Jaksi bácsi öröme, avagy unalmas csapatként nyerték meg a magyar futballbajnokságot

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.06.21. 10:32
null
Szabadkai Lajos 27 gólt szerzett az idényben, fejjel és lábbal egyaránt veszélyes volt, itt is túlugorja az újpesti kapust, Sziklai Ferencet (Fotók: Képes Sport)
Címkék
Második NB I-es idényében bajnok lett a WMFC a labdarúgó NB I-ben, a 1942-es sikert úgy kommentálták, hogy a Csepel nem nagycsapat, hanem – jó csapat.

 

„Sportkörökben nagy feltűnést keltett, hogy az időszerű csapatszervezési mozgalmak kapcsán a csepeli WMFC elbocsátja kötelékéből Szabó Antalt, Korányi Lajost és Rökk Edét. Mind a három sokszoros válogatott játékos, akik az elmúlt bajnoki idényben a csapat fő erősségei voltak”    – írta 1941-ben a bajnoki rajt előtt a Nemzeti Sport.

Szabó kapus, Korányi I és Rökk sokat tett azért, hogy első NB I-es idényében (1940–1941) az 5. helyen végezzen a WMFC, ám hirtelen nem lett rájuk szükség. Mielőtt bárki is hiányolta volna az összesen 85 válogatottságot, a csapat beindult, s az őszi szezon végén, 1941 decemberében már vezette a tabellát. És a végén is az élen állt, megnyerte a bajnokságot.

Zűrjei csak a pályán kívül voltak, két óvást is túl kellett élnie. Az első szólt nagyobbat, szegedi győzelme után az MLSZ újrajátszatta a meccset, mert a játékvezető, Kiss M. Ernő olyan helyzetbe keverte magát, hogy felvetődhetett az elfogultság vádja  (Népsport, 2022. május 9.) . Másodikként az Újvidék próbálkozott, 3:1-es hazai veresége után 7 pontban sorolta fel a vádjait. Antay János játékvezető volt a célpont, mert nem adott előnyszabályt, nem fújt le leseket, beszélgetett az egyik csepeli vezetővel, s az összecsapások után rendre az Újvidék ellen fújt. Ennek a tiltakozásnak nem volt hatása, a WMFC roboghatott a bajnoki cím felé.

Amelyet az utolsó előtti fordulóban tett biztossá. A 29. játéknapon 8:4-re nyert a Gamma ellen. Nem volt annyira sima, mint amennyire látszik, 3:0 után 3:3 lett, ám aztán   „a csepeli közönség nagy örömujjongása közben ér véget a mérkőzés. A mérkőzés befejezése után a közönség betódul a pályára, a csepeli játékosokat a vállra emelik és úgy viszik le őket a pályáról.”  Garas Lajos, a WMFC ügyvezető elnöke („Teljesült a titkos álmunk...”)   és Jávor (Jakube) Pál edző  („Nem tudok szólni a boldogságtól...”)   a fellegekben járt, a Nemzeti Sport pedig gyorselemzést adott a sikerről.

Az angol futballt említve azt mondta, a csatornán túl alapelv, hogy minden csapatrészben legyen egy idősebb, tapasztalt játékos. A Csepelnél a védelemben Kállói Béla (29) és Szalay István (30), a fedezetsorban Kapta László (28), a csatársorban pedig Dudás János (31) képviselte az angol módit.

Az edző, Jávor Pál 35 esztendős volt ekkor. Korábban az Újpestben játszott (97 bajnoki/82 gól), amikor abbahagyta, ott szeretett volna edzősködni, ám senkivel sem tudott beszélni, így került Csepelre, ahol szerződtették – játékosnak. Egy győri barátságos mérkőzésen tokszalagszakadást szenvedett, abbahagyta a futballt, s rábízták a WMFC cégcsapatát, majd a kölyökcsapatot. Akkor került a felnőttekhez, amikor Lukács Gedeonnak lejárt a szerződése 1940 végén. Az első idénye volt ez az együttesnek az NB I-ben, 5. hellyel a végén.

A bajnoki cím birtokában Jávor elmondta, hogy amikor átvette a csapatot szabad kezet kért és kapott. „Én önnek a gyárban fölöttese vagyok, tehát engedelmeskednie kell, a pályán azonban senkinek az égvilágon nem tartozik felelősséggel, a munkájába még én sem szólhatok bele”   – mondta a gyári főnöke. Az edzői szabadság volt a kulcs a sikerekhez – mondta –, ehhez jött a kölcsönös bizalom, a baráti légkör s persze az erőnlét és a játékosok tudása.

Volt dolga azzal, hogy összecsiszolja a játékosok futballját, hiszen elég sok klubból érkeztek. A kulcsjátékosok közül Dósai István a Szegedi EAC-ból, Kállói és Dudás a Hungáriából, Szalay a Nemzetiből, Kapta László a Budafokból, Olajkár II Sándor a Kispestből, Váradi Béla a Gammából, Marosvári Béla a Ripensiából, Szabadkai Lajos a Budaiból, összesen tehát nyolc klubból. Csak Pintér László, Gere József és Jávor László csepeli nevelésű, meg néhány fiatal a tartalékok közül.

A bajnoki címről szólva a Nemzeti Sport megállapította, hogy a WMFC az első olyan bajnok a pro­fizmus bevezetése (1926) óta, amelyik nem nagycsapat, addig ugyanis a Ferencváros, a Hungária vagy az Újpest lett az első. A fényes siker után sem lett nagycsapat a Csepel, ám egyike a jó együtteseknek – írták. Az ő formája volt a legállandóbb. Szerencséjére ritkán kellett változtatni az alapcsapaton (Dósai/29 mérkőzés – Kállói/30, Szalay II/30 – Kapta/29, Olajkár II/22, Gere/23 – Váradi/17, Marosvári/29, Szabadkai/27, Dudás/30, Pintér/29), az összteljesítmény volt kimagasló, nem kivételes klasszisok nyerték meg a meccseket.

A Megyeri úton még egy bernáthegyi is közelről akarta látni a csepeli fiúkat
A Megyeri úton még egy bernáthegyi is közelről akarta látni a csepeli fiúkat

 

Jávor edző (a játékosoknak:„Jaksi” bácsi) legjobb szakmai húzása az volt – írja a Nemzeti Sport –, hogy a balfedezet Dudást előrevitte a csatársorba: „Egyszerre élettel telítette meg a csepeli támadósort. Az ő összefogó, építő, labdaosztó tevékenységére volt szükség ahhoz, hogy simán gördüljenek a csepeli támadások, összefogta a csepeli csatársort.”   Az volt a dolga, hogy „töltse meg szellemmel a csatársort. Küldje a többit előre.”    Megtette, s ettől aztán a  „Csepel csapatának jelenlegi szerkezete mintaszerű. Valóban minden ember a megfelelő helyen játszik.”

A Nemzeti Sport végül megállapítja, hogy a Csepel újságírói szempontból unalmas csapat, nincsenek ügyek, belharcok, furkálások. Köszönhetően Jávor Pálnak,   „ennek a szerény, csendes szavú edzőnek, aki ma egyike a legjobb edzőinknek. Az új edzőnemzedék egyik legjelesebbje.”

Ez később sem változott, hiszen a WMFC a következő idényben (1942–1943) is bajnok lett vele, a háború után pedig az Újpest háromszor (1945, 1946, 1947), majd újra a Csepel (1959).

Nemcsak mesteredző, mester edző is volt.

Bombaerős háttér
A csapatnak nevet adó Weiss Manfréd Acél- és Fémművek az alapító tulajdonos halála (1922) után fokozatosan még inkább főszerepet játszott a magyar iparban, a háború közeledtével különösen.
Már 1938 nyarán, a Győrben meghirdetett fegyverkezési program alapján gyalogsági és tüzérségi lőszer, valamint repülőgép- és motorgyártásra nagy összegű rendeléseket kapott. A megrendelések a világháború kirobbanása után állandósultak. Az 1941. június 6-án megkötött közös német-magyar repülőgépgyártási egyezmény alapján a konszern megbízást kapott Messerschmitt 210 típusú repülőgépek és Daimler-Benz-féle repülőgépmotorok tömeges gyártására. A Honvédelmi Minisztérium és a német légügyi minisztérium vállalta a beruházás költségeit. A konszern 1941. július 19-én megalapította a Dunai Repülőgépgyár Rt-t. Amikor a gyár még csak épülőfélben volt (1942), a Honvédelmi Minisztérium megrendeléseinek értéke már elérte a 340 millió, a német légügyi minisztériumé pedig a 760 millió pengőt. A csepeli hadianyaggyárban külön német lőszergyártási osztályt szerveztek.
Az Acél- és Fémművek és a Repülőgép- és Motorgyár több magyar gyárral munkaközösségben 1941 és 1944 között mint fővállalkozó részt vett a magyar hadsereg részére rendelt »Botond« terepjáró gépkocsik, a »Turán« és »Csaba« harckocsik gyártásában. A hadfelszerelési cikkek mellett a békeidőszak gyártmányainak előállítása teljesen háttérbe szorult.     
Emlékeztető
Az NB végeredménye, 1941–1942:   1. WMFC 48 pont, 2. Újpest FC 44, 3. Szolnoki MÁV 41, 4. Szegedi AK 40, 5. Nagyváradi AC 36, 6. Ferencváros 35, 7. Gamma FC 32, 8. DiMÁVAG (72:68), 9. Salgótarjáni BTC (67:77) 29-29, 10. Elektromos FC (63:60), 11. Kispesti AC (67:89) 27-27, 12. Újvidéki AC 25, 13. Kolozsvári AC 22, 14. Lampart FC 19, 15. Tisza Szegedi VSE (42:113), 16. Bp. MÁVAG (35:97) 13-13
A WMFC eredményei:   Újpest: 1:4, 3:3, Szolnok: 3:2, 0:1, Szegedi AK: 3:0, 4:0, Nagyvárad: 2:1, 3:1, Ferencváros: 3:2, 0:0, Gamma: 0:3, 8:4, DiMÁVAG: 1:0, 6:3, Salgótarján: 1:1, 3:3, Elektromos: 2:1, 0:0, Kispest: 7:3, 4:3, Újvidék: 5:1, 3:1, Kolozsvár: 3:2, 3:3, Lampart: 2:1, 5:2, Szegedi VSE: 3:0, 4:1, MÁVAG: 4:1, 6:2
A bajnokcsapat:    Dósai István, Szekeres András (kapusok), Kállói Béla, Szalay II István, Kapta László, Olajkár II Sándor, Gere (Geiger) József, Váradi (Weiser) Béla, Marosvári (Marksteiner) Béla, Szabadkai (Szukoh, Szuhai) Lajos, Dudás János, Pintér József, Jávor II László, Kiss II Alajos, Devecseri Sándor, Surányi László, Keszthelyi (Keszli) II Mihály, Rákosi (Rottenbiller) Ferenc

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik