Győri ETO: Strasbourgig is készek elmenni az UEFA-val szemben

Vágólapra másolva!
2011.06.21. 08:56
A Kisalföld beszámolója szerint a Győri ETO akár a strasbourgi nemzetközi bíróságig is hajlandó elmenni annak érdekében, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) visszavonja a klub három évre szóló kupakizárására vonatkozó döntését.

Mint ismert, az UEFA Jarmo Ahjupera vételárának késedelmes kifizetése miatt büntette meg a győri klubot, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ). Az ügy előzményeiről a Kisalföld dr. Lakos Júliát, a fellebbezését benyújtó ETO FC jogászát kérdezte:büntette meg a győri klubot, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ). Az ügy előzményeiről a Kisalföld dr. Lakos Júliát, a fellebbezését benyújtó ETO FC jogászát kérdezte:

„Klubunk és az észt FC Flora Tallin között olyan megállapodás született Jarmo Ahjupera átigazolásakor a 2009. év elején, hogy a játékos árának első felét a szerződéskötést követően tizenöt napon belül, a második felét pedig 2009. június 30-ig fizeti ki az ETO – idézi a lap a jogászt. – Az első részletet át is utalta a klub, a másodikról azonban csak 2010. augusztus 16-án kapta meg a számlát, és utána fizethetett."

Az ETO könyvvizsgálója, Szabó István a következőket tette hozzá:

„A két klub közötti szerződés értelmében Ahjupera árának első felét, ötvenezer eurót az átigazolás után kifizetett az ETO, míg a másodikat számla ellenében 2009. június 30-ig kellett volna megtenni. Számla viszont nem érkezett a tallinni klubtól, majd 2010. augusztus 9-én az MLSZ megkapta a számla másolatát az észt szövetségtől, amely hat nappal később postai úton meg is érkezett Győrbe. Az ebben szereplő összeget három részletben ki is fizette az ETO. Az MLSZ és az UEFA felé minden év március végéig kell elküldeni a licenc megadásához, hogy a klubnak átigazolással kapcsolatos kötelezettsége van-e. Mivel a tallinni számla akkor még nem volt a birtokunkban, így Ahjupera átigazolási díjának második részlete sem lehetett lejárt követelés a klubbal szemben."

Az ETO a pályázat benyújtása előtt egyeztetett az MLSZ licencadminisztrációjával, ahol tudtak e tételről – folytatja a Kisalföld –, és a magyar számviteli szabályokat és a licencelőírásokat egyeztetve az MLSZ illetékes bizottsága, illetve az általa külön felkért független könyvvizsgáló is helyesnek ítélte az ETO álláspontját.

„A Tallinn bizonyára tett lépéseket azért, hogy a pénzéhez jusson, levelezett az MLSZ-szel és az UEFA-val, de az ETO csak akkor tudott fizetni, amikor megkapta az észtek számláját" – érzékeltette a számla szerepének fontosságát dr. Lakos Júlia.

A győri egylet fellebbezése után az UEFA írásban elküldi a büntetés hivatalos indoklását, az ETO-nak ezek után három nap áll rendelkezésére, hogy érdemben érveljen a szankció ellen. A fellebbviteli tárgyalás az UEFA székhelyén, a svájci Nyonban lesz később kijelölendő időpontban.

„Amennyiben az ETO számára kedvezőtlen másodfokú ítélet születne az UEFA fellebbviteli bizottsága előtt, akkor a klub jogorvoslatért fordulhat a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz, majd a strasbourgi nemzetközi döntőbírósághoz. Reméljük, ezekre már nem kerül sor" – fogalmazott dr. Lakos Júlia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik