Pór Károly
2017.04.25 13:41 Frissítve: 2017.04.25 14:05

Ezért nem a magyar futball húzott hasznot az 5.5 millió eurós tehetségből

A dunaszerdahelyi születésű, szlovák U-válogatott Bénes László az elmúlt hétvégén már az ötödik meccsét játszotta a Bundesligában, a Borussia Mönchengladbach színeiben, a Dortmund ellen a 64. percben állt be csereként. A 19 éves magyar nemzetiségű középpályás már többször nyilatkozott a Nemzeti Sportnak is, amióta debütált a német élvonalban, de még mindig érthetetlennek tűnik, miért nem tudott a magyar futball hasznot húzni egy 5.5 millió eurós tehetségből, aki három évig Győrben nevelkedett, Magyarországon kapta meg a továbblépéshez szükséges alapokat. Bénes példaértékű útját és azokat a tényezőket, melyek kellettek ahhoz, hogy egy magyar akadémiáról a Bundesligáig jusson, menedzserével, Vörösbaranyi Józseffel tekintettük végig.

Bénes László boldog lehet, nagy utat járt be a Bundesligáig, a Hertha ellen már (győztes) gólt is szerzett a német élvonalban
(Fotó: AFP, archív) 

 

HA MAGYARORSZÁGON MEGKAPTA VOLNA AZT, AMIT ZSOLNÁN…    

Három évig Győrben nevelkedett, 19 évesen bemutatkozott a német Bundesligában, és már gólt is lőtt a világ egyik legerősebb bajnokságában. De szépen hangzik! Ha azonban hozzátesszük, hogy Bénes Lászlónak a nagy ugrás, a Bundesliga-szerződés már nem a magyar bajnokságból, hanem az NB I-nél egyébként cseppet sem színvonalasabb szlovák élvonalból sikerült, akkor már árnyaltabb a kép.

Azt már sosem tudjuk meg, mi történik, ha a középpályást nem találják túl fiatalnak nálunk az NB I-hez, ha 17 évesen állandó lehetőséget kapott volna az ETO első csapatában (2014 őszén az NB I-ben egyszer játszott, nyolc perc jutott neki, illetve pályára lépett négy Ligakupa-mérkőzésen, valamint az ETO második csapatában egy NB III-as bajnokin), ahogy azt Zsolnán, a szlovák élvonalban nagyon hamar megkapta.

Ha nálunk, a magyar szakemberek által válik belőle profi labdarúgó, és nem Szlovákiában, akkor talán még magyar címeres mezben is láthattuk volna a felvidéki fiút, aki mára már – érthető okokból – elköteleződni látszik északi szomszédunk mellett. Más kérdés, hogy ha itt marad, nem feltétlenül jutott volna el a Bundesligáig…

„A tehetség felismerése külön szakma – állapítja meg a Bénes Lászlót képviselő Stars & Friends menedzseriroda részéről Vörösbaranyi József cégtulajdonos, aki már évek óta segíti, egyengeti a labdarúgó útját. – Az meg már egy másik kérdés, hogy a tehetséget hogyan menedzseli a klub. A klubvezetőknek, az edzőknek joguk van eldönteni, hogy mennyi lehetőséget adnak egy fiatal játékosnak, a futballista pedig eldöntheti, hol szeretne játszani. Bénes Laci esetében szerencsére fantasztikus döntésnek bizonyult, hogy Zsolnára szerződött, ott „fel tudták építeni” őt, folyamatosan lehetőséget kapott, fejlődhetett. Példája bizonyítja, nem kell félni még a nagyon fiataloktól sem, ha igazán tehetségesek. Bénes László a szlovák labdarúgás legnagyobb átigazolásának keretén belül szerződött a Bundesligába.”

A hírek szerint ugyanis öt és fél millió euróért (forrás: wikipedia) szerződtette őt a Borussia Mönchengladbach, márpedig korábban ekkora összegért Szlovákiából senki sem tudott továbblépni. Bénes példáján keresztül jól levezethető, mi minden kell ahhoz, hogy egy tehetség Magyarországról, illetve Szlovákiából eljusson valamelyik topbajnokságba.

Bénes győztes gólja a Hertha BSC ellen 

 

JÓ ALAPKÉPZÉS, FIATALOKRA ÉPÍTŐ EDZŐ ÉS KLUBMODELL, ERŐS SZEMÉLYISÉG – AZ ELŐRELÉPÉS ZÁLOGAI

Először is kell hozzá olyan jó alapképzés, amit Győrben egyértelműen megkapott a középpályás, aztán egy olyan klub, amelynél a játékospolitika és az edző kimondottan támogatja az ifjúsági játékosok csapatba állítását.

A VÁLOGATOTTSÁG KÉRDÉSE

A szlovák U-válogatott Bénes László, vagy akár a hirtelen slágertémává váló, immár egyszeres német ifjúsági válogatott ifjabb Dárdai Pál kapcsán is adódik a kérdés: mennyire befolyásolja egy játékos karrierjét, hogy milyen állampolgár, illetve, hogy melyik válogatottban szerepel? Mennyire lehet ebbe a döntésbe beleavatkozni, lehet-e ezt befolyásolni?

Vörösbaranyi József szerint a válogatottság még mindig elsősorban érzelmi kérdés, ami nem lehet külső feltételek függvénye. A játékosoknak kell eldönteniük, hogy melyik nemzetet szeretnék képviselni, és ezt a döntést mindenki másnak tiszteletben kell tartania.

 „Attól függetlenül, hogy ki milyen származású, érthető, ha valaki annak az országnak a válogatottját szeretné képviselni, amelyikben felnőtt, amelyikben óvodába, iskolába járt. Vagy amelyik országban végigjárta az utánpótlás-válogatottat, amelyik országban a szülei, a barátai élnek, amelyikhez jobban kötődik. Ettől függetlenül természetesen azt szeretném, annak örülnék, ha Bénes László a felnőttek között magyar válogatott lenne.”

Bénes három és fél évet töltött el Győrben. Ez idő alatt is rengeteget lépett előre szakmailag, aztán a felnőttfutballba történő átmenetre már Zsolnán adódott lehetősége. A dolgoknak össze kell állniuk. Zsolnán a klub céljai találkoztak Laci elképzeléseivel. A klubnál ugyanis nem elsődleges cél például, hogy az európai kupákban főtáblán szerepeljenek, ellenben cél az, hogy játékosokat tudjanak felépíteni és a nemzetközi piacon értékesíteni, erre épül a stratégiájuk, mert ebből fedezik a működésüket. Márpedig Bénesnek is az volt a célja, hogy belátható időn belül még erősebb bajnokságba tudjon igazolni. Az MSK Zilina vezetőedzője, Adrian Gula minden segítséget megadott neki ehhez, óriási szerepe van Laci fejlődésében” – fogalmazott Vörösbaranyi József játékosügynök, aki szerint az edző személye kulcskérdés a fiatalok építésében.

Adrian Gula negyedik éve dolgozhat a klubnál ugyanazon koncepció mellett, attól függetlenül, hogy csak egyszer végzett dobogós (2.) helyen a csapat, miközben volt 9. is a 12 csapatos mezőnyben. Vagyis nem volt nagy eredménykényszer a gárdánál, sokkal bátrabban vethetett be fiatalokat a szakember. Az építkezésnek meg is lett az eredménye, mert ebben a szezonban bajnok lesz a csapat (a zsolnaiak öt meccsel a szezon vége előtt 13 ponttal vezetik a tabellát a Slovan előtt).

Az alapok, a klubháttér és az edző személye mellett a negyedik, de talán az összes között a legfontosabb tényező maga az egyén, vagyis a labdarúgó személyisége, a sporthoz való hozzáállása.

Bénes László mentálisan nagyon erős. Korábban volt egy sérülése, amit nagyon jól viselt, ahogy azt is, hogy a Mönchengladbachnál az első fél évben csak a második csapatban szerepelt (13 meccsen játszott , egy gólt szerzett, négyet előkészített – a szerző). Aztán amiatt is büszkék vagyunk rá, hogy a pályán kívül is nagyon szépen megállta a helyét: stabil nyelvtudás nélkül került ki Németországba, mára viszont megérteti magát a társakkal, sikerült beilleszkednie” – hangsúlyozta Vörösbaranyi.

A RECEPT ADOTT… – ÖSSZEGZÉS

AZ NB I-BŐL KLEISZ MÁRK LEHET JÓ PÉLDA

 Vörösbaranyi József szerint a jelenlegi NB I-ben, a valóban fiatalnak mondható játékosok közül a Vasas 18 éves középpályása, Kleisz Márk emelkedik ki. Döntő lesz, mennyi lehetőséget kap a következő egy-két évben, és annak függvényében tud-e magasabb szintre lépni. A Vasasnál lehet esély a cikkben említett körforgás megvalósítására, ha a jelenlegi szezonban kiemelkedőt nyújtó, idősebb saját nevelésű játékosok a nyáron külföldre tudnak igazolni, és a helyüket átveszi Kleisz, valamint a hozzá hasonlóan fiatal, a jelenlegi idényben még kevesebb szerepet kapó játékosok.

A sikerrecept tehát adott, most már csak az a kérdés, miben kell előrelépni Magyarországon, hogy a Bénes Lászlóhoz hasonló tehetségek az NB I-ből indulva is utat törhessenek maguknak, és mennyit segíthet ebben az úgynevezett „fiatalszabály”.

„Először is, a legtehetségesebbeknek már nagyon fiatalon, akár tizenhat-tizenhét évesen is meg kell adni a játéklehetőséget. Az olyan nagy tehetségeket, mint Bénes Laci – vagy említhetem Szoboszlai Dominikot is –, akik komoly, nemzetközi karrierlehetőség, hosszabb távon több millió eurós szerződések előtt állhatnak, minél előbb hozzá kell segíteni ahhoz, hogy felnőtt szinten futballozhassanak. Ehhez persze észre kell venni a tehetségeket, amihez kell egy jól felépített megfigyelőhálózat. Olyan, amelyik nemcsak a nevében az, hanem valóban részleteiben kidolgozott, és időben észreveszi a Béneshez és Szoboszlaihoz hasonló, kivételes képességű gyerekeket. A fiatalszabály törekvése jó, de a huszonegy éves játékos, akit a szabály most előnyben részesít, nemzetközileg nézve már korántsem számít igazán fiatalnak” – szögezte le menedzser.

2023.03.24 19:21:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van bennem jócskán nosztalgikus szomorúság. Elvégre a Pécs, a Szeged, a Szombathely és a Győr a középmezőnyben álmodozik a szebb jövőről, ám a Nyíregyháza 16. és a Békéscsaba 17. helye a jelenlegi állás szerint csak osztályozót ér, a két kieső előtt végző három csapat ugyanis minősítőt játszik majd a nyártól 18-as mezőnyre csökkenő sorozatért.

2023.03.23 23:32:35

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A döntés legfontosabb üzenete valószínűleg az, hogy a Vasas vezetősége önkritikát gyakorolt. Belátta hibáit az elmúlt évek játékospolitikája, a csapat menedzselése kapcsán, elismerte, hogy az eddig meghozott intézkedések nem vezettek eredményre.

2023.03.20 21:06:37

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha túlzás is, hogy a lelkével törődni kell, az érzelmeit nem szabad félresöpörni.

2023.03.20 21:03:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Vajon van-e még egy bajnokság az általunk ismert fociuniverzumban, ahol a profi osztályokban olyan vircsafttal kezdődhetnek a félidők, mint nálunk, hogy valaki a pénzéért cserébe elpöccintheti a labdát a kezdőpontról?

2023.03.19 19:36:31

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Újabb vereségével a Ferencváros közel tizenkét éve nem látott rossz sorozatot épített fel.