Csank János nem vállalja a felelősséget, amiért az FTC nem jutott fel

Vágólapra másolva!
2008.06.29. 09:47
Ismét munkanélküli Csank János. Június 30-án, azaz hétfőn lejár a szerződése a Ferencvárosnál, s attól a pillanattól kezdve valóban kispad nélkül él. Aki ismeri őt, pontosan tudja róla, a nyugodt, lelassult hétköznapok aligha jellemzőek rá. Ezt az alábbi beszélgetésben nem is tagadta. Mint ahogy arról is nyíltan, őszintén beszélt, hogyan élte meg a Ferencvárosnál eltöltött, sikertelenül záruló bajnoki esztendőt, no meg azokat a kritikákat, amelyeket az elmúlt időszakban kapott. A korábbi szövetségi kapitány felkészült rá: lehet, hogy hónapokig nem lesz csapata...
Csank János elismeri: nem volt jó éve a zöld-fehéreknél
Fotó: Farkas József (archív)
Csank János elismeri: nem volt jó éve a zöld-fehéreknél
Csank János elismeri: nem volt jó éve a zöld-fehéreknél
Fotó: Farkas József (archív)
Csank János elismeri: nem volt jó éve a zöld-fehéreknél
– A Ferencvárosnál hivatalosan elköszöntek öntől; egyáltalán, mikor járt utoljára az Üllői úton?
– A bajnokság befejezéséig rendszeresen megfordultam a Fradi-pályán, tudniillik valóban szükség volt ott a segítségemre. Ez azt jelenti, hogy az új angol edző, Bobby Davison mindig kikérte a véleményemet a soros ellenfélről, így heti rendszerességgel beszélgettünk. Ami a búcsút illeti: természetesen elköszöntem mindenkitől.

– Gondolom, keserű emlékekkel a lelkében.
– Nem volt jó év, az biztos. Nem vállalom azonban a felelősséget, amiért a Fradinak nem sikerült feljutnia. Én irányítottam a csapatot a bajnokság nagy részében, így természetesen megvan a magam bűne a kudarcban, de nem vagyok hajlandó egyedül elvinni a balhét.

– Bántja a kritika? Rosszulesik, ha például Lisztes Krisztián azt nyilatkozza önnel kapcsolatban, hogy a Bundesligában nem olyan tréningekhez szokott, mint amilyeneket ön vezényelt neki?
– Évekig tanultam azért, hogy edző legyek, megszereztem minden papírt, bizonyítványt, napról napra, hónapról hónapra és évről évre képeztem magam, s ennek ma sincs vége. Ne tartson senki nagyképűnek, ha azt mondom, nem esek hanyatt a Milan vagy épp a Real Madrid taktikai repertoárja előtt.

Felkészült szakembernek tartom magam, éppen ezért a Bundesligában szereplő klubok edzésmódszereit is alaposan tanulmányoztam, és figyelem a mai napig. Sőt rendszeresen olvasom az ottani Fussballtrainer című szaklapot.

Nekem ne jöjjön egyetlen futballista se ilyen rosszindulatú „szakmaiskodással”, ha nincs tisztában azzal, micsoda égbekiáltó különbségek vannak a német és a magyar futball lehetőségei között. Amíg mi itthon szódavízzel gyógyítunk, frissítünk, addig odakint ezt csodaszerekkel teszik.

Amíg nekem például Siófokon úgy kellett edzenem a csapattal, hogy a lelátó és az oldalvonal közötti hat méter „széles”, kopott füves részt használhattam, mert a pályát kímélni kell, addig ne nagyon beszéljünk a Bundesligáról.

A TELJES INTERJÚ A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATÓ!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik