NB I: ha nem nyer szombaton a Fehérvár, vasárnap ki is eshet

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 12:19
null
A fehérváriak (piros-kékben) a legutóbbi hazai meccsükön ikszeltek a Mezőkövesddel, egy újabb pontvesztés pedig akár Marcel Hesiterék kiesését is jelenthetné (Fotó: Dömötör Csaba)
A harmadik Paks és az ötödik Puskás Akadémia atomvárosi találkozójával, majd a Kisvárda–Vasas meccsel már pénteken elindul a labdarúgó NB I utolsó előtti, 32. fordulója. Szombaton a bajnok Ferencváros ebben az idényben utoljára lép pályára az Üllői úton (a Debrecen ellen), a bennmaradásért küzdő Fehérvár a ZTE-t fogadja. Ha a fehérváriak nem nyernek, másnap pedig a Honvéd legyőzi a Mezőkövesdet, már vasárnap eldőlhet, hogy a Vidi lesz a második kieső. A programot a Kecskemét újpesti fellépése zárja, amelyen a vendégeknek már egy pont is elég ahhoz, hogy bebiztosítsák a második helyüket, és ezzel újoncként történelmi sikert érjenek el.    

A bajnok és az egyik kieső kiléte már ismert, a hétvégi fordulóban pedig újabb fontos kérdések dőlhetnek el. A második és harmadik helyért még négy csapat – a KTE, a Paks, a DVSC és a Puskás Akadémia – van versenyben, a kiesés elleni küzdelemben pedig még a Mezőkövesd, a Honvéd és a Mol Fehérvár érintett.

Amennyiben a Kecskemét pontot szerez Újpesten, tuti megvan a második hely Szabó István együttesének. Sőt, ha a Paks és Loki sem tud nyerni, már szombat délután biztossá válik az újonc Bács-Kiskun vármegyeiek ezüstérme – egy nappal azelőtt, hogy pályára lépnének.

Az alsóházban a Fehérvár győzelmi kényszerben lép pályára otthon a ZTE ellen, hiszen két döntetlen már nem elegendő neki ahhoz, hogy legalább a Honvédot megelőzze a tabellán. Ha a piros-kékek szombaton nem verik meg a zalaiakat, majd másnap a kispestiek legyőzik a kövesdieket, már vasárnap biztossá válhat, hogy a fehérváriak 23 év után búcsúznak az NB I-től.

LABDARÚGÓ NB I
32. FORDULÓ

PÉNTEK

PAKSI FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC


♦ A 25. NB I-es találkozójuk jön, a gólátlag igen magas: 3.75. Az örökmérleg minimális különbséggel kedvez a tolnaiaknak: 11 paksi győzelem, 3 döntetlen, 10 felcsúti siker. A legutóbbi nyolc összecsapásukból csak egyszer – tavaly márciusban a Pancho Arénában – fordult elő, hogy négy gólnál kevesebb született.

♦ 2019 áprilisa óta, vagyis több mint négy éve nem ikszeltek, onnantól fogva ötször nyert az atomvárosi együttes, hatszor a Puskás Akadémia. A paksiak mind az öt alkalommal legkevesebb négyszer betaláltak. Ebben a kiírásban mindkétszer az aktuális vendégcsapat győzött, Pakson 3–1-re a PAFC, Felcsúton 4–1-re a tolnai gárda.



♦ Hornyák Zsolt irányítása alatt már kétszer is előfordult, hogy a felcsútiak fél tucat gólt kaptak a paksi zöld-fehérektől: először 2020 novemberében a tolnai városban (2–6), majd 2021 augusztusában Felcsúton (1–6). Ez utóbbi a Puskás Akadémia eddigi legsúlyosabb veresége az NB I-ben.

♦ Pakson 11-szer mérkőztek, a mérleg 8–1–2 a hazaiak szempontjából, a felcsútiak először, 2020 februárjában úgy nyertek 2–0-ra, hogy már a 41. perctől kettős emberelőnyben játszottak.

♦ 2006-os feljutása óta az egyik legnagyobb kudarcát szenvedte el a Paks az előző fordulóban Mezőkövesden. 5–0-s veresége már több is volt – kétszer az FTC, egyszer a Vasas és a Haladás ellen – 6–1-re viszont most kapott ki először az élvonalban.

♦ A NB I jelenleg 26 találattal legeredményesebb gólvágója, a paksi Varga Barnabás múlt vasárnap Mezőkövesden már a negyedik tizenegyesét hibázta el ebben a bajnokságban, így 12/8 a mérlege. A Nemzeti Labdarúgó Archívum (NELA) kimutatásai szerint csapatszinten legutóbb a 2019–2020-as idényben a bajnok FTC, egyénileg a 2005–2006-os kiírásban az MTK-s Kanta József rontott el összesen négy büntetőt (10/6).

♦ A Puskás Akadémia az előző héten a hajrában emberhátrányban játszva egy 84. percben lőtt Komáromi-góllal 2–1-re megnyerte a Fehérvár elleni Fejér megyei rangadót, és az előző öt fordulóban gyűjtött 10 pontjával második a formatabellán.

♦ A legutóbbi öt hazai meccsén a Paks szerezte a legtöbb pontot (10) a mezőnyben, és az egyetlen veretlen csapat: 4 győzelem után legutóbb 0–0-ra végzett a DVSC-vel.

♦ A felcsútiaknak legutóbb Zalaegerszegen megszakadt a házon kívüli négyes veretlenségi sorozatuk (1–2), az idegenbeli összteljesítményük így 50 százalékos (4–8–4), ráadásul a gólkülönbségük is semleges (22–22).

KISVÁRDA MASTER GOOD–VASAS FC

♦ Mindössze a mostani bajnokságban kerültek szembe egymással az élvonalban. Ősszel Kisvárdán úgy nyertek 2–0-ra a hazaiak, hogy Baráth Botond a 17. percben öngólt vétett, majd szűk tíz perccel később Szivacski Donát kiállítása miatt emberelőnyben játszottak.

♦ A Vasasnak a Fáy utcai visszavágón is volt egy öngólja, ezúttal Hegedűs János révén. Ez utóbbi, fordulatos találkozó az azóta az első csapattól száműzött Feczesin Róbert 90. percben belőtt egyenlítő góljával végződött 2–2-re.

♦ Az NB II-ben kétszer mérkőztek meg, a 2013–2014-es idényben idegenben 3–2-re, otthon 4–1-re diadalmaskodott a Vasas.

♦ Az Újpest elleni 2–0-s hazai győzelemmel véget ért a Kisvárda történetének leghosszabb élvonalbeli nyeretlenségi sorozata (5 döntetlen, 5 vereség), és Milos Kruscsics éppen volt csapata ellen ünnepelhette első sikerét a szabolcsiak kispadján.

♦ Sorozatban harmadik döntetlenjét játszotta a már biztosan, utolsó helyezettként kieső, a legkevesebb gólt szerző (28) és győzelmet arató (4) Vasas a ZTE ellen (2–2), és így már négy forduló óta képtelen győzni.

♦ A Kisvárda vendéglátóként a harmadik legkevesebb diadallal rendelkezik a mezőnyben, a mérlege 5–7–4, és mindössze a Vasast és a Honvédot előzi meg a hazai tabellán.

♦ Az angyalföldieknek idegenben mindössze két diadalt sikerült összehozniuk – Pakson és Mezőkövesden – , de a 7 döntetlen mellett csak eggyel több vereséget (6) szenvedtek idegenben, mint a bajnok FTC, így a 9. helyen állnak a vendégtabellán.

SZOMBAT

MOL FEHÉRVÁR FC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Kereken a 90. meccsük következik az élvonalban, az örökmérleg: 40 fehérvári siker, 25 iksz, 24 ZTE-győzelem. A zalaiak 2010-től 2021-ig az NB I-ben képtelenek voltak legyőzni Vidit (5 döntetlen, 8 vereség), a legutóbbi három találkozójukon viszont egyszer sem kaptak ki tőle (2 diadal, 1 iksz).

♦ A Magyar Kupában azért közben is volt némi sikerélményük a zalaiaknak: 2020 márciusában a negyeddöntőben odahaza 2–0-ra nyertek, a visszavágón azonban 5–0-ra alulmaradtak és kiestek.

♦ Fehérváron 42-szer meccseltek az élvonalban, a mérleg 26 Vidi-győzelem, 11 iksz és 5 ZTE-diadal. A legutóbbi hat Fejér megyei találkozójukból ötöt megnyertek a piros-kékek, legutóbb pedig úgy lett 1–1 a csata vége, hogy Eduvie Ikoba a a 95. percben egyenlített. A zalaiak 1985-ben, 1995-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2009-ben tudtak csak győztesen távozni a Sóstói Stadionból.

♦ A felcsúti 2–1-es vereséggel már zsinórban a hetedik bajnokijukon voltak képtelenek győzni a fehérváriak (4 iksz, 3 vereség), így az övék a jelenlegi leghosszabb nyeretlenségi sorozat. Ebben az idényben korábban csak a Vasasnak és a Kisvárdának volt ennél is tovább tartó – 10 fordulós – ilyen negatív szériája.

♦ A Vidi a március közepén érkezett svéd vezetőedzőjével, Bartosz Grzelakkal továbbra is csak a Honvéd elleni bemutatkozó meccsét tudta megnyerni (2–0).

♦ A Zalaegerszegnek legutóbb a Vasas ellen (1–1) megszakadt ugyan a győzelmi szériája Boér Gáborral, de az április végén kinevezett trénerrel továbbra sem kapott még ki a bajnokságban (2 diadal, 1 döntetlen).

♦ A Fehérvár vendéglátóként az FTC után a második legkevesebb gólt kapta, 14-et, 6–7–2-es mérlegével a középmezőnyben van a hazai tabellán, ugyanakkor az előző három találkozón csak két pontot gyűjtött a Mol Aréna Sóstóban.

♦ A ZTE eddig átlagban minden második mérkőzését elbukta idegenben, 16-ból 8-at, de egy hatos vereségsorozat után a legutóbbi két vendégfellépésen nem talált legyőzőre – igaz, alsóházi ellenfelekkel találkozott (2–1-es siker Kövesden, majd 1–1 a Vasasnál).

FERENCVÁROSI TC–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta kereken 100-szor csaptak össze a legfelső osztályban, az örökmérleg 48 ferencvárosi siker, 25 döntetlen, 27 Loki-győzelem.

♦ Az előző tíz találkozójukból egy sem lett döntetlen, sőt, a legutóbbi kilencből nyolcat az FTC nyert meg és csak egyet a Loki. 2021 decemberében a piros-fehérek 2–0-s hazai diadala edzőbuktató siker volt, hiszen utána köszöntek el Peter Stögertől. Azóta viszont a debreceniek pontot sem szereztek, sőt gólt sem lőttek a zöld-fehérek ellen (3–0, 2–0 és 2–0 a fővárosiaknak).

♦ A Ferencváros vendégeként alig termett babér eddig a debrecenieknek, az 51 alkalomból 12 döntetlen mellett csupán négyszer – 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben és 2012-ben – tudtak győzni. Az FTC bajnokin már több mint 11 éve, 2012. március 3. óta nem kapott ki pályaválasztóként a DVSC-től (10 győzelem, 4 iksz), döntetlent pedig legutóbb 2018 októberében játszott vele (2–2).

♦ A Fradi már bajnokként vesztett legutóbb a második KTE otthonában, és ezzel véget ért a négyes győzelmi sorozata, melynek során összesen két gólt kapott – most egy meccsen szedett be ugyanennyit (0–2).

♦ A Paks után a Honvéddal is 0–0-ra végzett a DVSC, így négy forduló óta veretlen (2 siker, 2 iksz). Az ellenfelek már 360 játékperc óta nem találtak be a hálójába – ez a teljes mezőnyt tekintve a leghosszabb aktív góltalansági sorozat a bajnokságban.

♦ Hazai teljesítménye alapján a Ferencváros kiemelkedik az élvonal csapatai közül, 10–4–1-es mutatójával a legtöbb pontot szerezte (34), a legtöbb gólt érte el (32) és a legkevesebbet kapta (11). A legutóbbi két vendégét – a Honvédot és a Kisvárdát – egyaránt 3–0-val küldte haza.

♦ A Loki az egyetlen gárda, amelynek a teljes idényt tekintve abszolút 50 százalékos az idegenbeli mérlege, hiszen a győzelmei, a döntetlenjei és a vereségei száma is egyaránt 5, a gólkülönbsége pedig 21–21. Emellett abban is egyedülálló, hogy 2023-ban még nem vesztett mérkőzést vendégként (4 győzelem, 3 iksz)!

VASÁRNAP

BP. HONVÉD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC


♦ A kiesési helyosztón 23-adszor találkoznak az NB I-ben, az örökmérleg minimális különbséggel a borsodiak felé billen: 7 kispesti siker, 7 iksz, 8 mezőkövesdi győzelem. Az előző négy bajnokijuk döntetlen lett, ezekből három 0–0.

♦ A Honvéd 2020 júniusában másfél héten belül kétszer is 2–1-re nyert a matyóföldiek ellen: előbb a Magyar Kupa fináléjában, majd vendégként a bajnokságban. Azóta viszont képtelen legyőzni a borsodiakat: 6 iksz és 2 vereség a mérlege.

♦ Nehéz elhinni, de igaz: a kispestiek pályaválasztóként csupán egyszer tudtak győzni a kövesdiek ellen: 2016. december 10-én Eppel Márton találatával (1–0). A többi kilenc fővárosi bajnokijukból 5 zárult döntetlennel, 4 pedig borsodi sikerrel. A Bozsik Arénában legutóbb fordulatos meccsen végeztek 2–2-re, a vendégektől a házi gólkirályjelölt Sztefan Drazsics duplázni tudott.

♦ A Debrecenben kiharcolt 0–0-val már három forduló óta őrzi veretlenségét (1 siker, 2 iksz) a Honvéd, ez Dean Klafuric vezetőedző érkezése óta másodszor jött össze neki, a bajnokság során pedig még csak harmadszor.

♦ A Mezőkövesd meglepetésszerű, kiütéses győzelmet aratott vasárnap a Paks ellen (6–1), ez egálban a klub NB I-es történetének legnagyobb különbségű diadala, és másodszor fordult elő, hogy egy bajnoki mérkőzésen hatszor is be tudott találni az ellenfelének. Az első ilyen eset még 2013 augusztusában, a KTE elleni idegenbeli bajnokin történt (6–2).

♦ Hasonlóság a két csapatban, hogy a Honvéd 4–5–6-os mérleggel a hazai-, míg a Kövesd 2–5–8-as mutatóval a vendégtabellán utolsó előtti.

ÚJPEST FC–KECSKEMÉTI TE

♦ Tizenhatszor csaptak össze eddig az élvonalban, az örökmérleg a fővárosiak felé billen: 7 Újpest-diadal, 4 döntetlen, 5 kecskeméti siker. Találatokban gazdag ez a párharc, hiszen két kivételt leszámítva rendre legalább 2-szer került a kapukba a labda, a meccsenkénti átlag 3.6 gól.

♦ Ebben a bajnokságban a KTE még veretlen az Újpesttel szemben (1 győzelem, 1 döntetlen), négy góljából hármat az újpesti nevelésű Tóth Barna ért el, a Széktói Stadionban a 83. és a 95. percben betalálva mentette 2–2-re a mérkőzést.

♦ A Szusza Ferenc Stadionból az első hét bajnokijáról vesztesen tért haza a KTE, 2014 májusában például 6–1-re maradt alul. A Bács-Kiskun megyeiek rossz szériája a tavaly októberi – máig utolsó fővárosi – találkozójukon tört meg, amikor a hazaiak csak a 94. percben tudtak szépíteni (1–2).

♦ Korábbi vezetőedzője, Milos Kruscsics csapatának otthonában, Kisvárdán legutóbb kikapott az Újpest, amely így már három forduló óta nyeretlen (1 iksz, 2 vereség), de már biztosan nem eshet ki, a legjobb esetben pedig hatodikként végezhet.

♦ A Kecskemét lett az első csapat az NB I-ben, amelynek ebben a bajnokságban kétszer is sikerült legyőznie az FTC-t, ráadásul veretlen is maradt ellene (2–0, 1–1, 2–0). A hátralévő két fordulóban elég egy pontot szereznie ahhoz, hogy bebiztosítsa a második helyét – ez a bravúr feljutó csapatnak még sohasem sikerült a magyar élvonalban!

♦ Már tíz forduló óta nem ikszelt a KTE (7 diadal, 3 fiaskó), legutóbb épp az Újpest ellen végzett döntetlenre.

♦ Az Újpest 7–5–4-es mérlegével a középmezőnyben van a hazai tabellán, 2023-ban négyszer fogadott vidéki csapatot, és egyedül a Loki tudott egy pontot elrabolni tőle.

♦ A Kecskemét 6–6–3-as mutatójával vendégként is a második legjobb, és a legkevesebb gólt kapta, 12-t. Legutóbb hétmeccses idegenbeli veretlenség után maradt alul Kispesten (0–1).

NB I, 2022–2023, 32. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Május 19., péntek
18.15: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Paks,Fehérvári úti StadionBogár Gergő
20.30: Kisvárda–Vasas (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti StadionAndó-Szabó Sándor
Május 20., szombat
14.10: Mol Fehérvár–ZTE (Tv: M4 Sport+)Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
17.45: Ferencváros–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna
Május 21., vasárnap
14.10: Budapest Honvéd–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Budapest,Bozsik Aréna
17.30: Újpest–Kecskemét (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 31 19 6 6 61–29 +32 63
2. Kecskeméti TE 31 14 12 5 47–29 +18 54
3. Paksi FC 31 14 6 11 56–54 +2 48
4. Debreceni VSC 31 13 9 9 47–38 +9 48
5. Puskás Akadémia 31 12 11 8 44–41 +3 47
6. Kisvárda 31 9 13 9 41–47 –6 40
7. Zalaegerszegi TE 31 10 8 13 36–39 –3 38
8. Újpest FC 31 10 8 13 39–53 –14 38
9. Mezőkövesd 31 9 9 13 36–41 –5 36
10. Budapest Honvéd 31 8 9 14 31–46 –15 33
11. Mol Fehérvár 31 7 10 14 35–43 –8 31
12. Vasas FC 31 4 13 14 28–41 –13 25







Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik