Páratlan egyéniség – száz éve született a legendás kézilabdaedző Török Bódog

JOCHA KÁROLYJOCHA KÁROLY
Vágólapra másolva!
2023.11.04. 12:43
null
Török Bódog, a kézilabdázás nagymestere (Fotó: Nemzeti Sport)
Amikor sportéletünk idős, korábbi óriásaira gondolok, vagy velük beszélgetek, mindig igyekszem a maximális tisztelet hangján szólni hozzájuk. Az a mondás jár ugyanis az eszemben: „Akinek nincs múltja, nincs jövője sem!” Nagy bajnokaink, kivételesen eredményes edzőink egykori hőstetteire emlékezni és emlékeztetni kell – felidézésükkel követendő példát adhatunk fiatal tehetségeinknek is.

 

Fokozottan igaz ez, amikor már nem élő kiválóságaink adják a lehetőséget. Ilyen alkalom például a kerek évforduló: november 2-án 100 éve született Török Bódog, aki 23 esztendőn át volt a női kézilabda-válogatott sikerkapitánya, és mindmáig egyetlenként 1965-ben világbajnoki címre vezette Magyarország felnőttválogatottját.

Az MKSZ székházában születésének 100. évfordulóján avatták fel Török Bódog szobrát – özvegye és korábbi válogatott kézilabdázói körében (Fotó: Földi Imre)
Az MKSZ székházában születésének 100. évfordulóján avatták fel Török Bódog szobrát – özvegye és korábbi válogatott kézilabdázói körében (Fotó: Földi Imre)


Nagy dolog ez az egyszeri vb-aranyérem, amelynek megismétlése – ilyen-olyan okok miatt – a mai napig egyetlen kapitánynak sem sikerült. Mi lehet az oka ennek a páratlan diadalnak, mi mindennek kellett összejönnie ahhoz, hogy éppen Török Bódognak sikerüljön a bravúr 1965-ben, a dortmundi Westfalenhalléban, tizenkétezer néző előtt.

Az 1965-ben világbajnoki magyar női kézilabda-válogatott, a jobb szélen Török Bódog (Fotó: MTI)
Az 1965-ben világbajnoki magyar női kézilabda-válogatott, a jobb szélen Török Bódog (Fotó: MTI)


Természetesen az ilyen múltidézés sohasem törekedhet teljességre, de azért sok mindenre fény derülhet. Amiről nem mindenki beszél, de ami Török Bódog esetében tény, egy jó házasság jókorát lendíthet-segíthet a férj sikerességén. Márpedig Török Bódog felesége, Molnár Edit ilyen feleség volt, akinek érdemeit Bogyi bácsi is igen gyakran hangoztatta. És amit most, 11 évvel elmenetele után Editke a másik oldalról is megvallott beszélgetésünk során. Megajándékozott azzal a történettel, amit korábban sehol sem mondott el.


– Néhány nap híján 59 évig élt házasságban Török Bódoggal. Hogyan ismerkedtek meg?

– A mi történetünknél a romantikus filmekben sem írnak szebbet – állítja Editke. – Ma már a romantikát az emberek többsége kitörli az életéből – nem tudják, miről mondanak le önként! Szóval 1947. október 21-én a kelenföldi Hunnia moziba mentem a barátnőmmel, 18 éves voltam. Már a mozi előterében észrevettük, hogy két fiatalember figyel minket. A sors úgy hozta, hogy Bogyi jegye éppen mellém szólt. Észleltem a film során, hogy többet nézett engem, mint a vásznat. Utána bemutatkozott és megkérte, hadd kísérhessem haza.

Török Bódog és párja, Molnár Edit csaknem 59 évig élt boldog házasságban (Fotó: Jocha Károly)
Török Bódog és párja, Molnár Edit csaknem 59 évig élt boldog házasságban (Fotó: Jocha Károly)


– A séta végén pedig megbeszélték, hogy egy hét múlva találkoznak...
– Olyan időpontot adtam meg, amikor éppen zongoraórán voltam. Hazaérve – döbbenetemre – Bogyi ott állt az utcai lámpa alatt és közölte velem, hogy már bekopogott a szüleimhez és érdeklődött utánam. Azt is elmondta, hogy ő nem szélhámos és kérte őket, hadd jöhessen fel hozzánk, mert ő nem szeretne az utcán találkozgatni velem. S egyébként is, neki komoly szándékai vannak.

– A történet happy enddel végződött, a szándékuk ugyanis hat évig egyre erősödött, míg végül megismerkedésük évfordulóján, 1953. október 21-én össze is házasodtak.

– Mindmáig hálát adok a Jóistennek azért, hogy ezt a csaknem 60 évet együtt tölthettük el. Nem volt könnyű életünk, hiszen a sportolók az átlagtól eltérő, speciális ritmusban morzsolják az éveiket. Igyekeztem mindenben jó hátországot biztosítani a férjemnek, ő pedig a rengeteg, szerteágazó kötelezettsége ellenére is megtalálta az időt a családjára. Sajnos egyetlen fiunk, Richárd, a magyar szobrászművészet egyik kiemelkedő egyénisége 38 éves korában örökre itt hagyott bennünket. Negyvenkét szobra külföldön hirdeti kivételes tehetségét. Ez a tragédia teljesen összeroppantott bennünket, amely életünk végéig elkísér.

Az ünnepségen Ilyés Ferenc MKSZ-elnök és a korábbi Képes Sport-cikket mutató Ignácz Ilona (Fotó: Földi Imre)
Az ünnepségen Ilyés Ferenc MKSZ-elnök és a korábbi Képes Sport-cikket mutató Ignácz Ilona (Fotó: Földi Imre)


– E szomorú tény felelevenítését követően nehéz visszaváltanunk Bogyi bácsi szakmai életútjára, az elért eredményekre. Az eredmények pedig nem maradtak el. Tehetség, szorgalom, elhivatottság, áldozatkészség, következetesség, s még lehetne sorolni, mi kellett ahhoz a kivételesen hosszú és gazdag pályafutáshoz, amely a Kistextben kezdődött, majd a Goldberger női élvonalbeli csapatánál folytatódott. Amelynek fő fejezete az 1955-ös kapitányi kinevezésével vette kezdetét.

– A történet innen már sokaknak ismerős. Az első hivatalos mérkőzés az NDK ellen következett, amelyre a férjem nem utazhatott ki, s ezért a rádió mellett izgulta végig a saját, győztes bemutatkozását. Két évvel később, 1957-ben Jugoszláviában pedig már világbajnoki ezüstéremnek örülhettünk mindannyian. Az 1962-es romániai vb-ötödik helyet követő „csúcstalálkozón”, 1965-ben, Dortmundban pedig jött az aranyérem. Tudom, ehhez szerencse is kellett, hiszen az előcsatározások során csapatkapitányunk, Guricsné Pásztor Erzsike az NDK elleni két döntetlent követő sorsoláson a mi válogatottunkat juttatta tovább, de az akkori NSZK-ban a csapat bizonyított, ezt senki sem vonhatta kétségbe.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. november 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik