Sportfogadás: folyamatos növekedés – tarolt a Tippmix

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2021.02.27. 11:39
null
Van, aki élőben fogad, mások hosszasan átgondolják, szerintük mi a legjobb tipp (Fotó: Szerencsejáték Zrt.)
A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője, Horváth Zoltán a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, megfelelt a koronavírus-járvány okozta kihívásoknak, és sohasem látott növekedési pályára állt a népszerű fogadási portfólió.

 

– Milyen 2020-as évet zárt a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási részlege? Megmaradt a sport­rajongók fogadási kedve a világjárvány idején is?
– A Tippmix és az online változata, a Tippmixpro folyamatos növekedéssel az előző év végére a társaság árbevételének csaknem felét adta, ezen belül az online sportfogadási bevétel ugrásszerű, több mint harmincszázalékos növekedést produkált 2019-hez képest – válaszolta Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője, akinek biztonsági okokból nem mutathatjuk meg az arcát. – Jelentősen nőtt a nyeremény-visszafizetési arány, és ezzel párhuzamosan bővült a fogadási kínálat is. Immár a sportfogadási üzletág könyvelheti el a Szerencsejáték Zrt. éves árbevételének legjelentősebb hányadát, amely szegmensnek már mintegy harmadát teszi ki a Tippmixpróból származó bevétel: 2020-ban a tippmixpro.hu oldalon 26.7 millió fogadás érkezett be a társasághoz, ami több mint tizenöt százalékkal haladta meg a 2019-es adatokat. Például 2008-ban még csak mintegy tízszázalékos részesedése volt a sportfogadásnak a társaság éves árbevételében tizenhárom milliárd forinttal, most a csaknem ötvenszázalékos részesedése meghaladta a 280 milliárd forintos éves árbevételt.

– Azért meglepő, amit mond, mert mégiscsak szokatlan, már-már válságos éve volt a sportnaka 2020-as, rengeteg sportesemény elmaradt, vagy módosítani kellett a szokásos menetrenden.
– A tavaszi, első hullám idején volt néhány nehéz hetünk, amikor valóban alig-alig volt sportesemény a világon, mindenki emlékszik, hogy a futballbajnokságok közül csak néhány, például a fehérorosz és a nicaraguai ment. Muszáj volt alkalmazkodnunk, nagyon gyorsan kellett olyan eseményeket keresni, amelyekre lehet fogadásokat kínálni, így került a képbe például a kick-box, a krikett, a pe­säpallo vagy a szumó. Az volt a célunk, hogy a fogadási kínálat beszűkülésével ne szembesüljön a fogadó. Egyes sportágak nagyon gyorsan tudtak reagálni, mint az asztalitenisz, amelyben az első hullám idején is rendeztek tornákat buborékban, és a labdarúgás mögött a második legtöbb fogadást generáló sportággá vált éves szinten is. Emellett nekünk is saját fejlesztési folyamatokat kellett beindítanunk, például augusztustól már e-sport-eseményekre is lehet fogadni nálunk.

Valamennyi korosztálynak jó szórakozás a fogadás
Valamennyi korosztálynak jó szórakozás a fogadás

 

– Nyitottak voltak erre a fogadók?
Abszolút! Olyannyira, hogy az e-sport már a hetedik legtöbbet fogadott sportágunk! Mindehhez törvénymódosításra is szükség volt, mert Magyarországon az e-sport nem hivatalosan elfogadott sportág, így nem kínálhattunk volna rá fogadásokat, de a törvénymódosítás immár lehetővé teszi. A szimulációs sportos játékok közül hármat vezettünk be – az e-FIFA-t, az NBA-t és az NHL-t –, a klasszikus számítógépes játékok közül pedig tizenegyet, amelyekre lehet fogadni. Némileg meglepett minket is, hogy nem csupán online, de az üzletekben is rengetegen tették meg tétjeiket e-sport-eseményekre. Sőt, júniusig szeretnénk bevezetni egy forradalmi újítást: fogadni lehessen virtuális sporteseményekre is.

– Jól értem, nem tényleges, hanem szimulált sporteseményekre?
Igen. Olyan, mintha igazi sportesemény lenne, de a különböző eseményeket, történéseket számítógépes szoftver generálja. Az oddsok ugyanúgy működnek benne, mint a „rendes” sportoknál, vagyis a magasabb szorzó azt jelenti, hogy az adott „versenyzőnek” kisebb az esélye, míg az alacsonyabb azt, hogy az adott versenyzőnek nagyobb az esélye egy „mérkőzés” megnyerésére. A v-sport-fogadás fejlesztését is a járvány gyorsította fel, hiszen ennél nem kell tartani attól, hogy elmaradnak meccsek vagy tornák.

– A megtett tétek mekkora hányadát teszi ki a labdarúgás, azon belül pedig a magyar futball?
– A sportágak között a labdarúgás 48 százalékos részesedést produkál a fogadásokban, ez egyébként némi visszaesést jelent, de csak azért, mert jelentősen szélesedett a sportágak köre, immár majdnem ötven sportág eseményei közül lehet választani. A népszerűségi lista elején a négy topliga, az angol, a spanyol, az olasz és a német bajnokság áll, ezeket követi a Bajnokok Ligája, és a hatodik helyen áll az NB I. Tehát a francia bajnokságot vagy az Európa-ligát már megelőzi a magyar futball. A két legtöbb fogadást hozó tavalyi esemény a Ferencváros Barcelona és Juventus elleni idegenbeli BL-csoportmeccse volt. Érdekes tanulságként szolgált, hogy a szurkoló ebben a helyzetben is szurkoló marad: jóval szívesebben tettek a fogadók a Fradi győzelmére, mint ahogy a Barca vagy a Juventus szokásos, akár a Fradinál előrébb rangsorolt ellenfeleire szoktak tenni.

– A Tippmix mezszponzorként jelen van az NB I-es csapatok mindegyikénél, így a sportfogadók révén voltaképpen piaci alapú bevételhez jut a magyar labdarúgás.
– Mondhatjuk, hogy ez win-win szituáció, gyümölcsöző a kapcsolat mindkét félnek. A fogadások révén a magyar szurkolók árbevételt generálnak a klubcsapatoknak is, miközben a magyar futball piaci értéke is növekszik, ez jól látható a számokból is.

– Tavaly jelentősen megemelték az oddsokat. Beváltotta a lépés a hozzá fűzött reményeket?
Azzal a céllal döntöttünk tavaly a nyereményszorzók megemelése mellett, hogy az illegális külföldi online fogadóirodáktól hazacsábítsuk a magyar fogadókat. A Tippmixprónál még sohasem volt ilyen magas nyeremény-visszafizetési arány, és ez a tendencia az idén is folytatódik. Sok esetben már egyenesen piacvezető oddsot kínálunk. Egyre többen választják a legális hazai fogadást nem csupán a külföldi mellett, hanem helyett is. Eljutottunk oda, hogy már kizárólag az odds miatt nem érdemes külföldön online fogadni. Arról nem is beszélve, hogy a Tippmixen és a Tippmixprón elért nyeremények személyijövedelemadó-mentesek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik