A szünet után dőlt el a meccs

KECSKÉS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSKECSKÉS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.08.09. 23:31
Címkék
A régi időkben igazi vidéki rangadó volt a Videoton és a Győr mérkőzése. Annak idején ezért a találkozóért érdemes volt otthagyni a tihanyi hajókázást, megérte fölfüggeszteni időlegesen a nyaralást, ám ez már rég volt.
Igaz, a nyolcvanas évek elején fehérvári oldalon Kovács József, a győrieknél pedig Hannich Péter kergette a labdát, az ő fellépésüket vétek lett volna kihagyni egy valódi futballdrukkernek. Mára a rangadó körítéséből csak az erős biztonsági készültség maradt meg, Fehérvárott szombaton kora este a Sóstói-stadion környékén találkozhattunk autós, gyalogos és lovas rendőrrel is…
A lelátón foglalt helyet a győriek legnagyobb nyári igazolása, Miriuta Vasile, aki Igor Nicsenkóval együtt egy vírusos fertőzés áldozata lett, csakúgy mint a fehérváriak középpályása, Szalai Tamás. Ha már a hiányzóknál tartunk, jegyezzük meg, hogy a hazaiaknál Dvéri Zsolt sem léphetett pályára, és az borítékolható volt, hogy nélküle nem lesz az igazi a piros-kék együttes. Abban azért talán joggal bíztak a hazaiak, hogy az irányító hiányát sokáig nem veszik majd észre, ám a 8. percben, amikor a román Marian Savu a kapufára lőtte a tizenegyesből a labdát, sokan emlegették Dvérit, mint az egyik legbiztosabb büntető-végrehajtót. Az elhibázott lehetőség után meglehetősen békésen alakult a mérkőzés, mindössze annyi volt feltűnő, hogy a győri oldalon Varga Zoltán szakmai igazgató védőnek jelölte ugyan, de csatárként szerepeltette Herczeg Miklóst. A lépés átgondoltnak és jónak minősíthető, hiszen a szombat estig 12 mérkőzés óta nyeretlen győriek legutóbbi gólját még az előző bajnokság záró fordulójában Herczeg szerezte. A villámléptű támadó azonban nem sokkolta a Videoton védelmét, nem úgy Németh Norbert, aki az első félidő közepén a frászt hozta a hazai publikumra, de gólja érvénytelen volt, mivel Bede Ferenc játékvezető korábban már lefújta az akciót. A fehérvári oldalon jegyezhettünk föl néhány szemre szép, ám hatékonyságában elhanyagolható akciót, így a körmét nem kellett lerágnia senkinek. Egyrészt, mert az nem szép szokás, másrészt pedig korántsem volt izgalmas a mérkőzés. Mondhatni, az első félidő legszebb momentuma a Sóstó fölött világító telihold volt, de azért jegyezzük meg, nagyobb koncentrációval mindkét csapat játékosai eredményesek lehettek volna.
Jól kezdte a második félidőt az ETO. A vendég zöld-fehérek több helyzetet alakítottak ki. Herczeg, miután mindenkit kicselezett, az 56. percben a ziccerek ziccerét rontotta el, amikor a kapufára
A gyôri Marko Kartelo (balra) és a fehérvári Tomas Medved látványos légicsatákat vívott (Fotó: Danis Barna)
A gyôri Marko Kartelo (balra) és a fehérvári Tomas Medved látványos légicsatákat vívott (Fotó: Danis Barna)
A gyôri Marko Kartelo (balra) és a fehérvári Tomas Medved látványos légicsatákat vívott (Fotó: Danis Barna)
passzolta a labdát. Ekkor senki nem gondolta azt, hogy mégis a hazaiak szereznek majd vezetést, ám ez is megtörtént, hiszen a 65. percben Schwarz Zoltán parádés gólt fejelt. A Videoton ezután is fölényben maradt, foggal-körömmel küzdött az idei első győzelméért. A győriek a bajnokság harmadik mérkőzésén sem tudtak gólt szerezni, így immár 13 mérkőzés óta nyeretlen a zöld-fehér együttes. Hiába érkezett a hajrára a csatár Nagy Tamás, a vendégek újabb gólt kaptak, a 75. percben Hercegfalvi Zoltán találata el is döntötte a mérkőzést.

Percről percre

8. perc: Voicu tört be a tizenhatoson belülre. Ügyesen lefordult védőjéről, ám Regedei lerántotta, a közelben álló Bede játékvezető határozottan tizenegyest ítélt. Savu végezte el a büntetőt, jobb lábbal, kissé flegmán, a jobb oldali kapufára lőtte a labdát, ami messze kipattant, és a győriek felszabadítottak.
16. perc: Tóth Balázs 22 méterről váratlanul kapura lőtt, a kapu közepébe tartó labdát Sebők vetődve védte.
20. perc: Németh Norbert a bal oldalon vezette fel a labdát, 12 méterről ballal lőtt. A jobb alsó sarokra tartó labdát Tudor jó vetődéssel elcsípte.
27. perc: Hercegfalvi bal oldalról beemelte a labdát, Medved kapásból, 10 méterről a jobb felső sarok mellé lőtte azt.
29. perc: Hercegfalvi a jobb oldalról, kicsit kisodródott helyzetből, 10 méterről ballal emelte Sebők ölébe a labdát, pedig ez is kecsegtető helyzet volt.
34. perc: Szabó Tibor lőtte be a tizenhatos jobb oldaláról szabadrúgásból a labdát. Kavarodás támadt a győriek kapuja előtt, de Voicu óriási gólhelyzetben nem találta el a labdát.
36. perc: Győri ellenakció végén Herczeg az ötös sarkánál a jobb oldalon került gólhelyzetbe, de Tudor jó kivetődéssel hárítani tudott.
52. perc: Varga Zoltán átadásával Kalina lépett ki a fehérvári védők gyűrűjéből. Tudor is megtorpant egy kicsit,
A házigazdák középpályását, Szabó Tibort (14) idônként két gyôri játékos is gyötörte (Fotó: Danis Barna)
A házigazdák középpályását, Szabó Tibort (14) idônként két gyôri játékos is gyötörte (Fotó: Danis Barna)
A házigazdák középpályását, Szabó Tibort (14) idônként két gyôri játékos is gyötörte (Fotó: Danis Barna)
végül azonban sakk-matt helyzetben a győriek játékosa 10 méterről kapu mellé emelt.
56. perc: Varga Zoltán indította Herczeget a bal oldalon, aki Kollert átjátszva vezette fel a labdát, majd egy kicsit éles szögből a rövid sarkot jól záró Tudor mellett a bal oldali kapufát találta telibe.
61. perc: Szabó Tibor bal oldali beadását követően óriási helyzetben a kaputól három méterre sem Medved, sem Savu nem érte el a labdát.
65. perc: Hercegfalvi jobb oldali beadása után Schwarcz 10 méterről a bal felső sarokba fejelt.
1–0
75. perc: Hercegfalvi átadását követően Tóth Balázs bal lábbal, 10 méterről lőtte a labdát kapu bal alsó sarkába.
2–0

Mestermérleg

Csank János, a Videoton vezetőedzője:

"Az első húsz percben a Győr jól tartotta magát. Mi csak a második félidő derekán találtuk meg a játék ritmusát, ám ezután már úgy játszottunk, hogy megérdemeltük a győzelmet."

Varga Zoltán, a Győr szakmai igazgatója:
"Az utolsó harminc percben elfáradtunk. Kevés lehetőségünket nem tudtuk kihasználni, a Videoton megérdemelten nyert."

Fény és árnyék

Óriási lendülettel halad a székesfehérvári stadion építése. A piros-kékek létesítménye szinte napról napra szebb lesz, és a tervek szerint augusztus 31-én már birtokba is vehetik a játékosok, valamint a szurkolók a felújított főlelátót és az alatta lévő öltözőket. Szigli István, a piros-kékek sportigazgatója jó házigazdaként büszkén mutogatta az épülő lelátót, amire már a tetőtartó vasszerkezeteket is szerelik.

Az elmúlt időszak eredménytelensége megtette hatását Győrött. A vendég zöld-fehéreket alig több mint 20 szurkoló kísérte el Székesfehérvárra szombat este. Lehet, a győri drukkerek csapatuk találkozója helyett inkább a Balaton-partot választották. Pedig korábban a Videoton és a Győr mérkőzése komoly közönséget vonzott nemcsak Fehérvárról, hanem Győrből is. Ám sajnos ez ma már csak emlék…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik