Nyitányként hatalmas botrány

KECSKÉS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSKECSKÉS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2004.08.07. 23:32
Címkék
Egy órával a kezdés előtt hatalmas zápor hullott a fehérvári stadionra, és mintegy 30 percen át ömlött az eső, de nem ezért maradt el kis híján a mérkőzés.


Két órával Hanacsek Attila kezdő sípszava előtt ugyanis megjelentek a rendőrök a Sóstói-stadionban, és - senki nem tudja miért - elkezdték igazoltatni a biztonsági őröket, akiktől a személyi igazolványok mellett a vagyonőri képzettségről tanúskodó okmányaikat is elkérték. Tették mindezt azután, hogy már pénteken pontosan tudták az egyenruhások, hogy ki és milyen beosztásban vesz majd részt a találkozó biztosításában. Ez aztán - némileg érthetően - felbosszantotta a biztonsági őröket, akik azt mondták, ha feleslegesen piszkálják őket, akkor bizony nem vállalják a közreműködést. Nélkülük viszont nem lehet mérkőzést rendezni, mert megfelelő biztosítás híján az ellenőr nem engedi lejátszani a találkozót. Fehérvárott is az ellenőr határozott fellépése kellett ahhoz, hogy elkezdődhessen az összecsapás.

Amikor a labda játszotta még a főszerepet...
Amikor a labda játszotta még a főszerepet...
Amikor a labda játszotta még a főszerepet...
A hazai csapat háza tájáról érdekes információt kaptunk. A futball-kft. több játékosnak is tartozik, és félő volt, hogy amennyiben nem fizetnek a szombati mérkőzésig, lesznek néhányan, akik nem lépnek pályára az Újpest ellen. Ezért pénteken a hírek szerint négymillió forintos kölcsönt vett fel a Videoton vezetősége, de nem ám valamelyik pénzintézettől, hanem egy tehetős hitelezőtől. A bőkezű szponzor cserében a szombati mérkőzés bevételére mindjárt rá is tette a kezét, vagyis ő örülhetett igazán annak, hogy ezen a találkozón többen voltak, mint a tavaszi rájátszás során öszszesen Fehérvárott. Ehhez képest azonban a hazaiak kezdtek egy kicsit jobban, ám a vendégek 11 percnyi csend után Erős Károly bombalövésével megszerezték a vezetést. Ebben a gólban benne volt Sebők Zsolt, aki a győri kaput cserélte fel a székesfehérvárira. Kicsit talán kellemetlen helyzetbe hozta őt Csertői Aurél, mert a kapus egész nyáron csapatot keresett, és csak az átigazolási időszak utolsó pillanatában szerződött a Videotonhoz. Ehhez képest azonnal a kapuba állította őt edzője, a legutóbbi bajnokságot végig védő Daniel Tudort - akit egyébként szeretnének eladni a piros-kékek - a kispadra ültette.
Az újpesti fölény a gól után is megmaradt, ám fél óra elteltével meglepetésre egyenlíteni tudtak a hazaiak. Na, ennek nem örülhettek túl sokáig, mert Magasföldi József találatát egy perc múlva Simek Péter gólja követte, vagyis ismét a vendégeknél volt az előny. Az első félidő hátralévő részében többet birtokolta a labdát a vendégegyüttes, és kezdett paprikás hangulatúvá válni a mérkőzés. A lefújás előtt két perccel például Simek Péter és a hazai egykori ferencvárosi labdarúgó, Kriston Attila veszett össze.
A második félidő nem a futballról szólt a vendégszurkolóknak. Nem volt olyan újságíró a sajtópáholyban, aki nem érezte úgy, hogy veszélyben van a testi épsége. A lila-fehér drukkerek - kiszabadulva a szektorukból - törtek-zúztak, ütöttek-vertek mindenkit. Nos, ekkor senki nem foglalkozott már a futballal, szinte föl sem tűnt senkinek, hogy a pályán zajlik egy labdarúgó-mérkőzés is. Háborús állapotok uralkodtak a fehérvári stadionban, bár senki nem értette, hogy miért tört ki a balhé. Több tucatnyian fenyegették a fehérváriakat, és döngették a sajtópáholy falát. A rendőrség későn érkezett meg a helyszínre, mert a Magyar Labdarúgóliga az újpestiek fehérvári látogatását nem tekintette kiemelt mérkőzésnek. Pedig azt már a korábbi évek tapasztalatai alapján tudni lehetett, hogy ennek a két tábornak a találkozása nem a békés pacsizásról és ölelgetésről szól, hanem olykor elcsattan néhány pofon. "Hol a foci?" - tette föl a kérdést az egyik hazai drukker, amikor már a biztonságosnak tekinthető helyen álldogáltunk az újpesti kispad mellett.
Nos, erre könnyen válaszolhattunk szombat este Fehérvárott. A futball az első félidőben abbamarad…

Az NSO ajánlja:

FC Fehérvár

Újpest FC

---- 2. perc: Csordással szabálytalankodott Vanczák a 16-os jobb oldalánál. Szabó Tibor ívelte át a labdát, amely átszállt a védők felett. Az ellenkező oldalon, igaz, szorongatott helyzetben, Szalai fejelhetett kapura, Vlaszák azonban biztosan védett.
7. perc: Kuttor átadását követően Szabó Tibor lőtte előre a labdát, Csordás ügyesen átvette azt és már gólhelyzetben volt a kaputól nyolc méterre, amikor Tamási az utolsó pillanatban felszabadított.
11. perc: Tóth Norbert a 16-os vonalától ügyesen visszagurította a labdát Erőshöz, aki 20 méterről, kapásból, jobb lábbal a jobb alsó sarokba lőtte azt.
0-1
23. perc: Tóth Norbert jobb oldali szabadrúgását követően Tamási alig fejelte a léc fölé a labdát.
30. perc: Szabó Tibor a jobb oldalon jó ütemben indította Magasföldit, aki Vlaszák kíséretében kapura tört, majd tíz méterről, jobb lábbal a kapu jobb alsó sarkába lőtte a labdát.
1-1
31. perc: A fehérvári védőkről levágódott a labda, éppen a 16-os vonalánál álló Simek elé, aki a jobbösszekötő helyéről, jobb lábbal nagy erejű lövést zúdított kapura. A labda a lécről vágódott gólvonalon túlra.
1-2
58. perc: Farkas Balázs beadását követően Tamási nyolc méterről kevéssel fejelte a jobb kapufa mellé a labdát.
61. perc: Polonkai átadása után Tóth Norbert a bal oldalon, nyolc méterre a kaputól igyekezett a kapuba juttatni a labdát, de az utolsó pillanatban a labda a belépő Kuttorról kivágódott.
77. perc: Vanczák 18 méterről, jobbal nagy lövést zúdított a bal felső sarokra, de Sebők kitűnő vetődéssel szögletre ütötte a labdát.
89. perc: Vincze Zoltán a bal oldalról, a 16-os oldalvonalának közeléből célozta meg a jobb felső sarkot. Vlaszák jó vetődéssel ütötte ki a labdát. ---- Az első félidőben volt két komoly lehetőségünk, de az újpestiek pontosabban céloztak. Nem értem, hogy a bíró miért fújta le a mérkőzést öt perccel korábban.
Csertői Aurél a Videoton FCF vezetőedzője

Minden csapat életében fontos, hogyan kezdi a bajnokságot. A Videotonon egyáltalán nem lehetett érezni az elmúlt hetek hercehurcáját, szervezetten, jól futballozott.
Mészöly Géza az Újpest FC vezetőedzője


Játékvezető értékelés
Játékvezető: Hanacsek Attila (8). A csúszós, vizes talajon a játékvezetői szempontból nem könnyű mérkőzést Hanacsek Attila végig kézben tartotta, és asszisztensei is jól segítették.
Asszisztensek: Kovács P., Bona


Fény és árnyék

Ez igazán drámai nyitány volt, de nem a futballizgalmak miatt. Fényről egy ilyen botrányt követően értelmetlen lenne beszélni. Az egész balhé úgy kezdődött, hogy rosszul lett egy vendégdrukker, és többen fölszaladtak megnézni a szektor sarkába, hogy mi van vele. Erre a mozgolódásra figyeltek föl a helyi biztonságiak és a hazai drukkerek is. Pedig csak arról volt szó: több mint tíz percet kellett várni arra, hogy megérkezzen a mentőautó. Információink szerint az Újpest-szurkolókat a mérkőzés második félidejében folyamatosan provokálták a mellényüket levevő biztonsági őrök, és a lila-fehér táborból származó információk szerint három újpesti drukkert meg is késeltek. Ez váltotta ki az igazán nagy balhét. A botrány közepette a hazai drukkerek megütötték Muszbek Mihályt, az Újpest egyik tulajdonosát is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik