Garami József aranyat kapott

A mérkőzésről tudósított: BENKÔ GÁBOR, PIETSCH TIBORA mérkőzésről tudósított: BENKÔ GÁBOR, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.08.29. 21:17
Címkék
"A csapat szakmai igazgatója: Garami József" - és a délelőtt folyamán először felharsant a taps.


Noha az 501. élvonalbeli mérkőzésére készülő szakember nem az FTC kispadjára huppant le, a ferencvárosi drukkerhad ily módon is jelezte: hálás a klubot két ezüst-, illetve egy "fél" aranyéremhez segítő trénernek. Ami azt a felet illeti, tudvalevő, hogy a mesteredző a télen vett búcsút a IX. kerületi egylettől, akkor, amikor az a Debrecennel holtversenyben állt a tabella élén. A végeredmény pedig ismert: május végén a 28. bajnoki címét ünnepelhette az immár (vagy inkább: akkor még… ) Pintér Attila vezette társulat.
"Nincs bennem tüske, ami velem történt, azt már feldolgoztam. Tudják, az ehhez hasonló esetekben sokat segít, ha az embernek nem az elmaradt eredmények miatt kell távoznia" - jegyezte meg Garami József a rá jellemző higgadtsággal a kezdés előtt, hogy aztán elismerje, "… mivel két évig voltam a Ferencváros edzője, kicsit más érzésekkel térek vissza az Üllői útra".

Jókor, jó helyen, avagy a mindent eldöntô pillanat: a Ferencváros középpályása, Rósa Dénes (jobbra) az MTK hálójába fejeli a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Jókor, jó helyen, avagy a mindent eldöntô pillanat: a Ferencváros középpályása, Rósa Dénes (jobbra) az MTK hálójába fejeli a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Jókor, jó helyen, avagy a mindent eldöntô pillanat: a Ferencváros középpályása, Rósa Dénes (jobbra) az MTK hálójába fejeli a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
No, azt már az első labdaérintés előtt megállapíthattuk, hogy a szakvezetőnek kifizetődő volt a franzstadti látogatás: állandó segítőivel, Pölöskei Gáborral és Somodi Lászlóval együtt átvehette a zöld-fehérek legutóbbi elsőségéért járó aranymedáliát. "Józsi bácsi és Pölő, mindent köszönünk!" - jelent meg ekkor a villanyújságon, s több se kellett a nézőknek, újfent zúgott a vastaps.
Nagy kár, hogy az össznépi lelkesedés alábbhagyott, midőn elkezdődött a találkozó. Mi tagadás, az első tíz percben a pályán lévők sokat tettek azért, hogy a publikum ne a szebbnél szebb megmozdulásokon, hanem rajtuk szórakozzon. Különösen a házigazdák előretolt játékosa, Alekszandar Bajevszki járt az élen az effajta derű megteremtésében. Hogy azért más okból is vidám legyen a vasárnap, arról Robert Vagner gondoskodott: a Fradi első számú gólfelelőse a 12. percben "rábólintott" együttese vezetésére. A váratlan találatnak köszönhetően valamelyest feljavult a játék, ám az túlzás lenne a részünkről, ha e helyütt azt írnánk, hogy hitchcocki izgalmak jellemezték a folytatást.
A második felvonás első percei pedig… A játék ekkor olyan volt, mint a Hyppolit, a lakáj Kabos Gyula nélkül: élvezhetetlen. A nagy melegben, fél egy tájban sokan talán el is bóbiskoltak volna, ha a látogatók nem egyenlítenek a 61. percben. Ha idáig kritikusan fogalmaztunk, akkor azt se hallgassuk el, hogy gyönyörű ellentámadás végén egalizált az MTK - csak hát ilyenkor felmerül a kérdés a tudósítóban: ha így is tudnak futballozni a tehetséges fiatalok, akkor azt miért titkolják? Dicsérőleg azért a Fradiról is szólhatunk, hiszen László Csaba csapata több vehemens rohammal is jelezte, hogy egy egyről kettő egyre akar jutni.
S tessék, mintha ez ilyen egyszerű volna, a vége előtt negyedórával ismételten előnybe került a címvédő. A hazaiak számára nyilvánvalóan kedvező helyzeten már az sem változtatott, hogy Garami József Illés Béla beállításával némi rutint csempészett az MTK játékába, így a lefújás után a Ferencváros ellen 30. alkalommal mecscselő szakember kénytelen volt gratulálni ifjú kollégájának. Az már az ő érdeme, hogy így is taps kíséretében, egy arannyal a zsebében ballaghatott be a vendégöltözőbe… ---- 12. perc: Kapic jobbról, félmagasan csavarta be a labdát az MTK tizenhatosára. A labda elcsúszott Bajevszki talpa alatt, de az öt és felesen egyszerre érkezett Vagner és Kiss György is, végül a cseh támadó - Balogh Bélát megelőzve - néhány lépésről a kapu közepébe fejelte a labdát.
1-0
26. perc: Welton Silva Borinak tette ki jobbra a labdát, ő beadott, a bal oldalon Kanta József egyedül ugorhatott fel, ám erőtlen fejesét követően Szűcs Lajos biztosan fogta a labdát.
52. perc: Czvitkovics szöktette a jobb szélen meginduló Kanta Józsefet, aki betört a 16-osra, ám a jobbösszekötő helyéről, jobbal, 12 méterről gyengén lőtt kapura, s így Szűcs Lajosban elakadt a labda.
61. perc: Czvitkovics a bal oldalról laposan adott középre, ahol érkezett Füzi. Az MTK középpályása jobbal, tíz méterről kapura lőtt, Szűcs Lajos bravúrral kiütötte a labdát, ám újra érkezett Füzi, és másodjára már nem hibázott: nyolc méterről, ballal, laposan a jobb sarokba lőtte a labdát.
1-1
68. perc: Czvitkovics 22 méterről a kaputól végzett el szabadrúgást. Az erősen meglőtt labdát Szűcs Lajos a léc alól szögletre öklözte.
76. perc: Tőzsér 16 méterről nagy erővel lőtt kapura. A labda levágódott csapattársáról, Bajevszkiről, éppen Huszti elé, aki balról a hosszú oldalra ívelt, majd a lesen álló Rósa Dénes senkitől sem zavartatva, négy méterről a bal sarokba fejelte a labdát.
2-1 ---- László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - A prágai mérkőzésünk után a nagy melegben nem volt könnyű dolgunk. Nem volt magas a színvonal, de örömteli, hogy egy egy után fel tudtunk állni, és ez azt mutatja, hogy jó úton járunk.

Garami József, az MTK szakmai igazgatója: - A találkozó elején megilletődötten játszottunk, és ezt kihasználta a Fradi. A szünet után feljavultunk, egyenlítettünk, és úgy érzem, a látottak alapján megérdemeltük volna az egy pontot. Kár, hogy ez nem sikerült.

Játékvezető: Szabó Zsolt (6). A bíró összességében jól vezette a találkozót, a mezőnyben azonban akadtak tévedései, és jegyezzük meg, hogy Rósa Dénes gólja lesről született.
Asszisztensek: Kispál, Vámos T. ---- +++ Bárcsak mindenki olyan lelkes lenne, mint az Üllői úti hangosbemondó, aki már a kezdés előtt, a játékosok bemutatásakor tömeges névsorolvasásra kapacitálta a jobbára ásítozó népet, majd a meccs közben olyan átéléssel kommentált, hogy azt a dél-amerikai riporterek is megirigyelték volna.

--- Már éppen örültünk, hogy botrány nélkül zajlott le a 192. örökrangadó, amikor délután csörgött a szerkesztőségi telefon: csalódott MTK-drukkerek újságolták el, hogy a meccs után, a villamosmegállóban Fradi-szurkolók vártak rájuk, akik egy kisebb "roham" után az összes drapériájukat elkobozták… ---- Angolos elegencia és udvariasság: az első örökrangadóját az Üllői úti stadion páholyából öltönyben végignéző Dennis Wise kizárólag pozitív jelzőkkel illette a Millwall UEFA-kupabeli ellenfelét.
- Ez volt az első alkalom, hogy láttam a Ferencvárost, s azt mindjárt megállapítottam: nemcsak technikás és szervezett, hanem kiváló erőnlétű együttessel sorsoltak minket össze - értékelt a londoni klub talán leghíresebb alakja, a Chelsea-vel KEK-győzelemig jutó, mostani alakulatával az angol élvonalba vágyó játékos-edző. - A Sparta Praha elleni összecsapásokat még nem volt szerencsém végignézni, ám azt már hallottam, hogy csak a balszerencse okolható a Fradi kiesésért. Tényleg sajnálom, hogy nem került a Bajnokok Ligájába, már csak azért is, mert én bizony nem örülök annak, hogy a magyar csapattal kell játszanunk.
- Igen, hallottuk, hogy inkább egy ukrán gárdát szeretett volna, mert arrafelé még nem járt eddigi utazásai során…
- Á, ez csak vicc. Azért nem tesz boldoggá, hogy a Ferencvárossal kerültünk össze, mert a nem kiemelt csapatok között egyértelműen az FTC a legerősebb. Ezt bizonyítja, hogy több játékost is ad abba a magyar válogatottba, amely az utóbbi időben egyre szebb eredményeket ér el. Figyeltem most is Huszti Szabolcsékat, s tagadhatatlan, roppant tehetségesek.
- Csak nem tart a párharctól?
- Ezt azért nem jelenteném ki, hiszen mi sem vagyunk rosszak… Szerintem mindkét együttesnek ötven százalék esélye van a sikerre. Egy biztos, hatalmas küzdelemben dől majd el a továbbjutás. De hogy mi dönthet, azt még én sem tudom.
- Ön ugyebár nemcsak a kispadról, hanem gyakorta a pályáról is dirigálja a Millwallt. Hogy bírja?
- Köszönöm, remekül, elvégre csupán harmincnyolc vagyok… Azért nem árt tudni, csak akkor lépek pályára, ha tökéletes erőben érzem magam. Igaz, ezzel idáig nem volt gond, mivel az összes edzést végigcsinálom a srácokkal.
- Netán a Fradi ellen is beszáll?
- Ezt majd megbeszélem magammal… De van rá esély.
- Nem hiányzik néha a Chelsea?
- Egyáltalán nem. Amikor ott futballoztam, azt kétségkívül élveztem, de a régi játszótársaim közül manapság már senki sincs ott, így immár nem köt semmi és senki a klubhoz. Azaz dehogynem: a KEK-diadal.
- Érzékeltetné a Millwall és a Chelsea közti különbséget?
- Inkább azt mondom, mi a hasonlóság: mindkettő londoni csapat…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik