NB I: csúcsrangadó Kisvárdán, ahol bajnokin még sosem kapott ki az FTC

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.11.05. 13:50
null
A Kisvárda az 1. fordulóban megállította a címvédő zöld-fehéreket – 2–1-re győzött a Ferencváros vendégeként (Fotó: Árvai Károly)
Kisvárda–Ferencváros csúcsrangadót rendeznek többek között a labdarúgó NB I második körének első, sorrendben 12. fordulójában. A vasárnapi találkozón az éllovas fogadja a jelenlegi másodikat. A zöld-fehérek győzelmükkel átvehetik a vezetést, ha pedig döntetlennel zárul az összecsapás, még az is előfordulhat, hogy a Puskás Akadémia ugrik a tabella élére. Ehhez a felcsútiaknak mindenképpen meg kellene verniük otthon a sereghajtó Újpestet. A forduló ismét három napon át tart, és péntek este az MTK–Gyirmót találkozóval veszi kezdetét.


A januárra halasztott Puskás Akadémia–Ferencváros mérkőzés kivételével lezárult az első kör a labdarúgó NB I-ben. Az eddigi legnagyobb meglepetés a Kisvárda első helye, a II. világháború óta a várdai csapat a legkeletibb listavezetőaz NB I-ben.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 12. FORDULÓJA ELÉ


MTK BUDAPEST–GYIRMÓT FC GYŐR


♦ Eddig négy találkozójuk volt az élvonalban, három még a 2016–2017-es idényben, legutóbb pedig idén július végén. A mérleg teljesen kiegyenlített: 1 MTK-győzelem, 2 döntetlen, 1 gyirmóti siker. Ezek mind gólokban szegény összecsapások voltak, egyik csapat sem talált még be egy meccsen egynél többször a másiknak.

♦ Az NB II-ben 2011 és 2019 között ötször mérkőztek, négyszer a fővárosiak győztek, egyszer döntetlenre végeztek.

♦ Az MTK otthonában egyetlen NB I-es meccsük volt, 2016 októberében Torghelle Sándor góljával 1–0-ra a kék-fehérek nyertek.

♦ 2017 tavaszán éppen ez a két együttes esett ki az NB I-ből, miután a budapestiek a 11., a gyirmótiak az utolsó helyen végeztek.

♦ A legutóbbi fővárosi találkozójukon, 2018 áprilisában a másodosztályban szintén 1–0-s MTK-diadal született, akkor Kulcsár Tamás volt a gólszerző.

♦ Négy bajnoki, illetve öt tétmeccs óta tart az MTK nyeretlenségi sorozata. A kék-fehérek a Ferencváros vendégeként (0–0), valamint legutóbb otthon, a DVSC ellen (1–1) ikszeltek, a másik három meccsüket elbukták. Legutóbb szeptember 25-én, még az olasz Giovanni Costantino irányításával tudták a Mezőkövesdet 1–0-ra megverni. A jelenlegi megbízott szakvezetővel, Teodoru Vaszilisszal még nem ismerték meg a győzelem ízét.

♦ A Gyirmót az előző két fordulóban nem szerzett pontot (1–2 Zalaegerszegen, majd 0–2 otthon a Ferencváros ellen), az előző hét bajnokából ötöt elveszített, kettőt megnyert. Legutóbb, még augusztusban Mezőkövesden ikszelt (0–0).

♦ Továbbra is az MTK meccsein született a legkevesebb gól az NB I-ben (23), és a kék-fehérek találtak be a legritkábban az ellenfeleknek, 11 meccsen 10-szer (0.9-es átlag).

♦ Csertői Aurél csapata az előző kilenc tétmeccsen csak egyszer végzett döntetlenre a 90 perc során, a Haladás elleni kupameccsen (4 győzelem – ebből 2 a bajnokságban és 2 a kupában –, továbbá 5 vereség a mérlege).

♦ Az MTK hazai pályán 50 százalékos teljesítményt nyújtott eddig, a mérlege 2–1–2, a gólkülönbsége 4–4, vendéglátóként is a legkevesebb gólt szerezte.

♦ Kettőnél több gól egyszer sem esett az MTK legutóbbi öt bajnokiján.

♦ A Gyirmót előző három idegenbeli NB I-es meccsén mindig legalább három találat volt.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–PAKSI FC

♦ Tizennyolc találkozó után középen áll az örökmérlegük: mindkét csapat 7-szer tudott nyerni a másik ellen, 4-szer nem bírtak egymással. A gólkülönbséget tekintve a Paks áll jobban (35–30).

♦ Az első két alkalommal ikszeltek, viszont a legutóbbi 11 meccsükön csak egyszer végeztek döntetlenre, idén márciusban Pakson – kétszeri vendégvezetés után.

♦ A tolnai csapat négyes nyeretlenségi sorozatban van a kövesdiek ellen (1, döntetlen, 3 vereség). Az előző négy találkozójukon mindkét együttes eredményes tudott lenni, a legutóbbi hármon legalább négy gól esett.

♦ Mezőkövesden minimális különbséggel a hazaiak állnak jobban: 5-ször tartották otthon a három, pontot, 1-szer ikszeltek, a paksiak pedig csak 4-szer nyertek a borsodiak vendégeként. A legutóbbi kövesdi összecsapásuk hozta a legtöbb gólt, hetet (4–3).

♦ Amióta Supka Attila a vezetőedző, bajnokin még nem kapott ki a Mezőkövesd (1–0-ra verte meg otthon a DVSC-t, 3–2-re Kispesten a Honvédot, majd 2–2-re végzett hazai pályán az Újpesttel.

♦ Már négy forduló óta nem nyert NB I-es meccset a Paks, amely ezalatt mindössze egy pontot szerzett, hazai pályán a Kisvárda ellen (2–2). Hasonló rossz sorozata (1 iksz, 3 kudarc) az előző bajnokság legelején volt a tolnai csapatnak, ami után akkor távozott posztjáról Osztermájer Gábor vezetőedző.

♦ Továbbra is a Paks az NB I kiemelkedően leggólerősebb csapata, eddig 27 gólt szerzett, az utána holtversenyben következő csapatok csak 20-at (Igaz, közülük az FTC eggyel kevesebb meccset játszott.)

♦ A Mezőkövesd ebben a bajnokságban otthon még veretlen (2 győzelem, 3 döntetlen), ezt rajta kívül csak a Kisvárda mondhatja el magáról, de utóbbi több pontot gyűjtött. A borsodi együttes az előző bajnokság záró fordulójában az MTK-t verte meg (5–1), így a pozitív sorozata már hat hazai bajnokija óta tart. A legutóbbi alkalommal április 21-én a Fehérvár bánt el vele (1–3).

♦ A tolnai gárdának házon kívül 2 fölényes győzelem mellett 3 vereség áll a neve mellett, a legutóbbi két idegenbeli találkozóját elbukta.

♦ Már 14 meccs óta tart az a széria, hogy a Paks találkozóin minimum három gól esik. Legutóbb még az előző bajnokságban, április 21-én a Honvéd ellen volt ennél kevesebb (2–0). Azóta Bognár György együttese minden NB I-es találkozóján szerzett is, kapott is gólt. Sőt, az előző hat bajnokiján egyszer sem úszta meg két gólnál kevesebbel.


DEBRECENI VSC–BP. HONVÉD


♦ Ez lesz a két csapat 97. egymás elleni élvonalbeli bajnokija, bemutatkozásként a kispestiek 1943-ban 5:1-re kiütötték a debrecenieket. Az örökmérleg: 33 Loki-győzelem, 24 döntetlen, 39 Honvéd-siker. A gólkülönbség 149–121 a piros-feketék javára, így aki közülük legközelebb betalál, a jubileumi 150. kispesti gólt lövi, vagy fejeli a debrecenieknek.

♦ A Bp. Honvéd játékosai az előző nyolc összecsapásukból négyen – köztük a legutóbbi kettőn – piros lap miatt – tíz emberrel fejezték be a DVSC elleni találkozójukat. Baráth Botond (89. perc), Nagy Gergő (59.), Djordje Kamber (65.), majd most az 1. fordulóban Lukas Klemenz (59.) jutott a kiállítás sorsára, ráadásul ezekből három alkalommal legalább egy fél félidőt volt emberhátrányban a Honvéd. Ezekből a meccskből csak egyet, a 2020. májusit (3–1) tudta megnyerni a fővárosi csapat, a legutóbbit 1–0-s vezetésről 4–1-re elvesztette.

♦ Debrecenben 46-szor feszültek egymásnak, 20 alkalommal nyert a hazai csapat, 12 iksz és 14 kispesti diadal mellett. A Honvéd a legutóbbi három alkalommal nem tudott nyerni a Nagyerdőben (1 iksz, 2 vereség), előtte viszont sorozatban háromszor mind a három pontot hazavitte – ez a kispestiek leghosszabb győzelmi sorozata a hajdúsági megyeszékhelyen.

♦ A hármas széria része volt az a 2017. májusi bajnoki, amelyen 5–2-re nyert a Honvéd, és máig ez a rekordgyőzelme a Loki otthonában.

♦ Az edzőváltáson átesett Debrecené az NB I leghosszabb aktív nyeretlenségi szériája, amely már öt forduló óta tart (2 döntetlen, 3 vereség). A legutóbbi 10 bajnokijából csak egyen tudott győzni.

♦ A Bp. Honvéd az egyetlen csapat a mezőnyben, amely az előző három bajnokiját kivétel nélkül elvesztette, és ezeken a mérkőzéseken mindig legalább két gólt kapott.

♦ A Loki az előző két otthoni bajnokiján nyeretlen, mindössze 5 pontot gyűjtött, a mérlege 1–2–2. Egyedül a Gyirmótot tudta legyőzni (5–0), a hazai tabellán a 10.

♦ A DVSC az egyetlen csapat jelenleg az élvonalban, amelynek semleges a gólkülönbsége (20–20). A Loki a szerzett gólokat nézve holtversenyben a második, a kapottakat tekintve viszont – épp a Honvéddal, valamint a Gyirmóttal – megosztva a harmadik helyen áll. Csak a ZTE és a Paks kapujába találtak be többször.

♦ A kispestiek látogatóként 7 pontot zsebeltek be (2–1–3 a mutatójuk), ennél csak három csapat gyűjtött be többet, az előző két fellépésükről viszont vesztesen távoztak (1–2 Fehérváron, 1–3 Felcsúton).

♦ Legalább három gól esett a Honvéd előző öt bajnokiján.


PUSKÁS AKADÉMIA FC–ÚJPEST FC

♦ Eddig kereken 20-szor találkoztak az élvonalban, és a meccsek felét – 10-et – a Puskás Akadémia nyerte meg, 5 döntetlen és 5 újpesti siker mellett.

♦ Az első hét élvonalbeli összecsapásukból öt ikszre végződött, a legutóbbi 2016 áprilisában a Szusza Ferenc Stadionban (2–2). Az elmúlt öt és fél évben lejátszott 13 bajnokijukból viszont már egy sem lett döntetlen: tízszer a felcsútiak nyertek és csak háromszor a lila-fehérek.

♦ A legutóbbi hét egymás elleni bajnokijukon mindig legalább három gól esett, és ezeken egyik csapat sem maradt soha gólképtelen. Az előző három NB I-es találkozójukat egyaránt 2–1-re nyerte meg a felcsúti gárda.

♦ Idén februárban a Magyar Kupában is összekerültek, akkor az újpesiek diadalmaskodtak a Pancho Arénában, szintén 2–1-re.

♦ A Puskás AFC pályaválasztása mellett nyolcszor mérkőztek meg az első osztályban, és itt minimális különbséggel az Újpest áll jobban: a felcsúti győzelmek száma 3, a döntetleneké 1, a lila-fehér sikereké 4.

♦ A Puskás Akadémia az előző négy bajnokiját megnyerte, előtte ikszelt, így az előző öt forduló alapján 13 pontjával egyértelműen az NB I legjobb formában lévő együttese. A második Ferencváros 10 ponttal követi a "formatabellán".

♦ Bár az Újpest továbbra is sereghajtó, a legutóbbi három fordulóban nem kapott ki (1 győzelem, 2 döntetlen), és ezalatt gyűjtötte be pontjainak több mint a felét (8-ból 5-öt).

♦ A felcsúti csapat otthon két vereséggel nyitott, majd az előző két meccsét megnyerte (2–0 a Mezőkövesd, 3–1 a Bp. Honvéd ellen), a Paks elleni 1–6 következtében azonban hazai pályán még mindig negatív a gólkülönbsége (6–8). Pontjainak alig több mint egyharmadát (37.5 százalék) zsebelte be a Pancho Arénában – igaz, az FTC elleni bajnokiját elhalasztották.

♦ Látogatóként az Újpest az egyedüli csapat, amely még nem tudott győzni, 3 döntetlenjével és 2 vereségével utolsó a vendégtabellán. Házon kívül legutóbb február végén, Pakson tudott nyerni (3–1).

♦ Az előnyök megőrzésében eddig a lila-fehérek mutatói a legrosszabbak a mezőnyben. Az Újpest eddig 5-ször jutott vezetéshez, ám ezekből a szituációkból csak 6 pontot gyűjtött be (1 győzelem, 3 iksz, 1 vereség). Hátrányból viszont még egyszer sem sikerült nyernie Michael Oenning együttesének, sőt, csak egy pontot zsebelt be (1 döntetlen, 5 vereség).

KISVÁRDA–FERENCVÁROS


♦ Tízszer mérkőztek eddig az NB I-ben, az első 7 találkozón a zöld-fehérek győztek, a legutóbbi 3 meccsen azonban nem tudtak nyerni. A januári, budapesti 1–1 és az áprilisi, kisvárdai 0–0 után a július végi 1. fordulóban jókora megleptésre a Groupama Arénában jött össze a kisvárdaiak Fradi elleni első diadala (2–1).

♦ Általában szoros meccseket vívtak egymással, a várdaiak hétszer képtelenek voltak betalálni a Ferencvárosnak, kettőnél több gólt egyik csapat sem tudott szerezni a másik ellen.

♦ A kelet-magyarországi együttes otthonában 5 NB I-es meccsük volt, az első négyet az FTC nyerte meg, a legutóbbi gól nélküli döntetlent hozott. A várdaiak bajnokin hazai pályán csupán egyszer tudtak eredményesek lenni a Ferencváros ellen, 2020 februárjában a már távozott szerb Nemanja Obradovics révén.

♦ A kisvárdaiak 2017 októberében a Magyar Kupában a 32 között NB II-es csapatként Horváth Zoltán tizenegyesből lőtt góljával elütötték a továbbjutástól a fővárosi zöld-fehéreket (1–0). A 2019-es kétmeccses párharcban a budapesti 0–2 után hazai pályán 1–1-et értek el és kiestek ellenük.

♦ A Kisvárda a hármas nyeretlenségi sorozatát (2 iksz, 1 vereség) lezárva a legutóbbi fordulóban 5–0-ra kiütötte a Zalaegerszeget. Először ért el egy meccsen kettőnél több gólt ebben a bajnokságban, NB I-es története legnagyobb különbségű győzelmét aratta, és a játékosai egyetlen figyelmeztető lapot sem kaptak ezen a találkozón.

♦ Bár az FTC négy forduló után még pont nélkül áll az Európa-ligában, a bajnokságban a legutóbbi öt fordulóban 3 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a mérlege, ezzel a „formatabellán" második, és csak a Puskás Akadémia előzi meg.

♦ A Kisvárda a Várkerti Stadionban még veretlen a bajnokságban, az öt meccséből négyet megnyert és csak az Újpest ellen ikszelt (0–0), amikor mintegy 60 percen át emberhátrányban játszott. Joao Janeiro együttese vezeti a hazai táblázatot az eggyel több mérkőzéséből ugyancsak 13 pontot gyűjtő Fehérvár előtt.

♦ A gyirmóti 2–0-val sorozatban 21. idegenbeli bajnokiján nem kapott ki az FTC (14 győzelem, 7 iksz), legutóbb 2020. június 23-án Székesfehérváron vesztett 1–0-ra, de akkor úgy lépett pályára, hogy már biztos volt a bajnoki címe.

♦ A Várda előző hat hazai bajnoki mérkőzésén csak egyszer fordult elő, hogy kettőnél kevesebb gólt szerzett a csapat (0–0 az Újpest FC ellen).

♦ Közös a két csapatban, hogy hátrányból kétszer sikerült fordítaniuk, és ugyancsak kétszer vesztettek, ha az ellenfelük jutott előnyhöz.

♦ Előnymegtartásban a Kisvárda eddig a legjobb a mezőnyben, kilenc alkalomból hétszer nyert, egyszer ikszelt és csak a Honvéd tudott fordítani ellene.

MOL FEHÉRVÁR–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Ez lesz a 86. meccsük az NB I-ben. Az örökmérleg 39 fehérvári siker, 24 döntetlen, 22 ZTE-győzelem.

♦ A Zete legutóbb 2009. augusztus 28-án, tehát több mint 12 évvel ezelőtt tudott legutóbb nyerni (2–1) a Vidi ellen, azóta 5 döntetlent ért el, 7 vereség mellett.

♦ A Magyar Kupában viszont azóta volt már sikerélményük a zalaiaknak a fehérváriakkal szemben: 2020 márciusában a negyeddöntő első mérkőzésén 2–0-ra nyertek, a visszavágón azonban 5–0-ra alulmaradtak és kiestek.

♦ Fehérváron 40 élvonalbeli találkozójuk volt, a mérleg 25 Vidi-győzelem, 10 iksz és mindössze 5 ZTE-diadal. A zalaiak 1985-ben, 1995-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2009-ben tudtak győztesen távozni a Sóstói Stadionból.

♦ Az új Mol Aréna Sóstóban még nem termett babér az egerszegieknek: 2020 februárjában 4–1-re, novemberében 2–0-ra maradtak alul. A Zete mindkét meccsen kapott egy-egy piros lapot, az előbbin Szépét a 48., az utóbbin Szalai Dánielt a 71. percben küldték le idő előtt a pályáról.

♦ A Fehérvár rapszódikusan szerepel, a legutóbbi öt fordulóban a lehetséges 15 pontból mindössze 8-at szerzett meg (2–2–1 a mérlege). Igaz, hogy ezalatt csupán egyszer kapott ki, de közel 80 percig emberelőnyben játszva, éppen a sereghajtó Újpesttől (0–1).

♦ A Zete hármas győzelmi sorozata véget ért Kisvárdán, ahol egy 5–0-s verésbe szaladt bele. Legutóbb 2004 májusában kapott ki ugyanilyen különbséggel az élvonalban, akkor éppen a Videoton győzte le. Azon a meccsen a zalaiaknál még játékosként volt ott a pályán Waltner Róbert, a csapat jelenlegi vezetőedzője.

♦ A Vidi támadójátéka nem elég hatékony ezen az őszön, a csapat 13 góljánál csak az MTK és a Gyirmót ért el kevesebbet.

♦ A kisvárdai kiütéses vereség következtében most már nem a Paks, hanem a ZTE kapta a legtöbb gólt a mezőnyben, 25-öt.

♦ A Fehérvár pontjainak több mint 75 százalékát otthon kasszírozta be, 17-ből 13-at. Csak a Puskás Akadémiával ikszelt és a Fraditól kapott ki.

♦ A ZTE pontjainak éppen a felét (7) szerezte meg idegenben, ahol a legutóbbi három fellépésén mindig legalább három gól esett.

♦ A Zalaegerszeg előző hét idegenbeli bajnokiján mindig legalább három gól esett. Legutóbb áprilisban, Pakson született ennél kevesebb (1–1).

NB I, 2021–2022, 12. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
November 5., péntek
20.00: MTK Budapest–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionPillók Ádám
November 6., szombat
14.45: Mezőkövesd–Paksi FC (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: DVSC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
19.30: Puskás Akadémia–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
November 7., vasárnap
15.30: Kisvárda–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)Kisvárda, Várkerti Stadion
17.30: Mol Fehérvár FC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó

 

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 11 7 2 2 20–10 +10 23
2. Ferencvárosi TC 10 7 1 2 20– 9 +11 22
3. Puskás Akadémia 10 7 1 2 16–10 +6 22
4. Mol Fehérvár 11 4 5 2 13–11 +2 17
5. Mezőkövesd 11 4 3 4 15–19 –4 15
6. Paksi FC 11 4 2 5 27–24 +3 14
7. Zalaegerszegi TE 11 4 2 5 17–25 –8 14
8. Budapest Honvéd 11 4 1 6 18–20 –2 13
9. MTK Budapest 11 3 3 5 10–13 –3 12
10. Debreceni VSC 11 2 4 5 20–20 0 10
11. Gyirmót FC Győr 11 2 3 6 11–20 –9 9
12. Újpest FC1115513–19 –6 8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik