Borúra ború: magyar összeomlás a Közép-európai Kupában

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2023.07.07. 12:06
null
A Nemzeti Sport karikatúráján a Hungária és az Újpest az első meccsek után esélytelenül üldözi a Közép-európai Kupa többi csapatát – a kommentár szerint csak a defektben bízhattak – hiába
Címkék
Veszteni sohasem tudtunk, pontosabban a vereségeket lehetetlen megszokni – nem véletlen, hogy az 1933-as Közép-európai Kupa magyar betlijét is nehezen viselte az ország. Az Újpestet a Juventus, a Hungáriát a prágai Sparta leckéztette meg oda-vissza a nyitó fordulóban.

 

„– 5:0-ra nyerünk – hallani.
– Ha fordítva lesz, akkor se leszek meglepett – hallani egy hangot...”
– ezzel a felütéssel kezdte a Nemzeti Sport az Újpest–Juventus KK-negyeddöntős párharc első mérkőzésének tudósítását 1933 nyarán. Nos, inkább fordítva lett, hiszen a torinóiak a 12 ezres Hungária úti közönség (fél ház...) előtt már az első negyedóra végén kétgólos előnyben voltak, és úgy nyertek 4:2-re, hogy Pusztai Ferenc és Jávor Pál 0:4 után faragott valamicskét a hátrányon.

Bizony, a Közép-európai Kupában enyhén szólva is jobbhoz szokott, de leginkább többet remélt a magyar publikum, még akkor is, ha az előző két kiírásban egyik csapatunk sem élte meg a második fordulót. De az 1927-ben hódító útjára induló kupasorozat második és harmadik kiírásában a Ferencváros (1928), majd az Újpest (1929) diadalmaskodott, és a magyar futballszurkoló már csak olyan, hogy mindig (ma is...) a csúcshoz méri az aktuális produkciót.

Így volt kilencven éve is, amikor a négy magyar negyeddöntős mérkőzés mindegyike vereséggel zárult. Az senkit sem érdekelt, hogy az olasz Juventus és a csehszlovák Sparta Praha volt az Újpest és a Hungária kiejtője – ki sejtette már akkor, hogy éppen ez a két náció vívja majd egy év múlva a 2. labdarúgó-világbajnokság döntőjét? (És hogy a győztes olaszoknál kilenc, az ezüstérmes csehszlovákoknál öt – plusz a Hungária ellen nem játszó Erich Srbek – lesz ott az 1933-as Újpest- és Hungária-verők közül, köztük a későbbi Rimet-kupát elsőként magasba emelő kapus-csapatkapitány, Gianpiero Combi, a döntőt hosszabbításra mentő csatárfenomén, Raimundo „Mumo” Orsi vagy a vb-gólkirály Oldrich Nejedly.)

Raimundo Orsi ellenállhatatlan volt, 
hat perc alatt jutott el mesterhármasig
Raimundo Orsi ellenállhatatlan volt, hat perc alatt jutott el mesterhármasig

Az Újpestet gardírozó Tóth Potya Istvánnak különösen fájhatott a kudarc, hiszen a játékosként és edzőként (ő volt az 1929-ben a világelső Uruguayt legyőző zöld-fehérek mestere is) ősfradista legenda sikeres olaszországi évek után tért haza 1932-ben Újpestre, erre fel persze hogy egy olasz csapat ellen bukik el a KK-ban...

„A Juventus úgy játszott ma a magyar bajnokkal, mint valamikor a magyar bajnokok szoktak az egykorú olasz bajnokokkal. Amikor teljes tudásbeli fölénnyel állottak ki a mieink az olasz pályákon, ahová tanítani jártak, ahol a futball tudományának terjesztését propagálták. Minden kertelés nélkül meg kell vallanunk, hogy a szerepek ezúttal kicserélődtek s a magyar bajnoknak van sok tanulni valója a Juventustól...”– lám-már 1933-ban is volt min nosztalgiázni.

A torinói visszavágó (helyszín: a Benito Mussolini Stadion, természetesen) előtt olyan nagyon semmiben sem bízhattak a lilák, mindenesetre Futó Gyula balbekk (aki a Nemzeti Sport szerint „a Juventus egyik fő ereje”volt...) helyett Dudás Gyulát tette be Potya a kezdőbe, és mindenki azt emlegette, hogy két évvel korábban az Ambrosiana-Inter elleni hazai 2:4 után idegenben sikerült két góllal nyerni. (Más kérdés, hogy végül ez sem ért semmit, a harmadik meccsen az olaszok jutottak tovább.)

Persze a Hungária sem járt sokkal jobban – a kék-fehérek három nappal később a prágai Spartát fogadták. Az Újpest–Juventuson még könnyedén viccelődő örök MTK-főszurkoló, a színész Salamon Béla („Az is ritkaság, hogy tapssal fogadom az Újpestet...”)azt láthatta, hogy hiába szerez Kalmár Jenő vezetést, a csehszlovákok már a szünetre fordítanak, majd a harmadik góllal lényegében el is döntik a párharcot. Avagy ahogyan a Nemzeti Sport sarkosan fogalmazott: „A Sparta feltámasztotta a tudományos skót stílust, a Hungária legyilkolta a maga stílusát, meg a tudását...”

Mindkét visszavágót június 29-én játszották, mindkettő előtt ment a kötelező fogadkozás, főleg a Hungária volt bizakodó („Harmadik meccsen fog eldőlni majd Bécsben, hogy melyik megy előbbre. A Hungária meg fogja nyerni egy góllal a prágai mérkőzést...”),de valójában mindenki sejtette, hogy az 1933-as Közép-európai Kupa elődöntőjét a híres Duna-menti iskola magyarjai nélkül rendezik majd meg.

A visszavágók még siralmasabban alakultak, továbbjutási esély igazából nem volt, még úgy sem, hogy az Újpest Jávor Pál góljával rövid ideig vezetett Torinóban, a Hungária pedig Cseh „Matyi” egyenlítő találatát követően nem egészen egy percig reménykedhetett, majd a prágaiak megkapták azt a tizenegyest, amely végérvényesen szertefoszlatta a kék-fehér álmokat. „A 11-es indokolatlan volt. Kis elcsúszott és önkéntelenül érintette a labdát. Szándékosságról szó sem lehetett...”– fogalmazott a lefújás után a Hungária csapatkapitány-középfedezete, bizonyos Sebes Gusztáv. Orsi pedig a Juve–Újpest visszavágó utolsó perceiben bemutatta azt a bravúrt, amelyhez foghatót hosszas gondolkozás után sem tudnék felidézni: hat perc alatt szerzett mesterhármast, amivel egyébként négy góllal zárt – ráadásul mindhárom kései gólja szabadrúgásból vágódott a Budai 11-ből alig két hónappal korábban igazolt Hóri György kapus hálójába.

És ha a dupla kettős vereség nem lett volna elég: a Juventust és a Spartát is az egekbe emelő magyar sportsajtó az elődöntőben azzal szembesült, hogy a Weisz Árpád által irányított Ambrosiana-Inter és az Austria Wien ellen a minket legyőző két klub győztes meccs nélkül zúg ki a sorozatból. Amelyet a finálé Milánóban 2:1-re elveszített első mérkőzése után a nagy Matthias Sindelar mesterhármasával a bécsiek nyertek meg.

A magyar futball pedig 1935-ig várt arra, hogy a Fradi döntős, majd további két évet, hogy KK-győztes legyen, míg a csúcsot az 1939-es esztendő, az addig szárnyaló Közép-európai Kupa utolsó teljes, nagy éve jelentette, amikor az 1938-as vb magyar ezüstfiai egymás között döntötték el a trófea sorsát az Újpest–Ferencváros (4:1, 2:2) párharcban. De ez már végképp egy másik történet.

EMLÉKEZTETŐ
KÖZÉP-EURÓPAI KUPA, NEGYEDDÖNTŐ
Újpest–Juventus 2:4 (0:2)
1933. június 22., Budapest, 1. mérkőzés

Hungária út, 12 ezer néző, vezette: Beranek (osztrák)
Újpest: Hóri – Sternberg, Futó – Szalay, Szűcs, Sáros – Pusztai, Avar, Jávor, Déri, P. Szabó
Edző: Tóth Potya István
Juventus: Combi – Rosetta, Caligaris – M. Varglien, Monti, Bertolini – Sernagiotto, G. Varglien, Borel, Ferrari, Orsi. Edző: Carlo Carcano
Gólok: Pusztai (77.), Jávor (87.), illetve G. Varglien (6.), Borel (13.), Sernagiotto (64.), Orsi (76.)
Juventus–Újpest 6:2 (3:1)
1933. június 29. Torino, 2. mérkőzés
Stadio Benito Mussolini, 25 ezer
néző, vezette: Zenísek (csehszlovák)
Juventus: Combi – Rosetta, Caligaris – M. Varglien, Monti, Bertolini – Sernagiotto, G. Varglien, Borel, Ferrari, Orsi. Edző: Carlo Carcano
Újpest: Hóri – Sternberg, Dudás Gy. – Szalay, Szűcs, Sáros – Pusztai, Avar, Jávor, Déri, P. Szabó. Edző: Tóth Potya István
Gólok: Orsi (29., 82., 83., 88.), G. Varglien (36., 41.), illetve Jávor (17.), Avar (58.)
Hungária–Sparta Praha 2:3 (1:2)
1933. június 22., Budapest, 1. mérkőzés
Hungária út, 8000
néző, vezette: Frankenstein (osztrák)
Hungária: Szabó A. – Mándi, Kis – Barátky, Sebes, Egri – Szegő, Cseh II, Kalmár, Dudás J., Titkos. Edző: Senkey Imre
Sparta Praha: Ledvina – Burgr, Ctyroky – Kostálek, Boucek, Knobloch-Madelon – Koubek, Kloz, Braine, Nejedly, Silny. Edző: Antonín Hojer
Gólok: Kalmár (29.), Dudás J. (82.), illetve Kloz (37.), Boucek (45.), Silny (57.)
Sparta Praha–Hungária 2:1 (1:0)
1933. június 29., Prága, 2. mérkőzés
AC Sparta Stadion, 15 ezer
néző, vezette: Mattea (olasz)
Sparta Praha: Ledvina – Burgr, Ctyroky – Kostálek, Boucek, Knobloch-Madelon – Sedlácek, Kloz, Braine, Nejedly, Silny. Edző: Antonín Hojer
Hungária: Szabó A. – Kalmár, Kis – Barátky, Sebes, Egri – Szegő, Cseh II, Gergely, Dudás J., Titkos. Edző: Senkey Imre
Gólok: Kloz (31. – 11-esből –, 66.), illetve Cseh II (65.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik