Ukrán sztárcsapatot fékezhet meg a Loki

LIPCSEI ÁRPÁD jelenti DoneckbőlLIPCSEI ÁRPÁD jelenti Doneckből
Vágólapra másolva!
2005.09.15. 01:25
Címkék
Ma este újabb fontos mérkőzést játszik a Debrecen. A Loki mostani ellenfele Ukrajna kirakatcsapata, a Sahtar Doneck lesz. A vendéglátókat a dollármilliárdos, Rinat Ahmetov pénzeli, és brazil légiósok visznek színt a bányászgárda futballjába. Az ukránok minden trükköt bevetnek: a DVSC nem mindig tudott rendes körülmények között edzeni&
Halmosi Péterrel (bal oldali képünkön jobbra) Wayne Rooney, míg a doneckiek brazil légiósával,... (Fotó: M. Németh Péter)
Halmosi Péterrel (bal oldali képünkön jobbra) Wayne Rooney, míg a doneckiek brazil légiósával,... (Fotó: M. Németh Péter)
Halmosi Péterrel (bal oldali képünkön jobbra) Wayne Rooney, míg a doneckiek brazil légiósával,... (Fotó: M. Németh Péter)
Halmosi Péterrel (bal oldali képünkön jobbra) Wayne Rooney, míg a doneckiek brazil légiósával,... (Fotó: M. Németh Péter)
Halmosi Péterrel (bal oldali képünkön jobbra) Wayne Rooney, míg a doneckiek brazil légiósával,... (Fotó: M. Németh Péter)
Halmosi Péterrel (bal oldali képünkön jobbra) Wayne Rooney, míg a doneckiek brazil légiósával,... (Fotó: M. Németh Péter)
Roppant békésen, már-már unalmasan telt volna a DVSC játékosainak szerdai napja Doneckben, ha a kora délutáni programban nem kap helyet némi közös videózás (pardon, DVD-zés), valamint este a mérkőzés időpontjában nem vezényel edzést a társaságnak Supka Attila. Mindazonáltal azért csak volt miért izgulni.

Fűre lépni tilos a donecki parkokban

A megérkezést követően a szállásul szolgáló Victoria Hotel parkjában átmozgató edzést kezdő bajnokcsapat szakmai stábja öt percen belül három biztonsági emberrel próbálta megértetni: egy kis futástól semmi baja nem lesz a "szent" pázsitnak. A szavak süket fülekre találtak, így a debreceniek beletörődve a megváltoztathatatlanba, a kevésbé szalag- és ízületbarát betonra terelték gimnasztikázni a társulatot, mondván, ez is több a semminél.

...Matuzalemmel az Inter ásza, Esteban Cambiasso (jobb oldali képen jobbra) küzdött
...Matuzalemmel az Inter ásza, Esteban Cambiasso (jobb oldali képen jobbra) küzdött
...Matuzalemmel az Inter ásza, Esteban Cambiasso (jobb oldali képen jobbra) küzdött
S habár a nyugalom és felkészülés megzavarására tökéletesen alkalmas volt az akció, mindenesetre tegnap az Olimpiai stadionban már bőven teljesítette az edzéspenzumot a kupameccsre különösebb felhajtás nélkül, csendesen készülő DVSC.

Persze, azért még volt más is…
Az legalábbis vicces, ahogy a vacsora után az étteremből csoportosan érkező debreceni futballistákat kétszer két köbméter izom megállította, s rövid várakozásra kényszerítette, merthogy kicsit odébb berreg egy kamera, s nem lenne ildomos a feszült hangulatú filmjelenetbe besétálni.

Ordít a szegénység, épülnek a pályák

Mit lehetett tenni: a debreceni futballisták vártak…
Nos, ha a profi vendéglátást még tanulják errefele, futballügyekben mi már irigykedhetünk.
Kormánydöntés szól arról, hogy minden húszezernél nagyobb lélekszámú településen építtessék műfüves edzőpálya - meglehet, ez azért túlzás, tudniillik a lakosság nagyobb részének azért kint van a feneke a nadrágból.

Nem úgy a Sahtar főnökének, a milliárdos Rinat Ahmetovnak. A jól értesültek amondók, az üzletember nélkül veszélybe került a legutóbbi, s egyben talán a leglátványosabb beruházás, az új Sahtar-stadion építése, pontosabban az elkezdett munka befejezése. A 300 millió dolláros (60 milliárd forintos!) befektetés már a kezdetekkor vitát generált az ismerős módon két táborra szakadó országban.

Az embereknek a foci a felhőtlen szórakozás

Szavazás

Sahtar Doneck-Debrecen párharc az UEFA-kupa 1. fordulójában. Mit vár?

Rinat Ahmetov a város szívében, egy ősfás park kellős közepén húzza fel az álomarénát, cserébe viszont kissé kintebb fatelepítést és parkrendezést ígért. A bili azonban a büdzsé bevallásakor borult ki, merthogy érdekessé vált: a Rinat Ahmetov által birtokolt cégcsoportnak miből futja ekkora luxusra.

A helyiek fütyülnek a vitatkozókra. Az üzletember ugyanis fenntartja a Sahtart, a szívük választottját, a bányászcsapatot.

"Az emberek borzalmasan rideg körülmények között dolgoznak napról napra, lényegében a futball jelenti számukra a kikapcsolódást - sorolja érveit az egyik helyi újságíró. - Az sem érdekli őket, hogy a futballisták milyen összegeket keresnek, mert az azért nem titok, akadnak milliós fizetések is. De ez is mellékes. A baj itt csak abból lehet, ha elveszik a kedvenc játékukat, a futballt…"

Szóval, a Sahtar-DVSC mecscsen tele lesz a stadion, és az újságíró-kolléga 25 ezer donecki drukkert vizionál.
Pokoli lesz…

A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
---- Vacsoraidő - a csapatkapitány, Sándor Tamás számára ugyanúgy kötelező program, mint a keret legfiatalabb tagjának. Az étvággyal szerencsére semmi gond, a kiszolgálással is alig, de ez sem veszélyes, az édesség, netán a gyümölcs előtt az ember már kényelmesen hátradől, kicsit rá is pihen az utolsó élményre. Hogy a DVSC-nek az UEFA-kupa első körében rendelt ukrán bajnok, a Sahtar Doneck nem a "desszert" kategória, csöppet sem kérdéses, sőt… Mircea Lucescu szintén a Bajnokok Ligája selejtezőjéből érkező alakulata sokkal inkább egyfajta kiadós főételhez hasonlatos, de… mindenképpen rágós falat.

- Különösebben nem rázott meg annak idején a hír, miszerint a Sahtar lesz az ellenfelünk az UEFA-kupában, sohasem foglalkozom ugyanis az ellenféllel - bocsátotta előre Sándor Tamás. - Aztán a szurkolói reakciók elgondolkodtattak, tudniillik lépten-nyomon azzal szembesültem, hogy a Doneck "csak" ukrán bajnok, sokan eleddig nem is hallottak róla, és a Lokinak át kell lépnie rajta. Nem lesz könnyű.

- Játszott már ukrán együttes ellen?
- Három éve egy téli felkészülési meccsen a mostani UEFA-sorozatban a Sopront búcsúztató Metalurggal találkoztunk, és döntetlent játszottunk. Az azonban valóban ukrán gárda volt, ez nem az. A Sahtar sokat fejlődött az utóbbi években, illetve bizonyos szempontból mégsem, hiszen nem a saját nevelésű futballistákat építette be a csapatba, egymás után igazolta a légiósokat. Szóval nehéz lesz ez a meccs, de csak semmi pánik, egységesen és erősen kell futballoznunk.

- Nagy kérdés, hogy a nyáron igazolt csatársorral önök mire jutnak.
- Nem vagyunk szerencsés helyzetben, Ukrajnában tulajdonképpen egy vadonatúj csatárkettőssel lépünk pályára. Böőr Zoltán, Kerekes Zsombor és Igor Bogdanovics távozása - csapatkapitányként mondom - érzékeny veszteség, a pályán nagy segítségére voltak az együttesnek. Csakhogy az életnek mennie kell tovább, ez ördögi kör. Mindig lesznek távozók és maradók.

- A múlt héten a válogatottban szereplő trió tagjai, Éger László, Halmosi Péter és Máté Péter a svédektől elszenvedett vereségek után könnyen viszszazökkentek a hétköznapok sodrásába?
- A meccsek után nem voltam a közelükben, így fogalmam sincs, mi volt a közvetlen reakciójuk a lefújás után, és hogy igazából mit éreznek, azt nem tudom. Azt ellenben látom, hogy amióta visszatértek, csak a csapatra figyelnek, az előttünk álló feladatokra koncentrálnak, és ez jó.

- Akárcsak a Doneck. A tízes skálán mennyire taksálná az ellenfelet? Viszonyíthat a legutóbbi partnerhez, a Manchester Unitedhoz is!
- Az ukrán csapat a nívót illetően az angolokhoz áll közelebb, nem a Hajduk Splithez. Legyen hat és feles.

- És akkor a Manchester United?
- Kilenc és fél.

- No, és a Loki?!
- Nálam örökké tízes. ---- Akik anno a pályán látták, állítják, hogy príma futballista volt (jellemzésül: 74-szer szerepelt a román válogatottban, s kilenc gólig jutott).
Akik a keze alatt dolgoztak, dolgoznak, egyöntetűen vallják: kiváló edző (ennek példázata: 2000-ben a török Galatasarayt Európai Szuperkupához segítette).
Nekem egy sajtótájékoztató adatott, ami - őszintén - mindentudóvá bajosan teszi az embert, a fentebbiekhez hasonlatos igazságokat így ne várjanak. Arra ugyanakkor húsz perc elég (sőt gyakran sok is), hogy felmérjük: a velünk szemben ülő egyén alapvetően milyen karakter.
Nos: közvetlen, figyelmes, jó humorú.
Mármint Mircea Lucescu, a Sahtar Doneck trénere.

"Azt kérdi, mire számítok a magyar bajnok Debrecen ellen? - merengett szűkre szabott elemzésében az ukránok román edzője. - Nos, a Sahtar nem tesz különbséget a mérkőzések között, nincs olyan, hogy ezúttal a döntetlen is megfelel, azaz most is győzelemre készülünk. Az Internazionale ellen az volt a célunk, hogy bejussunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Kevésen múlt a siker, de végül elbuktunk. Márpedig feltett szándékunk, hogy az európai porondon játszunk, azaz az utolsó lehetőséggel élnünk kell. A Debrecen került az utunkba, amelyet jól összerakott, masszív együttesnek tartok. A játékosaim készen állnak a kupameccsre, átérzik a tét nagyságát, hiszen ők sem kizárólag az ukrán bajnokságban akarják magukat megmutatni."

Ami a doneckiek motivációs indexét illeti: az ukrán újságírók szerint a címvédő nagyképűen futballozott Kijevben az Arszenal ellen, aminek - az évadban először - pontvesztés lett a vége.
"Nem becsültük alá az ellenfelünket, és most sem tesszük - kommentált higgadtan Mircea Lucescu. - Más idegenben, és megint más hazai pályán futballozni, bár az eltökéltséggel sem itt, sem ott nem lehet probléma. Higgyék el, motiváltak a fiúk. Megnézettem velük a Debrecen Hajduk Split elleni összecsapásait, valamint a Manchesterrel vívott párharcok felvételeit is. Azok nagyon jó mérkőzések voltak, ráadásul iramukban és technikai, taktikai szempontból egyaránt számos megszívlelendő tanulsággal szolgáltak. A Manchester United hat nullával ejtette ki a Debrecent a BL-ből, azonban a magyaroknak több gólhelyzetük is akadt. Nem viccelek: meggyőződésem, hogy a Debrecen Ukrajnában is a bajnoki címért harcolna."

Néma csönd.
Az utolsó mondat hatása leírhatatlan. Próféciaként hangzott, nem is akadt helyi sajtómunkás, aki vitába szállt volna a 60 éves mesterrel. Zárszónak is megfelel - és meseszép lenne, ha a Loki alátámasztaná Mircea Lucescu szavait. ---- A debreceni edzők "boszorkánykonyhájában", Doneckben lázas munka folyt, mégpedig annak eldöntésére, hogy egy vagy két védekező középpályással vegye-e fel a harcot a Loki a Sahtar Doneckkel szemben?

"Amennyiben Ronald Habi egészséges lenne, nem ezen gondolkodnánk - mondta Supka Attila vezetőedző. - Csakhogy Ronald Habi és a posztján bevethető Dragan Vukmir is sérült. Nem döntöttük el, melyik verziót választjuk, de nem kizárt, hogy a biztonságra szavazunk. A Manchester ellen is akkor birtokoltuk többet a labdát, amikor két szűrőt szerepeltettünk, márpedig fontos, hogy minél többet legyen nálunk."

A felállást érinti: két védekező középpályás esetén (Nikolov Balázs és Kiss Zoltán a posztok várományosa) Bernáth Csaba kaphat lehetőséget a bekksor jobb szélén, s egyetlen ékként vélhetően Bojan Brnovicsnak kell majd megküzdenie a házigazdák hátsó alakzatával. Ha a Loki négy védővel és négy középpályással játszik, úgy a kezdéskor Ibrahim Sidibe a pályán, Bernáth Csaba a kispadon kap helyet.


A debreceniek a széleken verhetik meg az ukránokat, és az is pluszerőt adhat, hogy középen a stílusos futballra képes Sándor Tamás játszik, elöl pedig Bojan Brnovics veszélyezteti a kaput. A belső középpályások szereplése lehet a kulcsmomentum ---- Ha nem a Sahtar egyenmelegítőjében sétál be a Lokinak két éjszakára fényűző otthonként szolgáló Victoria Hotelbe, akkor fel sem tűnik. Zömök, kopaszra nyírt fickó, láthatóan büszke típus, duzzad az erőtől, akár a donecki utcán tébláboló huszonévesek többsége. De ő tréningruhát visel, szíve felett a bányászklub eltéveszthetetlen címerével, így könnyű kitalálni: ő az ukrán bajnok szerb válogatott légiósa, Igor Duljaj.

- Tippelek: Bojan Brnovicsra vár?
- Talált, süllyedt - mondta a múlt hét szerdán, a spanyolok elleni madridi vb-selejtezőn hazája nemzeti tizenegyében is szóhoz jutó középpályás. - Már a korosztályos válogatottakban is együtt játszottunk, no meg a Partizanban, a BL-szereplésünk alkalmával, amikor Lothar Matthäus volt a Beograd edzője. Mondja, Dragan Vukmir nincs itt? És mi van Ronald Habival? Úgy hallottam, az ő sérülése súlyos. Műteni kellett.

- Felsorolná a debreceni kezdő tizenegyet?
- Arra azért nem vállalkoznék, de amúgy még Igor Bogdanovicsot is ismerem… Törökországba szerződött, a hét végén és gólt is lőtt.

- Honnan a tudás?!
- Többségében a magyar csapat mérkőzéseinek felvételeiből. Az edzőnk, Mircea Lucescu a Debrecen Hajduk Splittel vívott mindkét találkozóját megnézette velünk. Roppant meggyőző mozi volt. A Debrecen tapasztalt gárdának tűnik, amelynek egy kivételes technikai tudású labdarúgója is van. Kopasz, akárcsak én. A neve… Sándor Tamás. A Hajduk Split és a Manchester United ellen a debreceniek megmutatták, hogy a magyarok nem felejtettek el futballozni. Nem is számítok könnyű meccsre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik