FFT, T. Z. 2021.02.27 12:07 Frissítve: 2021.02.27 13:14

FFT: a Honvéd „fekete túrája” Dél-Amerikában

A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporolunk egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi a Honvéd dél-amerikai „fekete túráját”.


Az, hogy mi számít bűncselekménynek, koronként változhat. Ma semmiképpen sem jutna eszünkbe annak tekinteni azt, ha egy futballcsapat lejátszik néhány barátságos mérkőzést Dél-Amerikában, ám a kommunista diktatúra csúcsán, az 1956-os forradalom vérbe fojtását követő hetekben, hónapokban természetesen annak számított a Budapest Honvéd engedély nélküli tengerentúli „portyázása”, pláne figyelembe véve azt, hogy a kispesti egyesület az 1949-es politikai fordulatot követő, a sportot is gyökeresen megváltoztató átrendezések után katonacsapatnak minősült, játékosai pedig katonatiszteknek, így a hatalom az engedély nélküli túrát fegyveres testület kötelékében elkövetett szolgálatszegésnek tekintette, ha úgy tetszik, dezertálásnak.

Így kerülhetett az 1957 elején brazil klubcsapatok ellen játszott hét mérkőzés bűnügyi rovatunkba, de az akta szereplőit azóta szerencsére már rehabilitálták – de facto és de jure is.

Ezekben a hetekben Brazíliából is megerősítették az anyagi szempontból is kecsegtető ajánlatot: tíz mérkőzésre szóló meccsenkénti tízezer dollárról. Csak egy táviratot küldtek és a repülőjegyeket a Flamengótól, nem volt semmilyen szerződés, nem volt utasbiztosítás, mégis mindenki úgy érezte, hogy ezt nem lehet kihagyni…

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

 

2021.04.18 13:14:16

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Fehérvár két tizenegyest is belőtt, az utolsó percben született meg a vendégek győztes gólja.

2021.04.18 13:14:16

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

A felcsútiak győzelme után a Ferencváros még nem bajnok, az Újpest ellen biztosíthatja be az elsőségét.

2021.04.17 23:05:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A magyar futballban szokás pocskondiázni a talajt, pedig a göröngynél nincs jobb tanítómester, mármint hogy egy játékos igenis legyen képes a nyakáig felpattanó labdát is megszelídíteni.

2021.04.17 13:43:46

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

A zalaiak sorozatban elbukott négy meccs után szerezték újra pontot vendégként.