Ma ünnepli száztizedik születésnapját a Ferencvárosi Torna Club

Vágólapra másolva!
2009.05.03. 12:20
Száztíz éve, 1899. május 3-án alakult meg az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb magyar sportegyesület, a Ferencvárosi Torna Club.
A klub jelene és múltja: Lipcsei Péter és Albert Flórián
Fotó: NS-archív
A klub jelene és múltja: Lipcsei Péter és Albert Flórián
A klub jelene és múltja: Lipcsei Péter és Albert Flórián
Fotó: NS-archív
A klub jelene és múltja: Lipcsei Péter és Albert Flórián

Az angol eredetű labdarúgás az 1880-as évektől kezdett Magyarországon terjedni, sorra alakultak a „rúgosdi" klubok. A Ferencvárosi Torna Club ötlete egy Mester utcai fiatalokból álló csapat fejéből pattant ki.

A szervezés munkáját Weisz István és a Prágából hazaérkező Gabrovitz Kornél vállalta, akik sorra nyerték meg az ügynek régi barátaikat és a lehetséges mecénásokat, köztük Gráf József pékmestert és Springer Ferenc ügyvédet, Ferencváros országgyűlési képviselőjét.

Az alakuló közgyűlést 1899. május 3-án rendezték a Ferencvárosi Polgári Kör dísztermében, ezen elfogadták az alapszabályt és a klub jelmondatát: Erkölcs, Erő, Egyetértés. Színeiket a nemzeti színek közül akarták választani, s mivel a korábban létrejött BTC már lefoglalta a piros-fehér színeket, a zöld-fehér mellett döntöttek.

Elnöknek Springer Ferencet választották, míg az egyesület nevébe a torna szót vették fel, utalásként arra, hogy a labdarúgás mellett más sportok művelését is tervezték. (Az egyesület teljes nevét csak hivatalos alkalmakkor írják le, a köznyelv Fradi vagy FTC néven emlegeti.) Springer hathatós közbenjárása révén sikerült hat évre a fővárostól a Soroksári úton egy 2387 négyszögöl nagyságú telket szerezni, amelyet sportpályává alakítottak. Az első hivatalos bajnoki meccset 1901-ben játszották ott le, az Üllői úti pályán pedig 1911 óta rendezik a Fradi mérkőzéseit.

Az FTC a magyar labdarúgás egyik legnépszerűbb és minden szempontból legeredményesebb csapata: 28 bajnoki címet nyert, az egyetlen magyar csapat, amely nemzetközi kupát hódított el (1965-ben a Vásárvárosok Kupáját, az UEFA-kupa elődjét), és az egyetlen, amely százszázalékos eredménnyel tudott győzni valamely bajnokságban (az 1931–1932-es kiírásban).

A Fradi adta a legtöbb játékost a magyar labdarúgó-válogatottnak, innen került ki a legtöbb gólkirály, és az egyetlen magyar egyesület, amelyben aranylabdás futballista – Albert Flórián – játszott.

A közelmúlt már korántsem ilyen fényes: az együttes 2004-ben még megnyerte a bajnokságot, de aztán pénzügyi nehézségek miatt az MLSZ visszavonta az FTC első osztályú licencét, s a csapat 2006 óta a másodosztályban szerepel. Sok hányattatás után rendeződni látszik a helyzete: új, angol tulajdonosa van, az adósságait maga mögött tudta, és jelenleg utcahossznyi előnnyel vezet az NB II-ben, így jövőre vélhetőleg ismét a legjobbak között indulhat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik