NB I: 24 év után eshet ki újra két fővárosi csapat – vagy a Fehérvár

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 14:06
null
A Vasas (fehérben) már biztosan kiesik az NB I-ből, de még magával ránthatja a Fehérvárt (Kenan Kodro piros-kékben) a Mol Fehérvárt is (Fotó: Koncz Márton, archív)
Bármelyik csapat is esik ki a már biztosan búcsúzó Vasas FC mellett, olyan végkifejlete lesz a labdarúgó NB I 2022–2023-as idényének, amilyenre közel negyedszázada nem volt példa. Legutóbb ugyanis az 1998–1999-es idényben történt meg, hogy egyszerre két fővárosi csapat – a BVSC-Zugló és a III. Kerületi TVE – búcsúzott az első osztálytól, most a Vasas, Bp. Honvéd kettőssel történhet meg ugyanez. Ha pedig a Fehérvár végez a 11. helyen, ugyancsak 24 esztendő elteltével zuhan ismét a másodosztályba (az 1998–1999-es idényben 18 csapatból három esett ki az élvonalból). A háromnapos 33. fordulóban arra is fény derül, hogy a DVSC, Puskás Akadémia, Paks hármasból melyik együttes fér fel a dobogóra – az FTC és a KTE mellé. 

 

A Ferencváros bajnoki címe, a Kecskemét dobogó helyezése és a Vasas kiesése már korábban biztossá vált, a 33. forduló három fontos kérdésről hivatott dönteni: a DVSC, Puskás Akadémia, Paks hármasból melyik csapat végez a dobogón és szerez jogot az Európa-konferencialiga selejtezőjében való indulásra; a Kecskemét vagy a Debrecen lesz-e a második; illetve a Honvéd, vagy a Fehérvár esik-e ki a Vasas mellett.

Melyik csapat zár a második helyen?

Második a Kecskemét, ha...
− nyer vagy döntetlent játszik a Kisvárda ellen.
− kikap a Kisvárdától, de a DVSC nem nyer az Újpest ellen.

Második a Debrecen, ha...
− legyőzi az Újpestet, a Kecskemét kikap a Kisvárdától.

Melyik csapat véget a dobogón?

A Debrecen dobogós, ha...
− legyőzi az Újpestet.
− ikszel az Újpesttel, és a Puskás Akadémia nem nyer a Honvéd ellen.
− kikap a Újpesttől, a Puskás nem nyer a Honvéd ellen, a Paks nem nyer a ZTE ellen.
− kikap a Újpesttől, a Puskás nem nyer a Honvéd ellen, a Paks legyőzi a ZTE-t, de a DVSC-nek jobb a gólkülönbsége mint a Paksnak.

A Puskás Akadémia dobogós, ha...
− legyőzi a Honvédot, és a Debrecen nem nyer az Újpest ellen.

A Paks dobogós, ha...
− legyőzi a ZTE-t, a Debrecen kikap az Újpesttől, és a Puskás Akadémia nem nyer a Honvéd ellen
(hármas pontegyenlőség esetén ugyanis több győzelmével a Paks a harmadik).

Melyik csapat búcsúzik a Vasas mellett?

Kiesik a Honvéd, ha...
− ha kikap a Puskás Akadémiától.
− ha ikszel a Puskás Akadémiával, de a Fehérvár is legalább egy pontot szerez, vagy kevesebb mint 11 góllal kap ki a már kiesett Vasastól.
− ha legyőzi a Puskás Akadémiát, de a Fehérvár is nyer a Vasas ellen.

Kiesik a Fehérvár, ha...
− nem nyer a már kiesett Vasas ellen, de a Honvéd legyőzi a Puskás Akadémiát.
− legalább 12 góllal kikap a már kiesett Vasastól, és a Honvéd ikszel a Puskás Akadémiával.

A versenykiírás szerint egyenlő pontszám esetén előbb a több győzelem, a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól, majd az egymás elleni eredmények rangsorolnak. Ha ez mind egyezik, a sportszerűségi versenyben elért jobb helyezés, legvégső esetben pedig sorsolás dönti el a sorrendet.


LABDARÚGÓ NB I
33. FORDULÓ

PÉNTEK

KECSKEMÉTI TE–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Ebben a bajnokságban kerültek össze először az élvonalban. Ősszel Kecskeméten háromszori vendégvezetés után 3–3-ra végeztek, a lila-fehérek az azóta már eligazolt Uros Djuranovics góljával a 87. percben egyenlítettek. A várdai visszavágón Katona Bálint távoli lövésével 1–0-ra a KTE nyert.

♦ A Magyar Kupában 2020. október 28-án a 32 közé jutásért játszottak egymással az akkor NB III-as Kecskemét otthonában, és a Supka Attila irányította élvonalbeli Kisvárda Horváth Zoltán góljával 1–0-ra győzött.

♦ A Kecskemét az idény végére visszaesett: a legutóbbi négy bajnokijából hármat elbukott, és közben egyedül a bajnok FTC-t győzte le. Előtte 28 forduló alatt szedett össze ugyanennyi vereséget. Most egy pont elég neki ahhoz, hogy újoncként másodikként végezzen és vele futballtörténelmet írjon.

♦ A Kisvárda egy tízes nyeretlenségi sorozat után a legutóbbi két NB I-es meccsét megnyerte – egymás után minimum két diadalra legutóbb a 3. és az 5. forduló között volt képes. A sikerek értékét némileg csökkenti, hogy a sereghajtó Vasas, majd a trénerének, Milos Kruscsicsnak a legjobban ismert csapata, az Újpest ellen érte el.

♦ A KTE az otthon megszerzett pontokat (30), a kapott gólokat (17) és a gólkülönbséget (+13) tekintve is a második legjobb a mezőnyben. A mérlege 8–6–2, a legutóbbi öt találkozóján felváltva nyert és veszített a Széktói Stadionban. Ha a sorminta folytatódik, most egy vereség jön...

♦ A Várda a legutóbbi két idegenbeli bajnokiján kikapott, az előző hármon gólképtelen volt, ráadásul házon kívüli hét találkozó óta nyeretlen (4 iksz, 3 vereség).



ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC

♦ Huszonhárom NB I-es találkozójuk után kiegyenlített az örökmérleg, 8 ZTE-győzelem, 7 döntetlen, 8 paksi siker, a gólkülönbség 44–42 a zalaiak javára. A párharc érdekessége, hogy még sosem végeztek 0–0-ra, és az is csak hatszor fordult elő, hogy az egyik csapat nem tudott eredményes lenni. A gólátlag elég magas, 3.7.

♦ Az előző 10 egymás elleni meccsükből a zalaiak csak egyet tudtak megnyerni, tavaly októberben hazai pályán 3–0-ra – 6 paksi siker és 3 iksz mellett. A legutóbbi 6 összecsapásukon mindig legalább 3 gól született.

♦ Tizenkét zalai fellépéséről csupán kétszer távozott győztesen a Paks. 2021 szeptemberében 5–2-re ütötte ki vendéglátóját, tavaly áprilisban pedig Ádám Martin triplájával 3–2-re verte meg. A többi 10-ből 4 meccsük lett iksz, 6-szor pedig a házigazda ZTE győzött.

♦ Boér Gábor vezetőedző visszatérése óta első vereségét szenvedte el a ZTE legutóbb, a kiesés ellen küzdő Fehérvár otthonában (0–3). Az már biztos, hogy kilencediknél hátrább nem végezhet, de ha a többi mérkőzés a számára kedvezően alakul, egy fölényes győzelemmel akár még hetedik is lehet.

♦ A Paks már három forduló óta nyeretlen (1 iksz, 2 fiaskó), és ami még feltűnőbb, ezalatt csupán egy gólt hozott össze, azt sem gólkirályjelöltje, Varga Barnabás, hanem Windecker József révén. Csak győzelem esetén van esélye előrelépni a negyedik, vagy egy kiütéses diadallal esetleg a harmadik helyre, de mindkettőhöz a riválisok botlása is szükséges.

♦ A ZTE pontjainak alig több mint a felét gyűjtötte be a saját pályáján, 38-ból 22-t, így 6–4–5-ös mérlegével csak 10. a hazai tabellán. A Paks idegenbeli teljesítménye 50 százalékos (6–4–6), de a legtöbb gólt szerezte (32), illetve kapta (37). Az előző három vendégfellépéséből kettőt elbukott (2–3 Újpesten, 1–6 Mezőkövesden), igaz, közte bravúros sikert ért el Kecskeméten (3–2).


SZOMBAT

DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC


♦ A 109. meccsük jön a legfelső osztályban, az örökmérleg 22 debreceni győzelmet, 36 döntetlent és 50 újpesti sikert mutat. Az előző 6 bajnoki találkozójukból – 3 fővárosi siker és 2 döntetlen mellett – a Loki csak egyet tudott megnyerni, azt viszont fölényesen: ősszel a Nagyerdőben 4–1-re lépte le a lila-fehéreket.

♦ Debrecenben szoros a párharc, a hazai csapat 18-szor, a lila-fehér együttes 17-szer győzött, 19-szer pedig ikszeltek. A 2014 óta megrendezett 12 találkozóból csak 2-t tudott megnyerni az újpesti gárda, 2018 márciusában egy 90. percben lőtt góllal, tavaly márciusban a DVSC megalapításának 120. évfordulóján egyaránt 2–1-re győztek a vendégek.

♦ 2023-as teljesítménye alapján a Loki az NB I tavaszi éllovasa: 9 győzelmével és 31 pontjával – az elmaradt találkozói pótlása miatt – még a két meccsel többet játszó bajnok FTC-t is megelőzi, ugyanakkor a 3 idei veresége is a legkevesebb a mezőnyben.

♦ Hárommeccses nyeretlenségét (1 iksz, 2 kudarc) szakította meg az előző hétvégén az Újpest a lila-fehér rangadón a KTE fölényes két vállra fektetésével, és győzelmével akár hatodikként is végezhet a bajnokságban.

♦ A Loki hazai mutatója 8–4–4, és csak három olyan együttes van a mezőnyben, amely odahaza több pontot gyűjtött nála. A lila-fehéreknek ezzel szemben 3–3–9 az idegenbeli mérlege, és egyedül a Vidit előzik meg a vendégtabellán. A legutóbbi hat házon kívüli bajnokijukból csupán a kispestit tudták megnyerni (1–0).



PUSKÁS AKADÉMIA FC–BP. HONVÉD

♦ A 25. találkozójuk következik az NB I-ben, az örökmérleg Honvéd-fölényt mutat: a kispesti sikerek száma 11, a döntetleneké 6, a felcsúti diadaloké 7.

♦ A 2020-as években azonban a kispestiek 10 meccsükből mindössze 3-at tudtak megnyerni, miközben 2 iksz mellett a PAFC 5-öt. Ebben a pontvadászatban mindkétszer az aktuális hazai csapat győzött, Felcsúton az ex-honvédos Batik Bence góljával 1–0, a Bozsik Arénába 3–1 volt az eredmény.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett 15 meccs után kiegyenlített a mérleg, mindkét csapat 6-szor diadalmaskodott, 3-szor döntetlen lett a csata vége. 2019 májusától nem ikszeltek, a legutóbbi öt felcsúti találkozón pedig felváltva győzött a két csapat. Az előző bajnokságban is a záró fordulóban csaptak össze, és akkor a Honvéd a 2–1-es idegenbeli sikerével maradt benn az NB I-ben.

♦ A PAFC a legutóbbi két bajnokiját megnyerte, az előző 5-ön 10 pontot szerzett, ezzel a Loki mögött második a formatabellán.

♦ A Honvéd fontos kiesési helyosztót bukott el hazai pályán a Mezőkövesddel szemben, így az előző 6 fordulóban csak egyszer tudott nyerni – a második KTE-t verte 1–0-ra – és kieső helyre csúszott vissza.

♦ A Puskás Akadémia mindössze négy ponttal szerzett többet otthon (27), mint idegenben (23) és 8–3–4-es mérlegével csak a középmezőnyben van a hazai tabellán. A legutóbbi négy meccséből hármat megnyert Pancho Arénában és csak a KTE-től kapott ki.

♦ A kispestiek pontjaik majdnem felét – 33-ból 16-ot – vendégként gyűjtötték be, 4–4–8 a mérlegük. Az előző négy házon kívüli meccsükből csupán egyet buktak el, az FTC-nél (0–3). Most viszont győzniük kellene, amely legutóbb csak a sereghajtó Vasas otthonában sikerült nekik.


VASAS FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Ez a 97. élvonalbeli meccs a két piros-kék gárda között. Az eddigiekből 30-at a Vasas, 34-et a Fehérvár nyert meg, 32 döntetlenre végződött.

♦ Az előző 10 találkozójukból csak 3 végződött a Fejér vármegyeiek sikerével. Ezekből kettőt 2018 első félévében játszottak (2–1 és 3–0), a harmadikat pedig idén márciusban Fehérváron, amikor Kenan Kodro hajrában lőtt gólja döntött (2–1).

♦ A Vidi 47 alkalomból mindössze 8-szor tudott bajnoki meccsen nyerni a Vasas vendégeként, legutóbb 5 éve a Szusza-stadionban 3–0-ra. Házigazdaként az angyalföldiek a meccseik éppen több mint a felét – 24-et – behúzták a fehérváriakkal szemben, a döntetlenek száma 15. A Vasas ősszel a Vidi ellen, az Illovszky-stadionban aratta első győzelmét ebben a bajnokságban.

♦ Az NB I két legrosszabb formában lévő csapata találkozik ebben a párosításban: a fehérváriak ugyanis 4, míg a piros-kékek 3 pontot gyűjtöttek az előző 5 fordulóban.

♦ A már kiesett XIII. kerületiek öt forduló óta nem győztek (2 iksz, 3 vereség), ezzel övék a leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat az NB I-ben.

♦ A Fehérvár ezzel szemben épp az előző körben a ZTE ellen (3–0) törte meg hét fordulón át tartó győzelem nélküli szériáját (4 iksz, 3 fiaskó), és ennek következtében már nem áll kiesésre.

♦ A Vasas 2–6–8-as mérleggel hazai pályán, a Fehérvár pedig 1–3–12-essel vendégként utolsó a mezőnyben. Előbbi a Fáy utcában, utóbbi pedig idegenben nem nyert még bajnokit 2023-ban.



VASÁRNAP

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–FERENCVÁROSI TC


♦ Már 22-szer mérték össze erejüket az NB I-ben, az örökmérleg 3 mezőkövesdi siker, 5 döntetlen, 14 ferencvárosi diadal.

♦ Ősszel a borsodiak hazai pályán hátrányból felállva 2–1-re nyertek – a párharc legutóbbi 9 bajnoki felvonása közül ez volt az egyetlen sikerük az FTC ellen. Miután márciusban a fővárosban 1–1-et játszottak, ezért ha a Kövesd most is legalább egy pontot szerez, a KTE után a második olyan csapat lesz, amelyik ebben a kiírásban nem kapott ki a bajnok Ferencvárostól.

♦ A borsodi kisvárosban 9-szer kerültek egymással szembe, 3 kövesdi győzelem mellett 5 ferencvárosi diadalt jegyezhettünk fel, és egyedül a 2021 februári meccsük lett döntetlen (2–2). A két véglet: 2020 februárjában a kövesdiek, 2021 novemberében a zöld-fehérek nyertek 3–0-ra.

♦ A Mezőkövesd a kiesési helyosztón idegenben verte meg 3–2-re a Honvédot, és ezzel sorozatban hetedszer hosszabbította meg élvonalbeli tagságát. A korábbi gólínsége után meglepő, hogy az előző 5 fordulóban a legtöbb gólt (12) szerezte a mezőnyben.

♦ A Fradi már bajnokként a KTE után a DVSC-től is kikapott, egymás után két vereséget ebben az idényben előtte csak egyszer, márciusban szedett össze (1–2 a PAFC, majd 0–1 a ZTE ellen). Így már legalább hét vereséggel zár, ilyen sok még egyszer sem volt neki, amióta elkezdte a most is tartó, egymás után öt bajnoki címet számláló sorozatát. Legutóbb a 2016–2017-es idényben volt több, akkor kilenc vereséggel a 4. helyen zárt.

♦ A matyóföldiek 7–4–5-ös mérlegükkel a középmezőny alján vannak a hazai táblázaton, a legutóbbi Paks elleni 6–1-gyel ötös otthoni nyeretlenségi szériájuknak vetettek véget.

♦ Az FTC 2023-ban már a harmadik vidéki bajnokiját bukta el legutóbb Kecskeméten, de a 9–2–5-ös egyenlegével így is fölényesen vezeti a vendégtabellát.

NB I, 2022–2023, 33. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Május 26., péntek
18.15: Kecskemét–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Kecskemét,Széktói StadionPintér Csaba
20.30: Zalaegerszegi TE–Paks (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Farkas Ádám
Május 27., szombat
20.00: DVSC–Újpest (Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
20.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna
20.00: Vasas–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
Május 28., vasárnap
17.30: Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi Stadion

 

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 32 19 6 7 62–32 +30 63
2. Kecskeméti TE 32 14 12 6 47–32 +15 54
3. Debreceni VSC 32 14 9 9 50–39 +11 51
4. Puskás Akadémia 32 13 11 8 46–41 +5 50
5. Paksi FC 32 14 6 12 56–56 0 48
6. Kisvárda 32 10 13 9 43–48 –5 43
7. Újpest FC 32 11 8 13 42–53 –11 41
8. Mezőkövesd 32 10 9 13 39–43 –4 39
9. Zalaegerszegi TE 32 10 8 14 36–42 –6 38
10. Mol Fehérvár 32 8 10 14 38–43 –5 34
11. Budapest Honvéd 32 8 9 15 33–49 –16 33
12. Vasas FC 32 4 13 15 29–43 –14 25

 

 






Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik