Újra könnyed fehérvári siker

KECSKÉS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSKECSKÉS ISTVÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.04.23. 23:03
Címkék
A székesfehérvári szurkolók háromnegyede nemet mondott a labdarúgás támogatásának jelenlegi rendszerére. A megyei napilapban feltették a kérdést: a drukkereknek kell-e az adófizetők pénzén működtetett focicsapat? Nos, a szavazók 76 százaléka úgy döntött, legyen inkább vállalkozás a Videoton, mint önkormányzatilag fenntartott egyesület.
Székesfehérvárott a klub költségvetésének jelentős részét az önkormányzat állja, ám a klub nevében csak eldugva található meg a Fehérvár szó. Ha ez nem lenne elég a vezetőknek, akkor itt van még Bicskei Bertalan esete, aki a legutóbbi hazai mérkőzés előtt bejelentette: a nyártól nem folytatja a piros-kék egyesületnél. A jövőt firtató kérdésünkre a korábbi szövetségi kapitány annyit mondott, ő nem tárgyalt senkivel, bár arról hallott, hogy Újpesten felmerült a neve, sőt arról is tájékoztatták már, hogy a szlovén válogatott szövetségi kapitánya is lehetne, ám vele még nem tárgyalt senki, és nem is nagyon firtatja az álláskeresést. Mindenesetre a Békéscsaba elleni mérkőzésre felkészítette csapatát, amelyben ismét helyet kapott Pomper Tibor, ám a rosszul teljesítő labdarúgó nem úszta meg ilyen olcsón a jelentős formaingadozást, hiszen komoly pénzbüntetést rótt ki rá a klubvezetés.
Ehhez képest a békéscsabai oldalon Supka Attilának "csak” annyi problémája volt, hogy az eredetileg a kezdőbe jelölt Hoffmann Richárd nem épült fel sérüléséből, így helyette Tóth György kapott lehetőséget. No most éppen ez az, amit az első húsz percben nem vehettünk észre, mint ahogyan – sajnos – azt sem, hogy épp futballmérkőzés zajlik Székesfehérvárott. Mondjuk azt, hogy kellemesen labdáztak a felek, amelyben többször tartották a labdát a piros-kék szerelésben feszítők. Aztán a 20. percben Földes Gábor döntött úgy, hogy a labdarúgásra emlékeztető jelenetet produkál, ám abból még nem lett érdemi találat. Nem sokkal később azonban Dvéri Zsolt pazar gólt szerzett, így vezetett a Videoton. Supka Attilának némileg módosítani kellett csapata összeállításán, még fél óra sem telt el, amikor Dusko Grujics helyett Lapsánszki Tamás lépett pályára, stabilizálandó a védelmet. A csabai edző lépése nem volt véletlen, hiszen a fehérvári játékosok egyre többször kuszálták össze a vendégek hátsó alakzatát.
Békésen csordogált a játék a gól után is, érdemben nem változott semmi, mígnem kevéssel az első félidő lefújása előtt Bánföldi Zoltán Dvéri Zsolt beadása után olyat tett, amit magyar pályán is ritkán látni: öt méterről becsúszva a saját kapufáját találta telibe a labdával. Zavarban volt tehát a lila-fehér védelem, így nem is volt csoda, hogy Korsós Attila biztosabbá tette a hazai vezetést. Különösebben jó játékot nem, ám legalább szép gólokat hozott az első félidő.

Fekete Róbert kapus (balra) Fehér Zsolt segítségével mentett Földes Gábor (jobbra) elôl
Fekete Róbert kapus (balra) Fehér Zsolt segítségével mentett Földes Gábor (jobbra) elôl
Fekete Róbert kapus (balra) Fehér Zsolt segítségével mentett Földes Gábor (jobbra) elôl
A fordulás után az égvilágon semmiféle változás nem történt a pályán, azaz többet birtokolta a labdát a Videoton, s a Békéscsaba nem tudott mit kezdeni a hazaiakkal. Az 53. percben összefogtak Tóthék, ám Norbert elhibázta a tizenegyest, Balázs viszont javított, és megszerezte csapata harmadik gólját, és ezzel tetemes előnyt szerzett a hazai együttes.
Tegyük hozzá gyorsan, sajnos.
S még mielőtt bárki is elfogultsággal vádolna minket: nem a fehérváriaktól sajnáltuk a könnyed győzelmet, hanem a semleges nézőknek hiányzott az elfogadható futball, amelyet a gólt megelőzően a hazaiak mutattak be. Ám miután megkérdőjelezhetetlenné vált a siker, a Videoton-játékosokat legkevésbé sem fűtötte a bizonyítási vágy, pedig ha akarták volna, könnyen nagy különbséggel is legyőzhették volna a lila-fehéreket. Ezt érezték a békéscsabaiak is, akik kijöttek a Videoton szorításából, és ezt jelezte, hogy Bánföldi Zoltán ezúttal már a hazaiak kapufáját is eltalálta.
A szórványos hazai akciókból hiányzott már a lendület, a vendégek előtt pedig nem volt elég terület, így az utolsó húsz perc ugyanolyan kellemes, ám érdektelen labdázgatássá változott. A Videoton mindenesetre megérdemelten és könnyedén nyerte meg a mérkőzést, amelyen a Békéscsaba csak akkor veszélyeztette a fehérvári kaput, amikor az ellenfél kissé kiengedett.

Mestermérleg

Bicskei Bertalan a Videoton vezetőedzője


Harcos, kemény mérkőzés volt, a Békéscsaba meglepően masszívan játszott. Úgy érzem, a helyzetek alapján megérdemelten nyertünk.

Supka Attila a Békéscsaba vezetőedzője

Szerintem a mezőnyben egyenrangú ellenfelek voltunk. Azokból a szituációkból kaptuk a gólokat, amelyekre egész héten készültünk. Elkerülhető lett volna a vereségünk.

Percről percre

Fény és árnyék

Fegyelmezett biztonsági ôrök dolgoznak a székesfehérvári stadionban. Mint tudjuk, a rendfenntartóknak szigorú szemmel kell nézniük a szektorokat, különösen a vendégekre kell odafigyelniük. A fehérvári biztonsági embereknek az sem szegi kedvét, ha éppen üres a vendégeknek szóló hely. Szerda este négy sárga mellényes nézte feszült figyelemmel a teljesen üres lelátórészt, ügyelt a rendre, tegyük hozzá, nem volt túl nehéz dolguk.

Valószínűleg sosem tudjuk meg, mi indította a Videoton vezetôit arra, hogy este hét órakor rendezzék meg a Békéscsaba elleni mérkôzést. Azt mondjuk, nem sejthették, hogy esôs idô lesz a találkozó idôpontjában, de azt azonban már hetek óta tudni, hogy hat órától a Ferencváros–Újpest találkozót közvetítette a televízió, háromnegyed kilenckor pedig a Manchester United–Real Madrid BL-találkozó szerepelt a programban.
8. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Békéscsaba, 25 méterre a fehérváriak kapujától: Tóth György legurított labdáját Megyesi lőtte kapura, a labda veszélyesen zúgott el a jobb kapufa mellett.
15. perc: Kovács Norbert szöktette Tóth Györgyöt, aki Kócziántól szorongatva jobbról középre ívelt, Végh azonban jó ütemben kimozdulva, leszedte a labdát a fejelni készülő Tóth György elől.
20. perc: Földes száguldott végig a csabai térfél bal oldalán, majd éles szögből, 14 méterről kapura lőtt, a rövid sarokra tartó labdát Fekete azonban biztosan ölelte magához.
23. perc: A Videoton jutott szabadrúgáshoz a csabai kaputól 22 méterre: Dvéri és Tóth Norbert készülődött, majd Dvéri volt az, aki jobb lábbal, mesterien ellőtte a labdát a sorfal fölött, s így az védhetetlenül vágódott a bal felső sarokba.
1–0
36. perc: Kóczián átadását követően Tóth Norbert néhány lépés után, nyolc méterről célozta meg a bal alsó sarkot, a labda a bal kapufa mellett néhány centivel hagyta el a játékteret.
39. perc: Dvéri jobb oldali beadását Bánföldi hat méterről a kapufára "mentette”, majd a kipattanót Tóth Balázs szerezte meg, gyorsan Korsóshoz játszott, a csatár több védőn is átjutott, kicselezte a csabai kapust is, majd két méterről, ballal a kapu jobb oldalába gurította a labdát.
2–0
53. perc: Dvéri bal oldali beadásánál Korsóst lerántotta Fehér Zsolt a tizenegyespont közelében, Sápi a közelben tartózkodott, és határozottan ítélt büntetőt. A 11-esnek Tóth Norbert futott neki, a kapu bal oldalába tartó labdáját Fekete oldalra ütötte. Balszerencséjére… Érkezett ugyanis Tóth Balázs és éles szögből, jobb lábbal, nagy erővel lőtt, és a labda a jobb felső sarokba vágódott.
3–0
63. perc: Szalai Tamás jobb oldali beadását Dvéri trükkösen átlépte, így a jobb helyzetben lévő Tóth Norbert húsz méterről ballal kapásból, nagy erővel tüzelhetett kapura, Fekete Róbert azonban a jobb alsó sarokra tartó labdát jó vetődéssel elcsípte.
68. perc: Cseke átadását követően Bánföldi 20 méterről jobb lábbal, nagy erővel lőtte a lécre a labdát, amely a tizenhatoson kívülre vágódott.
73. perc: Szabadrúgáshoz jutott a fehérvári együttes Fekete kapujától 19 méterre. Dvéri ezúttal is remekül célozta meg a bal felső sarkot, de balszeren-cséjére a tizenegyesponton álldogáló Korsós fején irányt változtatva került az alapvonalon túlra a labda.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik