NB I: a Paks 13 vagy a Vidi 4 év után – ezüstcsata az atomvárosban

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.04.13. 10:47
Böde Dániel és Csongvai Áron újra összecsaphat (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A sors úgy hozta, hogy nemcsak az előző bajnoki kiírás bronzérmese, a DVSC kerül szembe a legutóbb ezüstérmes KTE-vel a labdarúgó NB I hétvégi 28. fordulójában, hanem a tabellán jelenleg második Paks és a harmadik Fehérvár is egymással meccsel. Utóbbi találkozó kimenetele azért fontos mindkét együttes számára, mert a tolnai gárda 13 esztendő, a Vidi pedig négy év elteltével lehet újra ezüstérmes a bajnokságban. A tabellát fölényesen vezető Ferencváros sorozatban hatodik bajnoki címének ünneplésére még legalább egy hetet biztosan várni kell, ám az alsóházban alakulhatnak úgy az eredmények, hogy a Kisvárda és/vagy a Mezőkövesd búcsúja már most vasárnap véglegessé válik. Ezek után lássuk a forduló statisztikai érdekességeit!


A 11. Kisvárda és az utolsó Mezőkövesd lemaradása olyan jelentős a mezőny többi tagjához képest, hogy az eredmények tükrében akár már vasárnap, öt fordulóval a zárás előtt véglegessé válhat egyik, másik, vagy mindkettő NB I-es búcsúja. Ehhez az kell, hogy bármelyiknek a forduló végére 10 csapattal szemben is legalább 16 pont legyen a hátránya.  

Kiesik a Kisvárda, ha...
− kikap az Újpesttől és ezzel együtt a KTE nyer Debrecenben, a ZTE otthon legyőzi az FTC-t, a DVTK pedig legalább egy pontot szerez az MTK vendégeként.

Kiesik a Mezőkövesd, ha...
− kikap a Puskás Akadémiától, és ezzel együtt az Újpest győz Kisvárdán, a KTE nyer Debrecenben, a ZTE pedig nem kap ki az FTC-től.
− döntetlent játszik a Puskás Akadémiával, és ezzel együtt az Újpest győz Kisvárdán, a KTE nyer Debrecenben, a ZTE legyőzi otthon az FTC-t, a DVTK pedig legalább egy pontot szerez az MTK vendégeként.   
 

LABDARÚGÓ NB I 
28. FORDULÓ

SZOMBAT


KISVÁRDA MASTER GOOD–ÚJPEST FC

♦ 2018 óta 17 mérkőzést játszottak az NB I-ben, és a párharcuk eddig kiegyenlített: mindkét csapat 7-szer győzött, 3-szor döntetlenre végeztek. A gólok számát tekintve minimális különbséggel az újpestiek állnak jobban (22–21).

♦ Legutóbb 2022 februárjában, a Szusza-stadionban ikszeltek (0–0), onnantól kezdve mindig az éppen aktuális hazai csapat nyert: 4-szer a szabolcsiak, 2-szer a lila-fehérek. Ebben a bajnoki kiírásban előbb 3–2-re az újpestiek, majd decemberben 4–0-ra a kisvárdaiak győztek. Utóbbiaknak ez a legfölényesebb diadaluk a jelenlegi bajnokságban.

♦ A Várkerti Stadionban az első élvonalbeli meccsüket egy ködös novemberi estén 4–1-re a lila-fehérek nyerték, akik ezt a sikert az NB I-ben azóta sem tudták megismételni (6 várdai győzelem, 2 iksz), sőt, az előző 4 bajnokijukat kivétel nélkül elbukták a szabolcsi városban. (Igaz, 2021 áprilisában a Magyar Kupa elődöntőjében 1–0-ra az újpestiek nyertek.)

♦ A 11., vagyis kieső helyen álló Kisvárda 4 forduló óta nyeretlen, zsinórban 3 vereség után legutóbb Branimir Cipetic tizenegyesből szerzett góljával egyenlítve szerzett egy pontot Diósgyőrben (1–1).

♦ A Várda lemaradása 13 pont a 10. Újpesttől, így ha szombaton kikap tőle, már semmiképpen nem tudja megelőzni a lila-fehér gárdát. 

♦ Az Újpest egy négyes veretlenségi sorozat (3 győzelem, 1 iksz) után legutóbb hazai pályán 5–1-re kikapott a ZTE-től, így már a lila-fehér együttes kapta a legtöbb gólt a mezőnyben, 55-öt, és ezzel a meccsenkénti átlaga is kettő fölött van (2.04).

♦  A Kisvárda otthoni mérlege 4 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség, amivel 11. a hazai táblázaton. Pályaválasztóként a legutóbbi hat bajnokijából ötöt elvesztett és csak a ZTE-t tudta legyűrni (1–0).

♦ Az Újpestnek vendégként 4–2–7-es a mutatója, amivel 8. a mezőnyben. Figyelemre méltó viszont, hogy az előző négy idegenbeli bajnokijából hármat megnyert és egyedül Kecskeméten kapott ki. 

DEBRECENI VSC–KECSKEMÉTI TE

♦ Ez lesz a 20. élvonalbeli összecsapás az előző bajnokságban harmadikként záró  DVSC és a második KTE között. Eddig nagy fölényben van a piros-fehér együttes, hiszen az örökmérleg 10 Loki-siker, 5 döntetlen, 4 kecskeméti győzelem.

♦ A DVSC a KTE ellen 2011 nyara óta lejátszott 13 NB I-es mérkőzéséből – 7 győzelem és 5 iksz mellett – csak egyet veszített el. A most folyó bajnokságban előbb otthon 2–0-ra nyertek a hajdúságiak, majd decemberben Kecskeméten úgy végeztek 1–1-re, hogy a lila-fehérek Banó-Szabó Bence góljával a 88. percben egyenlítettek.

A Debrecenben lejátszott 10 első osztályú bajnokiból 7-et nyertek meg a házigazdák, 2 döntetlen és a tavaly márciusi, egyetlen kecskeméti siker mellett (1–2). A Loki új, Nagyerdei Stadionjában viszont meglepetésre még kiegyenlített a párharc: 2 iksz mellett mindkét gárda egy-egy sikert tud felmutatni.

♦ Három fordulón át tartó veretlenségi sorozata (2 győzelem, 1 döntetlen) ért véget a Lokinak az előző héten, miután hazai pályán 2–1-re kikapott az MTK-tól.

♦ Előnyről, a hajrában kapott két góllal maradt alul a Kecskemét otthon a Puskás Akadémiával szemben (1–2), így a legutóbbi 3 fordulóban mindössze egy pontot szerzett és a 28. fordulót a 9. pozícióból kezdi meg – ilyen lent legutóbb a 16. fordulót követően állt.  

♦ A DVSC-nek vendéglátóként 8 győzelem, 1 döntetlen és 5 vereség a mérlege, ezzel 5. a hazai tabellán. A legutóbbi 5 otthoni találkozóján felváltva nyert és vesztett, ha ebben a ritmusban folytatja, most egy újabb sikernek kellene következnie.

♦ A KTE több mutatót tekintve is utolsó előtti a mezőnyben: idegenben a második legtöbb vereséget szenvedte el (9), egálban a második legtöbb gólt kapta (27), és a vendégtáblázaton csupán jobb gólkülönbségével előzi meg a szintén 8 pontos Kisvárdát. Egymást követő 3 házon kívüli veresége után legutóbb egy pontot hazavitt az MTK-tól. 

PAKSI FC–FEHÉRVÁR FC

♦ A tabella jelenlegi második és harmadik helyezettjének a 45. meccse jön az élvonalban, az örökmérleg a vendégcsapat jelentős fölényét mutatja: 11 paksi győzelem, 12 döntetlen és 21 fehérvári siker.

♦ 2019 nyaráig nagy volt a Vidi dominanciája (31 találkozón 19 diadal), az azóta megrendezett 13 meccsükből viszont már csak kettőt tudott megnyerni a fehérvári alakulat, mind a kettőt a télen az FTC-hez távozott Kenan Kodro főszereplésével. 2021 októberében a bosnyák támadó 84. percben lőtt góljával 2–1-re, tavaly decemberben az ő duplájával, valamint Katona Mátyás 1. perces találatával 3–0-ra nyertek a piros-kékek a Sóstói Stadionban. (A héten 2025 nyaráig hosszabbító vezetőedző, Bognár György az utóbbi mérkőzésen a "fiatalszabály" miatt nem a legerősebb csapatával kezdett.)

♦ Pakson a 25. NB I-es összecsapásuk következik, ahol kis különbséggel a zöld-fehérek állnak jobban: 10-szer nyertek, 6 döntetlen és 8 Vidi-siker mellett. A fehérváriak az előző 5 alkalommal vesztesen távoztak a tolnai városból, legutóbb Windecker József és Mezei Szabolcs góljával győztek 2–0-ra a zöld-fehérek. A Vidi mostanáig utoljára 2020 májusában szerzett pontot az atomvárosban (0–0), nyerni pedig 2019 augusztusában tudott (0–2). 

♦ A FTC elleni legutóbbi 0–1-gyel sorozatban a harmadik bajnokiját bukta el a Paks, amely a mezőnyben egyedüliként nem szerzett pontot az előző 3 körben. Bognár György visszatérése óta most először fordult elő, hogy 4 forduló alatt csupán egy pontot kapart össze.

♦ Éppen ellentétes úton jár a Fehérvár, amely az előző 3 NB I-es meccsén kapott gól nélkül 7 pontot kasszírozott (2 győzelem, 1 iksz), ennél csak az FTC szerzett többet (a DVTK elleni szerdai találkozóját is beszámítva a maximális 9-et). A Fehérvárnak a 24. forduló után még 11 pont volt a hátránya a második Pakssal szemben, jelenleg 4, ha pedig most nyerne, akkor egyre csökkenne. 

♦ A tolnai csapat otthoni mérlege 9 győzelem 2 iksz, 2 vereség, ezzel harmadik a hazai tabellán, viszont vendéglátóként nem tudott nyerni a legutóbbi 3 bajnokiján (1 iksz, 2 vereség). 

♦ A Vidi 5–2–7-es mutatójával ötödik a vendégtáblázaton, a diósgyőri 0–4-es zakója óta egyre kevesebb gól esik az idegenbeli találkozóin (0–2 Újpesten, 1–0 Kecskeméten, 0–0 Felcsúton). 

VASÁRNAP

MTK BUDAPEST–DIÓSGYŐRI VTK

A két újonc 96-szor meccselt már az NB I-ben, és eddig a fővárosiak lényegesen eredményesebbek, hiszen az örökmérleg 50 MTK-győzelmet, 25 döntetlent és 21 DVTK-sikert mutat. 

A legutóbbi 14 élvonalbeli találkozójukból – 7 MTK-győzelem és 6 iksz mellett – csak egyet tudtak megnyerni a miskolciak: 2018 novemberében Fernando Fernández irányításával 3–2-re győztek. Az előző 5 évben lejátszott 6 találkozójukon felváltva követték egymást az egygólos fővárosi sikerek és a döntetlenek. Decemberben 3–3-at játszottak Miskolcon. 

Az MTK pályaválasztásával ez lesz az 50. találkozójuk, az eddigi 49-ből 11 döntetlen mellett csak 4-szer (1980-ban 1–4, 1992-ben 1–2, 1997-ben 0–1 és 2014-ben 0–2) tudott győzni a DVTK. Az előző 4 alkalommal egy góllal maradt alul a borsodi együttes, legutóbb 2–1-re.  

Már 4 bajnoki óta nem kapott ki az MTK (2 győzelem, 2 iksz) – ez a második leghosszabb aktív veretlenség sorozat az NB I-ben. Bár a kék-fehérek közben egyszer sem úszták meg kapott gól nélkül, ugyanakkor mindegyik ellenfelüknek kétszer betaláltak.

A DVTK szerdán elvesztette a februárról elhalasztott Ferencváros elleni idegenbeli bajnokiját (1–2), így 3 találkozó óta nyeretlen (1 iksz, 2 vereség). Legutóbb március 16-án a Paksot győzte le (2–1).

A kék-fehér alakulat  7–3–4-es mérleggel a középmezőnyben van a hazai táblázaton, egyben a legelőrébb álló olyan csapat, amelynek negatív a gólkülönbsége (19–22).

A diósgyőriek idegenbeli mutatója 4–2–7, ezzel szintén a tabella középső harmadában vannak és házon kívül holtversenyben a legtöbb gólt kapták, 28-at.

ZALAEGERSZEGI TE FC–FERENCVÁROSI TC

♦ Nyolcvankétszer csaptak össze a legfelső osztályban, a ferencvárosiak dominanciája elsöprő, az örökmérleg 16 zalai siker, 21 iksz, 45 FTC-győzelem. Ez egy gólgazdag párosítás, hiszen 2004 óta nem játszottak 0–0-t, sőt, négyszer 8 találat volt a meccsükön, az átlag pedig 3.4 gól. 

♦ Az előző 17 egymás elleni találkozójukból a ZTE csupán kettőt tudott megnyerni: a 2021 októberit 2–1-re az Üllői úton, majd tavaly márciusban Meshack Ubochioma góljával 1–0-ra Egerszegen. Tavaly decemberben hazai pályán 3–0-ra nyert az FTC. 

♦ A zalai megyeszékhelyen 42 bajnokin találkoztak, a hazaiak szemszögéből 12–13–17 a mérleg, tehát ott is a fővárosiak állnak jobban. A ZTE Arénában legutóbb – még Máté Csabával a kispadon – 0–2-ről úgy nyertek 6–2-re a zöld-fehérek, hogy 3 góljukat is tizenegyesből lőtték. 

♦ A Ferencváros a DVTK ellen szerdán bepótolt bajnokiján (2–1) sorozatban a harmadik győzelmét aratta, és 11 forduló óta úgy veretlen az NB I-ben, hogy közben 10-szer nyert és csak a felcsútiak ellen ikszelt (1–1). Előnye 11 pont a második Paks előtt, így teljes bizonyossággal leghamarabb csak a 29. forduló után jelenthető ki, hogy megnyerte a bajnokságot.

♦ Az FTC-n kívül egyedül a ZTE teljesített hibátlanul az előző két fordulóban, ráadásul otthon a DVTK-t, majd idegenben az Újpestet is 5–1-re verte meg. Előtte 5 fordulóra volt szüksége ahhoz, hogy 10 gólt összehozzon. 

♦ A ZTE meccsein esett eddig a legtöbb gól a bajnokságban (átlagban 3.63), utána pedig az FTC találkozóin (3.41).   

♦ A Zalaegerszeg otthon eddig mindegyik meccsén kapott gólt, a mérlege 4 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség. A ZTE Arénában legutóbb november végén a DVSC-től kapott ki, azóta felváltva nyert, illetve ikszelt. 

♦ A Ferencváros kimagaslóan a legtöbb pontot gyűjtötte be idegenben (31), 10–1–2 a mérlege, 2024-ben mind az 5 mérkőzését behúzta, miközben 15 gólt ért el és csak kettőt kapott. 

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Huszonkétszer mérkőztek az NB I-ben, 6-szor nyert a Mezőkövesd, 12-szer a Puskás Akadémia, a döntetlenek száma 4. Csak 7-szer, vagyis a meccseik kevesebb mint egyharmadán fordult elő, hogy mindkét fél betalált, a gólátlag csupán 1.9.

♦ A borsodi kék-sárgák 3 bajnoki óta nyeretlenek a felcsútiakkal szemben (1 iksz, 2 vereség), és a legutóbbi 9 összecsapásukból is csak egyet tudtak megnyerni, tavaly januárban, hazai pályán Sztefan Drazsics találatával (1–0).

♦ Mezőkövesden csupán kétszer, 2022 februárjában (1–2), valamint tavaly szeptemberben (1–3) tudott győzni a Puskás Akadémia. Ezt leszámítva 5-ször nyertek a borsodiak (3-szor 1–0-ra), 2-szer pedig iksz lett a csata vége. 

♦ E két együttes találkozóin születik a legritkábban gól ebben a bajnoki kiírásban, a kövesdieknél 2.59, a felcsútiaknál 2.67 a meccsenkénti átlag.

♦ Az utolsó Kövesd az előző 4 fordulóban mindössze egy pontot kapart össze (2–2 Újpesten), legutóbb 5–0-ra kapott ki Fehérváron, hasonló különbségű vereséget előtte legutóbb másfél évvel ezelőtt, 2022 szeptemberében, a ZTE-től szenvedett el. Hátránya 14 pont a 9. helyezett KTE-hez és a 10. helyen álló Újpesthez képest, így minimális az esélye a bennmaradásra. Ha ezúttal sem tud nyerni, már vasárnap este biztos kiesővé válhat. 

Ötfordulós nyeretlenségi szériáját zárta le a Puskás Akadémia múlt heti, kecskeméti 2–1-es sikerével, melyet az utolsó 20 percben harcolt ki. Ez volt a harmadik alkalom ebben a bajnokságban, hogy hátrányból tudott nyerni. Ennél több fordításra (4) csak az FTC volt képes ebben az idényben. 

A Mezőkövesd szerepelt eddig a legrosszabbul vendéglátóként, hiszen 3 győzelme és 10 vereség áll a neve mellett, mégpedig úgy, hogy a legutóbbi 7 bajnokiján alulmaradt a saját közönsége előtt.

A PAFC második az idegenbeli tabellán, a mérlege 7–3–4, az előző 5 házon kívüli NB I-es meccséből csak egyet veszített el (0–1 Debrecenben).

A 28. FORDULÓ PROGRAMJA
Április 13., szombat
14.30: Kisvárda–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)
19.30: Paksi FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Április 14., vasárnap
14.00: MTK Budapest–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
16.30: Zalaegerszegi TE FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
18.45: Mezőkövesd–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)
 

  1. Ferencvárosi TC

27

19

4

4

68–24

+44 

61 

  2. Paksi FC

27

15

5

7

45–32

+13 

50 

  3. Fehérvár FC

27

14

4

9

48–36

+12 

46 

  4. Puskás Akadémia

27

10

10

7

40–30

+10 

40 

  5. Debreceni VSC

27

11

6

10

41–34

  +7 

39 

  6. MTK Budapest

27

11

6

10

37–50

–13 

39 

  7. Diósgyőri VTK

27

10

6

11

42–45

  –3 

36 

  8. Zalaegerszegi TE

27

10

5

12

46–52

  –6 

35 

  9. Kecskeméti TE

27

10

4

13

38–42

  –4 

34 

10. Újpest FC

27

10

4

13

36–55

–19 

34 

11. Kisvárda

27

6

3

18

28–45

–17 

21 

12. Mezőkövesd

27

5

5

17

24–48

–24 

20 

az állás

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik