornyák Béla (1), Palla Antal (1) – kapusok. Csonka Gyula (33), Hlagyvik Gábor (33), Mile Sándor (33/4), Magyar Lajos (32/1), Szijártó László (22/1), Pardavi Károly (9), Onhausz Tibor (8) – védők. Hannich Péter (33/22), Póczik József (33/10), Burcsa Győző (21/12), Füzi Géza (1), Koltai István (2) – középpályások. Szabó Ottó (34/12), Szentes Lázár (31/21), Hajszán Gyula (34/15), Glázer Róbert (23/1) Gyurmánczi Attila (17/1) – csatárok.
Vezetőedző: Verebes József. Pályaedző: Győrfi László. Technikai vezető: Horváth Béla. Csapatorvos: dr. Povázsán József, dr. Szűcs Jenő. Masszőr: Józsa Zoltán.
A bajnokcsapat halottai: dr. Povázsán József (1994), Koltai István (1998), Győrfi László (2002), Józsa Zoltán (2005), Horváth Béla (2006), dr. Szűcs Jenő (2014), Verebes József (2016), Onhausz Tibor (2016), Kovács László (2017), Mile Sándor (2020), Hornyák Béla (2021).

A Rába Magyar Vagon- és Gépgyár, szűkebben a vezérigazgató, Horváth Ede (1924–1998) – mindmáig „Vörös báróként” emlegetik, miközben visszahúzódó ember volt. Az viszont igaz, hogy szinte minden elgondolására rábólintott a Kádár-hatalom. Nem előzmény nélkül, hiszen a gyár esztergályosaként 1949-ben, a Sztálin 70. születésnapjára meghirdetett munkaversenyen 4650 (!) százalékot ért el, 1952-ben Kossuth-díjasként a szerszámgépgyár igazgatója lett, 1963-tól pedig a cég vezérigazgatója visszavonulásáig (1989).

A gyár folyamatosan prosperált, a hetvenes-nyolcvanas években a MAN (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg) licence alapján gyártott Rába-motorok minőségiek voltak, s persze kelendők.

Akkoriban jó néhány futballcsapat mögött állt nagyvállalat (Csepel, Dunaújváros, Diósgyőr, Videoton például), ám a vezérek leginkább szerelemből vagy muszájból pártolták a futballt. Nos, Horváth Edét nemigen érdekelte a földkerekség legnépszerűbb játéka, ám tudta, hogy Győr városának kell egy jó labdarúgócsapat, már csak a hagyományok (1963. ősz: bajnoki cím, 1965: BEK-elődöntő) miatt is, s azt is tudta, hogy a feltételeket rajta kívül senki más nem tudja megteremteni.

Horváth Ede
Horváth Ede

Azzal is tisztában volt, hogy ha forog a csapat neve, az reklámnak sem utolsó. A munkatársai kiszámolták, hogy például a német Stern magazinban egyoldalnyi hirdetés százezer márkába kerülne, ha pedig jó a futballklub, ingyen szerepel a Rába név itthon és külföldön egyaránt.

Mintagyár mintacsapata lehet az ETO – magyarázták neki, ő pedig vette a lapot. Viszont önmagát adta, szigorú volt, következetes.

Jellemző, hogy a klub elnöke, a márciusban nyolcvanesztendős Szániel János nem a klub, hanem a gyár alkalmazottja volt főosztályvezetői besorolásban, ami azt is jelentette, hogy szigorú beszámolási kötelezettsége volt. Kinevezésekor Horváth Ede leszögezte, hogy ugyanazt a rendet és fegyelmet várja el, mint a gyárban. Az edzők többsége is a vállalat munkavállalója volt, azzal a kötelezettséggel, hogy délelőttönként a sporttagozatos iskolákban segítették a gyerekek fejlődését.

 

Gyakran előkerült, hogy más támogatókat is bevonjanak a munkába, ám Horváth Ede visszatérően mondta: „Van annyi pénze az ETO-nak, amennyi kell.”

Nem beszélt a levegőbe, legyen elég csupán az 1977-ben átadott stadionra utalni, a vízitelepre és az 1976-ban megnyitott Magvassy-sportcsarnokra – ezekhez is kellett a Rába támogatása.

Nehezítette az életet, hogy akkoriban a főváros–vidék ellentét a csúcspontján volt. Az általunk tárgyalt 1981–1982-es idény előtt például úgymond felsőbb szervek közbenjárására igazolt a Ferencvárosba a 21 esztendős Pölöskei Gábor, aki tizennyolc évesen került be a győri csapatba, és nyolcvannyolc mérkőzésen játszott. Nagy port vert fel az eset, még az MLSZ-elnök Szepesi György is megszólalt az ügyben, nem éppen elfogulatlanul: „A magyar labdarúgás és Pölöskei érdeke úgy kívánta, hogy a gyengén szereplő Rábából a bajnokcsapathoz kerüljön.”

 

Nem tudhatta, hogy a Rába ETO-t említve a következő két év bajnokáról beszél – amelynél természetesen Verebes József volt a főszereplő. Az edző a Videotontól többek között azért távozott, mert Papp István, a gyár vezérigazgatója kerek perec kijelentette, hogy nekik nem érdekük a csapat jó szereplése, ezért az anyagiakról nem is érdemes beszélni, a játékosok és az edző magánügye, ha esetleg ők többet akarnak keresni.

A Pécs kapusa, Katzirz Béla tehetetlen volt: megszületett
az ETO századik bajnoki gólja
A Pécs kapusa, Katzirz Béla tehetetlen volt: megszületett az ETO századik bajnoki gólja

Mindenesetre Verebes József magával vitte – inkább vihette – a Videotonból a válogatott Burcsa Győzőt, mellette Zalaegerszegről Szentes Lázár és az éppen klub nélküli kapus, Kovács Lászó volt a kiválasztottja. Mindhármuknak kulcsszerepük volt a sikerekben.

A siker pedig Győrben már pénzt ért. Sőt. Az ETO-nál nem volt titok, mennyit fizetnek és miért.

„Nekem mindenképpen differenciálnom kell a prémiumot. Egy mérkőzésért például Hannich 10 ezret kapott, ha jól játszott, az átlagjátékos pedig 7 ezret. Az év végi prémiumnál már élesebben jelentkeznek a különbségek. Elképzelhető, hogy valaki 160 ezer forintot kap, míg a másik csak 80 ezret” – magyarázta az edző, aki a bajnoki cím után elérte, hogy a következő idényben a jegybevételből is részesüljön a csapat, és nem véletlenül kérhette, hiszen a nézőszám átlaga 1980–1981-ben 3500 volt, 1981–1982-ben 10 559, amikor pedig már a csapat is érdekelve volt, 16 667. Törvényszerűen, hiszen a gárda 1980–1981-ben 43 gólt szerzett, 1981–1982-ben 102, 1982–1983-ban pedig 82 volt ez a szám.

Verebes József aranykorszakot varázsolt Győrbe (Fotó: MTI)
Verebes József aranykorszakot varázsolt Győrbe (Fotó: MTI)

Az 1982-es bajnoki cím után a város a tenyerén hordozta a csapatot, még Horváth Ede is megszólalt:      „Hallottam, hogy a gárda valami holland labdarúgáshoz közelítő, gyors mozgásra, totalitásra törekvő, modern labdarúgást játszik, s ezt készséggel és nagy örömmel elhiszem, de a megítéléséhez nem vagyok illetékes. Hogy mennyiben lehet összefüggés a gyár és a csapat korszerűsége között? Nagyon nehéz kérdés, talán a dinamizmus, a belső rend, a követelményhez kötöttség, a következetes vezetési stílus és az emberekben való bizalom állítható párhuzamba.”

Hogy a vezérigazgató és az edző mennyire egy húron pendült, arra bizonyíték, amit Verebes József mondott a lelkiekről: „A szakmát meg lehet tanítani, a taktikát ki lehet dolgozni. De hogy az elmélet valósággá váljon, hogy a labdarúgók azt csinálják a pályán, amit az edző elvár tőlük, az már pszichológia. Én ugyebár ugyanezt úgy mondom, hogy rá kell hangolni őket a mérkőzésre! Mert anélkül nem megy semmi…”

Hogy mennyire így volt, tanúsíthatom.

Amikor Verebes József már az MTK edzőjeként tért vissza Győrbe 1986 decemberében, amíg a játékosok öltöztek, elmondta, hogyan győzték le az első bajnoki cím idényében, 1981-ben az Ózdot 9–2-re. Ez volt az a meccs, amelynek szünetében (3–1) az ózdiak kérték, hogy ne lőjenek több gólt, már úgyis nyertek. Nem törődtek a kéréssel, lőttek még hatot. Az edző pedig az MTK-játékosoknak némi kommentárral részletesen elmesélte mind a kilenc gólt, s mire az utolsóhoz ért      („A 81. percben a gyakran felfutó Magyar a bal szélről pontosan adott középre, és Szentes felugorva, 8 méterről remek fejessel küldte a labdát a jobb felső sarokba”) valamennyi futballistája olyan elszánt lett, hogy nem lehetett vereség a vége: 3–2-re nyert a csapata.

A mérkőzésre viszont csupán ötezren voltak kíváncsiak.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik