„Az MTK nem kieső csapat!” Futács 7 bajnokság, 10 klubjában lőtt már gólt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 12:26
null
Futács Márkó az MTK-ban a harmadik bajnoki meccsén a második gólját szerezte (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 20. fordulójára visszapillantó cikkünkben fókuszban az MTK és Futács Márkó, a Honvédban két gólt szerző Nagy Dominik, a Kisvárdát nagy védésekkel segítő Dombó Dávid, de szó lesz a Ferencváros 12 gólszerzőjéről is.  

A FORDULÓ MEGLEPETÉSE – MTK BUDAPEST

Teljesen megérdemelten nyerte meg a Puskás Akadémia elleni mérkőzést 2–1-re az MTK Budapest. A fővárosi együttes az első két tavaszi bajnokiján csak egy pontot szerzett (1–1 Mezőkövesden, 2–0-s vereség hazai pályán a ZTE-től), a tabella utolsó helyezettjeként érkezett a Pancho Arénába, ám felborította a papírformát, nem utolsósorban Futács Márkó nagyszerű játékának köszönhetően.

„Aki érti a futballt, láthatta, az előző fordulóban a ZTE ellen is jól ment, sok helyzetet alakítottunk ki, szóval érett már ez a siker – mondta Futács Márkó, aki szép lövéssel szerzett vezetést együttesének. – Jó volt a felkészülésünk, motiváltak vagyunk, nem is lehet kérdés, az MTK nem kieső csapat! Még a találkozó előtt beszéltünk róla, ha jön egy ilyen siker, azzal a lendülettel elkerülhetünk a veszélyzónából. Kulcskérdés volt a védelem megszervezése. Természetesen a védekezés a támadóknál kezdődik, és bár az én testalkatommal nem könnyű kilencvenöt percen keresztül letámadni és mellette beindulni az üres területekre, a Puskás Akadémia ellen volt energiám mindenre. A gólom? Kicsit mögém érkezett balról a labda, de olyan volt a szög, hogy a lövésemet vissza tudtam rántani, volt benne erő, így a kapusnak nem volt esélye védeni.”

Gólja mellett óriási mezőnymunkát végzett: jól tartotta meg a felpasszolt labdát, szabályosan szinte nem lehetett megállítani, arról nem is beszélve, hogy csapata második gólja előtt labdát szerzett, majd gólpasszt adott Ramadaninak.

„Előtte volt már egy hasonló lehetőségünk, abból nem találtunk be, szerencsére a második gólunk előtti játékhelyzetet jól oldottuk meg – folytatta. – Nagy kincs, hogy Ramadani játszik mögöttem, rengeteget dolgozik, és bár az ívelésem után akár ziccerpasszt is adhatott volna Palincsár Martinnnak, aligha kell magyarázkodnia, hiszen gólt szerzett. Már készültem lemenni a pályáról, amikor gólt kaptunk, a padon ülve lassan telt az idő, de nyertünk, ez a lényeg. Ugyanerre a játékra, koncentrációra lesz szükség legközelebb a Ferencváros ellen, és akkor nem lesz probléma a folytatásban.” Z. A.

A FORFDULÓ STATISZTIKÁJA – FUTÁCS MÁRKÓ

A téli szünetben szerződtetett Futács Márkónak az MTK a 11. klubja profi pályafutása során és az angol másodosztályú Blackpoolt leszámítva már mindegyik csapatban szerzett gólt. Az MTK-ban három meccs után két találatnál tart.

Az NB I-ben eddig 79 meccsen szerepelt, ezeken 26-szor talált a kapuba, Fehérváron 11-szer, Diósgyőrben kilencszer, Zalaegerszegen négyszer volt eredményes.

Külföldön, legutóbb a szlovén élvonalban 1, előtte a horvát első osztályban 20, a török élvonalban 4, az angol másodosztályban hat, a német másodosztályban kettő, a német harmadosztályban 3 gólt szerzett. P. K.

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA II. – 12-EN SZEREZTEK MÁR GÓLT A FRADIBAN

Egy csapat erősségét, lehetőségeinek tárházát az is mutatja, hány játékosa tud gólt szerezni egy idény során. A Zalaegerszegen 3–1-re nyerő Ferencvárosban két olyan játékos is betalált, aki ebben a bajnoki idényben még nem. A norvég középpályás, Kristoffer Zachariassen első NB I-es góljával szerezte meg a vezetést az FTC, majd a bajnokságban, ebben az évadban szintén először eredményes védő, Botka Endre állította be a végeredményt, aki múlt héten, a Vasas elleni Magyar Kupa-meccsen is betalált.

Zachariassen a 11., Botka pedig a 12. gólszerzője ebben az idényben a Ferencvárosnak, amelyben 25 mezőnyjátékos lépett eddig pályára ebben az évadban, tehát a pályára lépők csaknem fele gólt is szerzett. A 12 játékos 36 gólon „osztozik”.

A legeredményesebb a Zalaegerszegen szintén betaláló, marokkói válogatott Ryan Mmaee, kilenc góllal, a második a télen a spanyol Granadához szerződött Myrto Uzuni héttel, harmadik Tokmac Nguen néggyel. Aissa Laidouni, Franck Boli és Róbert Mak 3-3, Stjepan Loncar 2, Olekszandr Zubkov, Marko Marin, Vécsei Bálint, Botka és Zachariassen pedig egy-egy találatot ért el.

(Az FTC a vonatkozó rangsorban beérte a Debreceni VSC-t, a Kisvárdát és a Paksi FC-t, e négy csapatban eddig 12 játékos szerzett gólt a 2021–2022-es idényben. A Bp. Honvédból, a Mezőkövesdből és a Puskás Akadémiából 11, az Újpest FC-ből 10, a Mol Fehérvárból 8, a Gyirmót FC Győrből 7, míg az MTK Budapestből 6 játékos volt eredményes ebben a kiírásban az MLSZ adatbázisa szerint – a szerk.)

P. K.

A FORDULÓ PARÁDÉJA – NAGY DOMINIK

Adós a jó játékkal – ezt nemcsak mi állítottuk korábban Nagy Dominik kapcsán, maga a Honvéd szélsője is így nyilatkozott a Kecskeméti TE elleni, múlt hét szerdai Magyar Kupa-győzelem után. Nagy Dominik hullámzó teljesítményt nyújt, ám vasárnap húzóemberré lépett elő a Mol Fehérvár elleni győztes mérkőzésen (3–1): a második félidőben két gólt szerzett, ziccert alakított ki, valamint két veszélyes szabadrúgása is volt, a második után a lécet találta el a labdája. Nem érdemtelenül kapta a mérkőzés, valamint a forduló játékosa címet, ám csak Andó-Szabó Sándor játékvezető jóindulatának köszönhette, hogy végigjátszhatta a bajnokit, hiszen második sárga lappal a 41. és a 44. percben is ki lehetett volna állítani színészkedés miatt. Mint ismert, a büntetés elmaradt, a remeklés pedig csak ezután, a második játékrészben következett.

„Nagyon vártam már, hogy átszakadjon bennem a gát – nyilatkozta a klubhonlapnak. – Bízom benne, hogy nemcsak nekem, hanem a csapatnak is nagy lendületet ad a győzelem. Ritka volt az ilyen pillanat az utóbbi időben, amikor vissza tudtunk kapaszkodni hátrányból. Az első félidőt követően nem gondoltam volna, hogy ilyen különbségű sikert aratunk, főleg, miután gólt kaptunk a szünet után. Remélem, a következő mérkőzéseken a második fél­idei arcát mutatja a csapat, és akkor Mezőkövesden is bízhatunk a jó eredmény elérésében.” B. L.

A FORDULÓ BRAVÚRJAI – DOMBÓ DÁVID

Egy biztos: nem a bajnokság legjobb meccse volt a pénteki Újpest–Kisvárda, de azért mindkét kapusnak volt munkája. A kisvárdai Dombó Dávid két nagy védést is bemutatott, aminek köszönhetően a meccs legjobbjának bizonyult: előbb Giorgi Beridze lövését lábbal, majd Nemanja Antonov szabadrúgását kézzel hárította.

„Beridze lövése után nehezebb feladatom volt – mondta lapunknak a 28 éves kapus. – Antonov szabadrúgásánál számítottam rá, hogy kapura rúgja, ott az volt a gond, hogy szétugrott a sorfal, résen kellett lennem. Beridze lövése közelről jött, a kipattanó után szerencsém volt, mivel a földön feküdtem, a kapu nagy része üres volt, ám nem talált be az ismétlésből.”

A két csapat négy napon belül kétszer találkozott egymással a Szusza Ferenc Stadionban, hiszen múlt héten kedden a Magyar Kupában is összefutottak. Akkor a lilák jutottat tovább, így a kisvárdaiaknak lett volna mit törleszteniük.

„Vissza akartunk vágni. Tavaly az elődöntőben ejtettek ki minket a Magyar Kupából, most a tizenhat között. Ráadásul az októberi bajnokin sem tudtuk legyőzni őket hazai pályán, az utóbbi egymás elleni meccseink nem úgy alakultak ahogyan szerettük volna, ám azt is tudni kell, az Újpest sokkal erősebb annál, mint amilyen pozícióban van a tabellán. Hogy örülünk-e az egy pontnak? Jelenleg huszonegy ponttal vagyunk a lilák előtt, ám a meccs képe alapján úgy érzem, félig tele a pohár. Ha a mostaninál is jobb pozíciót akarunk elérni, három pontot kellett volna szereznünk.”

A Mol Fehérvár vasárnap kikapott a Honvédtól, így a harmadik helyen tanyázó Kisvárda növelte előnyét vele szemben, 13 meccsel a bajnokság vége előtt 10 ponttal előzi meg.

„Mivel közelebb van az első hely, mint a negyedik, nézegethetünk felfelé. A Vidit nem lehet leírni, ám nagy előny a tíz pont. Nem szeretnék elkiabálni semmit, de ha reálisan nézzük, jó esélyünk van a dobogón végezni. Nagy büszkeség a Kisvárda életében, hogy jelenleg csupán két pont a hátrányunk az éllovas Ferencváros mögött. Ki tudja, lesz-e még ilyen idénye a klubnak? Megtisztelő, hogy küzdhetünk a Fradival és a Puskás Akadémiával, kemény munkával harcoltuk ki, hogy bele tudunk szólni a dobogós helyekért zajló versenybe. Bármi kisülhet ebből, hiszen mi tényleg teher nélkül játszhatunk.” J. Á.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2021–2022, 20. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Február 11., péntek
Újpest FC–Kisvárda 0–0Budapest,Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
1810
Február 12., szombat
Paksi FC–Gyirmót FC Győr2–3 Paks, Paksi FC StadionVad II István1398
DVSC–Mezőkövesd 1–4
Debrecen,Nagyerdei StadionBognár Tamás2850
Puskás Akadémia–MTK Budapest 1–2
Felcsút,Pancho ArénaBogár Gergő749
Február 13., vasárnap
Budapest Honvéd–Mol Fehérvár 3–1
Budapest,Bozsik ArénaAndó-Szabó Sándor
3162
ZTE FC–Ferencváros 1–3Zalaegerszeg,ZTE ArénaFarkas Ádám
5366
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20132536–17+1941
2. Puskás Akadémia20124430–21 +940
3. Kisvárda20116334–19+1539
4. Mol Fehérvár2085725–24 +129
5. Paksi FC2083950–41 +927
6. Mezőkövesd2075825–31 –626
7. Zalaegerszegi TE2075830–39 –926
8. Budapest Honvéd20721135–37 –223
9. Gyirmót FC Győr2065922–30 –823
10. Debreceni VSC2057833–34 –122
11. MTK Budapest20541116–35–1919
12. Újpest FC20461024–32 –818
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik