Duchatelet-nek 400 milliót kellene befizetnie

Vágólapra másolva!
2013.06.20. 08:17
null
Ha nem is padlón, de mondjuk úgy, elfekvőben van az újpesti futball, és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben talpra állhat (Fotó: Veres Viktor)
Újabb múltbeli ügy okoz fejfájást Roderick Duchatelet-nek. Az Újpest labdarúgócsapatának belga tulajdonososának majdnem 400 millió forint büntetést kellene befizetnie.

– Ha nem lenne már elég bírósági ügye, úgy halljuk, itt az újabb: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körülbelül négyszázmilliós büntetőszámlát küldött önnek.
– Sajnos, igaz, többszörösen is. A kiszabott büntetés egyik esetben sem a mi sarunk, hanem még a korábbi tulajdonosoké. Próbáltunk is ezzel érvelni a NAV-nál, hiába. Nincs más választásunk, polgári bíróság elé visszük az ügyet, a kirótt fizetési kötelezettségeknek pedig határidőben eleget teszünk.

– Mégis miből származik ez a nem kis adósság?
– Próbálom elmagyarázni a papírok alapján, amit az adóhivataltól kaptunk, abból idézek. Idén május huszonhetedikén jogerőre emelkedett az a NAV-határozat, melyben az adóhatóság az Újpest FC Kft. terhére 396 547 000 forint adókülönbözetet állapított meg. Megállapították továbbá azt is, hogy az adózó, mint kifizető 71 717 906 forint személyi jövedelemadó előleget mulasztott el levonni és megfizetni. Az Újpest FC Kft. nevében akkoriban eljáró személyek nem fizették be többek között az áfát, a munkavállalók után fizetendő járulékokat, illetve a TAO-t sem. Ebben az esetben a meg nem fizetett adó összege után az Újpest FC Kft. jelenlegi vezetőségének bírságot és késedelmi kamatot is kell fizetnie, melynek összege meghaladja a kétszázmillió forintot. Majd ezt követően az Újpest FC Kft. megkapta az újabb NAV-határozatot, amely sajnálatos módon nem az első, de nem is a második adóhatóság által megállapított elmarasztalás. Ez esetben az Újpest FC Kft. korábbi tulajdonosi köre a 2010. augusztus kilencedikén kétszázezer euróért eladott marketing jogokat egy másik társaságnak, majd négy hónap elteltével másfél millió euróért visszavásárolta. Ezzel létrejött egy hatalmas veszteség, a kiadás áfáját pedig visszaigényelte a cég. Csakhogy az ügylet mögött nem volt igazi pénzmozgás, az államot próbálták meglopni, áfát csalni. És bár nem én vagy valamelyik közeli munkatársam az érintett, mivel akkor még más tulajdonosa volt az Újpestnek, mint a klub új tulajdonosa, tőlem óhajtják beszedni az óriási summát. Hiába mondják, hogy a pénzt majd visszaperelhetem a csalást elkövető társaságoktól, azok offshore-cégek, sosem látnám viszont a NAV-nak befizetett összeget. Ezért megyek már most bíróságra.

– De ismét csak adódik a kérdés, miért nem világíttatta át az Újpestet, mielőtt megvette volna?
– Ha az ember vesz valamit, megnézi a könyveket, mi is így tettünk, bár átvilágítást akkor még valóban nem végeztünk. Később igen. De ezek olyan ügyek, amelyekre akkor sem derül fény, ha három hétig tart az átvilágítás. Mint ahogy arra sem, amikor egy menedzser a papírját lobogtatva jelentkezik, hogy tizenötezer euróval tartozunk neki, mert a négy évvel korábbi megállapodásában az áll, hogy azt csak 2012-ben kell kifizetni. Akkor, amikor történetesen már én vagyok a tulajdonos. Itt utólag kerültek elő szerződések.

– Csakhogy mi azt hallottuk, hogy önnek tökéletesen tudnia kellett arról, mi minden történt Újpesten, utóvégre az édesapja szerepet vállalt az egyesületben a kétezres évek második felében.
– Ez nem igaz. Csupán annyiban, hogy apám játékosvásárlással segítette az Újpestet, de hogy az ügyeket hogyan intézik, miképpen működik a klub, arról sejtelme sem lehetett.

HA KÍVÁNCSI A TELJES INTERJÚRA, VALAMINT ARRA, HOGY MIT GONDOL AZ ÚJPEST HELYZETÉRŐL DUNAI ANTAL, ILLETVE SZANYÓ KÁROLY, KERESSE A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁT, VAGY TÖLTSE LE AZ E-ÚJSÁGOT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik