Sorozatban hatodszor nyert a Blazers, már hetedik a Bulls

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.04.02. 10:44
null
A Portland sorozatban hatodik győzelmét könyvelhette el
Újabb győzelmet jegyzett az észak-amerikai kosárliga (NBA) alapszakaszában a nagy formába lendült Brooklyn, amely ezúttal elképesztő cseresorának köszönhetően, 121 dobott ponttal kerekedett felül az Orlandón. Hasonlóan parádés kispaddal, szintén ihletett dobóformával múlta felül a Minnesotát a Sacramento, a Clippers és a Portland sem hibázott, míg a Chicago szoros mérkőzésen nyomta le az Atlantát, ezzel már a keleti hetedik helyen van.

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 115–104

A leolvadásokra figyelni kell. A szorosabb első félidő után a harmadik negyedben érvényesítette a papírformát a Clippers, ezt a játékrészt 16 ponttal nyerte meg a társaság és úgy tűnt, hogy el is dőlt az összecsapás – húsz egység feletti előnyből nem illik kikapni az utolsó negyedben. A 800. győzelmét jegyző Doc Rivers csapata azonban megint elkövette azt a hibát, hogy túlságosan megnyugodott és villámgyorsan eltűnt a tekintélyes különbség fele, sőt, nyolc pontra közelített a Lakers – ahogy a Kings ellen, úgy most is vissza kellett vinni a kezdőket a pályára, hogy lehozzák a hajrát. Ezúttal sikerült, a parádézó Blake Griffin (36 pont, 12/15 mezőnyből, 4/7 tripla, 8 pattanó, 5 gólpassz) és a harmadik negyedben domináló Chris Paul (29 pont, 12 gólpassz) vezérletével behúzták a meccset, így az utóbbi kilenc találkozóból a hetedik győzelmüket aratták – Rivers azonban megint a leolvadásokról beszélt a mérkőzés után, ezen mindenképpen javítaniuk kell.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Megvan a 23. is. Ennyi különböző kezdőötöst használt idén Luke Walton a Lakersnél, most Zubac sérülése miatt mozgékonyabb szerkezettel, a Randle-Nance magasember-párossal kezdett – nem is működött rosszul a mérkőzés elején, igaz, nagyon sűrűn forgatta csapatát a tréner. Egyénileg két újoncot, Brandon Ingramet és David Nwabát lehet kiemelni, ők voltak a gárda legjobb dobói és védekezésben is hasznosak voltak, utóbbi kapott is 35 percet – csapatként azonban képtelenek voltak lelassítani a Clipperst hátul, így túl sok esélyük nem volt a bravúrra.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 36/12, Paul 29/3, Redick 19/12
A Lakers legjobb dobói: Nwaba 19, Ingram 18/3, Robinson 16

Chicago Bulls–Atlanta Hawks 106–104

Minden a helyén Chicagóban. Az utóbbi időben mindenki teszi a dolgát és minden jól működik a Bullsnál, ennek köszönhetően újabb riválisukat győzték le és már a keleti hetedik helyen állnak, igaz, holtversenyben a Miamival és az Indianával. Jimmy Butler (33 pont, 11/20 mezőnyből, 5 pattanó, 8 gólpassz) és Rajon Rondo (25 pont, 11/18 mezőnyből, 3/6 tripla, 11 pattanó, 6 gólpassz) remekül vezették a gárdát, mindenki azt és annyit vállalt, amennyit kellett, egyetlen büntetőt sem hibáztak el, 40 százalékkal tripláztak – tényleg minden a helyén volt egy-két megingást leszámítva. A hajrában is azt csinálták, ami a legésszerűbb volt, Butlernek igyekeztek minél nagyobb teret adni, aki ezt köszönte szépen és beszórta csapata utolsó kilenc pontját, amellyel megnyerte a meccset – két másodperccel a vége előtt süllyesztette el a győztes büntetőket, így zsinórban harmadszor győzött a Chicago.

A hajrát elrontotta az Atlanta. Nem játszott rosszul a Hawks sem, Dennis Schröder nagyon élt (29 pont, hét pattanó, hat gólpassz), ezúttal fellépett mellé Hardaway és kaptak olyan váratlan extrákat is, mint például Muscala 3/3 triplája – a harmadik negyedben 38 pontot rámoltak be és megfordították a meccset. Az utolsó öt percet azonban nagyon elrontották, ebben az időszakban 15-4-re kaptak ki, villámgyorsan kaptak három hármast és nem tudtak mit kezdeni Jimmy Butlerrel – az utolsó támadásuknál Schröder eladta a labdát, majd két másodperccel a vége előtt Bazemore faultolta a Bulls vezérét. Ez végül a vereséget jelentette a hatodik helyen álló vendégek számára, akik a hajrában egy zárást, egy kettő-kettőt sem tudtak rendesen végrehajtani, amin elúszott a mérkőzés.

A Bulls legjobb dobói: Butler 33/3, Rondo 25/9, Valentine 13/9
A Hawks legjobb dobói: Schröder 29/3, Hardaway 20/9, Howard 13, Ilyasova 13/3

Brooklyn Nets–Orlando Magic 121–111

Mást jelentett a „kispad" szó. A Netsnél két parádésan beszálló cserejátékost is említhetünk, Trevor Booker 23 pontos szezoncsúcsot és hatalmas energiát hozott a második sorból, de Sean Kilpatrick 15 egysége és lendülete is sokat jelentett – Bookert külön kiemelték társai, életveszélyes fegyver volt ezen az estén. Összességében a Brooklyn cseresora 72-16-ra (!) verte rommá a Magic kispadját, ahonnan egyedül Meeks kosarait lehet megemlíteni, de amikor a cserék voltak fent, szakadéknyi volt a különbség a hazaiak javára – nagyrészt ennek köszönhető a Nets újabb győzelme.

A negyedik negyedben dőlt el. Elsősorban a festékben dominált a hazai alakulat, hiába produkáltak remek számokat a Magic kezdőjátékosai (Payton újabb tripla-duplát hozott, de Gordon, Fournier és Vucsevics is elérte a húsz pontot), védekezésben mintha ott sem lettek volna – Jeremy Linék úgy jutottak el a gyűrűig, ahogy csak akartak. Végül 72-32-re (!), brutális fölénnyel nyert erről a területről a Nets, ami a negyedik negyedben csúcsosodott ki igazán – itt egy 11-0-s rohammal kezdett a gárda a cserékkel a pályán és innentől végig meg is tartotta ezt az előnyt. Az elmúlt egy hónapban 8-10-es mérleget hoztak Brook Lopezék, az utóbbi tíz találkozóból pedig ötöt meg tudtak nyerni.

A Nets legjobb dobói: Lopez 30/6, Booker 23/3, Kilpatrick 15/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 27/3, Gordon 22/12, Payton 20/3, Fournier 20/6

Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 117–123

Ihletett nap. Hihetetlen dobóformát fogott ki erre az estére a Sacramento, pedig hét nap alatt ötödször lépett pályára, méghozzá egy back-to-back második felén – éppen ezért volt óriási, amit a kispad produkált. Ty Lawson (21 pont, 11 gólpassz), Langston Galloway (17 pont, 6/7 mezőnyből, 3/4 tripla) és Arron Afflalo (16 pont, 4/5 tripla) is parádézott a második sorból beszállva, a vendégek cseréi kereken negyven pontot vertek a Minnesota padjára és vezérletükkel szezoncsúcsot jelentő 56.4 százalékos mezőnymutatót produkált az együttes – ebben helyet kapott 11/19 tripla is, nagyon messze felülmúlták önmagukat. Ez végül győzelmet is ért, a két középső negyedet uralták és a záró etap első felében is lejátszották a Wolvest, így volt már tizenöt pontos előnyük is, ezen kozmetikáztak a végére a hazaiak.

Védekezés? Az nincs. Volt egy időszak februárban és március elején, amikor 13 meccsből hétszer is 100 pont alatt tartotta ellenfelét a Minnesota, akkor nyert kilenc meccset a gárda és úgy tűnt, hogy reális playoff-esélyei vannak. Azóta ennek már nyoma sincs, az elmúlt nyolc találkozóból négyszer kapott legalább 120 pontot a Thibodeau-legénység és ezúttal is vállalhatatlan dolgokat produkáltak hátul Townsék – elöl hiába jöttek a pontok, ha a „rettegett" sacramentói támadógépezetet nem tudják megállítani, akkor sok jóra nem számíthatnak. Kedd hajnalban a Portlandet fogadják, pótolják a március 6-áról elhalasztott összecsapást.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 32/12, Towns 26/3, Dieng 11/3, Rubio 11, Rush 11/9
A Kings legjobb dobói: Hield 22/12, Lawson 21, Galloway 17/9

Portland Trail Blazers–Phoenix Suns 130–117

Ötven százalékon a Blazers. Jusuf Nurkic kiesése sem rázta meg a Portlandet, magabiztos, ponterős játékkal, simán hozta a kötelezőt a gárda – ezzel sorozatban hatodik, az utóbbi tíz meccsen a kilencedik győzelmét jegyezte és elérte az 50 százalékos mérleget. Ez utóbbira utoljára december 9-én, 12–12-nél volt példa, azóta nagy utat járt be az együttes, ezen az estén mindenesetre nem volt kérdés, hogy meglesz-e a győzelem: már az első negyedet 37–21-re nyerte Terry Stotts csapata. A Lillard-McCollum párosra nem lehetett ellenszer (60 pont, 14 gólpassz, 9/17 tripla, 17/17 büntető) és bár a Suns becsülettel tapadt, nem hibáztak a hazaiak – most elmennek Minnesotába, majd a Jazzhez, hogy aztán négy hazai meccsel zárják az alapszakaszt.

Tizenegynél a Suns. Zsinórban tizenegyedik vereségét is feljegyezhette a Phoenix, amely az ötödik leghosszabb negatív széria a franchise története során – ezen persze nem nagyon lepődhetünk meg, most is csak Dudley és Price nem volt fiatal és tapasztalatlan a csapatban. Az alapköveknek szánt Booker, Warren és Chriss is hozta a jó számokat egyébként és végül a kiütést sikerült is elkerülniük, de ennél több most nem volt bennük, ez a Portland jelenleg nagyon máshol tart – most fogadják a Houstont, a GSW-t, az OKC-t és a Dallast, majd Sacramentóban zárják a szezont.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, McCollum 29/15, Turner 18/6
A Suns legjobb dobói: Booker 31, Warren 25/6, Chriss 19/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers
–Los Angeles Lakers 115–104
Chicago Bulls–Atlanta Hawks 106–104
Brooklyn Nets–Orlando Magic 121–111
Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 117–123
Portland Trail Blazers–Phoenix Suns 130–117

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik