NB I: Ennyi gólhoz extra teljesítmény kell – Ádám Martin

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.05.24. 08:38
null
Ádám Martin (jobbra) hatalmas csatákat vívott az elmúlt évadban (Fotó: Árvai Károly)
Az OTP Bank Liga 2021–2022-es kiírásának gólkirálya, Ádám Martin élete legjobb idényét zárta, 31-szer volt eredményes az élvonalban a Paksi FC színeiben.

– Ha valaki néhány hónappal ezelőtt azt mondja, a 2021–2022-es idény gólkirálya Ádám Martin lesz harmincegy találattal, mi lett volna a reakciója?
– Ha az idény elején jelenti ki, biztosan visszakérdezek: jól vagy?! – felelte a magunk mögött hagyott bajnoki esztendő gólkirálya, a 32 bajnokin 31-szer betaláló Ádám Martin. – Persze tudtam, hogy van bennem gól, az előző idényben is betaláltam nyolcszor, pedig akkor sokszor csak csereként léptem pályára – ugyanakkor ilyen sikeres évre nem számítottam.

– Amikor az őszi szezon után beszélgettünk, úgy fogalmazott, különleges félévet hagyott maga mögött, hiszen tizenötször volt eredményes, korábban ennyiszer egyetlen bajnoki év alatt sem. A különleges jelzőt sikerült fokozni…
– Igen, sikerült fokozni, méghozzá annak ellenére, hogy eligazolt tőlünk egy olyan labdarúgó, akitől rengeteg gól­passzt kaptam. Bognár Istvánnal jól megértettem magam, és bár hallottam én is, hogy a távozása után sokkal kevesebb gólt fogok szerezni, továbbra is megvoltak a helyzeteim. Szabó Bálint, Haraszti Zsolt vagy éppen Nagy Richárd ugyan más típusú futballista, mint Bognár „Stefi”, de remek labdákat kaptam tőlük, és szerencsére a gólok sem maradtak el.

– Amikor lement a bajnokság első fele, azt mondta, most már szeretné, ha kettessel kezdődne góljainak a száma. Nem kettessel kezdődik, de emiatt aligha bosszús.
– Boldog vagyok, hogy az a bizonyos szám hármassal kezdődik! Talán mondhatom, ennyi gólt szerezni igenis nagy dolog.

– Ez volt a hatodik bajnoki idénye a legjobbak között, az előző ötben összesen huszonnégyszer talált be, most viszont harmincegyszer. Minek köszönhető az óriási javulás?
– Sok mindent fel lehetne hozni. Már nem fiatal tehetség vagyok, hanem rutinos, mondhatni, kész labdarúgó, sokkal gólra törőbb a játékom, és persze Bognár György vezetőedző elképzelése a futballról is kellett ehhez a gólmennyiséghez.

KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ

– Ha visszapörgeti az idő kerekét, a jövőbe látott Bognár György, amikor a nyári felkészülés alatt önre célozva azt mondta, van olyan játékos a keretben, aki képes annyiszor betalálni, mint az előző idény gólkirálya, Hahn János?
– Bíztak bennem, ami tagadhatatlanul jólesett! Amit a vezetőedzőnk mondott, azt nem teherként éltem meg, hanem feladatként, örülök, hogy meg tudtam mutatni, nem véletlenül gondolt rám.

– Az első találat mindig nagyon fontos, ám a Mezőkövesd Zsóry ellen három-kettőre elvesztett rajton nem jött az Ádám-gól. Mi járt akkor a fejében?
– Erre pontosan már nem emlékszem, de boldog biztos nem voltam. Nem azért, mert nem lőttem gólt, hanem mert kikaptunk! Mindig a csapat a fontos, mindig a csapat áll az első helyen, ugyanakkor a közös buli akkor igazán jó, ha közben rugdosom a gólokat. Nem idegeskedtem, hiszen a helyzeteim megvoltak, a felkészülés jól sikerült, szinte mindegyik meccsünkön betaláltam – a következő mérkőzésen már jött is az első gól.

Deák Ferenc utolérhetetlen
1901-ig visszamenően 31 góljával Ádám Martin az aktuális gólkirályok között – hetes holtversenyben – 25. a sorban.
1. Deák Ferenc (SZAC, 1946) 66 gól
2. Deák Ferenc (FTC, 1949) 59 gól
3. Zsengellér Gyula (Újpest, 1939) 56 gól
4. Puskás Ferenc (Kispest, 1948) 50 gól
5. Deák Ferenc (SZAC, 1947) 48 gól
6. Schaffer Alfréd  (MTK, 1918) 46 gól
7. Takács II József (FTC, 1932) 42 gól
8. Schaffer Alfréd (MTK, 1919) és Takács II József (FTC, 1929) 41 gól
10. Takács II József (FTC, 1930) 40 gól
11. Schlosser Imre (FTC, 1911 és MTK, 1917) 38 gól
13. Cseh II László  (MTK, 1937), Dunai II Antal (Újpesti Dózsa, 1967),  Fazekas László (Ú. Dózsa, 1980), Kocsis Sándor (Bp. Honvéd, 1952), Sárosi György (FTC, 1936), Várady Béla (Vasas, 1977) és Zsengellér Gyula (Újpest, 1945 tavasz) 36 gól
20.  Kalmár György (Szeged FC, 1942) 35 gól
21. Schlosser Imre (FTC, 1912) 34 gól
22. Kocsis Sándor (Bp. Honvéd, 1954), Schlosser Imre (FTC, 1913) és Zsengellér Gyula (Újpest, 1944) 33 gól
25. Dunai II Antal (Ú. Dózsa, 1968), Fekete László (Ú. Dózsa, 1979), Jávor Pál (Újpest, 1933), Puskás Ferenc (Kispest, 1950), Takács II József (FTC, 1928), Zsengellér Gyula (Újpest, 1938) és ÁDÁM MARTIN (Paks, 2022), 31 gól

– Volt egy sorozata, amikor zsinórban nyolc bajnokin volt eredményes, és tizenkét gólt szerzett. Tudott abban az időszakban rossz döntést hozni?
– Egész biztosan! A gólok mellett nagyon sok helyzet kimaradt, de nem szabad ezen agyalni, tovább kell lépni. A hiba éppúgy része a futballnak, mint ahogy az élet más területei sem mentesek tőle – az irány akkor jó, ha tanulsz belőle, és a következő feladatra összpontosítasz.

– Ádám Martin dobogójára melyik három találat fér fel a harmincegyből?
– Az első helyre a Dibusz Dénesnek a Groupama Arénában lőtt gólomat tenném: egy felívelés után mellel átvettem a labdát, majd egy pattanás után lőttem a kapu jobb oldalába – látványosra sikerült. Dobogós a Honvéd ellen hazai pályán lőtt gólom, akkor úgy tizennyolc méterről találtam el jól a labdát, amely a kapufáról pattant a hosszú sarokba. Alighanem a Fehérvárnak fejelt gólomat is az első háromba raknám... Nem volt sok hátra, kettő egyre vezetett az ellenfél, amikor Szabó János beadása után a bal sarokba fejeltem a labdát, de az igazi boldogságot az jelentette, hogy aztán a győztes találatot is elértük.

– Huszonhét évesen a legjobb korban van, de mit gondol, lehet még egy ilyen idénye?
– Erre az idő adja meg a választ. Maradjunk annyiban: szeretném.

– A harmincegy gólt ön szerezte, de feltételezzük, sokaknak tartozik köszönettel.
– Csak alkatrésze vagyok a csapatnak, ehhez a gólmennyiséghez a keret valamennyi tagja kellett. Mindenkinek megvan a feladata, nekem elsősorban a gólszerzés.

– Télen is voltak ajánlatai, ugyanakkor tudni lehetett, nyárig Pakson marad. Van sejtése a folytatást illetően?
– Vége az idénynek, lassan el kell dőlnie, milyen irányba indulok el. Majd meglátjuk, milyen lehetőségeim lesznek.

– A közelmúltban többször is téma volt, így alighanem tudja, kinek sikerült legutóbb legalább harminc gólt szereznie az NB I-ben.
– Tisztában vagyok vele, hogy legutóbb Nyilasi Tibor talált be harmincszor az élvonalban, a technikai vezetőnk, Karszt József, azaz Jozsó bá' nagyon naprakész ebben.

– Ki lehet, aki nagyjából ennyit szerez?
– Vannak jó támadók az NB I-ben, említhetném a Honvédban játszó Nenad Lukicsot vagy a Fradi játékosát, Ryan Mmaee-t. Ennyi gólhoz kellenek a játékpercek, nekem ez megvolt: nem voltam sérült, a nyár óta nem hagytam ki egyetlen edzést sem. A húsz gól mindkettőjükben benne van, a harminchoz viszont már extra teljesítmény szükséges.

KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik